Til hovedinnhold

Fikk gigantregning etter Spania-tur

Bruk av mobilen i utlandet med et norsk mobilabonnement er svindyrt, og da spesielt datatrafikk. Dette er noe ”alle vet”, men likevel dukker det med nokså jevne mellomrom opp historier om fortvilte mobilkunder som har gått i baret. Denne gangen dreier det seg om den 19 år gamle studenten Ole Martin Ølmheim som hadde tatt med sin norske mobil til Spania. Etter åtte dager ble imidlertid abonnementet sperret av operatøren NetCom. Med datatrafikkbruk på 9 754 kroner i Spania steg totalbeløpet på hans utestående regning hos NetCom til over 12 000 kroner.

Men Ølmheim hadde satt en kredittgrense hos NetCom på 3 000 kroner, noe som skulle bety at abonnementet skulle sperres hvis han nådde dette beløpet. Nå kjemper han fortvilet – og trolig forgjeves – for å få NetCom til å redusere regningen.

- NetCom sin feil
19-åringen hevder at datatrafikkbruken i løpet av de åtte dagene i Spania har vært ubevisst, men hevder uansett at han skulle blitt varslet mye tidligere fordi han hadde kredittgrense hos NetCom. Har du en slik kredittgrense skal du nemlig varsles dersom du nærmer deg den fastsatte grensen.

- Da jeg ble enig med NetCom om en kredittgrense på 3 000 kroner var det for at slikt ikke skulle kunne skje. De sa jeg ville bli varslet om grensen var i ferd med å overskrides, men det ble altså ikke gjort, sier han til Aftenbladet.

- Det er ikke rett at jeg skal betale for dette. Det er NetCom sin feil, hevder Ølmheim.

Falsk trygghet
Problemet for Ølmheim og andre i hans situasjon er for det første at en kredittgrense ikke fungerer som en garanti overfor kunden. Den er fastsatt av operatør etter vurdering av kundens betalingsevne, og er ment å begrense eventuelle tap for operatøren. For det andre er det umulig for en norsk operatør å holde styr på kundenes bruk i utlandet. Det er nemlig opp til den utenlandske operatøren (i dette tilfellet Yoigo) å sende faktura til den norske operatøren, noe som kan ta flere dager. Hadde Ølmheim altså nærmet seg kredittgrensen mens han oppholdt seg i Norge, ville han følgelig fått en advarsel i rimelig tid. Hvorvidt NetCom opplyser sine kunder om dette spesifikt vites ikke, men operatøren har uansett alt ”det juridiske” på sin side i denne saken.

Ølmheim krever at NetCom tar ansvar for hans utilsiktede bruk av sitt norske mobilabonnement i utlandet, men får han noe som helst kompensasjon fra dem er det i så fall i medlidenhet. Dessverre er det mange mobilbrukere som opplever å komme hjem til en sjokkregning fra operatøren etter en ferie, men samtidig er det urimelig at den norske operatøren skal ta ansvar for noe de har vanskelig for å kontrollere.

Må ta ansvar selv
Det er selvsagt helt på sin plass at operatørene tar en god porsjon ansvar når det gjelder å opplyse kundene sine om hvor mye det koster å bruke mobilen i utlandet. Samtlige operatører opplyser om sine utenlandspriser på nettsidene sine, og har som regel fokus på dette i forbindelse med sommerferien. Om det er nok, kan kanskje diskuteres.

Uansett er det kunden selv som må ta ansvar for egen bruk av eget mobilabonnement i utlandet. Dette har alltid vært dyrt, er fortsatt dyrt, og kommer til å være dyrt i lang tid fremover – særlig datatrafikk.

Mer om
annonse