Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Nexus S

Knallbra kameramobil

Nexus S har Android 2.3 og er den beste kamera-droiden vi har testet.

Design, skjerm og menyer

Takk for lånet av Samsung Nexus S til Emcom.

Forventningene til Samsungs Nexus S er store. Telefonen er i nær slekt med toppmodellen Samsung Galaxy S. Samtidig er dette den tredje telefonen "Google-telefonen" og må regnes som en oppfølger til Nexus One som var den Google-brandede versjonen av HTC Desire.

Denne gangen er det altså Samsung som har snekret sammen den nye Google-telefonen, og blant byggematerialene finner vi en rask prosessor, en imponerende skjerm og Android OS i den splitter nye versjonen 2.3.2.

Det er riktignok enda lenge til telefonen offisielt vil lanseres i Norge. Vi har testet en engelskspråklig versjon, og det er ikke sikkert alt vil være prikk likt når den når norske butikkhyller. Vårt testeksemplar fikk vi fra nettbutikken Emcom, som selger importerte Nexus S.

Skjermen er fire tommer stor og gir god oversikt. (Alle foto: Einar Eriksen)
Det er ingen tvil om at Nexus S er stilrent designet.

Utsøkt skjerm

Et av de store høydepunktene i Nexus S er skjermen, som på papiret er lik den vi finner i Galaxy S. Skjermteknologien er av den råeste typen som kommer fra Samsung om dagen - Super-AMOLED. Det gjør at svartfargen virkelig er kullsvart og at kontraster i de mørke områdene enkelt kan skimtes. Samtidig oppleves skjermen som svært lyssterk og har en fargegjengivelse helt i toppsjiktet.

Det er imidlertid ikke helt sikkert at telefonen vil beholde AMOLED-skjermen ved lansering her til lands. Verden er i underskudd på slike skjermer, og dermed snakker vi om dyre og eksklusive varer for øyeblikket. Med tanke på det knivskarpe bildet vi opplever i vår testutgave, og i Galaxy S, håper vi imidlertid sterkt på å se denne skjermtypen i norske butikkhyller.

Nexus S stiller selvsagt ikke med noe annet enn en skikkelig kapasitiv trykkskjerm, altså av typen som reagerer på lett berøring. Dermed kan du ikke bruke telefonen med hansker på fingrene, men kan til gjengjeld manøvrere telefonen lekende lett og elegant uten.

Skjermen her er ikke noe merkbart mer eller mindre følsom enn eksempelvis Samsung Galaxy S, og dermed reagerer den på akkurat de skjermtrykkene vi ønsker at telefonen skal reagere på.

Skjermstørrelsen er fire tommer, og er dermed større enn den vi finner i iPhone 4 men 0,3 tommer mindre enn HTCs toppmodell Desire HD. Oppløsningen er på 480 x 800 piksler, noe som holder til å gi god oversikt og god detaljgjengivelse i skjermbildet til tross for at pikslene fordeles over en stor skjermoverflate.

Den store skjermen sørger for at du får god oversikt. Likevel er den ikke så stor at vi må bytte grep med hånda for å kunne bruke tommelfingeren over hele skjermen, og skjermen gir alt i alt en helt utmerket mobilopplevelse.

Telefonen er svakt kurvet.
Bakdekselet kjenner vi fra Galaxy S.

Bøyd front

Telefonen har en front som er svakt bøyd innover i midten. Det er et morsomt designtrekk, men det utgjør ikke noen forskjell i brukeropplevelse verken fysisk eller interaktivt.

Skjermen dekker mesteparten av telefonens fremside, men litt plass er det til et frontmontert kamera, en høyttaler til øret ditt og de fire vanlige Android-tastene. På høyre side finner du en av/på-tast som i kjent Android-stil også brukes for å aktivere og deaktivere skjermen eller sette telefonen i lydløs modus eller flymodus. På venstre side sitter det volumtaster.

Det eneste vi savner å kunne trykke på er en liten kameratast. Mangelen på dette hinter om at det ikke har vært veldig mye fokus på kameraet fra Samsungs side. Så feil kan man ta. Du kan lese mer om kameraet på side 3.

Bakdekselet til Nexus S er helt likt det vi kjenner fra Galaxy S, bare med få tilpasninger i form for å passe Google-telefonen. Tar vi en titt på Nexus S er det tydelig at bakdekselet er slitesterkt, ettersom bakdekselet til Galaxy S til tross for svært mye bruk er omtrent helt ripefritt og like glansfullt som før.

Størrelsesmessig havner Nexus S omtrent på samme nivå som andre toppmodeller i form av trykkskjermmobiler. Den er tynn og glir lett ned i lomma samtidig som den har fått gavmilde mål i de andre retningene for å få plass til en konkurransedyktig skjerm som gir god oversikt.

Ikke Gorilla Glass denne gangen

Telefonen virker kompakt og solid, og avgir ingen knirkelyder eller andre tegn på at Samsung har tatt snarveier som angår byggekvaliteten. Skjermoverflaten er ikke av typen Gorilla Glass fra Corning, som er kjent for å være svært kraftig og slitesterkt og som blant annet ble brukt i Galaxy S, men likevel virker det svært solid. Glasset fikk ingen riper i testperioden, og vi kan ikke finne tegn til at bortvalget av Gorilla Glass har gått veldig mye ut over kvaliteten på glasset.

Android under panseret

Googles operativsystem blir stadig mer populært, og nå for tiden aktiveres det 300 000 Android-telefoner hver dag globalt. Google har ønsket å gjøre det så enkelt som mulig for utviklere å lage apps til Android.

For sluttbrukerne betyr dette at det er mange programmer å finne i Android Market, både gratisprogrammer og programmer som koster penger. På den måten kan du i stor grad skreddersy telefonen til eget bruk.

Ny versjon

I denne Google-referansen av en mobiltelefon er det naturlig at Googles operativsystem Android OS er på plass i nyest mulig versjon. Denne gangen er det versjonsnummer 2.3.2 som gjelder. Her har ikke Samsung bygget på operativsystemet for å skape sin egen brukeropplevelse, og du får i stedet ren Android.

Opplåsningsskjermen er lik den vi kjenner fra Nexus One. Her får du to skyvebrytere; den ene låser opp telefonen og den andre setter telefonen på lydløs eller slår lyden på igjen. Dette er svært praktisk om du ofte er i situasjoner der telefonlyder ikke er godkjent.

Når du deaktiverer skjermen skjer det på en måte som skal minne om gamle TV-skjermer basert på elektronrør, der lyset krympes inn mot midten før det forsvinner. Dette synes vi er en morsom effekt som vi ikke har sett i noen tidligere Android-versjoner.

På startskjermen er det muligheter for å legge til småprogrammer som viser værmelding, Facebook-oppdateringer, kalenderen, nyheter og alt mulig annet. I Nexus S kan disse småprogrammene fordeles utover fire startskjermområder som du veksler mellom ved å dra fingeren horisontalt over skjermen. Hvilke område du er på illustreres ved hjelp av små prikker nederst til høyre og venstre. Hovedmenyikonet og snarveier til telefonfunksjonen og nettleseren er fastlimt nederst på skjermen så lenge du er i en av startskjermene.

Hovedmeny som bare vokser

Hovedmenyen består av 4 x 4 ikoner i en vertikal liste som vokser seg så lang som det måtte være behov for. Hvert program du installerer legger seg nemlig på denne listen og sorteres i alfabetisk rekkefølge. Om du skulle være spesielt glad i å fylle telefonen din med programmer og spill er det med andre ord fare for at du må bla lenge for å finne de rette programmene.

Å bruke startskjermene er eneste løsning for å enkelt kunne nå programmer med uheldige navn som starter på de siste bokstavene i alfabetet. Her kan du opprette dine egne mapper og legge snarveier til hva som helst i dem, men det forutsetter at du faktisk tar tak i problemet og setter opp denne løsningen selv.

En god løsning ville vært om hovedmenyen kunne sorteres av brukeren selv med mappefunksjonalitet. Google har lenge sittet på gjerdet mens Microsoft, overraskende nok, har tatt brukergrensesnittet til et langt mer brukervennlig nivå der man enkelt kan skreddersy hovedmenyen akkurat slik man vil ha den. I Apples iPhone-telefoner er det også mulig å sortere hva som helst i mapper i den nyeste versjonen av operativsystemet (versjon 4.0) mens flytting av menyikoner har vært mulig siden en av de første programvareoppdateringene til den første utgaven av iPhone.

Hovedmenyen ser ut til å "brettes bakover" øverst og nederst, slik at det er tydelig om det befinner seg flere programmer over eller under gjeldende sted i menyen. I undermenyene illustreres slutten av vertikale lister ved at menyen spretter litt i der den stopper, og nytt i denne Android-versjonen er at delen av skjermen som traff slutten på menyen får et støt av gulfarge.

Litt knotete i landskapsmodus

Når du setter telefonen i horisontal modus får du et størst mulig fulltastatur, og dermed ender vi opp med å automatisk gjøre det når vi skal skrive på Nexus S. Problemet er at tastaturet og tekstfeltet fyller hele skjermen, slik at du ikke kan se hva det er du prøver å skrive inn på tastaturet. Et eksempel er såkalte CAPTCHA-bokser, eller spam-beskyttelse, som du finner på mange nettsider der du vil logge inn. Disse boksene er enkelt og greit et bilde av en kode som du skal skrive inn i et tekstfelt. Problemet ditt da er at så snart du trykker på tekstfeltet spretter tastaturet frem og hele kodeboksen forsvinner.

Om du bekrefter det du har skrevet inn går du til neste tekstfelt, dersom det finnes ett, eller bekreftet innloggingen.

Enklere i innstillingene

Da vi satte opp e-postkontoen fikk vi problemer med Galaxy S på grunn av at tastaturet dekket hele skjermen og det manglet informasjon om hva vi skulle fylle inn i hver boks. For hver gang vi bekreftet et valg, kom vi bare til neste valg. I e-postinnstillingene gikk det slik: "Brukernavn", "Passord", "143" og "valgfritt", uten at det var enkelt å skjønne hva vi skulle fylle inn i hver boks. Vi endte med å måtte snu mobilen horisontalt for å ha mulighet til å se det som lå bak tastaturet underveis.

Det er mulig å bruke tilbake-tasten for å få bort tastaturet, men det er ikke akkurat selvforklarende.

I den nye Android-versjonen er dette endelig løst. Nå gir hvert valg deg et eget lite sprett-opp-vindu med en egen tekstboks, i stedet for at ett vindu har en lang rekke tekstbokser. Dermed tar ikke tastaturet det gjennom en verden av tekstbokser før det forsvinner. For hvert steg får du en knapp som lar deg bekreftet valget i stedet for å hoppe til neste tekstboks.

Ellers er telefonen også bestykket med enkelte merkeligheter som ser ut til å komme av hastverk, som at volum- og kameratast kan stilles til å slumre eller slå av en alarm. Men telefonen har jo ikke kameratast!

Godt grunnlag

Android fungerer ellers godt lenger inne i menyen, enten du skal endre i innstillinger, kopiere et bilde til en annen mappe, sende en fil over Bluetooth eller lignende. Stort sett virker hele menysystemet gjennomtenkt og er selvforklarende. Her ser vi ingen betydelige endringer i brukergrensesnittet fra hakket eldre Android 2.1 eller 2.2.

Plasseringene av enkelte elementer i innstillingsmenyen har hatt en tendens til å endre seg veldig fra Android-telefon til Android-telefon. I Nexus S er vi imidlertid stort sett fornøyd med plasseringene av de aller fleste innstillingsmuligheter, og finner enkelt frem til det aller meste.

Kan bli bedre

Det er ingen tvil om at designere og utviklere har gjort mange småendringer i menyene, men vi venter fortsatt på både flere småjusteringer og en større endring; den som gjør det mulig å skreddersy hovedmenyen slik at det blir lett å finne frem til de rette programmene i mengden.

Totalinntrykket hva angår menyene er at Android OS 2.3.2 er pent å se på, svært innholdsrikt og stort sett er enkelt å bruke, men dessverre er det fortsatt unødvendig vanskelig å bruke for både nybegynnere og de som liker å finne fram til programmene sine enkelt.

Esken til vår importerte Nexus S inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader/USB-kabel
  • Brukerveiledning

Teknologi og funksjoner

Nexus S er en toppmodell, og en innholdsrik spesifikasjonsliste er dermed å forvente. Men noen mangler har den.

Av teknologier for internettilgang får du det aller meste. For å ta det mest grunnleggende først, har telefonen støtte for alle frekvensbånd av GSM-teknologien. HSPA-teknologi (super-3G) er på plass og de tre frekvensbåndene 900, 1700 og 2100 MHz støttes. Der 3G- eller super-3G-dekningen ikke strekker til tilbyr Nexus S Edge-dekning. Med alt dette på plass kan du bruke telefonen i de aller fleste mobilnett i verden. Telefonen har også et frontmontert kamera slik at det er duket for videosamtaler.

Ikke full fart

HSUPA-tilkoblingen gir maksimal opplastingshastighet 5,76 Mbps - noe som absolutt er godkjent. Vi skulle imidlertid ønske telefonen hadde kategori 10 på HSUPA, slik som for eksempel HTC har utstyrt Desire HD og Desire Z med. For Nexus S er også nedlastingshastigheten (HSDPA) begrenset til 7,2 Mbps, uansett hvor mye operatørene måtte oppgradere nettene sine.

Trådløse nettverk er ingen sak å koble seg til med Nexus S, og hastighetene er helt topp siden telefonen stiller med 802.11 b/g/n. Bluetooth har telefonen også, i versjon 2.1.

Men vent litt... Bluetooth v.2.1? Ja, av en eller annen grunn har Samsung i sin toppmodell hoppet elegant over den nye Bluetooth-versjonen som sørger for at man kan sende data ved å gjøre oppkoblingen over Bluetooth mens resten skjer ved hjelp av trådløst nettverk i ad hoc. Dette mangler altså i denne nye toppmodellen til tross for at Samsung har utstyrt sin Galaxy S og S8500 Wave med Bluetooth 3.0.

Mangler minnekort

Nexus S har ikke fått støtte for minnekort. Samsung opplyser til Amobil at det ville gjort at telefonen oppleves tregere, og at muligheten er fjernet for å gi best mulig brukeropplevelse. Det kan vi forstå med tanke på at om du åpner et fullt bildegalleri fra et 32 GB minnekort er det ingen tvil om at dét oppleves tregt, og en lignende ventetid kan du få ved å oppdatere musikkbiblioteket. Mange ville likevel satt pris på å ha muligheten til å stikke et minnekort i telefonen.

Minnekapasiteten i Nexus S er derfor på 16 GB, slik at du ikke umiddelbart vil savne minnekortet. Det skulle holde til en god del videofilmer og MP3-filer.

I motsetning til Apples iPhone-telefoner som heller ikke har minnekortstøtte, kan du med Nexus S koble en USB-kabel mellom PC-ens USB-port og mobiltelefonens Micro-USB-port og faktisk se alt innhold på telefonen uavhengig av operativsystem og programvare. Telefonen kan nemlig oppføre seg som en masselagringsenhet, og hele det vanlige lagringsminnet er lesbart og skrivbart.

GPS har telefonen også, og i mange land inkluderer det steg-for-steg-navigasjon med stemme for bilnavigering. Dessverre har ikke Google åpnet denne tjenesten i Norge ennå, så inntil videre må du basere deg på å laste ned en annen navigasjonsløsning fra Android Market dersom du skal bruke mobilen som bilnavigator.

Street view er på plass.

Google Maps er forhåndsinstallert i Nexus S, slik at å navigere til fots i storbyen går som en lek. Spesielt setter vi pris på den innebygde Street View-funksjonaliteten som gjør det enda enklere å finne fram til et sted i en uoversiktlig urban jungel.

Kraftplugg

Prosessoren er av typen Cortex A8 (Hummingbird), en kraftig prosessor med klokkehastighet på 1 GHz, mens arbeidsminnet er på 512 MB. Det bør få det meste til å gå unna i Nexus S.

I en periode gikk det imidlertid noen labre benchmark-resultater for Nexus S rundt på nettet, men resultatet ser ut til å bli slik på grunn av at "Just-in-time"-kompileringen (JIT) hang seg opp. Denne kompileringstjenesten skal kontinuerlig oversette kode til maskinspråk.

Ytelsestestresultatene fra Nexus S-telefoner som har blitt rootet og reinnstallert får svært gode resultater, så for telefoner med JIT-problemene bør det etter all sannsynlighet komme en løsning på dette innen telefonen offisielt lanseres i Norge.

̈́

Oppdatert: 10.08.2011 - Ytelsesmåling

I ytelsesten Quadrant for Android-telefoner ser vi at Nexus S scorer bedre enn Galaxy S. De fleste telefonene i denne grafen er nyere enn Nexus S fordi disse ytelsesmålingene har blitt utført i ettertid.

Quadrant gjør en rekke tester av prosessoren, minne og grafikkbrikken, og sier mye om ytelsen i telefonens komponenter.

Likevel synes vi telefonen lugger i menyene, og av og til reagerer ikke telefonen på trykk. Går du inn i et program ved et uhell og trykker deretter på tilbaketasten rister mobilen for å fortelle deg at den har registrert trykket ditt. Men ingenting skjer. Ofte når vi blar nedover i hovedmenyen opplever vi at telefonen ikke gjør det samme med det aller første. Slike ting ødelegger for brukeropplevelsen om du er kresen nok.

Nexus S har blitt bestykket med et gyroskop slik vi kjenner fra iPhone 4, i tillegg til et vanlig akselerometer. Denne typen bevegelsessensor tar høyde for bevegelser i alle retninger, mens et akselerometer stort sett bare måler tyngdeakselerasjonen og kan få med seg at du for eksempel rister på telefonen.

NFC-teknologi er også på plass, slik at du i fremtiden forhåpentligvis kan bruke mobilen til å betale med.

Som telefon...

Om du i fremtiden kan betale med mobiltelefonen på bussen er kanskje ikke like interessant som om telefonen fungerer til å ringe med. Lyden i både din og motpartens ende er klar og tydelig, og i din ende kan lyden stilles høyt nok til at vi aldri hadde problemer med å høre motparten.

Kontaktlisten synkroniseres med Facebook om du ønsker det, og du kan velge mellom full synkronisering eller bare synkronisering mot de kontaktene du har på telefonen fra før. Alt du trenger å gjøre er å logge deg inn på Facebook, si ja til full synkronisering av kontakter og vips - du har telefonnumrene til alle klassekameratene dine fra barneskolen som fuglene må vite hvorfor har lagt deg til på Facebook.

Det eneste vi savner er muligheten til å flette sammen to kontakter til én, for eksempel hvis den den du lagret i telefonen heter "Audun" og den som kommer fra Facebook heter "Audun Solheim". For å få disse til å bli til én kontakt med all informasjonen må du klippe ut, lime inn og slette - noe som definitivt tar lengre tid enn å markere to kontakter og velge å flettet de sammen slik du kan i HTC-telefoner med Sense-grensesnittet.

Av inn-data finner vi ikke mye å velge mellom i Nexus S. Her er det bare fulltastatur i qwerty-format uansett hvilken vei du holder mobilen. Det er imidlertid helt greit siden vi synes skjermen er stor nok til å bruke fulltastatur også i horisontal modus. Du kan selvsagt laste ned egne tastaturer fra Android Market, og det samme gjelder språk for XT9-ordboken.

XT9-ordboken fungerer som vanlig svært bra, og telefonen retter opp de fleste feilene du skulle finne på å gjøre. Her kan du bomme ganske grovt på tastaturet uten at tekstmeldingen blir helt på jordet.

Kombinert med en presis og god skjerm går der alt i alt svært kjapt unna med tekstmeldinger.

Google Talk er også på plass i Nexus S, og fungerer godt som en billigere løsning for lynmeldinger enn SMS. Live Messenger-klient er ikke forhåndsinstallert, men er ikke noe problem å installere selv.

Stort batteri

Batteriet i Nexus S har en kapasitet på hele 1500 mAh, og med dette får du en hviletid på 17,8 døgn eller en taletid på 6 timer.

En måler viser deg hvilke prosesser eller andre ting som har brukt strøm. For eksempel ser du hvor stor andel strøm som er brukt av skjermlys, telefonsamtaler, Bluetooth og så videre. Dette er svært nyttig informasjon for at du skal kunne spare strøm der det er rom for det for å få batteriet til å vare lengst mulig.

Om du liker å være føre var er det også greit å vite at Nexus S stråler forholdsvis lite. SAR-verdien er oppgitt til 0,51 W/kg. Verstingene har til sammenligning en strålingseffekt på rundt 1,6 W/kg.

Dekningstrøbbel?

Vårt testeksemplar av Nexus S ser ut til å ha trøbbel med 3G-dekningen. I testperioden opplevde vi svært ofte at telefonen hoppet ned til Edge-dekning, mens Desire HD som vi brukte ved siden av hadde god 3G-dekning. Så snart telefonen er offisielt lansert i Norge og vi har fått fingrene i et testeksemplar vil vi etterprøve dette.

God nettleser

Nettleseren i Nexus S virker prikk lik den vi er vant med å få servert i Android-telefoner. Det er ikke noen ulempe; den WebKit-baserte nettleseren er kjent for å være rask, oversiktlig og enkel å bruke. Skjermtilpasningene går kjapt og Nexus S er rask på å laste nettsider.

Når du entrer en nettside får du et oversiktsbilde over nettsiden, og du kan zoome inn på et sted ved å dobbeltklikke på skjermen. Alternativt kan du gli to fingre fra hverandre eller mot hverandre for å zoome fritt inn og ut hvis du har nok ledige hender til det.

Likevel går ikke alt like knirkefritt som i iPhone med nettleseren Safari. Når du starter å bla nedover en nettside lugger det en smule, og det samme skjer når du zoomer inn og ut enten du gjør det ved å dobbeltklikke på skjermen eller om du bruker to fingre.

Det er ingenting her som går plagsomt sakte, og du trenger ikke vente på noe som helst. Brukeropplevelsen kan imidlertid bli bedre om Google hadde fått bevegelsene til å gå jevnere.

Med tanke på at Android-versjonen er 2.3, er det ekte støtte for Flash, i motsetning til iPhone. Vi kunne ikke finne at Adobe Flash Player var installert fra før i vårt testeksemplar, men programmet er gratis i versjon 10.1 fra Adroid Market. Dermed støttes alt av videoer og animasjoner vi testet ut på telefonen.

Oppdatert: 10.08.2011 - Nettlesertest

Browsermark fra Rightware er designet for å måle nettleserytelse i JavaScript og HTML-rendring. Det er sistnevnte som sier noe om hvor fort innholdet på en nettside tilpasses mobilskjermen din, og har dermed svært mye å si for surfehastigheten.

Her ser vi at Nexus S legger seg på omtrent samme nivå som Galaxy S. Siden dette er informasjon som er oppdatert i ettertid, ser vi også nyere telefoner på listen.

NenaMark 2 er en ytelsestest som måler maskinvareakselerert trafikk, og sier mest om hvordan telefonen gjør det i grafikkrevende spill. Dessverre er Nexus S en av de få toppmodellene som ikke støttes av NenaMark 2 sammen med Galaxy S, og dermed fikk vi ikke testet telefonen med denne ytelsestesten.

To e-postlesere

Som vanlig i Android-telefoner må du forholde deg til to forskjellige e-postlesere; én for Gmail og én for alt annet. Gmail-leseren har push-funksjonalitet slik at du kan velge å motta e-post så snart avsenderen har sluppet den avgårde.

Ellers er de to e-postprogrammene svært like, og fremstår begge som oversiktlig. Det er enkelt å svare på e-post, videresende, markere som lest eller ulest og alle andre vanlige gjøremål du vil ta deg til i e-postleseren.

E-post i HTML-format støttes direkte i e-postleser. Du kan velge om du vil lagre på et valgfritt sted på telefonen din eller åpne hvert enkelt vedlegg. Telefonen har støtte for PDF-filer og dokumenter i Microsofts Office-formater - sistnevnte med det forhåndsinstallerte Office-verktøyet ThinkFree Office.

Kontorpakken

ThinkFree Office gjør det mulig å lese og behandle Word-, Excel- og PowerPoint-dokumenter. Her finner vi et stort antall funksjoner vi er vant med å se på PC-ens kontorpakke. Skjermbildet er oversiktlig, du kan zoome ved å bruke to fingre. Kontorpakken fungerer med andre ord bra.

Kalenderen kan sømløst synkronisere seg mot Google calendar eller Microsoft Exchange. Det støttes et flertall Google-kalendre, og du kan velge hvilke av de som skal vises. For eksempel kan du ha én jobbkalender og en privat. Oversikten er helt upåklagelig.

Lydopptaker, stoppeklokke og stemmeopptaker mangler. Dette er noe produsenter som Samsung og HTC selv har lagt inn i sine telefoner, men siden Nexus S har et originalt Android-brukergrensesnitt må du selv hente dette fra markedet. E-bokleser og dagbokfunksjon er andre funksjoner Galaxy S stilte med men som ikke Nexus S har fått.

Vi synes det er rart at Nexus S mangler Bluetooth 3.0 eller høyere hastighet på super-3G. Selv om ytelsen er høy nok synes vi brukeropplevelsen nedsettes litt av litt lugging. Nexus S skårer altså ikke fullt hus på teknologi og funksjoner, men et jevnt godt resultat må vi likevel gi den.

Multimedia

Nexus S bommer litt på gulgrønne farger og enkelte blåfarger, men treffer stort sett greit.

Nexus S har en stor AMOLED-skjerm, rask prosessor, Android OS og utgang for 3,5 millimeters minijack. Da er det naturlig å forvente at telefonen gjør det godt på multimediabiten.

Musikk

Kjøper du deg en mobil i Nexus S' prisklasse har du kanskje ikke lyst til å kjøpe deg en MP3-spiller å ha ved siden av. Da er det greit å vite at Nexus S har god lydmaskinvare.

Vi plugget inn de forholdsvis krevende ørepluggene C751 fra Denon, og la umiddelbart merke til en herlig dybde i bassen samtidig som resten av lydbildet var uforstyrret. Lyden er detaljert med god romfølelse, og vokalisten får en naturtro klang i stemmen. Med mye volum og dypere konsentrasjon finner vi diskanten en liten tanke for skarp og utrivelig, og det er litt trangt i den øvre delen av lydbildet. Det gjør at det kan bli litt støyete og slitsomt å høre på musikk med mye symbaler og en haug med instrumenter og vokaler tenor- og sopran-områdene.

Lydkvaliteten er definitivt god nok til at vi kan høre på musikk hvor som helst når vi er på farten, og Nexus S lander men høyttalersettet i stua foretrekkes når musikken skal nytes.

Sylskarp video

Skjermen i Nexus S er sylskarp og den fire tommer store skjermen gir deg god oversikt og innlevelse når du ser video. Siden dette er en AMOLED-skjerm er også imponerende synlige kontraster i de mørke områdene av skjermbildet, og fargeskarpheten er helt topp.

Når det kommer til formatstøtte er ikke Nexus S noen vinner rett ut av esken. Telefonen støtter stort sett bare M4V av vanlige videoformater, så du trenger å konvertere videoene dine eller laste ned en ny videospiller.

Likevel er totalopplevelsen god. Når telefonen svelger videoformatet er Nexus S en utmerket videospiller som lett kan underholde oss gjennom enhver busstur.

Annen underholdning

En Youtube-applikasjon er forhåndsinstallert i Nexus S. Ellers er det ikke mye som følger med av underholdningsprogramvare, men i disse app-dagene med et svært innholdsrikt Android Market et skjermtapp unna er ikke det noe problem for noen.

Godt kamera

Nexus S har et fem megapikslers kamera som vi regnet med skulle være mer eller mindre likt det vi finner i Galaxy S, men der tok vi feil. Nexus S har rett og slett hakket bedre kamera - og plasserer seg mellom dagens beste kameramobil, Nokia N8, og dagens nest beste kameramobiler, Galaxy S og Sony Ericsson Xperia X10.

For å ta det negative først; du kan nesten ikke stille inn noe som helst, og du har heller ikke noen selvutløser. For å få flere funksjoner må du laste ned ny kameraprogramvare.

Både på detalgjengivelse og fargegjengivelse synes vi Nexus S gjør det bra. Telefonen sliter med at mye viskes ut i motlys og i mørke områder, så dynamikkomfanget kunne gjerne vært noe bedre.

Fotolyset er bare en lysdiode i stedet for xenonblits, men bildene blir greit opplyst likevel. Til å være en mobiltelefon altså. Innendørsbilder blir ikke spesielt bra. Mobilkameraer er fortsatt ment å brukes i godt lys.

Imidlertid savner vi både kameratast og fingerfokus. Telefonen fokuserer når du trykker på utløsertasten og tar deretter bildet. Du kan ikke velge fokuspunkt selv.

Under kan du se en rekke bilder vi har tatt med kameraet i Nexus S for å bedømme selv.

Oppløsningen i videofunksjonen til Nexus S er 800 x 480 piksler, noe som ikke er helt i toppsjiktet men likevel gir greie videoer. Videoene fra Nexus S hakker heller ikke.

Konklusjon

Nexus S er Googles nye referansetelefon. Denne gangen er telefonen laget av Samsung, og kan sees på som en oppfølger til den populære Samsung Galaxy S.

Skjermen i Nexus S er ikke annet enn imponerende. Den fire tommer store herligheten oppleves som lyssterk med suveren fargegjengivelse og god skarphet. Noe som også er litt morsomt er at hele fronten på telefonen er litt buet, inkludert selve skjermen. Dette er en ny designvri, men utgjør ingen forskjell i brukervennlighet.

Prosessoren er av den lynraske typen. Imidlertid ser det ut til å være litt småkluss i programvaren som gjør at telefonen lugger litt mer enn vi kunne ønske, blant annet når vi zoomer i nettleseren.

Android i ny versjon

Nexus S har fått Android OS som operativsystem, og denne gangen er det den splitter nye versjonen 2.3.2 som er på plass. Her ligger det en rekke visuelle forbedringer i forhold til tidligere versjoner, men det det er forsatt endel punkter på ønskelisten vår. For eksempel vil vi gjerne kunne sortere ikonene i hovedmenyen i egne mapper, eller at Google kommer med en annen løsning som gjør det raskere å finne fram til riktige programmer.

Av teknologier er det meste på plass, og det er ekstra morsomt at Samsung har fått plass til NFC-teknologi, som kan la deg betale med mobilen din i fremtiden, og gyroskop, som er en avansert bevegelsessensor som kan revolusjonere mobilspill.

Vi savner imidlertid Bluetooth 3.0, minnekortstøtte og raskere super-3G-hastigheter som gjør deg rustet for den neste mobilnettoppgraderingen. I tillegg synes vi telefonen er litt kresen på 3G-dekning, og hopper for fort over på Edge - noe som gir lavere hastighet på Internett. Vi merket imidlertid ikke noe lavere GSM-dekning enn normalt.

Dette vil vi etterprøve når telefonen offisielt er i norske butikkhyller.

Mye nytte, mye moro

Av nyttefunksjoner i Nexus S finner vi en oversiktlig kalender, e-postleser, skikkelig kontorprogramvare og en svært god nettleser med full støtte for Adobe Flash.

Også på underholdningsbiten gjør Nexus S det bra. Skjermen gjør telefonen god på videovisning, om enn litt får formater støttes ut av esken. Som musikkspiller gjør telefonen også en god jobb, og ved å ta deg en tur gjennom Android Market finner du spill og underholdning i massevis.

Kameraet hadde vi ikke spesielt store forventninger til. Vi ble imidlertid overrasket. Nexus S tar bedre bilder enn Samsung Galaxy S, Sony Ericsson Xperia X10, HTC Desire HD, Apple iPhone 4 og en rekke andre kameramobiler. Av dagens telefoner er det kun Nokia N8 som slår Nexus S på på kamerabiten.

Nexus S ser ut til å ville koste rundt 4800 kroner og oppover når den dukker opp i butikkhyllene. Vil du litt ned i pris kan du spare en tusenlapp på å kjøpe Samsung Galaxy S, så vel som litt ventetid. Imidlertid får du ett litt svakere kamera og mister gyroskopet og NFC-teknologien.

HTC Desire HD kan også være et alternativ som ligger litt lavere i pris enn Nexus S lander på. Her får du en stor skjerm og mye teknologi, men igjen må du leve med et dårligere kamera og uten gyroskop eller NFC.

annonse