Til hovedinnhold

Disse spillene er sikre julegaver

Vil du gi bort en spillopplevelse til jul? Her er våre anbefalinger.

Side 1

[Gamer.no]: Lurer du på hvilke spill du skal sette på ønskelista i år, eller kanskje du skal leke Julenisse og gi bort rektangulære, harde pakker selv?

Vi har akkurat vært gjennom tidenes kanskje beste spillhøst, og da er det greit med en liten guide til hvilke spill som er verdt å bruke dine hardt opparbeidede grunker på.

Egentlig kunne vi summert denne guiden opp i ett ord: Skyrim. Men i tilfelle flere av dere allerede har gått til innkjøp av dette, har vi hentet frem flere anbefalinger i et knippe kategorier.

For den actionglade

Noen ganger frister et adrenalinfylt eventyr. Derfor har vi kikket på årets beste action- og eventyrspill. Her er titlene du trygt kan plassere i gavehaugen:

Batman: Arkham City (PC, 360, PS3)

Batman: Arkham City

Når Lynvingen i år returnerer, belønnes han med en knallsterk tier av vår anmelder. Spillet er oppfølgeren til det kritikerroste Batman: Arkham Asylum og Lasse er fra seg av begeistring. Han hevder rett og slett at spillet byr på en av de beste spillverdenene han har vært borti.

«Spillets aller største fortrinn er nok hvor detaljert og realistisk grisete byen er skildret, og hvordan illusjonen av å være i Gotham hele tiden opprettholdes av små finurligheter,» skriver Lasse i anmeldelsen.

Les anmeldelsen av Batman: Arkham City

Uncharted 3: Drake's Deception (PS3)

Uncharted 3: Drake's Deception

Dersom trikotkledde helter som sniker seg rundt i mørket ikke er helt din stil, kan det være en date med skattejegeren Nathan Drake er mer i din retning. Denne gangen går ferden både innom Sør-Frankrike, Syria og Yemen — og i sedvanlig Uncharted-stil er alt så pent at det nesten gjør vondt å se på.

«Når Drake denne gangen returnerer, har Naughty Dog finpusset balansen mellom fortellingen og spillmekanikken. Ingen av delene går på bekostning av den andre, og resultatet er en engasjerende og spennende spillopplevelse,» konkluderte jeg med i anmeldelsen.

Les anmeldelsen av Uncharted: Drake's Deception

The Legend of Zelda: Skyward Sword (Wii)

The Legend of Zelda: Skyward Sword

Zelda-serien har en helt egen plass i hjertet til mange spillere. Og når vi får servert det første, nye Zelda-eventyret til en stuekonsoll på mange, mange år, - ja, da er det ikke fritt for at det blir litt høytidsstemning i huset. Vår anmelder Øystein hevder at spillet er nydelig, og at Nintendo denne gangen tilfører serien mye nytt og spennende ved å benytte seg av bevegelseskontrollen. Han skriver:

«The Legend of Zelda: Skyward Sword hører hjemme i biblioteket til enhver spillentusiast. Det er et slikt spill som vil fortelle deg hvorfor du spiller. Du lar deg velvillig utfordre, provosere og engasjere om hverandre i et spill som nekter å slippe deg før du har sett alt det har å by på.»

Les anmeldelsen av The Legend of Zelda: Skyward Sword

Dersom du eller den du kjøper gave til mot formodning allerede besitter disse tre spillene, kan det være verdt å kikke nærmere på HD-relanseringen av ICO & Shadow of the Colossus eller den knallfine 3DS-utgaven av Zelda-klassikeren Ocarina of Time.

For de som elsker skytespill

Pang, pang, pang! Dersom kuler og krutt er det du er ute etter, kan du lete i spillhyllene etter disse godbitene:

Battlefield 3 (PC, 360, PS3)

Battlefield 3

«Et mestestykke!» kaller anmelder Marius dette spillet. Han er nok ikke alene om å ha oppgradert maskinen sin for å kunne spille Battlefield 3 med råtassinnstillingene. Det var i forkant knyttet stor forventning til spillet, og da er det gledelig å se at det faktisk innfrir så det synger etter.

«Det er et bunnsolid flerspillerskytespill, og graden av detaljer og finpuss som ligger til grunn her, sier meg at dette mest sannsynlig er så langt flerspillermoduser i realistiske krigsskytespill kan komme under dette paradigmet,» skriver han i anmeldelsen sin.

Les anmeldelse av Battlefield 3

Bulletstorm (PC, 360, PS3)

Bulletstorm

Noen ganger er det deilig å ikke ta seg selv så høytidelig. I Bulletstorm serveres vi nærmest en parodi på et skytespill, hvor resultatet ikke er målet, men derimot hvordan du kommer deg dit. Spillet er fullt av plump humor, og anmelder Mikael mener det rett og slett er noe av det morsomste han har spilt innenfor sjangeren på mange år. Han skriver:

«Konseptet «Skillshot» er det som definerer Bulletstorm, og du skal være kreativ med hvordan du kvitter deg med fiendene. De mange fantastiske angrepene gir igjen poeng, som kan brukes til å oppgradere både våpen og utstyr. Hele kampanjen igjennom dukker det stadig opp nye måter å få stadig mer poeng på, og gliset blir bare bredere og bredere. Vi vil bare ha mer Bulletstorm! Og det kommer. Stol på meg, dette blir stort!»

Les anmeldelsen av Bulletstorm

Gears of War 3 (Xbox 360)

Gears of War 3

Spillseriens tredje avsnitt er desidert seriens høydepunkt, skriver vår anmelder Lasse. Historien om Marcus Fenix og banden hans er spennende fra start til slutt, og Epic Games har benyttet seg av alle triksene de har lært de siste fem årene for å skape et kvalitetsspill.

«Dette er et actionspill som har det meste, og det skader ikke at det sannsynligvis er det peneste spillet på Xbox 360 så langt. Flerspillerdelen løfter opplevelsen fra et veldig godt skytespill til en fullkommen actionpakke, og det burde banalt nok være noe for alle her på et eller annet vis, » skriver Lasse.

Les anmeldelsen av Gears of War 3

Det har kommet en rekke andre glitrende skytespill i år også. Ta gjerne en titt på Halo Combat Evolved Aniversary, Resistance 3 eller Dead Space 2 dersom du trenger flere tips.

Til den eventyrlystne

Innledningsvis nevnte vi Skyrim, og skulle vi brukt et forventningsbarometer som målestokk for hvilke anbefalinger vi gir, ville man måtte tilgis for å tro at det ikke fantes andre rollespill enn nettopp dette.

The Elder Scrolls V: Skyrim (PC, 360, PS3)

The Elder Scrolls V: Skyrim

Vi ventet lenge, og det virket som om dagen aldri skulle komme. 11.11.2011 var datoen mange hadde laget et eget merke i primstaven for. Og der hvor slike skyhøye forventninger ofte kan føre til tilsvarende enorme skuffelser, viste Skyrim seg å innfri så det sang etter. Vår anmelder Joachim elsker spillet og skriver følgende:

«Skyrim fengsler meg med sin storslagne verden og sitt dype univers, og når jeg etter over åtti timer med spillet fortsatt gleder meg hemningsløst til å fortsette spillingen er det klart at dette er et enspillerspill utenom det vanlige. Jeg elsker Skyrim, og det er faktisk mulig det har gått forbi Morrowind og plassert seg som mitt favorittrollespill gjennom tidene.»

Les anmeldelsen av The Elder Scrolls V: Skyrim

Xenoblade Chronicles (Wii)

Xenoblade Chronicles

Denne perlen av et rollespill har dessverre ikke fått den oppmerksomheten den fortjener. Anmelder Øystein hevder at spillet rett og slett er makeløst, og at det bare gir og gir før du til slutt lurer på om det kan bli noe særlig bedre — og så blir det det.

«Det du sitter igjen med er et fantastisk eventyr med eksepsjonelle mengder sjarme og engasjement. Du blir glad i spillet. Du blir glad i karakterene, og du blir så glad i verdenen at du gjerne brukar en time eller to bare på å springe gjennom enkelte områder på jakt etter en blomst,» skriver han.

Les anmeldelsen av Xenoblade Chronicles

The Witcher 2: Assassin of Kings (PC)

The Witcher 2: Assassin of Kings

Geralt of Rivia er en monsterjeger, og antagelig den tøffeste og råeste mutanten du noen gang vil møte. Kort sagt, han er The Witcher. Spillet kan by på en svært interessant historie, og anmelder Marius K. mener at dette er en spillopplevelse som rollespillentusiaster ikke bør være foruten.

«Aller best liker jeg likevel den brutale råskapen som passer så godt sammen med den utilgivelige verdenen som spillet portretterer. Blod, vold og sex er en naturlig del av dette og balansegangen som cd projekt har funnet er upåklagelig. Alle de gode elementene sys så sammen til en komplett pakke og spillet passer hele tiden på at du får se og oppleve akkurat det utviklerne ønsker du skal få med deg, » skriver han i anmeldelsen.

Les anmeldelsen av The Witcher 2: Assassin of Kings

Det skal nevnes at det også har vært andre rollespill som har fått gode skussmål av oss i år. Dark Souls er for eksempel også verdt en nærmere kikk dersom du er ute etter en nådeløs spillopplevelse.

Side 2

Til den nostalgiske

Noen ganger frister det å hoppe seg fra sted til sted. Et godt plattformspill byr ofte på både detaljrike og fornøyelige omgivelser, samtidig som det både kan være utfordrende og morsomt. Vi har plukket en håndfull godbiter som fortjener en plass under treet.

Rayman: Origins (360, PS3)

Dette sidescrollende plattformspillet har en unik visuell profil, og vår anmelder Øystein mener spillet er så hinsides vakkert at man fort kan gå seg vill når man utforsker de mange små detaljene som er gjemt i kulissene. Rayman er en kjent og kjær figur for mange, og i anmeldelsen skriver Øystein følgende:

«Det er et helt glimrende spill som gjør så og si alt riktig. Spillet demonstrerer med glans at det fremdeles kan tenkes nytt og kreativt med en av de eldste sjangrene vi har. Vi reiser til mange herlige områder som alle byr på sine unike og krevende utfordringer. At opp til fire stykker kan gjøre dette samtidig gjør i tillegg spillet til et fantastisk spill for sosiale samlinger der latteren vil sitte ekstremt løst mens en prøver å samarbeide og spolere for hverandre på en og samme tid.»

Les anmeldelsen av Rayman: Origins

Super Mario 3D Land (3DS)

Super Mario 3D Land

Mario gjør en knalldebut på Nintendos nye håndholdte med denne sjarmbomben av et plattformspill. Det regelrette overflødighetshornet av brett å utforske oppfordrer til gjennomspilling både en og tre ganger, og dette er moro for både stor og liten.

«Spillet er aldri utilgivelig vanskelig, men byr på en gradvis større utfordring som føles akkurat passe overkommelig. Og skulle du få problemer underveis, har Mario et par triks i ermet for å hjelpe deg,» skrev jeg i anmeldelsen av 3DS-spillet nå nylig.

Les anmeldelsen av Super Mario 3D Land

Gode skussmål har også både LittleBigPlanet 2 og Kirby?s Epic Yarn fått, og kan være verdt en nærmere kikk dersom de overnevnte forslagene ikke falt i smak.

Til den sportsglade

Noen har en forkjærlighet for lagidrett som bedrives med ball. Andre drømmer om å sette ny rekord rundt Nürburgring. Enten du tilhører førstnevnte eller sistnevnte, har vi julegavetipsene til deg her.

Football Manager 2012 (PC)

Football Manager 2012

Årets FIFA-spill levde ikke helt opp til fjorårets knallsterke prestasjon. Men hva gjør det, når vi isteden kan ikle oss rollen som manager i Football Manager 2012? Vår anmelder mener at årets utgave er gjort mer tilgjengelig for folk flest, slik at også aspirerende klubbmanagere bør klare brasene.

«Football Manager 2012 er ingen revolusjon. Det er mange små forbedringer som alle bidrar til å gjøre årets utgave til den klart beste på lenge. Muligheten til å legge til nye ligaer underveis, det nye kontraktforhandlingssystemet, de forbedrede kommunikasjonsmulighetene, og de mer levende kampene gjør at også denne utgaven blir et skritt opp fra det forrige spillet. Det er også gjort en hel rekke småting som gjør hverdagen som fotballtrener litt enklere, » skriver Marius K. i sin anmeldelse.

Les anmeldelsen av Football Manager 2012

NHL12 (PC, 360, PS3)

NHL 12

Der hvor mange skyr is og kulde ute, oppsøker de den gjerne innendørs. På TV-skjermen, vel å merke. NHL-serien har år etter år fått mye skryt, og dette årets utgave er intet unntak. Anmelder Lasse går så langt at han sier NHL de siste årene har stått for noen av hans aller heftigste sportopplevelser på konsoll. Videre skriver han:

«For meg er EAs NHL-serie et perfekt eksempel på et spill som er større enn sporten. Du trenger ikke å være ishockeytilhenger for å nyte det flytende, smidige spillet. Ei heller trenger du være spillfan for å komme inn i spillets magi. »

Les anmeldelsen av NHL 12

Forza Motorsport 4 (Xbox 360)

Forza Motorsport 4

Dette Xbox 360-eksklusive spillet får det til å bruse høyoktansk i blodet på mer enn en bilfantast. Anmelder Kristian syns riktignok det er synd at man ikke kan leke seg med dyre, tyske folkevogner (les Porsche), men han klassifiserer likevel Forza Motorsport 4 som et bunnsolid bilspill.

«Spillet tilbyr fortsatt en realistisk og engasjerende racingopplevelse, og det er flere biler og baner enn tidligere. Flerspiller er bedre integrert og karrierestrukturen er forbedret, » skriver han i anmeldelsen.

Les anmeldelsen av Forza Motorsport 4

For de som ennå ikke har fått nok av fart og spenning, kan det også være verdt å kikke nærmere på F1 2011 eller Driver: San Francisco.

Eller kanskje du vil overraske?

Til slutt i julegaveguiden vår har vi samlet et knippe tips, som ikke nødvendigvis helt passer inn noe annet sted. Men hvis du er ute etter en litt annerledes spillopplevelse å gi bort, kan disse være gode alternativer.

Minecraft (PC)

Minecraft

Hvis du ikke har hørt om Minecraft i år, har du antagelig befunnet deg langt inne i Amazonas, uten tilgang til Internett. Spillet har lenge vært tilgjengelig i beta-versjon, men kom i november endelig i en offisiell, «ferdig utgave». Spillet er ikke tilgjengelig i butikk, men det går an å kjøpe en gavekode via spillets hjemmeside.

«Minecraft er spillet som for alvor har satt spillernes kreativitet i fokus. Her slippes du inn i en gigantisk, datagenerert verden, og du kan forandre den akkurat som du vil. Du kan grave gruver, bygge slott og festninger eller rett og slett bare lage enorme monumenter monumenter, og du kan gjøre det alene eller i samarbeid med andre. Men husk å komme deg i trygghet før natten faller på, for da kommer monstrene ut for å leke «spis spilleren»-leken, » skriver Joachim, som har en anmeldelse av spillet rett rundt hjørnet.

Les de oppdaterte inntrykkene fra Minecraft

Portal 2 (PC, 360, PS3)

Portal 2

Da det første Portal-spillet ble gitt ut i samlepakken The Orange Box i 2007, var det ingen som kunne forutse hvilket enormt fenomen spillet skulle vise seg å bli. I år fikk vi endelig en oppfølger, i form av Portal 2. Denne gangen er konseptet fetet opp, og det er fremdeles like utfordrende for de små grå. Vår anmelder Lasse skriver:

«Portal 2 er utfordrende, og balanserer hårfint mellom å gi deg inntrykk av å være djevelsk glup og fryktelig teit om hverandre. Vet du løsningen på en gåte så er den for det meste overkommelig å utføre, og begrensningene ligger mellom ørene heller enn hvor treffsikker eller kjapp du er med styrestikka. »

Les anmeldelsen av Portal 2

Rise of Nightmares (Xbox 360)

Rise of Nightmares

Dette er ikke det beste spillet du kommer til å spille dersom historie og grafikk er viktige punkter for deg. Men den spillopplevelsen denne zombie-splatteren tilbyr ved å benytte seg av Kinect, er noe temmelig utenom det vanlige. Hele spillet spilles uten håndkontroller, og det er både morsomt og annerledes å denge zombie-rumper ved å slå og sparke rundt seg.

«At man slår i løse lufta er absolutt ingen ulempe for slike kontorpingler som undertegnede, som knapt har lappet til en sjel i hele sitt liv. Med høy puls og verdens bredeste glis kunne jeg konstantere at det var svært så tilfredsstillende å denge dauinger, » skrev jeg i anmeldelsen min.

Les anmeldelsen av Rise of Nightmares

The Blackwell Deception (PC)

The Blackwell Deception

Rosangela Blackwell er et medium, og hennes livsoppgave har blitt å hjelpe ånder som av ulike grunner ikke klarer å komme seg videre etter døden. Dette eventyrspillet er et av de beste vår anmelder Joachim har spilt i år, og både lyd og bilde understreker stemningen i spillet.

«The Blackwell Deception er rett og slett et knallspill. Det leverer en herlig kombinasjon av underholdende, troverdige og tilfredsstillende gåter og et mysterium som bare blir mer og mer spennende jo mer du graver i det. I tillegg er Rosa og Joeys New York befolket av et figurgalleri som er langt mer interessant enn det vi vanligvis får i spill, og selv om spillet er befolket av tragedier er det alltid lys i enden av tunnelen — bokstavlig talt, » skriver han i anmeldelsen.

Les anmeldelsen av The Blackwell Deception

Hvis du fremdeles er litt rådvill i forhold til hvilke spill du skal tipse Julenissen om, kan du alltids ta en tur innom Handleguiden vår. God julegavejakt!

annonse