På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Samsung Wave 723
Innhold
- Design og brukervennlighet
- Grei å se på
- Skjermen gjør jobben
- Oversiktlig meny
- Heller usosial
- Kontaktproblemer
- Tilbehør
- Teknologi og funksjoner
- Går unna
- Grei på e-post
- Batteriet gjør jobben
- Sikkerhet er viktig
- Multimedia
- Grei lyd
- Lettfattelig radio
- Ingen spillmaskin
- Godt kamera
- Konklusjon
- Batteri å bli glad i
- Ikke optimale menyer
- Godt kamera for prisen
- Alternativene
Design og brukervennlighet
Samsung Wave 723 blir beskrevet som en telefon med ubegrensede muligheter av produsenten, samt at den skal være smart og brukervennlig. Dessverre stemmer ikke dette helt.
Wave 723 er en av fortsatt få mobiltelefoner med Samsungs eget operativsystem Bada. Det merkes fort at de fortsatt har en lang vei å gå i utviklingen for å kunne måle seg med konkurrentene på de rimelige mobiltelefonene.
Denne mobilen er rettet mot brukere som vil ha en enkel mobil med mange muligheter uten at det skal koste skjorta. Telefonen har også godt med muligheter, men den faller litt igjennom i forhold til diverse konkurrenter, mye på grunn av operativsystemet. Vi ble først kjent med Bada via Samsung S8500 Wave, noen som virket svært lovende.
Siden den gang har det kun kommet et knippe mobiler med samme operativsystem. Dette har gjort at det fortsatt er svært begrenset hva man har tilgang til av applikasjoner og muligheter. I tillegg til dette er svært mange av de mest spennende underholdningsprogrammene rettet mot kraftigere telefoner som S8500 Wave og Wave II.
Grei å se på
Wave 723 ser ut som svært mange andre smarttelefoner. Sammenligner vi den med andre modeller fra Samsung kan den fort forsvinne i mengden da den har lite som skiller den ut utseendemessig. Størrelsesmessig stiller Wave 723 med en 3,2 tommer skjerm, noe vi syns fungerer greit. Dette er blitt forholdsvis vanlig i denne prisklassen, og det er lite å utsette på skjermstørrelsen.
Telefonen er innkapslet i plast og metall. Bakdekselet som dekker mesteparten av baksiden er av metall, mens resten av telefonen er av plast. Dette gir en ganske god kvalitetsfølelse når man har telefonen i hånden. Telefonen knirker litt, men ikke så mye at det er verdt å henge seg opp i.
Wave 723 har tre taster foran. Disse sitter helt nederst under skjermen og fungerer som hurtigtaster for å komme inn på samtalelogg, meny, og til startskjermen. Videre finner vi to volumtaster på venstre side av telefonen. Disse fungerer til styring av volum både under musikkavspilling og samtale. På høyre side av telefonen finner vi to taster. En av/på-tast som også fungerer for å skru på tastelåsen, og en dedikert kameratast.
Ellers finner vi en utgang for minijack på toppen sammen med en microUSB-utgang. På baksiden sitter et 5 megapikslers kamera som også har en LED-lampe som fungerer som kameralys.
Skjermen gjør jobben
Med sine 3,2 tommer har Samsung Wave 723 et greit utgangspunkt for å være en bra mobiltelefon i 1500-kronersklassen når det kommer til brukervennlighet. Det skal da sies at følsomheten på skjermen er så som så. Hvis man tester presisjonsspill for eksempel merker man at skjermen ikke er i nærheten like følsom som på dyrere modeller.
Skjermen er av type TFT, og gir ikke samme kontrast og fargegjengivelse som vi finner i mobiltelefoner med for eksempel AMOLED og Super-AMOLED. Det skal sies at det ikke vil trekkes for dette i testen siden det fortsatt ikke er noen telefoner i denne prisklassen som kan skilte med denne teknologien.
Videre er skjermen ganske lyssterk og vi opplevde aldri at lyset ble noe stort problem. Det var ikke optimalt å bruke mobilen i sterkt sollys, men for å være i denne klassen gjør Wave 723 en god figur. Til sammenligning kan vi si at LGs Optimus One er hakket bedre på skjerm, men Wave 723 kommer ikke langt bak.
Telefonen har til tross for sin forholdsvis lave skjermoppløsning en svært god innsynsvinkel. Det vil si at man se hva som skjer på skjermen selv om man omtrent holder den vinkelrett hvis man skulle trenge det.
Skjermen er av typen kapasitiv. Det vil si at den er berøringsfølsom og reagerer ved at man lett stryker fingeren over skjermen. Den andre skjermtypen vi finner i smarttelefoner er resistiv. Slike skjermer reagerer på trykk, og er ofte utstyr med en pekepenn for mer presis navigasjon.
Oversiktlig meny
Som de fleste Samsung-telefoner bruker også denne mobiltelefonen Samsungs TouchWiz-grensesnitt. Dette er enkelt og oversiktelig med store ikoner. Man får fire startskjermer å bruke til snarveier, samtidig som snarveier for tastatur, kontakter og meldinger allerede ligger klart.
Noe vi må sette spørsmålstegn ved er hvorfor man kun får et begrenset utvalg med snarveier man kan legge inn. Ser vi telefoner som for eksempel bruker Android-operativsystemet kan vi man legge ut snarveier for det aller meste på startskjermen. Dette er ikke tilfelle her, og gjør at det å komme inn på de meste brukte programmene blir i overkant vanskeliggjort for brukeren.
Det skal også merkes at når man begynner å legge inn diverse wigets blir startskjermene fort svært rotete.
Selve menyene ser pene og oversiktelige ut. Det er en smal sak å finne fram til det man er ute etter noe som er et lite pluss i boka. Telefonen kommer ferdig utstyrt med norsk tastatur og ordbok. Selve tekstmeldingene går unna i en fei, i hvert fall hvis man skriver med telefonen i ”liggende” posisjon. I oppreist posisjon blir tastene litt vel små for de med litt store fingre hvis man skal skrive hurtig.
Wave 723 har også en såkalt adaptiv menyrekkefølge man kan skru av og på. Denne gjør at de mest brukte programmene vil komme først i menyen, mens de minst brukte vil bli liggende sist. Dette gjør at man slipper å bla seg så mye igjennom menyene for å finne de programmene man som oftest skal bruke.
Heller usosial
Social Hub er noe Samsung har innført på flere av telefonene sine. Her skal alle interaktive medier kunne samles for å ha et sted å gå når man skal skrive meldinger, sjekke e-post, Facebook, Twitter også videre. Dette finner vi mer klønete enn smart.
Både Facebook- og Twitter-applikasjonene som ligger i telefonen virker urgamle i forhold til de vi finner hos både Android og iOS. Dette er skuffende med tanke på at telefonen reklameres som en mobil med uendelige muligheter.
Kontaktproblemer
Vi fant det også ganske klønete når vi skulle importere kontakter fra andre telefoner som ikke kjører på Bada. Dette systemet støtter nemlig ikke kontaktfilene fra Android, så man kan ikke bare kopiere alle kontaktene til minnekortet for så å lagre de i Wave 723.
Ettersom man gjerne har ganske store kontaktlister i disse dager med både telefonnummer og e-postadresser strekker heller ikke SIM-kortet alltid til. Vi fant også et problem ved forsøk av overføring via Bluetooth. Dette er fordi Wave 723 bruker versjon 3.0 av teknologien mens mange andre mobiler fortsatt bruker 2.1. Det å kopiere alle kontakter via Bluetooth lot seg ikke gjøre når vi prøvde på det.
Vi fant til slutt en løsning på problemet. Det var å synkronisere alle kontaktene via den forrige mobilen med Gmail, for så å sette opp Wave 723 med en Exchange-konto til denne Gmail-kontoen. Deretter kunne vi synkronisere Wave 723 med denne e-postkontoen og fikk da til slutt inn alle kontaktene som var lagret på Gmail-kontoen.
Tilbehør
I pakken finner vi det man forventer å finne i dagens mobiltelefoner, og det skal også nevnes at telefonen kan lades via datakabel. Det følger ikke med noe minnekort, så et microSD-kort anbefales på det sterkeste dersom man ønsker å ha noen lagringsmuligheter på telefonen.
I esken finner du:
- Samsung Wave 723
- Batteri
- Øreplugger med mikrofon
- Lader
- USB-kabel
- Brukerveiledning
- Festbart beskyttelsesdeksel
Teknologi og funksjoner
Samsung Wave 723 er en telefon som har det meste av teknologi som man strengt tatt trenger uten at det blir for avansert. Dette en telefon hvor man får de fleste mulighetene man finner i andre og dyrere smarttelefoner, men noen begresninger er det og det merkes.
Telefonen har Wi-Fi slik at man kan koble seg på trådløse nettverk for å bruke internett uten noen ekstra kostnad. GPS er også på plass sammen med en prøveutgave av Route 66-navigasjon. Dette fungerer ganske greit, men skjermstørrelsen gjør at det ikke blir helt optimalt.
Det er raskt og enkelt å koble til Wi-Fi. På startskjermen kan man dra ned en fane på toppen hvor man finner tre hurtigvalg: Wi-Fi, Bluetooth og stillemodus. Bluetooth fungerer også greit, men da telefonen kjører på versjon 3.0 som er betydelig raskere enn hva vi finner på de fleste andre telefoner, får man sjelden utnyttet denne tekonologien.
3G og super-3G er er også teknologi vi finner i Wave 723, dette gjør at man kan surfe i høyere hastighet enn kun ved bruk av Edge-teknologi. Telefonen er derimot ikke utstyrt med noe frontkamera for videosamtaler, og kan være et savn for noen.
Når det kommer til utganger er det kun micro-USB og minijack vi finner her. Begge sitter på toppen av telefonen, og minijack-utgangen brukes til hodesett for avspilling av musikk og håndfribruk. Micro-USB-utgangen brukes til både lading av telefonen og overføring av data mellom mobiltelefon og datamaskin.
Telefonen støtter også alle de vanlige frekvensene for mobilnett. Dette gjør at telefonen kan brukes over mesteparten av verden, samt at man kan oppleve bedre dekning på enkelte steder.
Går unna
Når det kommer til praktisk bruk av telefonen går det raskt i svingene med Wave 723. Navigering i menyer går raskt og smertefritt og telefonen oppleves som rask. Selv når vi har på musikk, eller er i en samtale merker man ikke noe hakking i menysystemet. Den eneste gangen vi merket at telefonen fikk problemer med å holde hastigheten oppe var ved full synkronisering mot kalender, e-post og sosiale medier.
På nettet gjør telefonen jobben, men det er ikke veldig imponerende. Den heller svake skjermen gjør at tekster og titler kan bli litt kornete og det kan til tider være vanskelig å lese hva som står uten mye ut- og innzooming. Dette kan for øvrig gjøres ved bruk av klypezoom noe som fungerer ganske bra.
Telefonen tilpasser heller ikke nettsidene automatisk til skjermstørrelsen. Dette resulterer i at man som oftest må begynne med å zoome ut når man kommer inn på en ny side, dette blir ganske slitsomt i lengden.
En ting vi også må nevne, noe vi har sett på blant annet lillebroren, Wave 575, er at telefonen hele tiden spør deg om du vil koble deg til nettet. Det blir litt frustrerende å få denne meldingen hver gang man ta av tastelåsen.
Grei på e-post
Det gikk bra å sette opp telefonen både med Exchange og andre e-postkontoer. Blant annet gikk det mye bedre å sette opp en Exchange-konto mot en Gmail-konto med Activesync her enn på Wave 575 hvor dette virket heller håpløst.
Det er enkelt og raskt å koble seg opp mot e-postkontoene, men antallet e-postkontoer man kan ta i bruk er svært begrenset så dette er ingen telefon for proffbrukerne.
Batteriet gjør jobben
Som hos lillebroren er batteriet i Wave 723 også svært godt. Vi kunne gå i mange dager med normalt bruk uten å måtte tenke på at telefonen skulle gå tom for strøm. Det er ikke for mange smarttelefoner på markedet hvor dette er tilfellet da vi ser svært mange av dagens telefoner ikke vare mer enn et par dager før de må lades.
Vi kan ikke annet enn å applaudere den gode batterilevetiden, og dette er klart med på å løfte telefonens helhetsinntrykk. Naturlig nok kommer den gode levetiden av at skjermen verken er stor eller spesielt høyoppløst.
En annen funksjon som er svært viktig for mange er jo samtalekvaliteten. Hos Wave 723 merket vi ingen problemer under samtaler og lyden var klar og god. Dekningen var heller aldri noe problem her, så som en telefon fyller den de kravene man har uten at lyden utmerker seg nevneverdig.
Smartdialing er ikke å finne i Wave 723, dette er en funksjon som gjør at man kan søke opp det nummeret man vil ringe ved å søke opp navnet på den man vil ringe på talltastaturet. Utover dette får man opp et tradisjonelt talltastatur når man skal ringe, og det fungerer helt greit.
Taster man inn de første numrene i det nummeret man vil ringe, vil telefonen søke i telefonnumrene som er lagret i telefonen fremfor kontakter. Vi fant ikke dette spesielt hendig, og det er mye lettere å bare gå inn i kontaktlisten og finne den kontakten man vil ha tak i der.
Taster man inn 471 vil man få opp alle kontaktene som har denne tallkombinasjonen i seg, men da telefonen kun viser en linje av gangen er det ganske klønete å få oversikt over numrene.
Meldingene i telefonen er også trådet. Det vil si at alle meldinger man har sent til en mottaker viseres i samme vindu under hverandre, og gir en god oversikt over samtalen.
Sikkerhet er viktig
Samsung har i lengre tid hatt fokus på at brukerne kan beskytte telefonene sine ved tyveri eller tap. Også i denne telefonen er tyverisporing og sperring av telefon på plass. Telefonen kan blant annet sende deg en melding dersom noen setter inn et nytt SIM-kort.
Man kan også passordbeskytte telefonen mot fremmede, og da kan man velge hva man vil beskytte. Hvis man ønsker et eget adangspassord til for eksempel meldinger kan man sette opp dette slik at ingen kommer inn på disse uten din tillatelse.
Multimedia
En morsom funksjon vi finner i mange telefoner er musikkgjenkjenning. Dette er intet unntak hos Wave 723 heller. Den fungerer ganske bra, vi fant det meste av kjente artister, men den sleit når vi prøvde med norske artister som Di Derre og Postgirobygget. Den plukket derimot enkelt opp Johnny Cash og ACDC.
Denne funksjonen ligger i musikkavspilleren i telefonen. Selve musikkavspilleren er av det heller enkle slaget og kommer med de vanligste funksjonene. Man kan enkelt lage spillelister og få musikken sortert etter artist, album og låtnavn.
Lydutjevningseffekter er også på plass slik at man kan tilpasse lyden selv. Rent utseendemessig kan musikkavspilleren virke litt rotete og noen albumgrafikk var det dårlig med.
Grei lyd
Det er nettopp dette vi fant det best å karakterisere lyden i telefonen som. Med mindre du er svært lydinteressert er det helt uproblematisk å bruke Wave 723 som en musikkspiller, men noen kjempeopplevelse vil man aldri få.
Som i de fleste andre telefoner i dag er inngang for mini-jack på plass og vi anbefaler at man bruker egne øretelefoner dersom man skal høre på musikk. De medfølgende øretelefonene er nemlig ikke spesielt gode verken når det kommer til komfort eller lydkvalitet.
Man kan også spille lyd via telefonens høyttaler, men dette er ikke spesielt bra. Lyden blir fort for lav, og kvaliteten er ikke å anbefale. Det vil heller lønne seg å koble den til et lite stereoanlegg hvis man for eksempel skal ha med seg musikk på stranda eller på hytta.
Lettfattelig radio
Radioen i denne telefonen er veldig lik på mye annet vi har testet den seneste tiden, og har man brukt radio på for eksempel en Android-telefon vil man kjenne seg igjen. Det er enkelt å navigere mellom kanaler og lagre favoritter på hurtigtaster.
Man også få lyden ut av telefonens høyttaler når man spiller av radio, men dette krever fortsatt at man har koblet til øretelefoner da disse brukes som antenne.
Ingen spillmaskin
Vi merket at det ikke er mange underholdene spill til denne telefonen. De fleste spill som er interessante til Bada-operativsystemet krever en kraftigere maskinvare enn den vi finner i Wave 723. Det virker som de fleste spillene er beregnet på kraftigere modeller som Samsung Wave II.
De spillene vi testet hadde dårlig grafikk og laber spillbarhet. Dette er altså ingen telefon for de som bruker mye av fritiden på mobilspill.
Godt kamera
Kameraet til Wave 723 er på fem megapiksler noe som er ganske mye for en telefon i denne prisklassen. Med tanke på hva man får for pengene er det ikke mange andre telefoner i denne klassen som kan konkurrere med den lille Samsung-telefonen.
Telefonen har en dedikert kameratast på siden som fungerer bra til forhåndsfokusering, slik at man sette fokus der man vil noe vi blant annet ikke finner i lillebroren Wave 575 som også tok betydelig dårligere bilder.
Bildene blir generelt sett gode, og vi ser ikke den samme overeksponeringen eller fargefeilene vi har sett i mange andre billige telefoner.
Telefonen har også som sagt GPS noe som gjør at man kan geomerke bildene man tar. Dette gjør man kan få informasjon om hvor bildet er tatt.
Alt i alt får man et bra kamera i denne telefonen med tanke på den lave prisen.
Konklusjon
Samsung Wave 723 blir beskrevet av produsenten som en telefon som skal gi ubegrenset med muligheter. Dette er nok å sikte litt for mye mot stjernene. Til tross for deres eget operativsystem, Bada, er det mye som står igjen før man kan gi telefonen et slikt stempel.
Det er merkbart at dette er en av de rimeligere modellene til Samsung med dette operativsystemet. Vi har tidligere vært svært begeistret for modellene Wave og Wave II, men disse tilhører en helt annen klasse enn hva vi finner her.
Telefonen har en berøringsskjerm hvor det meste av navigering foregår, og dette er nok en telefon for de som ikke vil legge store summer penger i en mobiltelefon, men fortsatt få mye av den samme teknologien vi finner i dyrere modeller.
Har man brukt en nyere Samsung-telefon før vil man kjenne igjen menyene da Samsungs eget grensesnitt Touch Wiz også er på plass her.
Som operativsystem klarer Bada seg godt når det kommer til hastighet, men det ligger et stykke bak konkurrentene når det kommer til funksjoner og muligheter. Da tenker vi spesielt på nedlastbare applikasjoner, hvor utvalget er heller labert.
Batteri å bli glad i
Wave 723 har en batterilevetid som gjør imponerer oss. Vi kan fint gå nesten en uke uten å måtte lade telefonen med normalt bruk. Dette er ikke ekstremt, men for en smarttelefon med alle de funksjonene telefonen har er det godt over gjennomsnittet.
Skjermen er så stor at det går fint å bruke den til både meldingsskriving og nettsurfing, men skjermkvaliteten er så som så. Vi opplevde at den ikke tåler like mye som dyrere modeller som bruker en mer slitesterk overflate. Skjermoppløsningen er heller ikke spesielt høy, og dette merkes spesielt ved nettsurfing hvor titler og tekster kan gå litt i ett.
Skjermen er overraskende presis i bruk, men mange av tastene på skjermen kan bli litt små til tider. Selve telefonen virker solid, og metalldekselet på baksiden er med på å styrke dette inntrykket. De få fysiske knappene fungerer også bra, og alt i alt går den praktiske bruken av telefonen uten noen store problemer.
Ikke optimale menyer
Menyoppsettet er veldig enkelt og lett å forstå seg på. Det vi ofte opplevde var at det var svært mange sprettoppvinduer som skal spørre oss om vi vil koble oss til diverse ting. Dette blir ganske plagsomt i lengden. Hvis man vil unngå dette må man ha på dataroaming og datatrafikk til en hver tid, noe som kan bli kostbart.
Når det gjelder nettleseren er vi ikke veldig imponerte her heller. Den fungerer greit, men den tilpasser ikke nettsidene til telefonens skjerm, i tillegg til at den lave skjermoppløsningen gjør at en del elementer kan bli uklare. Et pluss er at vi finger tofinger-zoom her, så det hjelper litt på opplevelsen.
Godt kamera for prisen
Med tanke på prisen er det ikke mange telefoner som kan skilte med et så godt kamera som vi finner i Samsung Wave 723. Bildene blir generelt sett bra, og den dedikerte kameratasten gjør at man kan forhåndsfokusere.
Musikkspilleren i telefonen er av den enkle typen, men den holder mål på de fleste punkter. De vanligste mulighetene er på plass, men rent estetisk er den ikke i nærheten av de dyrere telefonene. Lyden er midt på treet, og egne hodetelefoner er å anbefale. Det å spille musikk via telefonhøytaleren gir ingen god opplevelse da det høres ut som høyttaleren skal sprenges ved høyt lydnivå.
GPS er også på plass i telefonen og gjør det enkelt å finne veien både til fots og ved bilbruk. En variant av Route66 er på plass for å få deg trygt fram, noe fungerer bra.
Alternativene
Vi ser stadig flere billige smarttelefoner som inntar markedet, og Wave 723 når ikke helt opp. Den er litt bedre enn sin lillebror Wave 575, men den har et stykke igjen for å kunne måle seg med de beste Android-telefonene. Det er blitt ganske mye bra på markedet for rundt 12-1300 kroner og Wave 723 når ikke helt opp.
LGs P500 Optimus One ble vi svært glad i og den gir betraktelig flere muligheter, og da tenker vi spesielt på hva man kan laste ned av applikasjoner. ZTE Blade er også en telefon som gav veldig mye for pengene og man får også større skjerm.
Ingen av telefonene kan måle seg med Wave 723 på kamerafronten, men man får et bedre og mer lettfattelig menysystem, samtidig som mulighetene er flere og begge de overnevnte telefonene scorer jevnt over bedre på de fleste punkter.