TestHuawei U8800

Denne mobilen er et røverkjøp

Ingen annen Android-mobil gir deg så mye for pengene som Huawei U8800

Design, skjerm og menyer

Huawei Ideos X5, eller U8800 som den også heter, er selskapets hittil mest spennende mobiltelefon for det norske markedet. Mens modellene U8150 og U8230 begge var relativt enkle i sine spesifikasjoner, er U8800 en mobiltelefon som langt på vei kan måle seg med de aller heftigste modellene på markedet.

Design

Berøringsskjermen er på hele 3,8 tommer, og oppløsningen på skjermbildet er på 480 x 800 punkter. Det gjør telefonen godt egnet til spill, nettsurfing og dokumentlesing. Designen er minimalistisk, og det mest karakteristiske ved U8800 er de runde kortsidene. Fronten er uten en eneste fysisk tast, og dekkes av et ripefritt glass.

Metallrammen rundt telefonen får telefonen til å se elegant ut når vi ser den forfra. Men det meste av siden og hele bakstykket er i matt sort plast. Det ser ikke direkte ille ut, men finishen på baksiden er litt fattigslig.

En sølvfarget ring rundt kameraet gir et lite pluss i utseendet. Det gjør ikke de grå bokstavene som er trykket på for å fortelle at dette er en Google-mobil fra Huawei med 5,0 megapiksler kamera.

Men U8800 virker kompakt og godt satt sammen. Her er ikke noe knirk i dekslene, og sømmen som markerer overgangen mellom front og bakside ville knapt vært synlig, om det ikke var for at de to delene er i forskjellige materialer.

På toppen av telefonen er det uttak for lyd, i form av en standard 3,5 mm kontakt. Her sitter også strømbryteren. På venstre side har telefonen en volumtast. Andre fysiske taster finnes ikke. Ladepluggen sitter i bunnen av telefonen, og er en standard MicroUSB-kontakt. Plasseringen av kontakten og fraværet av taster på siden gjør at du kan bruke U8800 med de aller fleste universalholdere for bil.

Grensesnitt

All betjening av menyene og applikasjonene på U8800 foregår ved hjelp av lette berøringer. Under skjermen er det fire berøringstaster, med de samme funksjonene vi kjenner fra andre Android-mobiler. Tasten til venstre er en tilbaketast. Deretter følger menytasten, tasten som sender deg rett til hjemmesiden, og en søketast.

Menyene er bygget opp med en hovedstartskjerm og fire alternative startskjermer som er plassert to på hver side av hovedskjermen. Disse skjermbildene trekker du frem ved å stryke på glasset, og hvite prikker nederst på skjermbildet forteller deg hvilken av de fem skjermene du befinner deg på.

Nederst på alle skjermbildene ligger tre faste ikoner. Dette er snarvei til telefonfunksjon, snarvei til listen med alle programikonene (hovedmeny), og snarvei til nettleser.

Velger du å åpne hovedmenyen, så kommer du til en liste der alle programmene på mobiltelefonen er samlet. Ettersom dette er en Android-mobil, så vil menylisten raskt kunne utvides med nye programmer, såkalte apps.

Oversikten er sortert alfabetisk, noe som gjør at du ikke kan velge å plassere favorittapplikasjonene fremst. Dermed kan det bli en lang liste å rulle igjennom før du kommer til funksjoner som Wimp og YouTube. Løsningen er selvsagt enkel; legg favorittikonene på en av startskjermene i stedet.

Når vi forflytter oss fra meny til startskjerm, så “vokser” skjermbildet med programikoner og forsvinner ut av skjermen. Ruller vi i menyene, så “brekkes” skjermbildet i over- og underkant. Animasjonene ser bra ut, men liker du dem ikke kan du skru dem av. Å skru dem av for å få telefonen til å reagere raskere er det imidlertid liten vits i. U8800 er rask nok til å løse dette elegant.

Skjermtaster uten ø og å

Den store skjermen gjør det nokså enkelt å treffe de riktige bokstavene når vi skriver på skjermtastaturet. Ved å legge telefonen horisontalt blir tastene større, og det er mulig å skrive temmelig hurtig veg hjelp av tomlene. Det som senker skriverytmen en del er mangelen på egne taster for ø og å. For å skrive disse bokstavene må du holde på O eller A-tasten til det dukker opp alternative tegn. Huawei har lovet at dette skal være endret i en kommende programvareoppdatering.

Et annet alternativ er å laste ned Scandinavian Keyboard fra Android Marked. Programmet er gratis.

Det finnes også en mulighet for å velge T9-tastatur på U8800, men her er det ingen norske bokstaver og heller ikke norsk ordbok. Løsningen er dermed uegnet om du skal skrive på norsk.