Til hovedinnhold

Dette vil vi ha på mobilen

(Publisert 3.2.2010)
TeliaSonera offentliggjorde nylig resultatene fra sin omfattende TrendReport 2010, med respondenter fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, Kasakhstan og Litauen. Noen konklusjoner var at folk ville være ”always connected”, altså at vi hadde mer eller mindre konstant tilgang til internett – enten via en PC med bredbånd/mobilt bredbånd eller på mobilen. Sosiale nettverk har ikke overraskende fått en særdeles viktig rolle for mange, og rapporten viser at aktive kvinnelige brukere har stor innflytelse på hvordan slike tjenester tilrettelegges. TeliaSonera TrendReport 2010 er veldig omfattende og omhandler en rekke tema, og hele rapporten finner du her. De norske svarene er innhentet via NextGenTel, og dekket derfor bredbånd – ikke mobiltelefoni.

Vi rettet søkelyset mot mobiltrendene fra Sverige og Danmark, og fant noen interessante punkter som går på hva vi ønsker oss av en mobiltelefon i nær- og fjern framtid.

Varslingsfunksjon
På spørsmålet ”What functions do you desire in a mobile phone?” viser det seg at voldsalarm, brannalarm og lading via sollys er mest etterlengtet blant svenske respondenter (statistikk fra Norge på dette spørsmålet er ikke tilgjengelig). Også blant danske brukere står voldsalarm og lading via sollys høyt på ønskelisten. Klikker vi inn på voldsalarm-diagrammet viser det at 48,7 prosent av danske kvinner, og 56,5 prosent av svenske kvinner, ønsker seg dette.

- Danske kvinner ønsker i høy grad at mobilen i fremtiden skal være med på å gi trygghet. Tendensen er især tydelig hos unge kvinner. Med en mobil i hånden eller vesken vil den 19-årige Lise i fremtiden kunne føle seg mer trygg når hun går alene hjem fra en bytur, sier produkt- og markedsdirektør Jesper Korsskov i danske Telia til Mobilsiden.dk.

Ellers havnet kredittkortfunksjon, ID-funksjon, nøkkelfunksjon og fjernkontrollfunksjon på de neste plassene over hva folk ønsker seg på mobilen.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Avgjørende ved kjøp av ny mobil
Et annet interessant spørsmål i undersøkelsen var hvilke funksjoner som var viktigst neste gang respondenten skulle kjøpe ny mobil. Her viste tallene fra våre Skandinaviske naboland at kamera- og videofunksjon var viktigst, etterfulgt av stor skjerm (!), musikkspiller, og radio. Kjapp oppkobling til internett, GPS og e-post på mobilen var også viktig for en stor andel av respondentene.

Som en trend er det interessant å se at stor mobilskjerm nå har blitt nest viktigst for danske- og svenske mobilbrukere som skal kjøpe ny mobil. Før iPhone inntok markedet var trenden heller at mobiltelefoner skulle være små og ta opp lite plass i lomma. Nå har altså stor mobilskjerm blitt ettertraktet.

Chatte-tjenester og TV på mobilen er minst viktig for danskene og svenskene.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Bruker ikke internett på mobilen
Selv om mobilsurfing etter sigende har fått et betydelig oppsving det siste året, konstaterer TeliaSonera TrendReport 2010 med at flertallet aldri bruker internett på mobilen. Blant de danske respondentene svarer hele 67,5 prosent at de aldri surfer på internett via mobilen. 60,3 prosent av svenskene sier det samme. Henholdsvis 4,5- og 6,1 prosent svarer imidlertid at de bruker mobilt internett hver dag – og av disse viser det seg at det store flertallet er menn. Av de som surfer ”flere ganger i uken” er det derimot jevnt fordelt mellom menn og kvinner.

Det prosentvis lave antallet mobilsurfere i våre naboland (og det er nok representativt for Norge også) tyder på at internett på mobilen fortsatt er noe for spesielt interesserte – og ikke for folk flest. Men snur vi på det, og fremhever at rundt 20-30 prosent av mobilbrukerne faktisk bruker internett på mobilen, så jo ikke det til å kimse av akkurat heller.

Andre konklusjoner fra TeliaSonera TrendReport 2010 oppsummeres i denne YouTube-videoen:

Mer om
annonse