Til hovedinnhold

Du kan puste lettet ut: Meltdown ser ikke ut til å være noen krise for den vanlige databruker

Vi har testet.

Vegar Jansen, Tek.no

Det herrens år 2018 har startet med mye susing i sivet rundt AMD, ARM og Intel. Spesielt har sistnevnte fått merke presset, da en maskinvarefeil fører til at det ene av to sikkerhetshull kjent som Spectre og Meltdown kun affiserer Intels prosessorer.

Intels problem er Meltdown, og at programvareoppdateringen som sikrer Intel-plattformene kan føre til betydelig lavere ytelse i visse tilfeller. Siden denne nyheten ble sluppet i går, har det derfor vært mange spekulasjoner rundt hvor mye ytelsen faktisk påvirkes.

Intel selv mener at vi ikke snakker om den helt store forskjellen for den gjennomsnittlige databruker.

Nå som fiksen er sluppet for Windows 10, har vi hatt muligheten til å hurtigteste dette for noen få programmer. Fremgangsmåten var ganske så rett fram: Først målte vi ytelsen på en PC med Windows 10, for deretter å installere Meltdown-fiksen og gjenta testen.

3DMark: Fire Strike Extreme

3DMark gir en indikasjon på datamaskinens generelle spillytelse. Vi kjørte denne testen på en PC med prosessoren Core i7-6700 og et Nvidia GeForce GTX 1080 grafikkort.

Resultat fra «gammel» Windows 10 til venstre, etter Meltdown-fiks til høyre.

Resultat: Ingen praktisk forskjell

AIDA64 og minneytelse

Vi kjørte en ytelsestest av minnehastigheten for lesing, skriving og kopiering.

Resultat: Ingen praktisk forskjell

CrystalDiskMark

CrystalDiskMark tester ytelsen på harddisker og SSD-er. Vi har kun brukt SSD-en vi har operativsystemet vårt på, så det er ikke umulig at forskjellen hadde vært større med en raskere disk.

Resultat fra «gammel» Windows 10 til venstre, etter Meltdown-fiks til høyre.

Resultat: Ingen praktisk forskjell

Cinebench R15

Rendering av bilder stresser prosessoren. Cinebench testet vi ut på to bærbare PC-er med Intel-CPU: Én med to og én med fire prosessorkjerner, henholdsvis Core i7-8550U og Core i5-7200U.

Resultat: Ingen praktisk forskjell

V-Ray Benchmark

V-Ray er et annet program som krever mye av prosessoren. V-Ray Benchmark testet vi ut på tre prosessorer: Core i5-7300U, Core i5-6500 og Core i7-4790K.

På tokjernede i5-7300U målte vi 3,5 prosent bedre ytelse før Meltdown-fiksen. Med den firekjernede Core i5-6500 fikk vi knappe 1,4 prosent i favør av pre-Meltdown-utgaven, mens den eldre Core i7-4790K brukte nøyaktig like lang tid både før og etter fiksen.

Før og etter Meltdown-fiksen med Core i5-6500.

Resultat: Svært liten til ingen praktisk forskjell.

Konklusjon/førsteinntrykk

Umiddelbart ser det ut til at Intel har rett i at Meltdown-fiksen ikke vil ramme den vanlige databruker. Resultatene vi har fått viser minimale forskjeller som snarere er målbare enn merkbare.

Samtidig må vi legge til at dette er tall vi har fått ved å kjøre enkle tester uten nevneverdig multitasking, og vi har holdt oss unna det aller heftigste utstyret vi hadde liggende på testbenken. Det er derfor godt mulig at folk som har komponenter som krever mer og/eller bruker PC-en sin ekstra hardt vil kunne merke en viss forskjell.

For folk som driver med slikt som virtualisering, kjører tunge databaser eller andre spesielt arbeidsintensive oppgaver vil også kunne oppleve helt andre erfaringer enn det vi har gjort. Men den normale hjemmebruker trenger etter alt å dømme ikke bekymre seg.

Har du installert Meltdown-fiksen og fått merkbart dårligere ytelse på din PC? Del gjerne i diskusjonstråden under.

Dette er bakgrunnen:
Alvorlige sikkerhetshull rammer nesten alle datamaskiner >>>

annonse