Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Nexus S

Knallbra kameramobil

Nexus S har Android 2.3 og er den beste kamera-droiden vi har testet.

Design, skjerm og menyer

Takk for lånet av Samsung Nexus S til Emcom.

Forventningene til Samsungs Nexus S er store. Telefonen er i nær slekt med toppmodellen Samsung Galaxy S. Samtidig er dette den tredje telefonen "Google-telefonen" og må regnes som en oppfølger til Nexus One som var den Google-brandede versjonen av HTC Desire.

Denne gangen er det altså Samsung som har snekret sammen den nye Google-telefonen, og blant byggematerialene finner vi en rask prosessor, en imponerende skjerm og Android OS i den splitter nye versjonen 2.3.2.

Det er riktignok enda lenge til telefonen offisielt vil lanseres i Norge. Vi har testet en engelskspråklig versjon, og det er ikke sikkert alt vil være prikk likt når den når norske butikkhyller. Vårt testeksemplar fikk vi fra nettbutikken Emcom, som selger importerte Nexus S.

Skjermen er fire tommer stor og gir god oversikt. (Alle foto: Einar Eriksen)
Det er ingen tvil om at Nexus S er stilrent designet.

Utsøkt skjerm

Et av de store høydepunktene i Nexus S er skjermen, som på papiret er lik den vi finner i Galaxy S. Skjermteknologien er av den råeste typen som kommer fra Samsung om dagen - Super-AMOLED. Det gjør at svartfargen virkelig er kullsvart og at kontraster i de mørke områdene enkelt kan skimtes. Samtidig oppleves skjermen som svært lyssterk og har en fargegjengivelse helt i toppsjiktet.

Det er imidlertid ikke helt sikkert at telefonen vil beholde AMOLED-skjermen ved lansering her til lands. Verden er i underskudd på slike skjermer, og dermed snakker vi om dyre og eksklusive varer for øyeblikket. Med tanke på det knivskarpe bildet vi opplever i vår testutgave, og i Galaxy S, håper vi imidlertid sterkt på å se denne skjermtypen i norske butikkhyller.

Nexus S stiller selvsagt ikke med noe annet enn en skikkelig kapasitiv trykkskjerm, altså av typen som reagerer på lett berøring. Dermed kan du ikke bruke telefonen med hansker på fingrene, men kan til gjengjeld manøvrere telefonen lekende lett og elegant uten.

Skjermen her er ikke noe merkbart mer eller mindre følsom enn eksempelvis Samsung Galaxy S, og dermed reagerer den på akkurat de skjermtrykkene vi ønsker at telefonen skal reagere på.

Skjermstørrelsen er fire tommer, og er dermed større enn den vi finner i iPhone 4 men 0,3 tommer mindre enn HTCs toppmodell Desire HD. Oppløsningen er på 480 x 800 piksler, noe som holder til å gi god oversikt og god detaljgjengivelse i skjermbildet til tross for at pikslene fordeles over en stor skjermoverflate.

Den store skjermen sørger for at du får god oversikt. Likevel er den ikke så stor at vi må bytte grep med hånda for å kunne bruke tommelfingeren over hele skjermen, og skjermen gir alt i alt en helt utmerket mobilopplevelse.

Telefonen er svakt kurvet.
Bakdekselet kjenner vi fra Galaxy S.

Bøyd front

Telefonen har en front som er svakt bøyd innover i midten. Det er et morsomt designtrekk, men det utgjør ikke noen forskjell i brukeropplevelse verken fysisk eller interaktivt.

Skjermen dekker mesteparten av telefonens fremside, men litt plass er det til et frontmontert kamera, en høyttaler til øret ditt og de fire vanlige Android-tastene. På høyre side finner du en av/på-tast som i kjent Android-stil også brukes for å aktivere og deaktivere skjermen eller sette telefonen i lydløs modus eller flymodus. På venstre side sitter det volumtaster.

Det eneste vi savner å kunne trykke på er en liten kameratast. Mangelen på dette hinter om at det ikke har vært veldig mye fokus på kameraet fra Samsungs side. Så feil kan man ta. Du kan lese mer om kameraet på side 3.

Bakdekselet til Nexus S er helt likt det vi kjenner fra Galaxy S, bare med få tilpasninger i form for å passe Google-telefonen. Tar vi en titt på Nexus S er det tydelig at bakdekselet er slitesterkt, ettersom bakdekselet til Galaxy S til tross for svært mye bruk er omtrent helt ripefritt og like glansfullt som før.

Størrelsesmessig havner Nexus S omtrent på samme nivå som andre toppmodeller i form av trykkskjermmobiler. Den er tynn og glir lett ned i lomma samtidig som den har fått gavmilde mål i de andre retningene for å få plass til en konkurransedyktig skjerm som gir god oversikt.

Ikke Gorilla Glass denne gangen

Telefonen virker kompakt og solid, og avgir ingen knirkelyder eller andre tegn på at Samsung har tatt snarveier som angår byggekvaliteten. Skjermoverflaten er ikke av typen Gorilla Glass fra Corning, som er kjent for å være svært kraftig og slitesterkt og som blant annet ble brukt i Galaxy S, men likevel virker det svært solid. Glasset fikk ingen riper i testperioden, og vi kan ikke finne tegn til at bortvalget av Gorilla Glass har gått veldig mye ut over kvaliteten på glasset.

Android under panseret

Googles operativsystem blir stadig mer populært, og nå for tiden aktiveres det 300 000 Android-telefoner hver dag globalt. Google har ønsket å gjøre det så enkelt som mulig for utviklere å lage apps til Android.

For sluttbrukerne betyr dette at det er mange programmer å finne i Android Market, både gratisprogrammer og programmer som koster penger. På den måten kan du i stor grad skreddersy telefonen til eget bruk.

Ny versjon

I denne Google-referansen av en mobiltelefon er det naturlig at Googles operativsystem Android OS er på plass i nyest mulig versjon. Denne gangen er det versjonsnummer 2.3.2 som gjelder. Her har ikke Samsung bygget på operativsystemet for å skape sin egen brukeropplevelse, og du får i stedet ren Android.

Opplåsningsskjermen er lik den vi kjenner fra Nexus One. Her får du to skyvebrytere; den ene låser opp telefonen og den andre setter telefonen på lydløs eller slår lyden på igjen. Dette er svært praktisk om du ofte er i situasjoner der telefonlyder ikke er godkjent.

Når du deaktiverer skjermen skjer det på en måte som skal minne om gamle TV-skjermer basert på elektronrør, der lyset krympes inn mot midten før det forsvinner. Dette synes vi er en morsom effekt som vi ikke har sett i noen tidligere Android-versjoner.

På startskjermen er det muligheter for å legge til småprogrammer som viser værmelding, Facebook-oppdateringer, kalenderen, nyheter og alt mulig annet. I Nexus S kan disse småprogrammene fordeles utover fire startskjermområder som du veksler mellom ved å dra fingeren horisontalt over skjermen. Hvilke område du er på illustreres ved hjelp av små prikker nederst til høyre og venstre. Hovedmenyikonet og snarveier til telefonfunksjonen og nettleseren er fastlimt nederst på skjermen så lenge du er i en av startskjermene.

Hovedmeny som bare vokser

Hovedmenyen består av 4 x 4 ikoner i en vertikal liste som vokser seg så lang som det måtte være behov for. Hvert program du installerer legger seg nemlig på denne listen og sorteres i alfabetisk rekkefølge. Om du skulle være spesielt glad i å fylle telefonen din med programmer og spill er det med andre ord fare for at du må bla lenge for å finne de rette programmene.

Å bruke startskjermene er eneste løsning for å enkelt kunne nå programmer med uheldige navn som starter på de siste bokstavene i alfabetet. Her kan du opprette dine egne mapper og legge snarveier til hva som helst i dem, men det forutsetter at du faktisk tar tak i problemet og setter opp denne løsningen selv.

En god løsning ville vært om hovedmenyen kunne sorteres av brukeren selv med mappefunksjonalitet. Google har lenge sittet på gjerdet mens Microsoft, overraskende nok, har tatt brukergrensesnittet til et langt mer brukervennlig nivå der man enkelt kan skreddersy hovedmenyen akkurat slik man vil ha den. I Apples iPhone-telefoner er det også mulig å sortere hva som helst i mapper i den nyeste versjonen av operativsystemet (versjon 4.0) mens flytting av menyikoner har vært mulig siden en av de første programvareoppdateringene til den første utgaven av iPhone.

Hovedmenyen ser ut til å "brettes bakover" øverst og nederst, slik at det er tydelig om det befinner seg flere programmer over eller under gjeldende sted i menyen. I undermenyene illustreres slutten av vertikale lister ved at menyen spretter litt i der den stopper, og nytt i denne Android-versjonen er at delen av skjermen som traff slutten på menyen får et støt av gulfarge.

Litt knotete i landskapsmodus

Når du setter telefonen i horisontal modus får du et størst mulig fulltastatur, og dermed ender vi opp med å automatisk gjøre det når vi skal skrive på Nexus S. Problemet er at tastaturet og tekstfeltet fyller hele skjermen, slik at du ikke kan se hva det er du prøver å skrive inn på tastaturet. Et eksempel er såkalte CAPTCHA-bokser, eller spam-beskyttelse, som du finner på mange nettsider der du vil logge inn. Disse boksene er enkelt og greit et bilde av en kode som du skal skrive inn i et tekstfelt. Problemet ditt da er at så snart du trykker på tekstfeltet spretter tastaturet frem og hele kodeboksen forsvinner.

Om du bekrefter det du har skrevet inn går du til neste tekstfelt, dersom det finnes ett, eller bekreftet innloggingen.

Enklere i innstillingene

Da vi satte opp e-postkontoen fikk vi problemer med Galaxy S på grunn av at tastaturet dekket hele skjermen og det manglet informasjon om hva vi skulle fylle inn i hver boks. For hver gang vi bekreftet et valg, kom vi bare til neste valg. I e-postinnstillingene gikk det slik: "Brukernavn", "Passord", "143" og "valgfritt", uten at det var enkelt å skjønne hva vi skulle fylle inn i hver boks. Vi endte med å måtte snu mobilen horisontalt for å ha mulighet til å se det som lå bak tastaturet underveis.

Det er mulig å bruke tilbake-tasten for å få bort tastaturet, men det er ikke akkurat selvforklarende.

I den nye Android-versjonen er dette endelig løst. Nå gir hvert valg deg et eget lite sprett-opp-vindu med en egen tekstboks, i stedet for at ett vindu har en lang rekke tekstbokser. Dermed tar ikke tastaturet det gjennom en verden av tekstbokser før det forsvinner. For hvert steg får du en knapp som lar deg bekreftet valget i stedet for å hoppe til neste tekstboks.

Ellers er telefonen også bestykket med enkelte merkeligheter som ser ut til å komme av hastverk, som at volum- og kameratast kan stilles til å slumre eller slå av en alarm. Men telefonen har jo ikke kameratast!

Godt grunnlag

Android fungerer ellers godt lenger inne i menyen, enten du skal endre i innstillinger, kopiere et bilde til en annen mappe, sende en fil over Bluetooth eller lignende. Stort sett virker hele menysystemet gjennomtenkt og er selvforklarende. Her ser vi ingen betydelige endringer i brukergrensesnittet fra hakket eldre Android 2.1 eller 2.2.

Plasseringene av enkelte elementer i innstillingsmenyen har hatt en tendens til å endre seg veldig fra Android-telefon til Android-telefon. I Nexus S er vi imidlertid stort sett fornøyd med plasseringene av de aller fleste innstillingsmuligheter, og finner enkelt frem til det aller meste.

Kan bli bedre

Det er ingen tvil om at designere og utviklere har gjort mange småendringer i menyene, men vi venter fortsatt på både flere småjusteringer og en større endring; den som gjør det mulig å skreddersy hovedmenyen slik at det blir lett å finne frem til de rette programmene i mengden.

Totalinntrykket hva angår menyene er at Android OS 2.3.2 er pent å se på, svært innholdsrikt og stort sett er enkelt å bruke, men dessverre er det fortsatt unødvendig vanskelig å bruke for både nybegynnere og de som liker å finne fram til programmene sine enkelt.

Esken til vår importerte Nexus S inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader/USB-kabel
  • Brukerveiledning