Til hovedinnhold

Spambølgen fortsetter på mobilen

I forrige uke meldte vi om at Telenor-kunder ble plaget av stadige oppringninger fra et nummer som så ut til å stamme fra Hellas (+30). Våre aktive forumdeltakere kunne imidlertid avsløre at nummeret slettes ikke var gresk, men at det i stedet kunne knyttes til Miami, Florida, i USA (+1 30...). Uansett blir fortsatt norske mobilbrukere oppringt opptil flere ganger om dagen av +1 305 760 4505, og det er særlig bedriftskunder som er berørt.

Hensikten med oppringningene forblir mysterium, men vi kan nå bekrefte at det ikke bare er Telenors kunder som plages av disse oppringningene.

NetCom følger med
Vi hadde som sagt inntrykk av at de plagsomme oppringningene først og fremst gjaldt Telenors kunder, men viser seg ikke å være tilfellet. NetCom har også registrert de merkelige oppringningene fra det aktuelle utenlandske telefonnummeret.

- Vi har fulgt nummeret en stund, og ser at der er et visst antall oppringinger fra det. Antall kunder som har kontaktet oss vedrørende oppringinger fra dette nummeret er likevel veldig lavt, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom til Mobilen.no.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Kan ikke blokkere nummeret
Telenor hevdet at de ikke hadde mulighet til å blokkere nummer, noe vi syntes var litt merkelig. Vi spurte derfor NetCom om det samme.

Har dere anledning til å blokkere utenlandske numre som driver svindel og ”telefonterror” på denne måten?

- per i dag har vi ikke det, svarer Vederhus.

Hva kan NetCom-kunder som plages av disse oppringningene gjøre for å bli kvitt problemet?

- Vær skeptisk til å svare på oppringinger fra numre som du ikke vet hva er, eller ser helt ukjente og merkelige ut. Et tips er også å aktivere personsvar, hvis du ikke har det. Er det viktig for oppringeren å få tak i deg, legger de ofte igjen beskjed. Får du flere oppringinger fra rare numre uten at de ikke legger igjen beskjed, kan det være et tegn på at du kanskje bør la være å svare. Meld gjerne fra til vårt Kundesenter dersom du frykter svindelforsøk. Slik kan vi følge trafikk fra disse numrene, og gå ut med advarsler til kundene dersom det er nødvendig, sier Vederhus.

Blokkere på eget initiativ?
Flere forumdeltakere etterlyser en mulighet for mobilbrukerne til å blokkere ukjente eller uønskede enkeltnumre, for eksempel via Mine Sider eller ved å ringe Kundeservice. Ettersom enkelte operatører tilbyr såkalt ”mobbefilter” for unge brukere, og du har per i dag anledning til å blokkere ALLE utenlandske numre, skulle man kanskje tro at det var teknisk mulig å ordne dette på et vis. Akkurat det er tilsynelatende vanskeligere enn man skulle tro, men NetCom sier i det minste at de vil vurdere å finne en løsning på problemet.

- Dette er teknisk utfordrende, og per i dag har vi dessverre ikke den muligheten. Men vi ser hele tiden på løsninger som kan gjøre mobilhverdagen tryggere og sikrere for kundene våre, og dette er en av mulighetene vi vurderer, avslutter Vederhus.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Network Norway: - Noen tilfeller
Som en betydelig aktør på bedriftsmarkedet, regnet vi med at Network Norway også kjente til problemet med telefon-SPAM fra utlandet. Det hadde de også.

- Vi har hatt noen tilfeller, men ikke så ofte de siste seks månedene, sier samfunnskontakt Tom Guldberg i Network Norway til Mobilen.no.

Han ringer imidlertid opp igjen noen minutter senere og bekrefter at det har vært flere tilfeller av uforståelige oppringninger fra utlandet den seneste tiden enn det han først var klar over.

Mulig å blokkere
Guldberg forklarer at når de får tips til Kundeservice om svindel eller telefon-SPAM, enten fra One Call, Lebara eller Network Norway-kunder, blokkeres slike numre for alle kunder. Dersom de kan bekrefte at det dreier seg om svindel eller noe annet ulovlig, altså. Han sier dessuten at operatørene samarbeider og tipser hverandre om slike numre.

Er det mulig for en kunde å blokkere enkeltnumre?

- Det er teknisk mulig, men bare noe vi gjør i svært spesielle tilfeller. Dreier det seg om saker der noen blir trakassert og Politiet anbefaler at vi blokkerer, gjør vi det, svarer Guldberg.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Tips til blokkeringsprogram
Det finnes en rekke programmer til forskjellige mobiloperativsystem som lar deg blokkere numre. Vi har imidlertid liten kjennskap til hvilke av disse programmene som faktisk fungerer tilfredsstillende. De fleste slike programmer koster dessuten irriterende mye penger.

En forumdeltaker har tipset om et program som kalles Best Blacklist for Symbian S60 3rd edition som etter sigende fungerer bra. Vi kan i alle fall si at det virker som det er et seriøst firma som står bak denne løsningen. Prisen en 9,95 kroner – 60 kroner etter dagens kurs –, noe som ikke er avskrekkende dersom du plages av stadige oppringninger av denne typen. For bedriftskunder – særlig de som driver enkeltpersonsforetak – som plages av hyppig og plagsomt telefonsalg, vil sannsynligvis få glede av dette programmet.

Kjenner du til flere gode blokkeringsprogram – gjerne for andre operativsystemer –, eller vil dele din brukererfaring med Best Blacklist, kan du tipse andre lesere i kommentarfeltet nedenfor.

Mer om
annonse