Til hovedinnhold

Gled deg til disse kameraene i desember

Her er fotogodsakene som rekker å havne under juletreet.

Den store julehandelen er i gang, og dersom du er ute etter blodfersk fotosnacks å legge under treet, serverer vi en oversikt her. Dette er tingene som kommer i butikken denne måneden.

Panasonic Lumix GX1

Det kommer ikke så mange systemkameraer denne måneden. Men ett kamera kan vi glede oss over, Panasonics GX1. Med GX1 starter Panasonic opp en ny kameraserie, selv om kameraet oppgis å være en direkte oppfølger til GF1. Serien er en del av Mikro Four Thirds-systemet, og har dermed allerede et knippe objektiver å velge i mellom.

Kameraet utstyres med en 16 megapikslers LiveMOS-brikke, Venus Engine-prosessor og en maksimal ISO på 12800. Veiledende pris hos våre svenske naboer vil ligge på 5799 svenske kroner.

Casio EX-ZR15

Heller ikke på kompaktkamerafronten har vi mye i vente i årets siste måned. Eneste kompakt ut denne måneden, er Casios EX-ZR15. Med 16 megapiksler og 7x zoom kan kameraet neppe kunne kalles banebrytende. Men den lille kompakten har et par ess i ermet.

Til tross for en temmelig standard tilsvarende 28 mm vidvinkel, kan kameraet simulere vidvinkel ved å lime sammen flere bilder til ett vidvinkelbilde. Man vil da, såfremt motivet er stillestående, kunne få en simulert brennvidde på enten 21 mm eller 17 mm.

Canon Pixma Pro-1

Canons nyeste skriver er visstnok den første som kan skrive i A3+-format med 12 ulike blekkpatroner, og skal etter sigende være den beste de hittil har laget. Vekten tyder i alle fall på at de har stappet riktig så mye inn i den, for herligheten veier ikke mindre enn drøye 27 kg. Veiledende pris er 7990 kroner.

Printeren skulle egentlig funnet veien til butikkene i forrige måned, men takket være flommen i Thailand dukker den opp først nå Minst to av Canons skriverfabrikker har stått under vann, men likevel er det kun Pixma Pro-1 som har blitt forsinket grunnet vannmassene.

Fotobager fra Think Tank

Alle kameraer trenger gode hus – altså, hus til kamerahusene. Blant de som produserer fotobager og andre oppbevaringsløsninger, finner vi Think Tank. Denne måneden oppgraderer produsenten sine ”Modular Totation System” og ”Modular Rotation System Skin”. Systemene er, som navnet antyder, modulbasert og lar deg feste de modulene du selv har mest bruk for på et belte du kan spenne over hoftene.

Litt glass kan vi også vente oss i desember. Vi starter friskt med et objektiv som antagelig koster både ti og tjue ganger et gjennomsnittlig julegavebudsjett.

Leica Elmarit-S 2.8/ 30 mm ASPH

Når Leica slipper ny optikk, er det antagelig flere lommebøker som gjemmer seg i ren frykt for å avmagres. Så må man også regne med å bla opp rundt 48 ekornskinn for det lyssterke mellomformatsobjektivet. Men når kameraet det kan brukes på koster det samme som en relativt ny bruktbil, er det kanskje ikke så uventet? Objektivet består av 13 elementer i 9 grupper, med to asfæriske overflater og ikke mindre enn fem av elementene er av glass som har spesielt lav lysspredning.

Største blender f/2.8, og minste er f/22. Nærgrensen er 50 cm, og skal du ha filter på godsakene må du helt opp i 82 mm diameter på det. Om gromglasset når butikkene innen årets slutt, gjenstår likevel å se. Foreløpig er det ventet helt på tampen av året.

SIGMA 150mm F2.8 APO Macro EX DG OS HSM og SIGMA 17-50mm F2.8 EX DC HSM

Nye glass slipper også SIGMA på tampen av året. Denne gangen er det Sony-brukere som kan fryde seg over en 150mm, samt både Sony og Pentax-versjoner av 17-50 mm-zoomen. Sistnevnte har forøvrig ikke bildestabilisering i objektivet.

Carl Zeiss Distagon T* 2/25

For Canon- og Nikon-brukere som liker et vidt blikk på omgivelsene, er nok dette Carl Zeiss-objektivet etterlengtet. Objektivet er riktignok uten finesser som autofokus og bildestabilisator, men et 25 mm objektiv med f/2 som største blender i kjent Carl Zeiss-kvalitet burde være spennende nok.

Nikon SB-910

En blits rekker vi også å få med innen året er omme, og det er Nikon som oppgraderer blitsparken sin med flaggskipet SB-910. Blitsen, som avløser SB-900, skal etter sigende være enklere å bruke og ha et mer intuitivt menysystem. Forøvrig dekker den, som sin forgjenger, brennvidder mellom 17 til 200 mm, og gjenkjenner om man bruker et fullformathus eller et hus med APS-C-sensor.

annonse