Til hovedinnhold

Gaming

TestAnmeldelse: Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3/X360)

– Spilte jeg ikke det samme spillet for to år siden?

Gammelt krutt smeller det også – bare ikke like høyt.

[Gamer.no]: Å hvile på sine laurbær er like farlig som å hvile i snøen. Du slumrer inn og dør mens du sover. – Ludwig Wittgenstein

På veldig mange måter føler jeg at jeg spiller det samme spillet som jeg gjorde for to år siden når jeg setter meg ned med Modern Warfare 3, og dette synes jeg fratar spillet retten til å være noe fantastisk. Gjenbruk som kritikkpunkt kan også brukes mot for eksempel sportsspillene til Electronic Arts eller det tidligere brukte referansepunktet Battlefield 3. Poenget her er at disse spillene er mye flinkere på å skjule gjenbruket og gi følelsen av noe nytt. Sportsspillene kan lene seg på nye spillere i nye klubber, nytt grensesnitt og et par nye moduser. Battlefield 3 tilbyr for eksempel en delvis ny og flott grafikkmotor, finpussede flerspillermoduser og veldesignede kart.

Jeg finner det merkelig at Modern Warfare 3 ikke en gang endrer på grensesnittet eller oppgraderingssystemet – et system som nær alle skytespill i dag benytter seg av, og som Infinity Ward på mange måter revolusjonerte når de slapp Modern Warfare. Hvorfor fortsetter ikke de å utvikle på sine egne, suksessfulle ideer?

På mange måter virker Modern Warfare 3 til å være et spill som har blitt vel komfortabel med sin egen posisjon. Det fremstår på mange områder som både lat og dvask, og i stedet for å ønske å ta sjangeren og spillet sitt videre, lener det seg tilbake i stolen for å se dollarene strømme inn på kontoen.

Holder stand

Flerspillerdelen er fremdeles blant de aller beste på markedet, men jeg liker ikke følelsen jeg får av at tempoet har blitt satt opp ytterligere denne gangen. Du starter på nytt umiddelbart etter å ha dødd, og gjenopplivelsesmønsteret gjør at det tar ikke spesielt lang tid før du er tilbake i kamp igjen. Dette er gunstig for spilletypene som ønsker minst mulig dødtid, men det går ut over viktigheten av taktikk og kommunikasjon. Det er nesten ikke tid til å verken tenke eller snakke før man går i kontakt, omtrent uansett hvor på kartet man befinner seg.

Modern Warfare 3 sin aller største nyhet er innføringen av Call of Duty Elite, som er en plattform som alle kommende Call of Duty-spill skal basere seg på. Elite er en tjeneste som på mange måter fungerer på samme måte som Battlefield 3 sin Battlelog, bare mye rikere. Elite har kontroll på alt av statistikk, og du kan få full oversikt over alle de siste rundene du har spilt. Du kan se hvor du blir drept mest på de ulike kartene, hvor du dreper flest og så videre. Det er muligheter for å gå inn å studere kartene, våpnene, og på så måte bli bedre.

Elite vil bli tilgjengelig gjennom både Playstation 3 og Xbox 360 sine grensesnitt, men du kan også logge inn på din konto på en PC, eller laste ned programmet til Apple- og Android-telefoner. Her kan du se på statistikk og videoer, og kan også endre våpenklassene dine slik at du slipper å bruke av tiden du sitter på konsollen for å spille til dette. Elite vil ikke være tilgjengelig til PC med det første, og dette bare øker min mistanke om at PC-plattformen blir neglisjert til fordel for konsollene.

Konklusjon

Jeg vet at mange der ute forventer Messias´ andre komme av Call of Duty: Modern Warfare 3. Dette skjer dessverre ikke. De to foregående spillene er trygt plassert på en liste over de beste moderne krigsspillene som har blitt laget, men det tredje tillegget i serien klarer ikke å fylle disse skoene.

Modern Warfare 3 er fremdeles et godt spill fundert på en solid produksjon. Dessverre hviler serien på sine laurbær og sitter der som en dvask kjæreste i sofaen og spiser potetgull, mens andre spill er ute for å gjøre førstepersonsskytere til en bedre sjanger. Det ante meg egentlig at Infinity Ward fikk noen riper i lakken etter alt bråket og oppsigelsene i fjor vår, og ut med halvparten av staben forsvant tydeligvis mye av kreativiteten.

Jeg ser et spill som på en helt grei måte avslutter Modern Warfare-historien gjennom enspillerdelen, som til dels briljerer i samarbeidsmodusen, og som holder stand i flerspiller. Jeg ser dessverre ikke lekenheten og sulten – ønsket om å være et skytespill i tet. Jeg ser et spill som er selvtilfreds, som lener seg tilbake og spiller de samme visene om igjen, og som trekker på smilebåndet når kontoutskriften kommer.

Dom PS3/X360: 7/10 GODT

Vil du vite mer?
Les hele anmeldelsen av Call of Duty: Modern Warfare 3 på Gamer.no.

Call of Duty: Modern Warfare 3 er i salg fra i dag, for Xbox 360, PlayStation 3 og PC. Vi prøvde spillet på konsoll på et anmeldelsesarrangement i regi av Activision i London. Reise og opphold ble betalt av Activision.

annonse