Til hovedinnhold

Her er Intels nye topprosessor – Haswell

De første modellene er lansert.

Intel

Haswell er lansert

Det siste halvåret har vi jevnt og trutt fått små drypp med informasjon om Intels neste prosessorserie. Nå har den første offisielle lanseringen endelig kommet – Intel har i dag lansert de første Haswell-modellene.

Selve lanseringen av Haswell er todelt. I dag har prosessorkjempen sluppet et hav med generell informasjon om hvordan de nye prosessorene skal fungere. Men utover det generelle, er det kun konkret informasjon om modellene med fire kjerner som er offentliggjort. Alt annet, som kan bety opp mot 100 varianter av prosessoren, skal ikke offentliggjøres før kommende tirsdag.

For mange kan dagens lansering være selve indrefileten. Blant de firekjernede prosessorene finner vi toppmodellen for stasjonære maskiner, Intel Core i7-4770k.

Langt bedre batteritid

Haswell er arvtakeren til dagens Ivy Bridge-prosessorer, og skal ikke bare by på bedre ytelse. Det kanskje mest spennende elementet med de nye modellene er det lave strømforbruket, som leder til ekstra lang batteritid for bærbare maskiner. Intel hevder selv at man i enkelte tilfeller kan la maskinen stå på tre ganger så lenge som før, uten å koble den til stikkontakten.

Nettopp av den grunn er det nok bærbare maskiner som har mest å tjene på Intels nye prosessorserie.

Haswell skal øke batteritiden betraktelig.Foto: Intel

Direkte sammenlignet med en tilsvarende Ivy Bridge-prosessor skal du kunne se på drøyt tre timer mer film med en Haswell under panseret. Med mer variert bruk, som MobileMark måler, skal batteritiden øke fra litt over seks til litt over åtte timer.

Den store fordelen hentes imidlertid ut på Haswells egenskap til å bruke særs lite strøm når den kjører på tomgang, for eksempel når maskinen bare viser skrivebordet ditt. En normal bærbar maskin med Haswell kan da holde ut i opp mot 13 dager, hevder Intel.

Selv om dette tallet er langt over hva noen bærbare maskin i dag klarer, er det ikke tull. Haswell har nemlig fått et helt nytt strømstyringsystem, som kort fortalt slår av hver enkelt mikroskopiske del i prosessoren som ikke brukes. På den måten kan effektforbruket holdes veldig lavt når prosessoren går på tomgang, samtidig som den øyeblikkelig kan komme opp i høy ytelse når det trengs.

Tynnere maskiner

Om du er en dem som bruker en bærbar maskin sammen med en ekstern skjerm, skal det bli enda bedre. Om produsentene av skjermer over tid velger å inkludere noe Intel kaller "Panel Self Refresh", skal maskinen bruke enda mindre strøm.

I dag må prosessoren lage mange bilder i sekundet, uten at noe som helst skjer på skjermbildet. Panel Self Refresh er en teknologi som lar maskinen sende ett bilde til skjermen, også lar skjermen dette bilde stå helt til den får et nytt fra maskinen – gjerne flere timer senere. Da kan hele grafikkjernen i prosessoren faktisk slås av, og spare enda mer strøm.

Lavere strømforbruk leder også til en annen fordel, nemlig at prosessorene trenger mindre kjøling. Det åpner ikke bare muligheter for mer stillegående maskiner, men også mindre maskiner – fordi kjøleutstyret tar mindre plass.

Strukturen i en firekjernet Haswell.Foto: Intel

Ny arkitektur

Intel utvikler hver generasjon med prosessorer etter en spesiell rytme, som de selv kaller Tick-Tock. Annet hvert år lanseres en "tick"-generasjon, mens de i årene mellom lanserer "tock"-generasjoner. "Tick" er en lett oppgradering av den forrige generasjonen, kort og greit en generasjon der Intel har forbedret det de lagde forrige gang. Ivy Bridge var nettopp en slik "tick".

"Tock" er imidlertid en real overhaling. Da lager Intel en helt ny arkitektur, der de inkluderer nye funksjoner og helt nye teknologier. Haswell er nettopp en slik tock. Arkitekturen er forøvrig bygget med de samme 3D-transistorene som Ivy Bridge tok i bruk, produsert med 22 nm-teknikken.

Haswell-prosessorene har også dratt med seg et nytt brikkesett, Intels 8-serie. Det er ikke bakoverkompatibelt, så om du skal ha Haswell må du også ha nytt hovedkort. Ikke bare på grunn av brikkesettet, men også fordi Haswell tar i bruk en helt ny sokkel, LGA 1150.

Vi har skrevet mer om hvordan den nye arkitekturen fungerer, i denne artikkelen »

Intel lover god spillytelse. Dette er hvor godt de hevder den beste grafikkløsningen, Iris Pro, skal yte.

Kraftig grafikk

En god porsjon av de nye Haswell-prosessorene er dedikert til grafikk. Noen av prosessorene vil bare ha en vanlig Intel HD Graphics-løsning, men flere av de nye modellene får en langt kraftigere grafikkjerne – Iris og Iris Pro.

Iris Pro er den kraftigste, og kommer blant annet i modellen i7-4770R. Denne skal være kraftig nok til å drive flere moderne spill i høy oppløsning, helt på egenhånd. Som eksempel trekker Intel frem at Bioshock Infinite i full HD-oppløsning skal komme seg over 30 FPS. Den noe svakere grafikkløsningen, Iris, må nøye seg med oppløsningen 1366 x 768 piksler for at det hele skal gå rundt.

Du kan lese mer om den nye grafikkløsningen i en egen artikkel »

Flere modeller neste uke

Haswell slippes fullt ut kommende tirsdag, og da vil en rekke nye modeller og flere detaljer rundt prosessorene bli kjent. Akkurat nå sitter to av Hardware.nos journalister på et fly rettet mot Taiwan, der Intel skal holde den offisielle lanseringen neste uke.

Blar du om til neste side, får du se full oversikt over de totalt 13 nye modellene som Intel har sluppet i dag »

Vi jobber med en test av toppmodellen igjennom hele helgen, og vil servere den til deg tidlig neste uke.

I mellomtiden kan du se hvordan en prosessor lages:
Vi dro til Intels kontor i Silicon Valley for å se hvordan de gjør det »

De første modellene

Toppmodellene i Core i7-serien

I dagens lansering fra Intel finner vi seks modeller i Core i7-serien, som er Haswells toppmodeller. Samtlige har fire kjerner, og hver kjerne støtter to tråder via Hypertreading-teknologien.

Den mest spennende modellen for entusiastene er den åpne og overklokkingsvennlige Core i7-4770k. Den har en TDP på 84 watt, HD 4600-grafikk integrert og en klokkefrekvens på 3,5 GHz, eller 3,9 GHz i turbomodus.

Flere av spesifikasjonene ser du i tabellen under. Det som er verd å merke seg er bokstaven som står helt til slutt i produktnavnet. "T" betyr at prosessoren har lavt strømforbruk og lavere klokkehastighet. Ingen bokstav betyr høyere strømforbruk og høyere klokkefrekvens, mens "S" betyr at prosessoren ligger midt i mellom.

"K" betyr at prosessoren er ulåst, og dermed er overklokkingsvennlig. Den siste bokstaven du bør merke deg er "R", som betyr at prosessoren kommer med Intels kraftige grafikkløsning integrert, Iris Pro 5200.

Oversikt over i7-modellene. Klikk for større versjon.Foto: Intel

Core i5-familien

Det er ikke bare toppmodeller Intel har sluppet i dag, de har også annonsert syv modeller i i5-familien. Også her får du fire kjerner, men bare én tråd per kjerne. Prisen vil imidlertid være betydelig lavere enn hva i7-modellene koster.

Oversikt over i5-modellene. Klikk for større versjon.Foto: Intel
Oversikt over i5-modellene. Klikk for større versjon.

Se hvordan en prosessor lages:
Vi dro til Intels kontor i Silicon Valley for å se hvordan de gjør det »

(Kilde: Intel)

annonse