Til hovedinnhold

Uforklarlig telefon-SPAM fra utlandet

Vi fikk tips om at norske mobilbrukere gjentatte ganger har blitt oppringt av et gresk mobiltelefonnummer. Som regel er det ingen i den andre enden dersom man svarer, men noen de som faktisk har fått snakket med noen i den andre enden, rapporterer at de ønsker å selge deg internasjonale verdipapirer eller noe i den dur. Sier du at du overhodet ikke er interessert og ber dem aldri ringe deg igjen, vil du likevel fortsette å bli oppringt av nummeret.

Det mystiske er at samtalene ikke takseres for høye beløp dersom du svarer- eller ringer opp nummeret, i følge Telenor – slik man kanskje skulle tro. Det dreier seg altså om SPAM via telefon.

Ikke bare nordmenn
Et kjapt Google-søk avslører at det ikke bare er norske mobilbrukere som plages av oppringninger fra nøyaktig det samme nummeret. Vi leser kommentarer fra fortvilte mobilbrukere i Nederland, Tyskland, Sverige og USA som alle virker oppgitt og forbannet over telefon-SPAM-en. Skjellsordene hagler, for å si det sånn. Og det er fullt forstålig, for det må jo være slitsomt å bli oppringt i tide og utide opptil ti ganger daglig av noen du absolutt ikke vil snakke med.

- Vi har fulgt med på dette nummeret noen uker nå. Det vi kan si er at samtalevolumet er høyt, det blir stort sett ringt til bedriftskunder, både fastnett og mobil, og de samme kundene blir gjerne oppringt flere ganger, uansett om de svarer eller ikke, sier informasjonssjef Per A. Meling i Telenor til Mobilen.no.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Tilsynelatende ikke svindel
Meling sier imidlertid at det ikke dreier seg om svindel. Telenor har likevel ikke klart å finne en årsak til at noen bruker dette telefonnummeret til å ringe norske mobilbrukere.

- Vi har ikke avdekket svindel i forbindelse med disse oppringningene. De kundene vi har vært i kontakt med som har besvart samtaler har opplyst at det er personer i andre enden som snakker engelsk, og kundene har bl.a. blitt spurt om de vil kjøpe internasjonale verdipapirfond. Så langt har det ikke vært mulig å fastslå hva hensikten med denne aktiviteten er, sier Meling.

 - Vi har heller ikke sett at kunder har blitt taksert for høye beløp om de har ringt tilbake. Vi har selv ringt tilbake ved flere anledninger, og aldri kommet frem, legger han til.

Ikke gresk?
Retningsnummeret skulle tilsi at samtalene stammer fra Hellas, og flere forumdeltakere på ulike utenlandske nettsteder vi besøkte, hetset grekere og Hellas på grunn av de plagsomme oppringningene. Det kan derimot vise seg at nummeret ikke er gresk, likevel.

- Våre internasjonale kontakter har opplyst at nummeret ikke er gresk, ettersom denne nummerserien ikke er tatt i bruk i Hellas enda. Det er forskjellige teorier angående hvor i verden de som ringer befinner seg, men så langt har vi ikke sett noen endelig konklusjon, sier Meling.

- Vi anmoder uansett våre kunder om å ikke ringe tilbake til ukjente numre, spesielt ikke om de er utenlandske, legger Meling til.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Kan ikke blokkere nummeret
Vi lurte på hvorfor Telenor ikke hadde anledning til å sperre dette nummeret, ettersom det åpenbart dreier seg om noe snuskete – selv om det kanskje ikke er svindel.

- Telenor har per i dag ikke noen muligheter for å blokkere for slike samtaler. Det er heller ikke noe vi er pålagt å ha. Det finnes programvare for mobiltelefoner der enkeltnumre kan svartelistes. For fastnettkunder er det ikke noen enkle løsninger på dette problemet så langt vi kjenner til, avslutter Meling.

Last ned blokkeringsapplikasjon
Programvaren Meling sikter til leveres av tredjepartsutgivere (som regel), og ofte koster det penger å laste ned en slik applikasjon. Vi har dessverre ikke god nok kjennskap til alle de ulike blokkeringsapplikasjonene, men MCleaner hadde en brukbar versjon for Symbian S60 3rd Edition i 2008. Nå ser det imidlertid ut som at MCleaner har skiftet fokus fullstendig til iPhone, og tilbyr på sine nettsider utelukkende blokkeringsapplikasjonen til Apples telefoner (Rettet: Ikke tilgjengelig i AppStore, må være "jalibroken").

Har du ikke iPhone, finnes tilsvarende programmer som passer til de vanligste operativsystemene, men ettersom vi ikke har noen erfaring med disse, kan vi heller ikke anbefale noen. Søk på internett, og velg eventuelt et blokkeringsprogram fra et firma som virker seriøst.

Mer om
annonse