Til hovedinnhold
AnbefalingHer er systemkameraene du bør gi til jul

Gi bort et systemkamera til jul

Her er julegavetipsene som får fotobasillen til å bite.

Har du planer om å kjøpe systemkamera til noen til jul? Da bør du først lese våre julegavetips. Her anbefaler vi noen systemkameraer av ulike typer og klasser, for å gi deg anbefalinger som passer best mulig.

Som når man kjøper til seg selv er det under julegaveshoppingen om å gjøre å få mest for pengene, og da må man ikke se på det siste nye. Joda, det er de siste kameraene som ofte er de aller beste, men det betaler du også mye for. Skal den heldige mottaker av julegaven få mest for pengene dine, må du dermed se på produkter som har vært på markedet en stund, eller til og med er på vei ut av det.

Her er kategoriene vi har valgt ut. Klikk på lenken for å bli sendt direkte dit.

Mest for pengene

Dette er kameraer som absolutt holder mål, men ikke nødvendigvis er klasseledende. Her har vi fokusert på pris og at du skal få mest mulig for pengene dine, og ikke at du nødvendigvis skal ha det siste nye. Gamle er disse kameraene imidlertid heller ikke, og vi vurderer dem som egnet til nybegynnere eller andre som ikke ønsker å bruke en formue på sitt første systemkamera.

Panasonic Lumix DMC-GF2

Selv om GF3 er lansert er ikke GF2 på vei ut, navnet til tross. GF2 vil fortsatt være i salg fremover, og selv om det er et svært rimelig systemkamera er det fremdeles godt, og kan på toppen av det hele tilby funksjonalitet som andre små systemkameraer ikke kan. GF3, for eksempel, er litt mindre enn dette, men kan til gjengjeld ikke bruke den ekstra søkeren som GF2 kan benytte.

GF2 er et kapabelt lite kamera, men ikke ekstremt på noen måte. Det har god bildekvalitet i forhold til prisen, og når det i tillegg har innebygget blits og mulighet for videoopptak i FullHD, er det klart at dette gir mye moro for pengene. Det har nylig vært på supertilbud for 1999 kroner inklusive objektiv, men selv dagens pris på 2990 kroner er mer enn svært god, også det inkludert objektiv. Med dette kameraet har man også tilgang til hele mFT-systemet, som for tiden er det speilløse systemet med flest objektiver i "stallen".

Samsung NX11

Samsung er heller ikke tapt bak en vogn, og med fem nye objektiver hvert år tar det ikke lange tiden før de tar igjen mFT i objektivutvalget. NX11 fås nå for 2990 kroner inklusive objektiv med bildestabilisator, og det er en svært god pris. Bildebrikken i NX11 er dobbelt så stor som i mFT-kameraer, og det kan dermed potensielt ha bedre bildekvalitet dersom optikken ikke er flaskehalsen. Størrelsesmessig er NX11 et hakk større - uten at vi dermed vil kalle det direkte stort - og ligner mer på et klassisk speilreflekskamera, selv om det ikke har speil eller optisk søker. En elektronisk søker har det imidlertid innebygget.

Canon EOS 550D

Canon EOS 550D er er klassisk speilreflekskamera, og har tilnærmet samme bildekvalitet som langt dyrere kameraer som EOS 600D, 60D og 7D som alle sammen benytter omtrent samme bildebrikken. 550D er rimeligere fordi det ikke er like raskt, solid og avansert, men bildekvaliteten er det ikke noe i veien med, og med en pakkepris på 3999 kroner som inkluderer et helt OK stabilisert objektiv er det liten tvil om at dette er et røverkjøp. Canon har også en rimeligere modell, 1100D, men prisforskjellen på 600 kroner synes vi er så liten i forhold til hva man får, at vi vil anbefale 550D i stedet.

Smått og godt

Dette er systemkameraer vi har valgt ut først og fremst på basis av størrelse. Likevel skal de tilby god kvalitet og mye for pengene, men det er lagt mest vekt på at det skal være relativt lite og lommevennlig. Ser man bare på selve kameraet er det flere som tilbyr små godsaker her, men tar vi optikken med i betraktningen faller for eksempel Sonys NEX-serie litt imellom akkurat her, siden deres anbefalingsverdige optikk til det systemet ikke er tilsvarende smått.

Panasonic Lumix DMC-GF3

GF3 er ikke store saken, og er uten tvil ett av de minste kameraene i sin klasse, avhengig av hvilke kriterier man legger til grunn. På grunn av størrelsen har ikke GF3 mulighet for å benytte noen ekstern søker, og ekstra blits er det heller ikke mulig å bruke. Dermed et dette et kamera som først og fremst er tiltenkt kompaktkamerabrukere som ønsker seg et bedre kamera, eventuelt fotografer som ønsker seg et lite lommekamera i reserve, og som benytter de samme objektivene som de benytter på hovedkameraet. Uansett hvilken gruppe du er i er ikke GF3 noe dumt valg, og med dagens pris på rundt kr 3300 kroner inkludert et 14-42 mm kitobjektiv får du mye for pengene også.

Olympus E-PM1

E-PM1 er Olympus' svar på GF3, og noe dumt svar er det heller ikke. Riktignok er det 700 kroner dyrere, inkludert et tilsvarende objketiv, men det har også noen sider ved seg som kan være verdt de ekstra pengene. For eksempel kan E-PM1 benhytte både ekstern blits og søker, det har bildetstabilisator på bildebrikken slik at du får stabilisering på alle objektiver, og det er en smule bedre på både videoopptak og stillbildehastighet. I tillegg er det noen gram lettere enn GF3.

Tilbake til toppen

Entusiastens valg

Her har vi for det meste sett bort fra pris - men ikke helt. Vi holder det innen realistiske prisrammer, men de er videre enn i de tidligere kategoriene, for er man først fotoentuasiast er man inneforstått med at en hobby koster penger, og jo mer seriøst man driver den hobbyen, jo dyrere blir den.

Fujifilm FinePix X100

Fujifilm X100 var lovende som få da det ble annonsert, men gjennomføringen viste seg i første omgang å være så-som-så fra Fujifilms side. Det meste er for lengst rettet opp i form av firmware-oppdateringer som har sørget for at et utall feil er rettet opp og en hel del funksjoner forbedret eller lagt til. Enden på visa er at X100 har blitt et svært kapabelt kamera, med en søker som er helt unik og ikke så rent lite fantastisk i bruk, etter vår mening. Noe systemkamera er det imidlertid ikke, siden det har fast optikk, så det kan ses som litt på siden av denne artikkelen. Anbefalingsverdig er det likevel, så vi tar det med her som entusiastkamera. Er man først bevisst på hva dette kameraet kan gjøre, med dets fantastiske søker, lyssterke og skarpe optikk og utmerkede bildekvalitet, er det mange som vil ønske seg X100 som reservekamera - eller eneste kamera. Lanseringsprisen var 10 490 kroner men er nå falt helt til under 8000 kroner, noe som er en god pris når man først er bitt av basillen.

Nikon D7000

Nikon er et av de meste kjente merkene på fotohimmelen, og med D7000 viste de hvorfor. Selv om det nå er godt over et år siden Nikon D7000 ble lansert, er det fremdeles et av de klart beste kameraene på markedet, til under ti tusenlapper. Bildekvaliteten er fremragende, og det er også det meste annet med dette kameraet. I tillegg har det et bredt nedslagsfelt og vil kunne gjøre en god jobb på de fleste områder, for de fleste fotografer. Er du nybegynner er dette kanskje ikke kameraet for deg, men det kan anbefales for nær sagt alle andre. Veiledende pris ved lanseringen var rett over ti tusen kroner, men nå får du det for mellom syv og åtte tusen kroner.

Canon EOS 7D

7D er et semiproff-kamera som vel stiller i en halv klasse høyere enn D7000, noe man selvsagt må betale for. Det er en stund siden det bla lansert - faktisk over to år - så det er på mange måter modent for utskiftning, men likevel er det et svært høyt ytende kamera den dag i dag. Bildebrikken, for eksempel, er i hovedsak lik den som finnes i 550D, 600D og 60D, som alle er kurante modeller i dag. Da vi testet det skåret det høyt over hele fjøla, og fikk en velfortjent "Akam anbefaler". Veiledende pris ved lansering var 18 579 kroner men Canon er kjent for å ha kunstig høye veiledende priser, og i dag får du et 7D for under ti tusen kroner - av og til enda billigere, hvis du er heldig og finner en kampanje.

Hobbyfotografer bør også vurdere å skaffe seg flere objektiver.
Se hvilke objektiver vi anbefaler på Akam.no

annonse