Til hovedinnhold

Unngå prissjokk i ferien

Det bør være kjent for de aller fleste at det å bruke mobilen i utlandet koster langt mer enn i Norge, med ditt norske mobilabonnement. Hvor mye mer du må betale, avhenger imidlertid av hvilke avtaler din norske operatør har med de utenlandske. Før du reiser på sommerferie bør du sjekke hvilken samarbeidspartner din operatør har i det landet du skal til – det kan du spare en god del penger på.

Til tross for at EU har forsøkt å presse prisene på såkalt roaming innen Europa, og operatørene på den andre siden vil bevise at de takler selvregulering, er prisendringene minimale – sammenlignet med i fjor sommer. Det er fortsatt svindyrt å bruke mobilen i utlandet.

Rundt 20 øre billigere i Norden
Sammenligner vi Telenors priser for bruk i Norden fra i fjor, ser vi at den eneste endringen som har skjedd er at samtalemottak har blitt nedjustert med 18 øre per minutt. Det samme har NetCom gjort, men de har i tillegg senket ringeprisene lokalt og hjem til Norge med 25 øre per minutt.

Til tross for prisreduseringene må du likevel betale henholdsvis 3,59 kroner og 3,34 kroner for å ringe hjem fra Sverige med Telenor eller NetCom – per minutt. Å sende tekstmeldinger koster dessuten 3,99 kroner per stykk i Norden.

(Artikkelen fortsettes.)

Omtrent det samme i Europa
Selv om lavere roamingpriser har vært en hjertesak for EU-kommisjonen – med kommissær Viviane Reding, som har ansvar for telekommunikasjon, i spissen – har vi ikke sett de helt store endringene så langt. Dersom Redings forslag vedtas, vil det skje prisendringer fra- og med 1.juli 2009, men NetCom opplyser at disse endringene ikke vil tre i kraft i Norge før i oktober, på grunn av EØS-avtalen. NetCom og andre norske operatører ønsker imidlertid selvregulering i størst mulig grad, og hevder at regulering av denne typen hemmer konkurransen – som igjen vil kunne føre til enda lavere priser for kundene. EUs argument har siden i fjor vært at operatørene har vist liten vilje til å senke prisene på egenhånd.

Sammenlignet med fjorårets priser ser vi også her at samtale- og mottaksprisene har blitt nedjustert med cirka 20 øre hos både Telenor, Netcom, Tele2, og Chess. Hos disse operatørene er nå prisen 2,21 kroner per minutt (mottak) og 4,64 kroner per minutt til Norge (fasttelefon), for alle unntatt Tele2 som ligger er fem øre lavere på samtaleprisene og to øre lavere på samtalemottak. Å sende SMS koster hos Telenor og NetCom 3,99 kroner per stykk, 3,75 kroner hos Chess, og 3,23 kroner hos Tele2.

One Call, som lå lavere i pris enn de øvrige operatørene i enkelte EU-land i fjor, har nå oppjustert sine priser på SMS og samtalemottak. One Call er imidlertid fortsatt billigst å bruke i de fleste EU-land, sammenlignet med de andre nevnte operatørene.

(Artikkelen fortsettes.)

Utenfor EU blir det svindyrt
Korte samtaler i EU-land er kanskje overkommelig for de fleste, men det er først når du reiser utenfor Norden og EU at ringeprisene virkelig blir vanvittige. Det er imidlertid verdt å merke seg at utenlandske operatører har like mye skyld i de svindyre roamingprisene som din norske operatør. Her er det nemlig snakk om liten eller ingen regulering fra internasjonale myndigheter, og de utenlandske operatørene kan kreve en tilsynelatende urimelig sum for å koble din samtale til din operatørs mobilnett, eller omvendt. Og det er det du som må betale for.

Eksempelvis må du som One Call-kunde betale 14,49 kroner per minutt for alle samtaler når du befinner deg i Tyrkia. Som Tele2-kunde på ferie i Trinidad og Tobago må du betale 19,81 kroner per minutt for samtaler hjem til Norge. Velger du feil mobilnett i på den karibiske øya med Tele2 som hjemlig operatør, må du imidlertid ut med 43,79 kroner per minutt for å ringe hjem.

Viktig å velge rett nett
Ettersom din operatør har ulike avtaler med utenlandske operatører, er det viktig at du velger mobilnettet til en operatør som din norske operatør har et samarbeid med. I verste fall kan du altså ende opp med å betale dobbelt så mye – eller enda mer – for mobilbruken din i utlandet, og den er dyr nok fra før. Den enkleste måten å sjekke dette på er å gå inn på nettsidene til din operatør, og søke frem utenlandsprisene for det landet du skal på ferie til. Merk at blant andre Telenor og NetCom har spesielt ugunstige priser i utlandet dersom du nyter godt av deres mest gunstige abonnementer i Norge, så det kan altså være forskjellige priser – eller en ekstra avgift – dersom du har et av enkelte utvalgte abonnement.

Alternativt kan du ringe kundeservice og spørre om de aktuelle prisene, men sjekker du på nett, kan du for eksempel skrive ut siden og ta med deg utskriften på ferie. Da kan du se hvilket mobilnett du bør velge, og samtidig får en viss ide om de gjeldende ringeprisene. Her sjekker du utenlandsprisene til din operatør:

Telenorhttp://www.telenor.no/privat/mobil/priser/utlandet/

NetComhttps://netcom.no/priser/mobiliutland.html

Tele2http://www.tele2.no/mobil/mobilbruk-i-utlandet.html

Chesshttps://www.chess.no/abonnement/ (velg ditt abonnement, deretter priser i utlandet).

One Callhttp://www.onecall.no/index.php?content=prisfrautland&product=mobile

Talkmorehttps://www.talkmore.no/priser_i_utland.html

Lebara - http://lebara.no/mobil/priser/abonnement/mobilutland.aspx

Network Norwayhttp://www.networknorway.no/category.php?categoryID=439

Har du en annen operatør, finner du som regel utenlandsprisene under ”priser” eller ”abonnement”.

Slik velger du mobilnett manuelt
Når du ankommer ditt reisemål i utlandet, bør du gjøre følgende før du tar i bruk mobiltelefonen din: bytt til det mobilnettet som drives av den operatøren som din operatør har en avtale med. Vi antar at du sjekker dette før avreise. Det varierer fra operativsystem til operativsystem hvordan dette gjøres, men det bør være en relativt enkel prosedyre i alle tilfeller.

Som regel må du inn på ”innstillinger” for telefonen, og så videre til ”nettverk” eller noe i den dur. Her kan mobilnett velges manuelt – en steg- for steg oppskrift for utvalgte operativsystem finner du her.

(Artikkelen fortsettes.)

Unngå sjokkregning
Selv om du skulle velge riktig mobilnett, er du langt ifra sikret fra å motta en gigantregning når du kommer hjem fra ferie. Datatrafikk bør unngås totalt, eller i alle fall begrenses til et svært lavt minimum. Det er først og fremst her mobilbrukerne kan gå på en økonomisk smell i form av en regning på flere titusenvis av kroner. Merk også at datapakker eller fri bruk av data kun gjelder i bruk i Norge – ikke i utlandet. Skru derfor av alle automatiske oppdateringer som krever tilkobling til internett, dersom du kjører slike applikasjoner på mobilen din.

Men ringer du i timevis hjem til Norge fra den andre siden av jordkloden, sier det seg selv at det blir dyrt. Skal du være på ferie i en lengre periode, kan det lønne seg å kjøpe kontantkort (”pre-paid”) som du kan bruke i det aktuelle landet, og eventuelt ringekort som gir deg gunstigere ringepriser hjem til Norge. For øvrig skader det ikke med en dose sunn fornuft og et lite hint av mobilvett når du skal bruke mobilen din på ferie i utlandet i sommer.

Mer om
annonse