Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung I5800 Galaxy 3

Design og brukervennlighet

Galaxy 3 gir deg mange muligheter. Ettersom markedet for smarttelefoner rundt 2000 kroner virkelig har tetnet til de siste månedene er spørsmålet om den klarer å skille seg ut fra konkurrentene. Samsung har gjort mye spennende det siste året, og særlig utviklingen deres innen smarttelefoner har vært med på å gjøre dem til verdens nest største mobilprodusent. Samsung Galaxy 3 er definitivt en del av denne utviklingen, og gir det man i dag kan forvente av en smarttelefon i denne pris klassen. Intet mer intet mindre.

Til rett under 2000 kroner får man godt med muligheter i denne telefonen. Den har en grei skjerm, men noe vidunder er den ikke. Den er lett i bruk, og har alt man trenger av teknologi, men den når ikke helt opp i forhold til sine konkurrenter.

Merkelig skjerm

Skjermen er på 3,2 tommer, noe som gir god oversikt når man skal navigere seg rundt på telefonen. Den gjør også at surfing på nettet, samt å se på film går ganske bra. Med den merkelige oppløsningen på 240 x 400, får man ikke helt den store kvalitetsfølelsen i forhold til for eksempel LGs P500 Optimus One. Dette kan for eksempel legges merke til ved filmvisning. Her blir ikke kvaliteten den helt store.

Dessverre kjører Galaxy 3 på Android 2.1. Denne begynner å bli ganske utdatert, nå som både versjon 2.2 og 2.3 er kommet. Det er en klar merkbar forskjell på 2.1-versjonen og etterfølgerne, og vi savner ting som for eksempel at telefonen kan brukes som trådløs ruter, noe man får i 2.2-utgaven av operativsystemet.

Utover dette er telefonen forholdsvis rask i bruk. Samsungs Touch Wiz-grensesnitt er enkelt og forholdsvis intuitivt, noe som gjør at man enkelt setter seg inn i telefonen. Menyene er ganske identiske som i de fleste andre Android-telefoner fra Samsung.

Pen å se på

Telefonen er ganske slank til å være i denne prisklassen. Skjermen virker som om den er litt for høy i forhold til hvor bred den er, noe som igjen gjør at vi får den merkelige oppløsningen som er nevnt over. Bortsett fra dette ser telefonen ganske fin ut, da den har elementer av stål som gir en fin kontrast mot den svarte plasten som resten av telefonen er innkapslet i.

Med sine 109 gram er denne telefonen helt midt på treet når det kommer til vekt. Den ligger godt i hånden, og kjennes ut som man forventer. Når det kommer til taster er denne telefonen noe annerledes enn andre telefoner vi er vant til å se i denne klassen. De fleste Android-telefoner er utstyrt med fire menyknapper under skjermen. Galaxy 3 har bare tre.

Det er nemlig ingen tast for å søke på nett og innad i telefonen, slik vi er vant til å se på Android-telefoner. Telefonen er utstyrt med en tast for alternativer, noe man bruker i de fleste spill og programmer for å få opp undermenyer og lignende.

Ved siden av denne, i midten, finner hjemtasten som er innrammet i metall. Denne brukes til å komme seg direkte til startskjermen, og ved å holde denne inne får man opp de siste seks brukte programmene. Dette er en hendig funksjon dersom man raskt trenger å skrive en melding for så å komme tilbake til der man var i nettsurfingen. Til høyre under skjermen finner vi tilbaketasten, som har som eneste funksjon å ta deg et skritt tilbake for hver gang du trykker på den.

Volumtastene er festet på venstresiden av telefonen, og disse brukes til å styre ringevolum, medievolum, og høytalervolum. På toppen av telefonen finner vi en micro-USB, en 3,5 millimeter lydutgang og av/på-tasten som også brukes som å slå av og på skjermen, samt å sette telefonen i stille- eller flymodus.

Skjermen er som sagt ganske responsiv, og størrelsen sammen med dette gjør at det er en smal sak å skrive på den. Her kan man, ikke uventet, velge mellom QWERTY-tastatur i både stående og liggende posisjon. Et QWERTY-testatur gir brukeren et tastatur hvor man får opp alle bokstavene i alfabetet, og Galaxy 3 kommer utstyrt med norsk tastatur. Man kan også velge å bruke et vanlig alfanumerisk tastatur, eller håndskrift noe vi fant heller klønete.

Ikke den beste skjermen

Som nevnt over har denne telefonen er litt uvanlig skjermstørrelse. Tross dette er den 3.2 tommers store TFT-skjermen ganske enkel i bruk. Skjermen er av typen kapasitiv, noe som vil si at man bare trenger å stryke fingeren lett over skjermen for å få ønsket respons. Dette i motsetning til resistive som må trykkes på og er gjerne tilpasset bruk sammen med en pekepenn.

Skjermen har helt greie farger, og alt i alt er får man en helt ok opplevelse når det kommer til bildekvalitet. Når vi sammenligner telefonen med andre i denne klassen ser vi at skjermen blir litt lyssvak og blass i forhold. Det vil da ikke si at det ikke fungerer bra, men det finnes telefoner med bedre skjerm. Som for eksempel Optimus One fra LG.

Skjermteknologien vi ser her er den mest vanlige blant smarttelefoner. Den gir generelt sett et greit bilde, men kan ikke måle seg med AMOLED-skjermene vi for eksempel finner i Nokia N8, for ikke å snakke om Super-AMOLED-skjermen vi finner i Samsungs egne Galaxy S og Wave.

Telefonen har flertrykkstøtte som gjør at man kan bruke to fingre på skjermen samtidig. Dette er hendig når man for eksempel skal surfe på nettet med telefonen, og ønsker å zoome inn på noe. Denne funksjonen kan også brukes i både spill og bildevisning, og er blitt et must for dagens smarttelefoner. Telefonen støtter også dobbeltrykk-zoom hvis man heller ønsker å trykke to ganger på skjermen for å se nærmere på noe.

Gammel Android

At de fleste Android-telefoner i denne prisklassen fortsatt kjører på 2.1-versjonen er godt kjent. Det er dog ganske skuffende at Samsung ikke har fått ut fingeren og oppdatert de siste 2000-kroners-telefonene sine. Ja, det fungerer helt greit, men når man så tester Android 2.2 blekner forgjengeren. 2.1-versjonen er tregere og har færre funksjoner, noe som gjør at det kan bli vanskelig å bli altfor begeistret.

Man får selvsagt flere startskjermer å velge mellom, og man starter med tre stykker. Disse kan også utvides til hele syv stykker dersom det er ønskelig. Disse kan man tilpasse slik man ønsker med både Samsungs egne wigets, og andre snarveier man har behov for. Dette gjør at man slipper å gå inn i selve menyen for å få tilgang til de programmene man bruker mest.

Tilpasset norske brukere

Galaxy 3 kommer som sagt med fullt utstyrt norsk tastatur. I og med at dette er en Android-telefon hadde det ikke vært noe problem å laste ned norsk tastatur og norsk ordliste, men det er en pluss i boka at dette allerede er installert. Registrering av nye ord skjer automatisk ettersom man staver dem, og klipp og lim går svært lett.

Man kan også velge skrivemåte i Galaxy 3. Den kommer nemlig ferdig utstyrt med skriveprogrammet SWYPE. Dette er et program som lar brukeren bevege fingeren mellom de ulike bokstavene for å forme et ord uten å løfte fingeren fra skjermen. SWYPE er blitt en av de mest populære skrivemåtene for berøringsfølsomme telefoner, og gjør at tekstmeldingene flyr av sted.

Ordforslagene er også forholdsvis gode, og kan være kjekke dersom man bommer på en bokstav mens man skriver. Det skal dog sies at det finnes applikasjoner i Android Market som er betrakelig mye bedre til dette som for eksempel SwiftKey.

I pakken finner man følgende:

  • Batteri
  • Samsung Galaxy 3
  • Lader
  • Tilkoblingskabel
  • 1 GB minnekort
  • Brukerveiledning
  • Stereo håndfrisett
  • Minnekortadapter

Teknologi og funksjoner

Når det kommer til teknologifronten stiller Samsung Galaxy 3 ganske bra her. Den har det meste man har behov for, og tilbyr det man forventer av en telefon i denne prisklassen. Telefonen er dog fortsatt lett i bruk tross de avanserte funksjonene.

Telefonen støtter alle de vanlige GSM-frekvensene, samt 3G og super-3G. Dette gjør at man har muligheten til rask surfing på nettet. Det skal da minnes om at man kan få betraktelig bedre batterilevetid ved å ikke ha 3G aktivert til enhver tid. Det at telefonen støtter alle de vanlige GSM-frekvensene gjør at man har dekning alle steder det er mobilnett.

Prosessoren i Galaxy 3 er på 667 MHz. Dette er noe av det kraftigste i denne prisklassen, og vi håpet dette skulle utgjøre en forskjell i forhold til konkurrentene. Flere av telefonene i denne klassen har prosessorer på 600 MHz, det viste seg at de ekstra 67 MHzene ikke har noe si for ytelsen. Vi opplevde den som tregere enn tilsvarende telefoner med nyere Android-utgaver, så det ser ut til at programvaren har vel så mye å si.

Dette kan da også ha noe med at telefonen bare 256 MB RAM. Dette er betraktelig mindre enn hva vi finner i enkelte av konkurrentene, og noe hakking og venting under navigeringen oppleves.

Grei på nett

Den medfølgende nettleseren er identisk med den vi finner i de fleste Android-telefoner. Her fungerer denne ganske greit, uten noen store mangler. Flertrykkstøtten er med på å heve brukeropplevelsen når man skal navigere seg rundt på en nettside, ved at man kan zoome inn og ut av de ønskede elementene.

Zoomingen hakker noe, og det tar litt for lang tid til at vi kan si at det går helt flytende. Det er ingen Flash-støtte her, og dette er en av manglene ved Android 2.1. Dette er en ulempe dersom man skal se på en nettside med mange multimediaelementer. Man har også, som i andre slike telefoner mulighet for å lage bokmerker, RSS-feeder, søke på enkeltord på siden, ha flere vinduer oppe og huske diverse passord.

God trådløs

Telefonen er selvsagt utstyrt med Wi-Fi. Dette gjør at man kan koble seg til trådløse nettverk, og komme på internett uten at det koster noe. Dette er en svært god løsning dersom man ikke har et abonnement med inkludert datatrafikk, da prisen per megabyte som regel er svært dyr.

GPS er også på plass i telefonen, nærmere bestemt A-GPS. Denne gir brukeren muligheten til å navigere seg dit man ønsker både via bil og til fots, med veibeskrivelser. A-GPS gjør at telefonen også bruker telefonnettet for raskere fastslå posisjonen til brukeren. Det skal da sies at vi hadde litt problemer med denne telefonen, da det kunne ta ganske lang tid før vi fikk riktig posisjon, og da spesielt under kjøring.

GPS-programmet som følger med er Google Maps, og er veldig enkelt å bruke. Google Navigation er også på plass og gir stemmenavigasjon ved bruk av GPS, men dette fungerer ikke Norge ennå. Andre og bedre navigasjonsløsninger for turn-by-turn navigasjon kjøpes og lastes ned via Android Market.

Som sagt savner vi muligheten til å gjøre telefonen om til en trådløs ruter. Dette har kommet til i senere utgaver av operativsystemet. Disse utgavene av Android fins foreløpig ikke for Galaxy 3.

Lettfattelig e-post

E-postfunksjonen er enkel og lett i bruk. Det er en smal sak å sette opp Gmail-, Yahoo-, Hotmail-, eller Exchange-kontoen. Samtidig er telefonen satt opp til full synkroniseringsstøtte, og man kan enkelt synkronisere e-posten med telefonen på noen få sekunder. Det vil da anbefales å laste ned en applikasjon for e-post-synkronisering via Exchange da dette fungerer litt bedre også med tanke på kalendersynkronisering.

Visning, skriving og sending av e-post går fort og uten nevneverdige problemer. Vi finner dog ingen stemmefunksjon her som vi har gjort i andre modeller. Denne gjør at man kan velge å snakke inn hva man ønsker å formidle, noe som har fungert forholdsvis greit på de modellene som støtter det.

ThinkFree Office følger også med, og dette kan man bruke til å lagre dokumenter på minnekortet eller på deres egen nettside der man kan opprette en konto. Veldig likt som for eksempel Google Docs. Her får man tilgang til 1 GB lagringsplass slik at du har et trygt sted å lagre dokumentene dine hvis du er redd for å miste dem dersom telefonen skulle ta kvelden.

God på samtaler

Under samtaler er lyden god, noe vi begynner å bli vant til med Samsungs smarttelefoner. Lyden er klar og vi opplever svært lite forstyrring selv med forholdsvis dårlig dekning. Når det kommer til volumet er det upåklagelig da man kan stille det mer enn høyt nok ved hjelp av volumtastene på siden av telefonen.

Når det kommer til tekstmeldinger er det lite å utsette på. Skrivingen går som forventet, og ved hjelp av skriveprogrammet SWYPE går meldingene unna i en fei. Tastaturet kommer også ferdig utstyrt med tastene æ, ø og å, noe som mange vil sette pris på. Her kan man som nevnt tidligere velge mellom QWERTY-tastatur og alfanumerisk tastatur, og man kan skrive med telefonen i både oppreist og liggende modus.

Lyden i høytaleren i telefonen er god, og hvis man bruker høytalerfunksjonen under samtale er det ikke noe problem å ha den liggende litt unna og fortsatt få et bra resultat. Når det gjelder alarmfunksjonen er den ikke like høytskrikende som vi så i for eksempel Samsung Galaxy 5, men den får deg opp om morgenen.

Ringemenyen er ganske identisk til slik den er på andre Samsung-telefoner med Android. Et stort pluss er dog at telefonen har en nærhetssensor slik at skjermen automatisk slår seg av når man holder den opp til øret. Det er en smal sak å få opp tastaturet under samtale dersom man trenger å taste inn et nummer. Man kan også slå av lyden i samtalen slik at den som er i andre enden ikke hører hva som skjer i den ende.

Smartdial-funksjonen er også på plass slik at man kan taste de første bokstavene i navnet man prøver å ringe for at telefonen skal forta et søk etter det navnet man er ute etter. Igjen er dette litt klønete da telefonen ikke skjønner norske bokstaver.

Feil i batterimåler

Etter å ha brukt telefonen en god stund kan man ikke annet enn å bli litt småfrustrert over at batterimåleren i telefonen lever sitt eget liv. Dette ser ut til å være et kjent problem med Galaxy 3. Batterimåleren kan falle fra 60 prosent til 15 prosent helt uten videre. Det virker som om det er en feil i måleren noe som gjør at man plutselig får seg en overraskelse når batterinivået faller dramatisk.

Det skal da nevnes at batterilevetiden er ganske bra, og man kan fint gå 2-3 dager med normalt bruk uten å lade den.

Telefonen har en stråleverdi på 0,58 W/kg, noe som er veldig lavt. Dette er veldig mye lavere enn den europeiske grensen på 2 W/kg. Igjen kan vi trekke frem Sony Ericsson X10 mini som har en stråleverdi på hele 1,17 W/kg. Så hvis dette er noe man velger å være opptatt av kan vi trygt si at Galaxy 3 stiller med svært lav stråling.

Vi har testet telefonen både til radio, film og spill og den vil ikke dø med det første. Det er ikke noe problem å se timevis med film, eller spille i flerfoldige timer og fortsatt ha godt med batterilevetid igjen.

Sosiale medier i hånden

Samsung sier at dette er en telefon som skal bringe deg alt av sosiale medier i en liten innpakning. Det gjør den for så vidt også. Applikasjoner for Twitter og Facebook er på plass, og man kan også laste ned Messenger via Android Market. Alle disse fungerer svært raskt og enkelt for de som alltid vil følge med på hva som skjer på de ulike kontoene sine.

Telefonen har også en Youtube-applikasjon integrert slik at man kan sjekke ut de siste sprø filmene som blir lagt ut. Husk at bruk av streaming av film og musikk fort kan bli svært kostbart. Filmkvaliteten blir ikke noe mer enn midt på treet for en mobiltelefon å være, og det finnes mange bedre modeller til dette, men de koster ofte en del mer og.

Adresseboken er veldig enkel i bruk, og man kan enkelt navigere seg til de ønskede kontaktene ved å rulle nedover navnene, eller ved å taste inn bokstavene til den kontakten man ønsker. Ved bruk av alternativtasten kan man endre kontakter, legge til flere mottakere, og kopiere kontakter fra og til SIM-kortet eller minnekortet.

Kalenderen er en helt standard Android-kalender og fungerer veldig enkelt og greit. Det er en kort prosess å legge inn avtaler og påminnelser.

Multimedia

Som multimediatelefon stiller Samsung Galaxy 3 ganske bra. Den har støtte for DivX-film, har Youtube integrert, støtter det meste av musikkformater og har en god radio. Teknologien i seg selv holder mål, og dette er absolutt en telefon man kan underholde seg med i timevis. Siden telefonen er forholdsvis rask er den morsom å bruke, noe som også gjør at man kan bruke den som en liten spillmaskin. Til en viss grad.

Telefonen kommer uten noen spill installert. Dette er ikke uvanlig på Android-telefoner da Android Market er stappet med tusenvis av spill. Problemet kommer når det midt-på-treet skjermbildet møter den halvslappe maskinvaren.

Spill som storsuksessen Angry Birds, Slice it! og robot defense går ikke så glatt som man skulle ønske og skjermbildet er bare ikke godt nok i forhold til de beste i klassen.

Grei til musikk

Telefonen kommer med en helt vanlig og lettfattelig musikkspiller som vi finner i svært mange av dagens Android-telefoner. Denne har ikke så mange muligheter, men man kan i hvert fall sette opp spillelister og bruke funksjoner som miksing av rekkefølge og repetisjon. Et alternativ er å laste ned andre musikkprogrammer via Android Market, og her kan man få alt fra det simpleste til kjempeavanserte musikkmikseprogrammer.

Telefonen er utstyrt med en 3,5 millimeter lydutgang slik at man kan koble vanlige øretelefoner til mobilen. Øretelefonene som følger med telefonen ser ganske bra ut, men de er får i ulveklær. De sitter ikke spesielt godt i ørene, og lyden er heller laber. Ønsker du god lyd fra telefonen anbefaler vi å bruke noen skikkelige øretelefoner.

Ellers er lydkvaliteten helt grei, selv om de store lydopplevelse uteblir. Telefonen kan også brukes sammen med musikktjenesten Spotify, noe som virker ganske bra.

Bra videospiller

Galaxy 3 har som sagt støtte for blant DivX-filmer. Dette er alltid et stort pluss når det kommer til multimediadelen, fordi man da kan spille av det meste av filmer man for eksempel har liggende på PC-en via mobiltelefonen. Dette er veldig bra tidsfordriv hvis man for eksempel sitter på bussen.

Bildet under videoavspilling derimot er ikke fullt så bra. Sammenlignet med Super-AMOLED-telefonene kan den selvsagt ikke stille opp, men mot andre telefoner i klassen, som LG Optimus One er den milevis unna. Dette kommer delvis av den merkelige skjermoppløsningen som ikke gir gode nok detaljer når vi sammenligner dem, og delvis av den labre lysstyrken, selv når telefonen er satt på maks lys. Dette gjør at hvis at det kan bli vanskelig å se film på telefonen dersom det er mye lys rundt deg som for eksempel i sterkt sollys.

Vi vil dog gi denne telefonen et pluss på filmfronten da det er svært mange telefoner i denne prisklassen som ikke støtter like mange filmformater.

Youtube-appliksjonen fungerer som sagt greit, men man får ingen god oppløsning når man bruker den, så ikke forvent noen HD-grafikk. Det er også enkelte videoer som ikke lar seg spille av siden kvaliteten den er lagt ut i er for høy til at telefonen takler det.

Ingen kameratelefon

Telefonen er utstyrt med et 3,15 megapikslers kamera. Dette er veldig likt som det vi har sett på andre telefoner i denne klassen, og det er helt greit. Du vil aldri ta noen prisvinnende bilder, men det fungerer til å dokumentere minner du vil ha med deg på mobiltelefonen. I svakt lys får man ganske kornete bilder, og det er generelt mye bildestøy i bildene. Kun i svært godt lys fikk vi noen bilder som ikke var så halvgale.

Man har diverse bildemodi å velge mellom når man skal ta bilder, men selv med ekstensiv tukling med disse fikk vi ingen spesielt gode bilder. For å nevne noen av innstillingene man kan velge mellom kan man for eksempel endre ISO-innstillinger, diverse scenemodi, lysstyrkejustering og selvutløser.

Video-opptaket er heller ikke særlig nyttig, og kan ikke anbefales med mindre det er noe man bare må få på film. Telefonen filmer i QVGA-oppløsning og tar opp i 15 bilder sekundet.

Det er ingen nyhet at telefoner i denne prisklassen har heller kjedelige kameraer. Derfor vil det heller ikke bli trukket noe særlig for dette i evalueringen av telefonen. Skal man ha en kameratelefon må man fort opp en del i pris.

Konklusjon

Samsung I5800 Galaxy 3 er en telefon som kommer med mye teknologi en i forholdsvis slank innpakning. Den fyller de fleste kravene man kan ha til en telefon i denne prisklassen og kan gi en fin overgang til smarttelefoner. Mulighetene er mange, men den blir litt borte i mengden av lignende modeller.

Telefonen er ganske god når det kommer til respons, og operativsystemet er enkelt å sette seg inn i. Hvis man aldri har tatt i en Android-telefon før er det nok en del man ikke er vant til, men det krever ikke lange tilvendingen før man føler seg komfortabel med Galaxy 3.

Den har stor nok skjerm til at det går greit å bruke den til film og nettsurfing, samtidig som den ikke er så stor at den vil ta opp hele bukselomma. Telefonens vekt og utforming gjør at den ligger godt i hånden, og kvaliteten er absolutt tilfredsstillende.

Skjermen på 3,2 tommer er stor for å være i denne prisklassen, men den merkelige oppløsningen gjør at skjermen ikke utnytter størrelsen sin optimalt. Den har nemlig en merkelig oppløsning i forhold til for eksempel LGs Optimus One,og hverken lysstyrke eller kontrast er i nærheten av å være like gode.

Litt kjedelig

Til smarttelefon å være er problemet til Galaxy 3 at den ikke skiller seg ut på noen spesiell måte. Den forsvinner litt i mengden av lignende mobiltelefoner og det finnes klart bedre alternativer uansett hva man er ute etter. Ja, den har det meste av teknologi som blant annet Wi-Fi, GPS, et greit kamera og god batterilevetid, men ingen av disse er bedre enn hva vi finner i andre telefoner i samme prisklasse.

Telefonen er også ganske rask, men igjen faller den litt igjennom i fordi det fins telefoner som er raskere i responsen og hvor brukervennligheten er hakket bedre. Som i andre Android-telefoner får man også tilgang til Android Market hvor man kan laste ned tusenvis av spill og applikasjoner for timevis med underholdning.

Telefonen er utstyrt med tre hovedtaster på fremsiden kontra de fire vi er vant til å se på telefoner som operer med Android-systemet. Det skal sies at det eneste som er fjernet her er søketasten, og dette utgjør ikke den store forskjellen. Ellers ser telefonen bra ut rent kosmetisk, men den blir kanskje litt vel lik mange andre av Samsungs smarttelefoner.

Lang, men usikker levetid

Batterilevetiden i telefonen er ganske god, og hviletiden er virkelig noe av det bedre på markedet. Problemet er at batterimåleren ikke fungerer helt som den skal. En feil som antagelig ligger i programvaren i telefonen gjør at man ikke får riktig måling av hvor mye batteri det er igjen, noe som kan by på en uønsket overraskelse.

Utover dette fungerer telefonen godt til det aller meste. Se film og spille går ganske bra, og surfing på nettet er en smal sak, og telefonen kan underholde deg i timevis uten at batteriet tar slutt. Telefonen kjører dog på Android 2.1 noe som begynner å bli utdatert i disse dager. Et trekk ved denne versjonen av operativsystemet er at man ikke kan lagre applikasjoner på minnekortet, noe som kan by på plassproblemer.

Ønsker man seg en raskere telefon i praktisk bruk er både Sony Ericssons Xperia X10 Mini og LG Optimus One gode alternativer. Sistnevnte har også bedre skjerm og en nyere utgave av operativsystemet.

Grei til film og musikk

Telefonen har støtte for blant annet DivX-filmer, noe som gjør at man kan se det meste av filmer og serier direkte på mobiltelefonen. Dette er behagelig måte å slå i hjel tid på hvis man sitter på en lang tog- eller busstur. Skjermen er akkurat god nok til at dette går ganske smertefritt, men vi skulle ønsker at den hadde en litt høyere oppløsning.

En 3,5 millimeter lydutgang er også på plass slik at man kan koble til vanlige øretelefoner. Lydkvaliteten er det lite å utsette på i forhold til andre telefoner i samme klasse, og både musikkspilleren og radioen er lettfattelige og oversiktelige. Dette gjør at man helt fint kan bytte ut mp3-spilleren med mobiltelefonen.

Når det kommer til surfing på internett er telefonen enkel i bruk, og flertykkstøtten gjør at man enkelt kan navigere seg rundt på nettsider og zoome inn på de ønskede elementene.

Kjipt kamera

Det er svært sjeldent vi ser gode kameraer på mobiltelefoner til under 2 000 kroner. Galaxy 3 bekrefter dette og kameraet er ikke noe særlig å skryte av. Det tar helt greie bilder i godt sollys, men utover dette er kan det ikke brukes til så veldig mye.

Kameraet har en oppløsning på 3,15 megapiksler, men mangler både blits og kameralys. Dette gjør at man må holde kameraet veldig stille dersom man vil ta klare bilder for eksempel innendørs hvor det er svakt lys. Det trekkes ikke mye for kameraet i denne testen da det er ytterst får telefoner i denne klassen som er noe særlig bedre.

Videoopptakene er også heller labre. Det skal være noe helt spesielt for at man skal ta seg bryet med å filme noe med telefonen da kvaliteten blir ganske dårlig. Skal man oppnå resultater man kan leve med må man i så fall sette fra seg telefonen slik at den står i ro, men selv da sliter kameraet med å få rene bilder.

Konklusjon

I bunn og grunn er dette en telefon som havner midt på treet. Den har det meste av teknologi, men i forhold til konkurrentene når den ikke helt opp. Galaxy 3 har en stor skjerm, masse muligheter, god batterilevetid, bra lyd, og lettfattelige menyer. Med dette sagt er den litt treg, skjermbildet er ikke godt nok, maskinvaren er for svak til tunge oppgaver som for eksempel halvavanserte spill, og den er ikke like rask som en et par av konkurrentene.

Kvalitetsmessig er det lite å utsette på telefonen, og utseendemessig er den forholdsvis pen, men den er fryktelig lik mange andre smarttelefoner.

Det finnes flere gode alternativer til Galaxy 3. Ønsker man enda mer teknologi, et bedre skjermbilde og enda bedre brukervennlighet er LG P500 Optimus One et svært godt alternativ. Vi gav denne telefonen toppkarakter og det er liten tvil om den tar skalpen på Galaxy 3 på omtrent alle områder.

Hvis man vil ha en raskere telefon som er mindre og har bedre kamera kommer vi ikke utenom Sony Ericssons Xperia X10 Mini . Her får man det samme operativsystemet, i en mindre innpakning sammen med et mye bedre kamera. Det skal dog sies at batterilevetiden i Xperia X10 Mini ikke kan måle seg med Galaxy 3 sin.

Totalt sett er Galaxy 3 en god smarttelefon i 2000-kronersklassen. Den fyller de fleste krav vi stiller til slike telefoner, men den blir for anonym. Den skiller seg ikke ut på noen spesiell måte bortsett fra en defekt batterimåler, noe som ikke akkurat kan anses som positivt. Det er et greit kjøp hvis man absolutt må ha en Samsung-telefon, men det finnes bedre alternativer fra andre produsenter.

annonse