Test

Samsung Wave 723

Design og brukervennlighet

Samsung Wave 723 blir beskrevet som en telefon med ubegrensede muligheter av produsenten, samt at den skal være smart og brukervennlig. Dessverre stemmer ikke dette helt.

Wave 723 er en av fortsatt få mobiltelefoner med Samsungs eget operativsystem Bada. Det merkes fort at de fortsatt har en lang vei å gå i utviklingen for å kunne måle seg med konkurrentene på de rimelige mobiltelefonene.

Denne mobilen er rettet mot brukere som vil ha en enkel mobil med mange muligheter uten at det skal koste skjorta. Telefonen har også godt med muligheter, men den faller litt igjennom i forhold til diverse konkurrenter, mye på grunn av operativsystemet. Vi ble først kjent med Bada via Samsung S8500 Wave, noen som virket svært lovende.

Siden den gang har det kun kommet et knippe mobiler med samme operativsystem. Dette har gjort at det fortsatt er svært begrenset hva man har tilgang til av applikasjoner og muligheter. I tillegg til dette er svært mange av de mest spennende underholdningsprogrammene rettet mot kraftigere telefoner som S8500 Wave og Wave II.

Grei å se på

Wave 723 ser ut som svært mange andre smarttelefoner. Sammenligner vi den med andre modeller fra Samsung kan den fort forsvinne i mengden da den har lite som skiller den ut utseendemessig. Størrelsesmessig stiller Wave 723 med en 3,2 tommer skjerm, noe vi syns fungerer greit. Dette er blitt forholdsvis vanlig i denne prisklassen, og det er lite å utsette på skjermstørrelsen.

Telefonen er innkapslet i plast og metall. Bakdekselet som dekker mesteparten av baksiden er av metall, mens resten av telefonen er av plast. Dette gir en ganske god kvalitetsfølelse når man har telefonen i hånden. Telefonen knirker litt, men ikke så mye at det er verdt å henge seg opp i.

Wave 723 har tre taster foran. Disse sitter helt nederst under skjermen og fungerer som hurtigtaster for å komme inn på samtalelogg, meny, og til startskjermen. Videre finner vi to volumtaster på venstre side av telefonen. Disse fungerer til styring av volum både under musikkavspilling og samtale. På høyre side av telefonen finner vi to taster. En av/på-tast som også fungerer for å skru på tastelåsen, og en dedikert kameratast.

Ellers finner vi en utgang for minijack på toppen sammen med en microUSB-utgang. På baksiden sitter et 5 megapikslers kamera som også har en LED-lampe som fungerer som kameralys.

Skjermen gjør jobben

Med sine 3,2 tommer har Samsung Wave 723 et greit utgangspunkt for å være en bra mobiltelefon i 1500-kronersklassen når det kommer til brukervennlighet. Det skal da sies at følsomheten på skjermen er så som så. Hvis man tester presisjonsspill for eksempel merker man at skjermen ikke er i nærheten like følsom som på dyrere modeller.

Skjermen er av type TFT, og gir ikke samme kontrast og fargegjengivelse som vi finner i mobiltelefoner med for eksempel AMOLED og Super-AMOLED. Det skal sies at det ikke vil trekkes for dette i testen siden det fortsatt ikke er noen telefoner i denne prisklassen som kan skilte med denne teknologien.

Videre er skjermen ganske lyssterk og vi opplevde aldri at lyset ble noe stort problem. Det var ikke optimalt å bruke mobilen i sterkt sollys, men for å være i denne klassen gjør Wave 723 en god figur. Til sammenligning kan vi si at LGs Optimus One er hakket bedre på skjerm, men Wave 723 kommer ikke langt bak.

Telefonen har til tross for sin forholdsvis lave skjermoppløsning en svært god innsynsvinkel. Det vil si at man se hva som skjer på skjermen selv om man omtrent holder den vinkelrett hvis man skulle trenge det.

Skjermen er av typen kapasitiv. Det vil si at den er berøringsfølsom og reagerer ved at man lett stryker fingeren over skjermen. Den andre skjermtypen vi finner i smarttelefoner er resistiv. Slike skjermer reagerer på trykk, og er ofte utstyr med en pekepenn for mer presis navigasjon.

Oversiktlig meny

Som de fleste Samsung-telefoner bruker også denne mobiltelefonen Samsungs TouchWiz-grensesnitt. Dette er enkelt og oversiktelig med store ikoner. Man får fire startskjermer å bruke til snarveier, samtidig som snarveier for tastatur, kontakter og meldinger allerede ligger klart.

Noe vi må sette spørsmålstegn ved er hvorfor man kun får et begrenset utvalg med snarveier man kan legge inn. Ser vi telefoner som for eksempel bruker Android-operativsystemet kan vi man legge ut snarveier for det aller meste på startskjermen. Dette er ikke tilfelle her, og gjør at det å komme inn på de meste brukte programmene blir i overkant vanskeliggjort for brukeren.

Det skal også merkes at når man begynner å legge inn diverse wigets blir startskjermene fort svært rotete.

Selve menyene ser pene og oversiktelige ut. Det er en smal sak å finne fram til det man er ute etter noe som er et lite pluss i boka. Telefonen kommer ferdig utstyrt med norsk tastatur og ordbok. Selve tekstmeldingene går unna i en fei, i hvert fall hvis man skriver med telefonen i ”liggende” posisjon. I oppreist posisjon blir tastene litt vel små for de med litt store fingre hvis man skal skrive hurtig.

Wave 723 har også en såkalt adaptiv menyrekkefølge man kan skru av og på. Denne gjør at de mest brukte programmene vil komme først i menyen, mens de minst brukte vil bli liggende sist. Dette gjør at man slipper å bla seg så mye igjennom menyene for å finne de programmene man som oftest skal bruke.

Heller usosial

Social Hub er noe Samsung har innført på flere av telefonene sine. Her skal alle interaktive medier kunne samles for å ha et sted å gå når man skal skrive meldinger, sjekke e-post, Facebook, Twitter også videre. Dette finner vi mer klønete enn smart.

Både Facebook- og Twitter-applikasjonene som ligger i telefonen virker urgamle i forhold til de vi finner hos både Android og iOS. Dette er skuffende med tanke på at telefonen reklameres som en mobil med uendelige muligheter.

Kontaktproblemer

Vi fant det også ganske klønete når vi skulle importere kontakter fra andre telefoner som ikke kjører på Bada. Dette systemet støtter nemlig ikke kontaktfilene fra Android, så man kan ikke bare kopiere alle kontaktene til minnekortet for så å lagre de i Wave 723.

Ettersom man gjerne har ganske store kontaktlister i disse dager med både telefonnummer og e-postadresser strekker heller ikke SIM-kortet alltid til. Vi fant også et problem ved forsøk av overføring via Bluetooth. Dette er fordi Wave 723 bruker versjon 3.0 av teknologien mens mange andre mobiler fortsatt bruker 2.1. Det å kopiere alle kontakter via Bluetooth lot seg ikke gjøre når vi prøvde på det.

Vi fant til slutt en løsning på problemet. Det var å synkronisere alle kontaktene via den forrige mobilen med Gmail, for så å sette opp Wave 723 med en Exchange-konto til denne Gmail-kontoen. Deretter kunne vi synkronisere Wave 723 med denne e-postkontoen og fikk da til slutt inn alle kontaktene som var lagret på Gmail-kontoen.

Tilbehør

I pakken finner vi det man forventer å finne i dagens mobiltelefoner, og det skal også nevnes at telefonen kan lades via datakabel. Det følger ikke med noe minnekort, så et microSD-kort anbefales på det sterkeste dersom man ønsker å ha noen lagringsmuligheter på telefonen.

I esken finner du:

  • Samsung Wave 723
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • Festbart beskyttelsesdeksel