Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Wave II

Toppskjerm for en billig penge

Den har heftig skjerm og gode menyer - Wave II er en god oppfølger.

Design, skjerm og menyer

Det er under et år siden vi testet den første Bada-telefonen, Saumsung Wave. Siden den gang har vi også rukket å teste en budsjett-Bada, nærmere bestemt Wave 575.

Da vi testet den originale Wave-telefonen, ble vi imponert hva hva Samsung hadde fått til på sitt første Bada-forsøk.

Les testen av Samsung S8500 Wave her.

Samsung Wave II er utformet som en vanlig trykkfølsom mobil.

Tar vi bølgen for andre gang?

Nå har turen kommet til etterfølgeren, Samsung S8530 Wave II. Wave II er også en mobiltelefon med stor trykkfølsom skjerm, uten noe fysisk tastatur. På fronten finner du tre fysiske taster, én for å ringe, én for å legge på samt en meny-tast.

Tasten for å legge på brukes også til å skru telefonen av og på, men den har ikke noe symbol som forteller deg dette.

Noen ganger savnet vi en ren tilbake-knapp. Meny-knappen kan til en viss grad erstatte denne ved at du kun minimerer programmet som vises hvis du trykker på den, men da havner du i hovedmenyen og ikke til forrige nivå i funksjonen du arbeidet med. Trykker du tasten for å legge på avslutter du deriomot programmet du holder på med. Et unntak her er musikkspilleren, som må avsluttes manuelt i oppgavebehandleren.

Utseendemessig skiller ikke Wave II seg mye fra originalen, men designen er hakket mer moderne enn på forgjengeren. Det er imidlertid kun detaljer som er endret på, noe som slettes ikke er dumt siden vi ikke hadde noe å utsette på verken utforming eller byggekvalitet hos forgjengeren Wave.

Et ørlite irritasjonsmoment kan være at luken over ladekontakten er litt knotete å betjene.

Vi opplevde også et par ganger at telefonen hadde skrudd seg av og på, og bad om PIN-kode når vi tok den opp av lommen. Vi antar dette har skjedd fordi tastelåsen har åpnet seg selv og strømknappen har kommet i klem.

Hva da, Bada?

Selv om vi etterhvert har testet flere Bada-telefoner, er det fortsatt ikke selvsagt for de fleste hva Bada er. Bada er enkelt og greit Samsungs eget operativsystem for mobiltelefoner, akkurat som Android og iOS.

Ved siden av at de to sistnevnte ikke er utviklet at Samsung, men av henholdsvis Google og Apple, er utvalget av applikasjoner en vesentlig forskjell fra de sterkeste konkurrentene.

For mens Android- og iPhone-eiere kan boltre seg i programmer som kan lastes ned direkte til telefonen, så er ikke utvalget til Bada i nærheten.

Hovedgrunnen er ikke nødvendigvis bare at Bada er forholdsvis ferskt, men at Bada relativt sett har en liten utbredelse og dermed ikke er like interesant å utvikle programmer for de utviklere.

For å si det enkelt, du kan neppe heve inn en grei årslønn bare på å være førstemann som lager en lommelykt-applikasjon for Bada.

Jada, Bada

Bada-menyene har ikke forandret seg mye, noe som i hovedsak er en god ting. Det første som møter deg når du begynner å bruke Wave II er nemlig en umiddelbar respons og en usøkt flyt når du blar i menyene. Her kan Wave II måle seg med de beste i klassen, selv om flyten kanskje ikke er like ekstrem som på de fleste Windows Phone 7-telefoner.

Du kan legge til en en flere widgeter på en eller flere startskjermer.
Varsellinjen er praktisk, og ikke ulik den du finner på Android.
Adresseboken fungerer utmerket.

Dersom du ikke har brukt en Bada-telefon før, er menyene verken de enkleste eller vanskeligste å sette seg inn i. Med litt erfaring med Bada vil du sannsynligvis trives godt med menyene og synes de er både oversiktlige og enkle og bruke. Ikke minst er de svært delikate med blant annet elegante overganger.

Hvor mange startskjermer?

Startskjermen opptar mange, og her har du gode muligheter for tilpasninger. Spesielt nyttig kan det være at du kan legge til og fjerne startskjermer som du selv vil. Ønsker du det enklest mulig med kun én startskjerm kan du få det, og vil du heller ha masse informasjon tilgjengelig spredd over inntil ti startskjermen kan du det også.

En merkverdighet er at dersom du har lagt til forskjellige widgeter på startskjermen, så kommer "Widgeter" opp som et eget program under oppgavebehandleren. Trykker du på minus-symbolet for å avslutte programmet, forsvinner alle widgeter du har lagt til på startskjermene dine. Dette kan jo være en grei måte å renske startskjermene for programmer på, men det er kjedelig hvis du lukker dette programmet ved et uhell og må legge til alle dine widgeter på nytt.

Hvis du trykker på "Avslutt alle programmer" eller starter telefonen på nytt, beholdes widgetene slik de skal.

Inne i hovedmenyen kan du i motsetning til endel andre konkurrenter bla deg "rundt" og tilbake til første side når du har kommet til tredje og siste side i hovedmenyen.

Nesten topp telefonfunksjonalitet

noen telefoner kan det nesten bli for mye av det gode med muligheter i menyene, men her har Samsung klart å stappe stort sett det du kan ønske deg av funksjonalitet inn i for eksempel anropsloggen og adresseboken uten at brukervennligheten har måtte lide.

Omtrent det eneste vi savner er at telefonboken automatisk foreslo å koble sammen kontakter fra forskjellige kilder, for eksempel kontaktene fra Exchange med kontaktene fra Facebook. Med en lang telefonliste blir det tidkrevende å koble kontaktene sammen for å unngå dobbeltoppføringer.

En innvending vi har kommet med tidligere gjelder forsatt i noen grad, nemlig at enkelte innstillinger ikke alltid er like logisk plassert. Det er imidlertid vanskelig å lage den perfekte mobiltelefon.

Totalt sett er det derfor ingen tvil om at Wave II fungerer utmerket som telefon, også for de mest krevende brukere. Unntaket er dersom du forlanger såkalt Smart Dialing, for dette mangler Wave II i likhet med andre Bada-telefoner. Når du bruker telefonens nummertastatur får du altså ikke opp matchende forslag fra telefonens adressebok mens du trykker, noe som gjør at du bruker litt lengre tid på å slå opp en kontakt som ikke er lett tilgjengelig i for eksempel anropsloggen.

Tekst inn på flere måter

Når du skal skrive en melding eller e-post på Wave II, har du flere alternativer. Du kan få opp et virtuelt talltastatur og skrive på tradisjonelt vis med eller uten ordbok aktivert. Kanskje vel så praktisk er det å bruke det virtuelle QWERTY-tastaturet, som også er såpass intelligent at det skjønner hva du sannsynligvis prøver å skrive. Noen vil finne det irriterende at denne funksjonen foreslår andre førstevalg av ord når du har skrevet et ord rett slik du vil ha det, men så kan da også denne funksjonen skrus av.

En spesiell måte å skrive tekst på er at du med fulltastaturet aktivert kan skrive uten å løfte fingeren fra skjermen. Dette er nok den tekstinnskrivningsmåten som krever mest tilvenning før du får til å bruke den effektivt, og det er ikke alle forslag som er like logiske, for eksempel foreslår den http:// først når du prøver å skrive hei. Allikevel kan du nok, når du har kommet skikkelig inn i måten å skrive på, skrive kjapt på denne måten.

Til slutt har Wave II også håndskriftgjenkjenning, enten i fullskjerm eller i en egen boks.

Hovedmenyen viser også antall nye elementer for hver funksjon, i tillegg til at den er adaptiv.

Super skjerm

Noe som bidrar til å gi menyene en tiltalende fremtoning er, ved siden av den gode responsen, skjermen. Wave II er utstyrt med er høyoppløst og stor skjerm som er fantastisk lyssterk. Sammenlignet med for eksempel skjermen i Desire Z, virker sistnevnte blass når den ligger side ved side av en Wave II.

Samsung har også sørget for å dekke displayet med et ripesikkert glass som fingrene glir lett over.

Skjermen i Wave II er det Samsung kaller Super Clear LCD-skjerm, også kjent som Super LCD. Selv sammenlignet med de beste Super-AMOLED-skjermene klarer Wave II seg bra med et intenst skjermbilde. Fargegjengivelsen på en Super-AMOLED-skjerm er nok hakket mer naturlig, men ellers er det ikke mye å sette fingeren på her. Innsynsvikelen er på topp, og også utendørs er denne skjermen lettlest.

En presumptiv ulempe ved Super Clear LCD kontra AMOLED er at strømforbruket skal være noe høyere. Wave II holder allikevel brukbart på batteriet, og mellom to til tre dagers hviletid på en telefon med en så stor og god skjerm som dette må sies å være godkjent. I praksis er derfor det eventuelle høyere strømforbruket på Super Clear LCD ikke noe minus for Wave II sin del.

Batteriet varer riktignok ikke lenge som på den billigere lillebroren Wave 575, men så er også skjermen i en helt annen klasse her.

Tilbehør

I salgspakken finner du det meste du forventer, med unntak av minnekort. Wave II har 2 GB internt minne. Imidlertid er kun snaut 400 MB av disse tilgjengelig for deg til fri bruk, slik at et minnekort bør stå på handlelisten sammen med Wave II. Du må forøvrig ta ut batteriet for å bytte minnekort på Wave II.

Hodetelefonene som følger med er av typen som sitter inne i øret og har god lyd. Denne typen hodetelefoner er ikke alltid like praktisk å bruke som håndfri, da de ikke sitter like godt hvis du bare henger dem kjapt i øret.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri (1500 mah)
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning

Teknologi og funksjoner

Tilkoblingene sitter øverst på telefonen.
Etter en liten stund fikk vi opp et mer detaljert kart som dette.
Du kan også se hvilken type kalender en oppføring er hentet fra.

Hva gjelder trådløs teknologi så er det lite som skiller Wave II fra den originale Wave. Selv nesten et år etter at vi så Bluetooth 3.0 for første gang i en mobiltelefon, er dette langtfra dagligdags.

Forsatt er utbredelsen av tredje versjon av Bluetooth-standarden såpass bregrenset også for andre typer enheter enn mobiltelefoner, at du sannsynligvis ikke får testet den høyere hastigheten som siste versjon Bluetooth gir.

Det er definitivt ikke Wave II sin feil, som skal ha ros for at den topp oppdatert hva gjelder Bluetooth.

Full pott

Også når det gjelder trådløse nettverk stiller Wave II sterkt. Den støtter alle de tre vanligste Wi-Fi-variantene, og ikke minst støtter den DLNA.

Hos Samsung heter dette Allshare og gjør at du kan sitte komfortabelt i sofakroken og spille av musikk eller video fra mobilen som du holder i hånden og vise eller høre det på stereoanlegget eller TV-en.

Dette krever selvsagt at du har en mottaker som støtter DLNA, men har du en ny flatskjerm av den litt påkostede typen er dette en funksjon du høyst sannsynlig har. DLNA er en felles standard, slik at du ikke skal være avhengig av å ha for eksempel en Samsung-TV for å få den til å spille sammen med din Samsung mobiltelefon.

Som seg hør og bør

Wave II støtter alle fire GSM-frekvensene og er derfor et godt reisefølge over hele verden. Den må nøye seg med de to vanligste HSPA-frekvensene, og det som overrasker oss litt er at den er ganske moderat med tanke på hvilke hastigheter som støttes både i GSM-nettet i form av EDGE-klasse, og i 3G-nettet i form av HSPA-hastigheter.

Spesifikasjonene er forsåvidt solide, men hvis en telefon skal hevde seg helt i toppen hva gjelder teknologi så hadde vi gjerne sett at Wave II lå litt lenger frem her.

Svært irriterende feil

Da vi testet Wave 575 hadde vi noen problemer med synkroniseringen. Wave II virker et hakk bedre, for denne gangen gikk det nemlig å sette opp telefonens mot Googles gratis Exchange-variant, m.google.com.

Dette gir deg tilnærmet full Exchangefunksjonalitet med enkel synkronisering av både kalender, kontakter og e-post uten at du må betale ekstra eller har en Exchange-server på jobben.

Det som dessverre fortsatt var svært plagsomt, var at vi i begynnelsen til stadighet fikk synkroniseringsfeil hvis vi hadde satt opp automatisk synkronisering. Dette gjør at en dialogboks popper opp med noen få sekunders mellomrom, og for å få avbrutt synkroniseringen så må du endre til offlinemodus eller skru av mobil datatrafikk på telefonen før du får deaktivert automatisk synkronisering.

Etter et par dager ble problemet nesten borte, og feilmeldingen dukket kun sporadisk opp.

Mange proffbrukere er selvsagt avhengige av at synkroniseringen fungerer smertefritt slik at dette kan for mange brukere være et klart minus ved Wave II.

For ordens skyld ble Wave II ble testet med en annen operatør og mot en annen Exchange-server enn Wave 575.

Vi håper dette kommer i orden med en software-oppdatering. En nyhet i denne versjonen av Bada er forøvrig at du kan oppdatere programvaren på telefonen uten å koble den til PC-en. Dessverre feilet dette hver gang på vårt testeksemplar.

Dekningen under samtale var det ikke noe problem med, og under dårligere forhold klarte Wave II seg vesentlig bedre enn for eksempel iPhone, som er i den andre enden av dekningsskalaen.

Ikke alltid på nett

tillegg var datatilkoblingen generelt nokså ustabil. Dette også virket som ble bedre etter noen dagers bruk, på tross av at vi befant oss innen samme område. Vi opplevde problemet både da vi hadde EDGE og super-3G-dekning. I praksis vil dette si at du ikke kommer inn på nettsiden du vil surfe på, eller ikke får sjekket siste nytt i Facebook-programmet. Heldigvis ble dette problemet også minimalt etterhvert, slik at vi ikke opplevde det som veldig plagsomt.

Vi opplevde noen få ganger at telefonen så ut til å henge seg opp når vi skulle bruke enkelte funksjoner, for eksempel Samsungs applikasjonsbutikk. Det er ikke usannsynlig at dette har en sammenheng med dataoverføringsproblemene vi opplevde.

Når ting fungerer som det skal er det imidlertid ikke noe å si på funksjonaliteten. Hvis du for eksempel er koblet til en kjapp Wi-Fi-sone og surfer på nett er nettleseren kjapp og god. Du zoomer enkelt inn og ut med to fingre, og om du ønsker kan du aktivere Flash. Dette gjør at du for eksempel får frem reklamebannere på internett, men du kan i tillegg aktivere et reklamefilter som fjerner det meste av Flash-reklame. Vi testet på Amobils nettsider, og det så ut til å fjerne reklamen.

Å se videoer i for eksempel Amobils artikler, klarte vi ikke på tross av Flash-støtten.

Sterk motor

Wave II gjør det sterkt i begge Java-testene.

Prosessoren i Wave II er på hele 1 Ghz, og i tillegg har den en dedikert grafikkprosessor. Ikke bare er Wave II kjapp i responsen når du bruker den, men tegn på at her er maskinvaren på stell ser vi også i de gode resultatene i Java-testene våre.

GPS på prøve

Det følger med en 30 dagers prøveversjon av navigasjonsprogramvare fra Route 66. Wave II var svært kjapp med å finne posisjonen, men til å begynne med fikk vi bare frem et basekart som mente at vår posisjon midt i Sør-Norge var Gulf of Bothnia. Vi fikk heller ikke frem noen treff når vi prøvde å søke opp en adresse, som for eksemepel Karl Johans gate.

Etter at GPS-programmet hadde surret og gått en stund fikk vi endelig opp detaljer på kartet, og ikke minst kunne vi søke frem de fleste adresser vi prøvde oss på, inkludert forholdsvis ferske veinavn.

Ikke bare er GPS-en såkalt assistert, noe som nok var med på å finne posisjonen vår umiddelbart selv når vi befant oss innendørs, men den er også koblet til telefonens bevegelsessensor. Dette gjør at GPS-en henger med også hvis satelittsignalet skulle forsvinne for en kortere periode, som hvis du for eksempel kjører inn i en tunnel eller går mellom høye bygninger som skjermer for GPS-signalet.

Hadde vi vært koblet opp med en kjapp Wi-Fi-tilkobling, ville nok GPS-programvaren vært med oss nesten fra starten av, men dette er en åpenbar ulempe med navigasjonsprogramvare hvor det ikke ligger annet enn et svært grovt basekart lagret på telefonen. Ifølge reklamen skulle vi også kunne boltret oss med Google Maps, men dette programmet klarte vi ikke å finne verken i telefonens meny eller i Samsungs applikasjonsbutikk.

Multimedia

Wave II har egen dagbok.

Musikkspilleren i Wave II har det meste du trenger. Typisk for Bada er muligheten for å finne musikk som ligner på den du spiller.

Du har også en funksjon for musikkgjenkjenning som finner navnet på sangen du hører på.

Diskret musikkspiller

Hvis musikkspilleren er minimert, uavhengig om musikk spilles eller ikke, kan du hente den frem på flere måter. Hvis skjermen er låst, stikker det frem en halv CD-plate øverst på skjermen, og ved å trykke på denne kan du styre musikken.

Trekker du ned varsellinjen så har musikkspilleren en egen linje her. Du kan enten starte og stoppe musikken direkte herfra, eller du kan åpne musikkspilleren i fullskjerm.

Når lydkvaliteten i tillegg er god nok, riktignok uten å være eksepsjonell, fungerer Wave II utmerket som musikkspiller.

I tillegg har du selvsagt FM-radio. Denne er enkel å bruke, og har følsomhet tilsvarende en vanlig stasjonær radio.

Videospilleren må også nevnes spesielt. Wave II spiller både DivX og Xvid-kodede filmer med opptil 720p oppløsning. I tillegg kan den også vise teksting.

Et par spill

I typisk Samsung-stil har du et program som ganske enkelt lar deg kaste to terninger.

Heldigvis finnes det et par litt mer underholdende spill inkludert. Det ene heter Edge, og her skal du rulle en firkantet blokk gjennom diverse brett ved å bevege på telefonen.

Det andre spillet heter Parachute Panic, og her skal du sørge for at fallskjermhoppere lander på rett plass.

Det ligger ganske mange flere spill i menyene, men disse er kun prøveversjoner som du må betale for å bruke utover en kjapp prøvetur.

Oversiktlig Facebook

Wave II har naturligvis et eget Facebook-program. En stor skjerm hjelper på oversiktligheten, og med unntak at det som vi nevnte på forrige side ikke alltid fungerer så er dette en Facebook-applikasjon på det jevne. Det største minuset er kanskje at vi ikke fikk til å like ting, kun å kommentere.

Er du et par hakk mer tradisjonell og holder dagens hendelser for deg selv i dagboken du fører, kan Wave II hjelpe her.

Du har nemlig et eget dagbok-program hvor du i tillegg til å skrive tekst kan legge til bilder, plassering og hvordan været var den aktuelle dagen.

Bra kamera forutsetningene tatt i betrakning

Ved siden av en velfungerende musikkspiller er kanskje kameraet den viktigste multimediafunksjonen på en mobiltelefon. Wave II må nøye seg med 5 megapikslers oppløsning, noe som ikke er noe å hoppe i taket for når det er snakk om en toppmodell.

Allikevel så klarer kameraet seg bra. Skarphet og detaljnivå er det ikke noe å utsette på, og fargene er naturlige, om enn ikke like sprelske som fargene på skjermen til Wave II. I tillegg kommer eksponeringen bra ut, og da blir de fleste bilder brukbare selv om dette ikke er noen kamerakonge slik som Nokia N8.

Som vanlig har du forskjellige funksjoner som skal forbedre bildene, for eksempel noe som heter autokontrast og skjønnhet. Vi så ikke den helt store forskjellen, noe du ser på bildene under.

Tatt med vanlige innstillinger.

Du er ikke forvist til å ta stillbilder, Wave II tar også opp video i HD-format. Som filmsnutten øverst på siden viser, så gjør dette at du kan ta opp video med brukbart resultat. Som vanlig blir det gjerne mye bevegelser i bildet når du for eksempel skal panorere med et videokamera som holdes med fingertuppene, og videodelen har heller ingen bildestabiliserende funksjon slik stillbildedelen av kameraet har.

Konklusjon

Samsung Wave II er en direkte etterfølger til den originale Wave, som vi testet for et snaut år siden.

Lite nytt er godt nytt

Det er lite som har endret seg siden den gang, og det er stort sett en god ting. Wave II er nemlig i likhet med forgjengeren Wave en god telefon med klare fordeler.

Wave II har de såkalte Bada-menyene fra Samsung. Her er det topp respons, og det er god flyt i bruken av telefonen. Du har masser av muligheter, men Samsung har klart å gjøre det hele nokså enkelt å bruke allikevel. Etter litt tilvenning vil du finne det meste du trenger av funksjonalitet i disse menyene.

Knall skjerm

Skjermen er en av de største fordelene til Wave II. Den er 3,7 tommer stor og forholdsvis høyoppløst. Her er det Super Clear LCD-teknologi som ligger bak, og du får en svært lyssterk skjerm som er god på de fleste områder. Sammenlignet med alt annet enn de beste Super-AMOLED-skjermene får denne skjermen de fleste andre skjermer til å se blasse ut.

Stor og lyssterk skjerm betyr ofte elendig batteri, men det er ikke helt tilfelle. Vi brukte Wave II i mellom to og tre døgn før vi måtte fylle på med strøm, noe som absolutt er godkjent for en telefon med en såpass stor skjerm.

Super videospiller

Hvis avspilling av video er det viktigste for deg, bør du kanskje vurdere å drasse rundt på en mobil med enda større skjerm enn Wave II kan tilby. Skjermen er allikevel stor nok til at det er topp å se video med Wave II. Den utmerkede videospilleren spiller av DivX og Xvid-filmer i HD-oppløsning. Forøvrig kan du også ta opp video i HD-kvalitet.

Stillbildene du tar med kameraet er gode uten at Wave II med sine 5 megapiksler tilhører tetskjiktet hva gjelder kamera.

Pluss og minus for proffbrukeren

Wave II har uten tvil det meste av funksjoner som en proffbruker krever. Her kan du synkronisere e-post på de mest vanlige måtene, og du kan også åpne de fleste vedlegg på telefonen. Har du for eksempel mange Exchange-kontoer, er det greit å holde oversikt over disse på Wave II. Videre er både kalender og telefonbok tipp-topp. Kombinert med at vi ikke har noe å utsette på verken dekning eller lydkvalitet, er det neste bare fravær av Smart Dialing som mangler på telefonfronten.

Vi opplevde at Wave II ikke var helt stabil på synkronisering og overføring av data. Vi regner med at dette er en kombinasjon av barnesykdommer og problemer med vårt eksemplar, i motsatt fall vil Wave II til tider være en litt irriterende telefon.

Finn billigste pris på Samsung Wave 2 i Prisguiden

Alternativene

Wave II er Samsung toppmodell blant Bada-telefonene i disse dager. Den mangler litt for å hevde seg mot de aller feteste telefonene, enten vi snakker om designlekkerbiskener som iPhone 4 eller tekno-råtassen LG Optimus 2X.

iPhone 4 stiller med et betydelig sterkere utvalg applikasjoner, mens Optimus 2X kjører Googles operativsystem Android, og har den raskeste maskinvaren som er tilgjengelig i en mobiltelefon i dag.

Til gjengjeld er prislappen på Wave II langt hyggeligere, og den kan derfor være et godt alternativ dersom du ønsker en topp utstyrt. Den kan riktignok være litt sær, men naboen har sannsynligvis ikke maken.

Les også
Samsung Wave 723
Les også
HTC Incredible S
annonse