På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne mobilen er et røverkjøp
Ingen annen Android-mobil gir deg så mye for pengene som Huawei U8800
Innhold
Design, skjerm og menyer
Huawei Ideos X5, eller U8800 som den også heter, er selskapets hittil mest spennende mobiltelefon for det norske markedet. Mens modellene U8150 og U8230 begge var relativt enkle i sine spesifikasjoner, er U8800 en mobiltelefon som langt på vei kan måle seg med de aller heftigste modellene på markedet.
Design
Berøringsskjermen er på hele 3,8 tommer, og oppløsningen på skjermbildet er på 480 x 800 punkter. Det gjør telefonen godt egnet til spill, nettsurfing og dokumentlesing. Designen er minimalistisk, og det mest karakteristiske ved U8800 er de runde kortsidene. Fronten er uten en eneste fysisk tast, og dekkes av et ripefritt glass.
Metallrammen rundt telefonen får telefonen til å se elegant ut når vi ser den forfra. Men det meste av siden og hele bakstykket er i matt sort plast. Det ser ikke direkte ille ut, men finishen på baksiden er litt fattigslig.
En sølvfarget ring rundt kameraet gir et lite pluss i utseendet. Det gjør ikke de grå bokstavene som er trykket på for å fortelle at dette er en Google-mobil fra Huawei med 5,0 megapiksler kamera.
Men U8800 virker kompakt og godt satt sammen. Her er ikke noe knirk i dekslene, og sømmen som markerer overgangen mellom front og bakside ville knapt vært synlig, om det ikke var for at de to delene er i forskjellige materialer.
På toppen av telefonen er det uttak for lyd, i form av en standard 3,5 mm kontakt. Her sitter også strømbryteren. På venstre side har telefonen en volumtast. Andre fysiske taster finnes ikke. Ladepluggen sitter i bunnen av telefonen, og er en standard MicroUSB-kontakt. Plasseringen av kontakten og fraværet av taster på siden gjør at du kan bruke U8800 med de aller fleste universalholdere for bil.
Grensesnitt
All betjening av menyene og applikasjonene på U8800 foregår ved hjelp av lette berøringer. Under skjermen er det fire berøringstaster, med de samme funksjonene vi kjenner fra andre Android-mobiler. Tasten til venstre er en tilbaketast. Deretter følger menytasten, tasten som sender deg rett til hjemmesiden, og en søketast.
Menyene er bygget opp med en hovedstartskjerm og fire alternative startskjermer som er plassert to på hver side av hovedskjermen. Disse skjermbildene trekker du frem ved å stryke på glasset, og hvite prikker nederst på skjermbildet forteller deg hvilken av de fem skjermene du befinner deg på.
Nederst på alle skjermbildene ligger tre faste ikoner. Dette er snarvei til telefonfunksjon, snarvei til listen med alle programikonene (hovedmeny), og snarvei til nettleser.
Velger du å åpne hovedmenyen, så kommer du til en liste der alle programmene på mobiltelefonen er samlet. Ettersom dette er en Android-mobil, så vil menylisten raskt kunne utvides med nye programmer, såkalte apps.
Oversikten er sortert alfabetisk, noe som gjør at du ikke kan velge å plassere favorittapplikasjonene fremst. Dermed kan det bli en lang liste å rulle igjennom før du kommer til funksjoner som Wimp og YouTube. Løsningen er selvsagt enkel; legg favorittikonene på en av startskjermene i stedet.
Når vi forflytter oss fra meny til startskjerm, så “vokser” skjermbildet med programikoner og forsvinner ut av skjermen. Ruller vi i menyene, så “brekkes” skjermbildet i over- og underkant. Animasjonene ser bra ut, men liker du dem ikke kan du skru dem av. Å skru dem av for å få telefonen til å reagere raskere er det imidlertid liten vits i. U8800 er rask nok til å løse dette elegant.
Skjermtaster uten ø og å
Den store skjermen gjør det nokså enkelt å treffe de riktige bokstavene når vi skriver på skjermtastaturet. Ved å legge telefonen horisontalt blir tastene større, og det er mulig å skrive temmelig hurtig veg hjelp av tomlene. Det som senker skriverytmen en del er mangelen på egne taster for ø og å. For å skrive disse bokstavene må du holde på O eller A-tasten til det dukker opp alternative tegn. Huawei har lovet at dette skal være endret i en kommende programvareoppdatering.
Et annet alternativ er å laste ned Scandinavian Keyboard fra Android Marked. Programmet er gratis.
Det finnes også en mulighet for å velge T9-tastatur på U8800, men her er det ingen norske bokstaver og heller ikke norsk ordbok. Løsningen er dermed uegnet om du skal skrive på norsk.
Teknologi og funksjoner
Operativsystemet i U8800 er Android 2.2. Dette åpner for at du kan bruke Flash 10.1 i nettleseren, noe som også er implementert i nettleseren på U8800. Det er bare snakk om kort tid før vi får telefoner med Android 2.3 i butikk, og forhåpentlig vil det ikke gå så lang tid før også U8800 kan oppdateres til dette.
At du må forholde deg til Android 2.2 i en periode burde ikke være noe problem. Forskjellene mellom 2.2 og 2.3 er ikke så store.
Mye teknologi
Huawei U8800 er spekket med teknologi. Her er selvsagt GPS, om enn uten at det finnes andre navigasjonsprogram på telefonen enn Google Maps. Google Maps har en navigasjonsfunksjon med sving-for-sving-navigasjon, men denne fungerer ikke i Norge.
Huawei har lenge produsert og solgt alt fra basestasjoner til 3G-dongler, så at de også har gode og raske mobilnettforbindelser i U8800 kommer ikke som noen overraskelse. Litt underlig er det kanskje at telefonen ikke kan brukes som trådløs ruter så du kan koble deg til telefonens 3G via Wi-Fi. Denne funksjonen er på plass i mange av konkurrentenes telefoner, og Huawei er markedsledende på de små 3G-routerne som selges løst.
Nettilkobling
Men ellers er her 802.11 Wi-Fi med både b, g og n-standard. Telefonen støtter GSM 850/900/1800 og 100, i tillegg til HSDPA 900 og 2100. Det betyr at telefonen kan brukes over det meste av verden. 3G-hastigheten på modellen som selges i Norge er på 7,2 Mbps ned, og 5,76 Mbps opp. Det betyr at du ikke vil få de høyeste 3G-hastigheten som følger når nettene nå oppjusteres, men at telefonen er rask nok i massevis til å streame video og lyd i høy kvalitet.
Telefonen Bluetooth v2.1 med A2DP. Det betyr at du kan spille musikk med god kvalitet i stereo til et trådløst headsett eller annet utstyr som støtter A2DP. Hvorfor det ikke er støtte for v3.0 vet vi ikke. Det ville gitt mulighet for raskere dataoverføring på annet v3.0-utstyr via Wi-Fi-teknologi.
Prosessor
Prosessoren i Telefonen er en 800 MHz Scorpion Adreno 205 GPU (Qualcomm MSM 7230-brikkesett). Det finnes raskere prosessorer på markedet, men prosessoren gir telefonen tilstrekkelig med ytelse til at ulike operasjoner går greit nok unna.
U8800 kommer i to versjoner. Versjonen som skal selges i Norge er den som har mest internminne, nemlig 4 GB. For musikk- og filmentusiaster blir det kanskje i snaueste laget, men så er det også mulig å plusse på med inntil 32 GB minnekort.
Mobiltelefon
Huawei U8800 fungerer utmerket som mobiltelefon. Vi hører godt hva samtalepartneren sier, selv om lyden kan virke litt hermetisk. Vi får heller ikke klager fra den vi snakker med. Ved et par anledninger har vi imidlertid opplevd at lyden hakker litt. Jevnt over er vi likevel godt fornøyd med U8800 som mobiltelefon.
Kontaktlisten kan synkroniseres med sosiale medier som Facebook.
Batteriet i telefonen er på 1500 mAh, og det skal holde til 50 timer musikkavspilling. Tale- og hviletid er ikke oppgitt, så det får vi komme tilbake til når det er riktig målt. Enn så lenge registrerer vi bare at vi slipper å lade telefonen like ofte som vi må med HTC Desire eller iPhone. Blir telefonen liggende i ro, så holder batteriet i flere dager. Men ved aktiv bruk stuper batteriindikatoren temmelig raskt. Vi ville ikke lagt ut på weekendtur uten å ta med oss batteriladeren.
Stabil
Da vi først tok telefonen i bruk oppdaget vi ved enkelte tilfeller at den hang seg opp for så å starte helt på nytt uten noen nærmere forklaring. Det er mulig telefonen ble overbelastet med indeksering av et stort minnekort og synkronisering av flere kilder samtidig, men såpass mener vi den burde tåle.
Problemet forsvant uansett som dugg for solen, og vi har nå brukt U8800 over et par uker uten at det har vær problemer med stabiliteten.
Funksjoner
Nettleseren i U8800 er god, og den reagerer presis på berøringer. Nettsidene kan enkelt skaleres ved at du kniper eller sperrer med to fingre på skjermen. Du kan også dobbeltklikke på området du vil se for å få det “nærmere”.
Nettleseren støtter Flash 10.1, noe som i utgangspunktet er en bra ting når du trenger det, men en ufyselig ting når du ikke trenger det. Flash gjør nemlig nettsidene tyngre, og dermed hakker det også mer når sidene skal reformateres eller forskyves. Laster du ned nettleseren til Dolphin får du bedre kontroll med flashinnhold, og kan velge om du vil se det eller ikke. En grei løsning når du surfer nyhetssider der flashinnholdet stort sett består av blinkende annonser.
Apps
U8800 har godt med programvare om bord når du kjøper den. Men vi hadde gjerne sett at det var en bedre Office-pakke enn den som følger med. Her er nemlig bare en lettversjon av Documents To Go. Den lar deg se, men ikke opprette eller behandle filer. Fullversjon kan lastes ned for den som er villig til å betale for det.
På vårt testeksemplar fant vi ellers nyttige programmer som bokleseren Aldiko, filbehandling, Layar og taleringer, mens vi savner programmer som taleopptak. I tillegg er selvsagt alle de vanlige programmene på plass, så som kalkulator, e-post, kart, musikkspiller osv. Det er i grunnen ikke så farlig om det mangler ett program eller to på U8800. Du vil antakelig finne løsningen du søker i Android Marked.
Multimedia
Huawei U8800 er en Android-mobil med stor skjerm. Det gjør den godt egnet som underholdningsmobil. Likevel er det litt som mangler på multimediebiten.
Telefonen er rimelig, men koster likevel såpass at du antakelig gjerne vil slippe å måtte kjøpe en MP3-spiller ved siden av. Lyden i det medfølgende hodesettet er heller ikke mye å skryte av. Heldigvis er det 3,5 mm lydutgang på telefonen, så vi kan bruke alternative løsninger.
Musikk
Hvor god lyden i musikkspilleren er, kan saktens diskuteres. Vi ble ikke akkurat blåst av banen, men så er det heller ikke ofte vi finner en mobiltelefon med veldig god musikkspiller. U8800 lander likevel litt over snittet. Lydbildet er godt, og du kan gjøre tilpasninger i telefonens equalizer.
Det som trekker musikkspilleren litt ned er de dårlige kontrollfunksjonene. Her har du ikke tilgang til musikk-kontrollene mens musikken spiller, med mindre du låser opp skjermen og aktiverer musikkspilleren. En hurtigtast, eller mer tilgjengelige kontroller ville gjort brukeropplevelsen bedre.
Film
Det er også mulig å se film på denne mobiltelefonen. I utgangspunktet ville den ikke spille DivX-filmene vi matet den med, men det lot seg løse med ekstra programvare fra Android Marked.
Den store og høyoppløste skjermen kommer godt med når vi ser på filmer med detaljer i bildene. Kontraster og farger gjengis brukbart, selv om svartnivået ikke er all verden.
Kamera
Telefonen har også et godt kamera. Her kan du ta bilder med 5 megapiksler oppløsning, og telefonen har både kameralys og autofokus. Kameralampen er riktig nok ikke den beste vi har sett, men i noen situasjoner kan den sikkert redde deg. I andre tilfeller opplever vi at lyset får deler av motivet til å brenne ut, særlig om avstanden blir for liten.
Vi savner også mulighet for å sette fokuspunktet selv. Her er heller ikke en dedikert kameratast, og når du skal ta bilde vil telefonen først fokusere, for deretter å knipse. Du kan med andre ord ikke fokusere først, vente på det rette øyeblikket, og så trykke på utløseren. Du kan heller ikke kaste deg rundt og knipse med det samme. Her risikerer du at motivet er over alle hauger før bildet blir tatt.
HD-opptak
U8800 har også videokamera som kan filme med HD-oppløsning, men du skal filme under svært ideelle forhold for at resultatet skal bli bra. I praksis betyr det at du må ha godt lys, god støtte for kameraet og et motiv som beveger seg langsomt.
Totalopplevelsen av Huawei U8800 som underholdningsmobil er likevel god.
Konklusjon
Er du på utkikk etter en Android-mobil som kan måle krefter med de aller heftigste på markedet, men synes toppmodellene fra de mer kjente leverandørene blir for dyre, så er Huawei U8800 mobiltelefonen du skal ha.
Mye for pengene
Huawei U8800 kan ikke skilte med den raskeste prosessoren, råeste kameraet eller heftigste AMOLED-skjermen. Ikke har den det lekreste chassiset vi har sett heller. Likevel er dette i dag den Android-mobilen som gir deg desidert mest mobiltelefon for pengene.
For å ta saker og ting i rekkefølge; prosessoren er en 800 MHz Scorpion fra Qualcomm. Det er samme prosessor som sitter i HTCs tastaturmodell Desire Z. Det finnes raskere prosessorer, men så lenge U8800 er så rask som den vitterlig er, så kan en saktens diskutere om det er regningssvarende å bytte til en mobil med kraftigere motor.
God skjerm
Kameraet på Huawei U8800 tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Mens flere dyre modeller mangler kameralys, har Huawei U8800 både lys og autofokus. Bildekvaliteten er heller ikke dårligere enn på andre kameramobiler med tilsvarende oppløsning.
Skjermen måler 3,8 tommer, og er med det større en både iPhone (iOS) og HTC Desire. Skjermoppløsningen er på 480 x 800 punkter, noe som gir et skarpt og godt bilde. Huawei kaller ikke skjermen sin for superbright eller true black, slik enkelte andre gjør. Vi skal heller ikke påstå at skjermen er glimrende, men den er god nok til det aller meste. Ikke er den så ille i sollys heller.
Mye plast
Huawei U8800 er ingen utpreget designmobil. Men uten fysiske taster på fronten, og med en mørk metallramme rundt overflaten som er dekket med ripefritt glass, ser telefonen heller ikke simpel ut. Litt mindre lekkert blir det når vi ser telefonen fra baksiden og får en overdose matt sort plast.
På innholdssiden savner vi fint lite. Dette er en Android-mobil med rask nett-tilgang, god lyd, 4 GB minne og maskinvare som kan kjøre alle programmer vi finner på Android Marked. Det eneste vi savner er muligheten for å dele 3G-forbindelsen trådløst, og en enklere måte å oppdatere programvaren i telefonen på. Sistnevnte skal visst nok komme på plass ganske raskt.
Ingen over
Vi savner også et godt norsk tastatur, men det løser vi med gratisprogrammet Scandinavian Keyboard fra Android Marked. Om du foretrekker å bruke T9-tastatur fremfor qwerty, så vil du også komme til å savne norske tegn og norsk ordbok.
Huawei er en utsøkt mobiltelefon med kraftig batteri, stor skjerm og et hav av applikasjoner å øse av. Du finner ingen bedre mobiltelefon til denne prisen.
Alternativer
Om en god skjerm er viktig for deg, så kan det være greit å sjekke alternativer som HTC Desire HD. Denne har en svært god skjerm, men spørsmålet er om det er godt nok til å forsvare den enorme prisfoskjellen. Desire HD er nemlig en dyr mobiltelefon.
Et rimeligere alternativ er Sony Ericsson Xperia X10. Den har litt større skjerm, i tillegg til et bedre kamera. Men også denne telefonen er en del dyrere enn U8800.
Ønsker du deg derimot en billigere Android-telefon byr LG Optimus One på noe av det aller beste i sin prisklasse.