Til hovedinnhold

Gaming

TestAnmeldelse: FIFA 12

Mer realistisk enn noen gang

Større forandringer har nok ikke skjedd i et FIFA siden 07-utgaven.

Det har alltid vært litt rart å kalle FIFA en fotballsimulator, siden det ikke ligner særlig på aktivititeten hvor man sparker en ball. Ikke har serien tradisjonelt sett vært en særlig virkelighetsnær simulering av verdens største sport heller.

Men som selve referanseserien for ikke bare fotball-, men sportsspill, har FIFA funnet sin egen greie. Og det har fungert veldig bra. Selv de som avskyr sporten fotball vil finne mye moro i den grunnleggende konkurransegleden serien byr på, og det skal bli spennende å se hvor mye oppstyr FIFA 12 kan skape. Her gjør de nemlig et oppriktig forsøk på å snu den tidligere oppskriften på hodet. FIFA 12 har lyst til å være årntli' realistisk.

Nytt taklingssystem

FIFA 12 er vanskeligere, og det er taklingene jeg sliter mest med. Som en trofast elev av «hold inn X/A til rett tid og posisjoner deg riktig»-skolen har jeg blitt totalt vingeklippet. Lamskutt og usympatisk etterlatt på rumpa. Jeg liker jo å tro at jeg kan radbrekke, grisepyle og kjølhale enhver i FIFA, men herlighet, jeg føler meg som en regelrett tulling i FIFA 12.

Det er mye vanskeligere å takle nå.

For nå må man være langt mer kalkulerende. Måle opp og veie motstanderen, ta beslutninger som kan etterlate deg naken. Jeg føler meg redusert til en halvhjernet imbesil, men jeg tror jeg liker det. Det er noe forfriskende godt med å kunne se serien jeg har spilt sønder og sammen med et nytt blikk. Men jeg mistenker at det skyldes at jeg har trappet ned spillingen betraktelig.

Forandringene er nemlig svært betydelige. Skal du være en effektiv takler i FIFA 12, må timingen være upåklagelig og godt gjennomtenkt. Det har man ikke alltid like lett for å tolerere etter å ha klokket hundre timer i hver eneste nye utgave av spillet. De to siste årene har arkadestempelet blitt klorbleket ut av spillkjernen, og det er selvsagt kontroversielt.

Store forandringer

FIFA 12 er kjempebra, og langt mer realistisk enn serien noen gang har vært. Noen hater det nok, jeg liker det veldig godt. Folk sutrer stadig over hvor slunkne de årlige oppdateringene av serien er, og endelig har de fått sin stemme hørt. En større forandring har nok ikke skjedd i et FIFA siden 07-utgaven.

Anelka kan trenge en dopingprøve på dette bildet.

Det nye taklingssystemet gjør at du for en gangs skyld må tenke som en fotballspiller. Den innøvde linja di opp vingen må revurderes, og den skråsikre minen du alltid skjærer når du kutter av bestekompisens spiss med sisteforsvareren din kan måtte pakkes ned i rotekista. Dette føles som et veldig nytt spill, og må læres på nytt.

Driblingen og nærkontakten mellom spillere håndteres også på annet vis, uten at de virkelig blåser deg tilbake. Fysikkmotoren vil nok kunne ergre mange ettersom den er realistisk, noe som gjerne er kjedeligere enn man tror, men FIFA 12 er jevnt over et kjempebra sportsspill som tør å utfordre gropa serien har kjørt seg fast i.

Dom X360 / PS3: 8/10 SVÆRT GODT

Vil du vite mer?
Les hele anmeldelsen av FIFA 12 på Gamer.no.

annonse