Til hovedinnhold

Her er julemobilene – til hele familien

Lurer du på hvilken mobil du skal kjøpe til tenåringen eller til bestemor?

Julen er høysesong for teknogaver. Mobiltelefoner har blitt et vanlig skue på julaften, og det fins modeller som passer hele familien.

Her går vi gjennom noen av de mest aktuelle modellene som kan havne under juletreet. Noen av kategoriene overlapper litt. Derfor kan det være lurt å ta en titt også på resten av telefonene i denne oversikten før du bestemmer deg.

Er du usikker på om modellen vi har anbefalt passer mottakeren perfekt bør du ta en titt på testene som ligger i lenker under hver anbefaling.

For Bestemor

Vi vet at mange eldre har stor glede av moderne telefoner med berøringsskjerm. Likevel er det mange som først og fremst ønsker seg en enkel telefon. Her er det Doro som er ekspertene.

Den nye modellen PhoneEasy 510 er mer kompakt og har en litt mer stilren design enn tidligere eldretelefoner. Den har fortsatt store, gode taster og stor skrift på skjermen. Den skal også ha ekstra høy lyd under samtale og på ringetonene.

Doro 510 skal også ha hele tre ukers hviletid, slik at den ikke behøver å lades hele tiden. I tilfelle noe uforutsett skjer har telefonen en stor nødknapp på baksiden. Ved trykk på nødknappen kan telefonen sende tekstmeldinger eller gjøre en oppringning til et forhåndsvalgt telefonnummer. PhoneEasy 510 har også fallalarm, i tilfelle uhell på glatte fortau og liknende.

Til en utsalgspris på rundt 800 kroner og opp er denne telefonen en grei måte å holde kontakten med de eldre i familien på.

Finn beste pris på Doro PhoneEasy 510

For de voksne

Apples nyeste iPhone har i flere år vært et trygt og godt valg for brukeren som vil ha en enkel og kapabel smarttelefon. Siste versjon heter iPhone 4S.

Dette er en god kameratelefon, som er rask og hendig å bruke – og som gir tilgang på applikasjonsbutikken App Store. Fra den kan du laste ned et enormt utvalg ulike nytteapper og spill.

Krystallklar skjerm, god byggekvalitet og mange hendige funksjoner som virker rett ut av esken trekker også opp.

De to største ulempene med iPhone 4S er prisen og skjermstørrelsen. Mange foretrekker en skjerm som er større enn iPhone 4S' 3,5 tommer. For disse er Samsungs Galaxy S II et naturlig valg.

Apple iPhone 4S koster fra 4890 kroner.

Les også: Test av Apple iPhone 4S på Mobilen.no

iPhone 4S kjøper du billigst direkte fra Apple.

For teknofantasten

Samsungs nye råskinn Galaxy Note er en slags mellomting mellom en mobiltelefon og nettbrett.

Telefonen har en diger og voldsomt god Super AMOLED-skjerm på 5,3 tommer. Det du kan tenke deg av ny teknologi fins på innsiden, inkludert en av de raskeste mobilprosessorene som er i salg akkurat nå.

Som navnet antyder kan Galaxy Note også være notatblokk. Digital penn følger med, slik at notater og drodlinger enkelt lagres i telefonen.

Den største ulempen med denne supermobilen er prisen. Rundt 5200 kroner må du ut med for en Galaxy Note, men en ekte entusiast vil også hevde at det er den verdt.

Les også: Test av Samsung Galaxy Note på Mobilen.no

Finn beste pris på Samsung Galaxy Note

For den som bare vil ringe

Nokia C2-01 er telefonen for de som får nervøse rykninger av å tenke på trykkskjermer. Dette er en helt enkel og grei telefon med vanlige knapper. Den kan ikke kjøre apper, og den har bare en veldig grunnleggende nettleser.

Til gjengjeld er den utmerket på de grunnleggende funksjonene, SMS og ringing. Den koster heller ikke allverden. Rundt 600 kroner må du ut med for Nokia C2-01.

Den har også et enkelt og tiltalende design og gode taster å trykke på. Dette er også et godt valg når familiens aller yngste skal få sin første telefon.

Les også: Test av Nokia C2-01 på Mobilen.no

Finn beste pris på Nokia C2-01

For Tenåringen

Her er det rimelige og gode smarttelefoner med morsomme funksjoner som gjelder. HTC Wildfire S er et godt valg. Til rundt 1600 kroner får du en telefon som kan kjøre apps og som er god å surfe på.

Wildfire S er utstyrt med en god skjerm, raske menyer og et helt greit kamera. Ved hjelp av mange tilgjengelige kamera-apps kan du legge på morsomme effekter på bildene og dele dem på Facebook.

Denne telefonen har dessuten solid og god design, og den er tilgjengelig i mange ulike farger.

HTC Wildfire S koster fra 1600 kroner.

Les også: Test av HTC Wildfire S på Mobilen.no

Finn beste pris på HTC Wildfire S

For familiens hardhaus

Utvalget smarttelefoner som tåler en støyt har eksplodert. I 2010 fantes det ingen – nå kan du velge mellom tre forskjellige. Motorolas Defy+ er telefonen vi vil anbefale. Den har gode Android-menyer, stor og fin skjerm og tåler masse.

Defy+ er ikke den aller raskeste av de robuste Android-telefonene, og den er kanskje heller ikke den mest brukervennlige av dem. Dersom jobben eller fritidsaktivitetene den skal tåle er hardføre nok, er den likevel den beste kombinasjonen av hardførhet, funksjoner og brukervennlighet.

I vår samletest av robuste telefoner var det kun én mobiltelefon som tålte mer enn forløperen, Motorola Defy. Det var Sonim XP3300 Force. For den som virkelig utsetter seg for påkjenninger i jobb eller fritid kan Sonims telefoner være en god løsning. Men du går glipp av de smarte menyene og den berøringsfølsomme skjermen som Motorola Defy+ stiller med.

Motorola Defy+ koster fra 2300 kroner.

Les også: Samletest av robuste mobiler på Mobilen.no

Finn beste pris på Motorola Defy+

For familiemedlemmer i Bergen

Greit, vi innrømmer det. Denne kategorien har vi skreddersydd for Sony Ericssons Xperia Active. Konkurransen mellom smartmobiler som tåler litt er nemlig i ferd med å hardne til, og Xperia Active er på mange måter en langt bedre telefon å bruke enn Motorolas Defy-modeller.

Ulempen med den er at den bare er vanntett, og ikke støtsikker.

Bor du på et sted med øsende, pøsende regnvær mesteparten av året, kan Sony Ericssons lille sportsmobil definitivt være verdt å vurdere.

Den stiller med lynraske Android-menyer, godt kamera og en eske full av smart tilbehør. For noen er det en ulempe at skjermen på 3 tommer er litt liten, men menyene er tilpasset skjermstørrelsen, så den er ikke vanskelig å bruke. Det er først og fremst i enkelte apper at skjermstørrelsen er et et handicap.

Xperia Active koster fra 2100 kroner.

Les også: Test av Sony Ericsson Xperia Active på Mobilen.no

Finn beste pris på Sony Ericsson Xperia Active

Les også
Sony Ericsson Xperia Arc S: Nye Arc er like lekker og mye raskere
Les også
Samsung Galaxy Nexus: Her er verdens første Android 4-mobil
Les også
Her er de rimelige julegavene
Les også
Gi bort et systemkamera til jul
Les også
Disse spillene er sikre julegaver
Les også
Her er nettbrettene du bør kjøpe til jul
Les også
Her er desember-mobilene
Les også
Her er våre 21 favoritt-apper
Les også
Her er TV-ene du skal kjøpe til jul
Les også
Disse mobilene bør du kjøpe til jul
Les også
Android-salget eksploderer
Les også
Nissen bør vite om disse kameraene
annonse