Tek.no

Test Samsung Wave II

Toppskjerm for en billig penge

Den har heftig skjerm og gode menyer - Wave II er en god oppfølger.

Finn Jarle Kvalheim
Audun M Solheim
3 Apr 2011 13:43

Design, skjerm og menyer

Det er under et år siden vi testet den første Bada-telefonen, Saumsung Wave. Siden den gang har vi også rukket å teste en budsjett-Bada, nærmere bestemt Wave 575.

Da vi testet den originale Wave-telefonen, ble vi imponert hva hva Samsung hadde fått til på sitt første Bada-forsøk.

Les testen av Samsung S8500 Wave her.

Samsung Wave II er utformet som en vanlig trykkfølsom mobil.

Tar vi bølgen for andre gang?

Nå har turen kommet til etterfølgeren, Samsung S8530 Wave II. Wave II er også en mobiltelefon med stor trykkfølsom skjerm, uten noe fysisk tastatur. På fronten finner du tre fysiske taster, én for å ringe, én for å legge på samt en meny-tast.

Tasten for å legge på brukes også til å skru telefonen av og på, men den har ikke noe symbol som forteller deg dette.

Noen ganger savnet vi en ren tilbake-knapp. Meny-knappen kan til en viss grad erstatte denne ved at du kun minimerer programmet som vises hvis du trykker på den, men da havner du i hovedmenyen og ikke til forrige nivå i funksjonen du arbeidet med. Trykker du tasten for å legge på avslutter du deriomot programmet du holder på med. Et unntak her er musikkspilleren, som må avsluttes manuelt i oppgavebehandleren.

Utseendemessig skiller ikke Wave II seg mye fra originalen, men designen er hakket mer moderne enn på forgjengeren. Det er imidlertid kun detaljer som er endret på, noe som slettes ikke er dumt siden vi ikke hadde noe å utsette på verken utforming eller byggekvalitet hos forgjengeren Wave.

Et ørlite irritasjonsmoment kan være at luken over ladekontakten er litt knotete å betjene.

Vi opplevde også et par ganger at telefonen hadde skrudd seg av og på, og bad om PIN-kode når vi tok den opp av lommen. Vi antar dette har skjedd fordi tastelåsen har åpnet seg selv og strømknappen har kommet i klem.

Hva da, Bada?

Selv om vi etterhvert har testet flere Bada-telefoner, er det fortsatt ikke selvsagt for de fleste hva Bada er. Bada er enkelt og greit Samsungs eget operativsystem for mobiltelefoner, akkurat som Android og iOS.

Ved siden av at de to sistnevnte ikke er utviklet at Samsung, men av henholdsvis Google og Apple, er utvalget av applikasjoner en vesentlig forskjell fra de sterkeste konkurrentene.

For mens Android- og iPhone-eiere kan boltre seg i programmer som kan lastes ned direkte til telefonen, så er ikke utvalget til Bada i nærheten.

Hovedgrunnen er ikke nødvendigvis bare at Bada er forholdsvis ferskt, men at Bada relativt sett har en liten utbredelse og dermed ikke er like interesant å utvikle programmer for de utviklere.

For å si det enkelt, du kan neppe heve inn en grei årslønn bare på å være førstemann som lager en lommelykt-applikasjon for Bada.

Jada, Bada

Bada-menyene har ikke forandret seg mye, noe som i hovedsak er en god ting. Det første som møter deg når du begynner å bruke Wave II er nemlig en umiddelbar respons og en usøkt flyt når du blar i menyene. Her kan Wave II måle seg med de beste i klassen, selv om flyten kanskje ikke er like ekstrem som på de fleste Windows Phone 7-telefoner.

Du kan legge til en en flere widgeter på en eller flere startskjermer.
Varsellinjen er praktisk, og ikke ulik den du finner på Android.
Adresseboken fungerer utmerket.

Dersom du ikke har brukt en Bada-telefon før, er menyene verken de enkleste eller vanskeligste å sette seg inn i. Med litt erfaring med Bada vil du sannsynligvis trives godt med menyene og synes de er både oversiktlige og enkle og bruke. Ikke minst er de svært delikate med blant annet elegante overganger.

Hvor mange startskjermer?

Startskjermen opptar mange, og her har du gode muligheter for tilpasninger. Spesielt nyttig kan det være at du kan legge til og fjerne startskjermer som du selv vil. Ønsker du det enklest mulig med kun én startskjerm kan du få det, og vil du heller ha masse informasjon tilgjengelig spredd over inntil ti startskjermen kan du det også.

En merkverdighet er at dersom du har lagt til forskjellige widgeter på startskjermen, så kommer "Widgeter" opp som et eget program under oppgavebehandleren. Trykker du på minus-symbolet for å avslutte programmet, forsvinner alle widgeter du har lagt til på startskjermene dine. Dette kan jo være en grei måte å renske startskjermene for programmer på, men det er kjedelig hvis du lukker dette programmet ved et uhell og må legge til alle dine widgeter på nytt.

Hvis du trykker på "Avslutt alle programmer" eller starter telefonen på nytt, beholdes widgetene slik de skal.

Inne i hovedmenyen kan du i motsetning til endel andre konkurrenter bla deg "rundt" og tilbake til første side når du har kommet til tredje og siste side i hovedmenyen.

Nesten topp telefonfunksjonalitet

noen telefoner kan det nesten bli for mye av det gode med muligheter i menyene, men her har Samsung klart å stappe stort sett det du kan ønske deg av funksjonalitet inn i for eksempel anropsloggen og adresseboken uten at brukervennligheten har måtte lide.

Omtrent det eneste vi savner er at telefonboken automatisk foreslo å koble sammen kontakter fra forskjellige kilder, for eksempel kontaktene fra Exchange med kontaktene fra Facebook. Med en lang telefonliste blir det tidkrevende å koble kontaktene sammen for å unngå dobbeltoppføringer.

En innvending vi har kommet med tidligere gjelder forsatt i noen grad, nemlig at enkelte innstillinger ikke alltid er like logisk plassert. Det er imidlertid vanskelig å lage den perfekte mobiltelefon.

Totalt sett er det derfor ingen tvil om at Wave II fungerer utmerket som telefon, også for de mest krevende brukere. Unntaket er dersom du forlanger såkalt Smart Dialing, for dette mangler Wave II i likhet med andre Bada-telefoner. Når du bruker telefonens nummertastatur får du altså ikke opp matchende forslag fra telefonens adressebok mens du trykker, noe som gjør at du bruker litt lengre tid på å slå opp en kontakt som ikke er lett tilgjengelig i for eksempel anropsloggen.

Tekst inn på flere måter

Når du skal skrive en melding eller e-post på Wave II, har du flere alternativer. Du kan få opp et virtuelt talltastatur og skrive på tradisjonelt vis med eller uten ordbok aktivert. Kanskje vel så praktisk er det å bruke det virtuelle QWERTY-tastaturet, som også er såpass intelligent at det skjønner hva du sannsynligvis prøver å skrive. Noen vil finne det irriterende at denne funksjonen foreslår andre førstevalg av ord når du har skrevet et ord rett slik du vil ha det, men så kan da også denne funksjonen skrus av.

En spesiell måte å skrive tekst på er at du med fulltastaturet aktivert kan skrive uten å løfte fingeren fra skjermen. Dette er nok den tekstinnskrivningsmåten som krever mest tilvenning før du får til å bruke den effektivt, og det er ikke alle forslag som er like logiske, for eksempel foreslår den http:// først når du prøver å skrive hei. Allikevel kan du nok, når du har kommet skikkelig inn i måten å skrive på, skrive kjapt på denne måten.

Til slutt har Wave II også håndskriftgjenkjenning, enten i fullskjerm eller i en egen boks.

Hovedmenyen viser også antall nye elementer for hver funksjon, i tillegg til at den er adaptiv.

Super skjerm

Noe som bidrar til å gi menyene en tiltalende fremtoning er, ved siden av den gode responsen, skjermen. Wave II er utstyrt med er høyoppløst og stor skjerm som er fantastisk lyssterk. Sammenlignet med for eksempel skjermen i Desire Z, virker sistnevnte blass når den ligger side ved side av en Wave II.

Samsung har også sørget for å dekke displayet med et ripesikkert glass som fingrene glir lett over.

Skjermen i Wave II er det Samsung kaller Super Clear LCD-skjerm, også kjent som Super LCD. Selv sammenlignet med de beste Super-AMOLED-skjermene klarer Wave II seg bra med et intenst skjermbilde. Fargegjengivelsen på en Super-AMOLED-skjerm er nok hakket mer naturlig, men ellers er det ikke mye å sette fingeren på her. Innsynsvikelen er på topp, og også utendørs er denne skjermen lettlest.

En presumptiv ulempe ved Super Clear LCD kontra AMOLED er at strømforbruket skal være noe høyere. Wave II holder allikevel brukbart på batteriet, og mellom to til tre dagers hviletid på en telefon med en så stor og god skjerm som dette må sies å være godkjent. I praksis er derfor det eventuelle høyere strømforbruket på Super Clear LCD ikke noe minus for Wave II sin del.

Batteriet varer riktignok ikke lenge som på den billigere lillebroren Wave 575, men så er også skjermen i en helt annen klasse her.

Tilbehør

I salgspakken finner du det meste du forventer, med unntak av minnekort. Wave II har 2 GB internt minne. Imidlertid er kun snaut 400 MB av disse tilgjengelig for deg til fri bruk, slik at et minnekort bør stå på handlelisten sammen med Wave II. Du må forøvrig ta ut batteriet for å bytte minnekort på Wave II.

Hodetelefonene som følger med er av typen som sitter inne i øret og har god lyd. Denne typen hodetelefoner er ikke alltid like praktisk å bruke som håndfri, da de ikke sitter like godt hvis du bare henger dem kjapt i øret.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri (1500 mah)
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning

Les også