Test

Samsung I5500 Galaxy 5

Design og brukervennlighet

Jungelen av trykkskjermtelefoner blir stadig større og det mange kvier seg nok litt for å gi seg i kast med all denne nye teknologien. Samsung har kommet opp med en telefon som kan gjøre overgangen til de mer avanserte telefonene overraskende smertefri.

Det er da snakk om Samsung Galaxy 5. Telefonen er liten og nett, og kan fort forveksles i utseende med en annen Samsung-telefon, nemlig Corby. Utseende er da også det eneste likhetstrekket disse to telefonene har, for på innsiden er Galaxy 5 så mye, mye mer.

Oversiktlig skjerm

Skjermen er på 2,8 tommer, noe som ikke er all verdens for en telefon med berøringsskjerm, men det fungerer overraskende godt. Oppløsningen er på 240 x 320 piksler, og skjermbilde i seg selv er mer enn godt nok for en telefon i 1800-kronersklassen.

Telefonen kjører på Samsungs eget grensesnitt TouchWiz versjon 3.0, noe som fungerer veldig greit når man skal sette opp menyene slik man selv ønsker. Selve navigeringen i telefonens menyer er forholdsvis lik som på de fleste andre Android-telefoner. Det vil si at det skiller seg ganske mye fra andre typer operativsystem, men er forholdsvis intuitivt og det tar ikke lange tiden å bli komfortabel med det.

Ligger godt i hånden

Det å finne en såpass velutstyrt telefon til under 2000 kroner hører heller til sjeldenhetene. Byggekvaliteten er det også lite å utsette på. Byggematerialet er selvsagt plast fra ende til annen, men det er å forvente i denne prisklassen.

Telefonen ligger godt i hånden, og vekten kjennes veldig riktig for en forholdsvis liten mobiltelefon. Det hjelper også på designet at telefonen har en stilig krommet stripe rundt hele telefonen, men denne er også dessverre av plast.

Telefonen er utstyrt med seks fysiske taster, samt en navigasjonstast i midten, og to taster for å justere volmet som sitter på siden. Navigasjonstasten kan brukes som et alternativ hvis man ikke ønsker å bruke berøringsskjermen til å navigere seg rundt på telefonen. De andre tastene består av en hjemtast, som får brukeren tilbake til hovedskjermen. En ”mer”-tast som gir flere valg for den siden man er på. Det er også en tilbaketast og søketast som gjør at man kan søke etter noe spesifikt både i telefonen og på internett raskt uten å måtte åpne nettleseren først. Det er også to taster for å ringe og legge på, som den observante leser sikkert skjønner, brukes til nettopp dette.

I og med at skjermen bare er på 2,8 tommer gir dette litt begrenset plass til fingrene, men da telefonen er utstyrt med QWERTY-tastatur som skrivemulighet hvis man snur telefonen til liggende posisjon er det en smal sak å skrive meldinger. Et QWERTY-tastatur vil kort sagt si at man får en tast på skjermen for hver enkelt bokstav.

Berøringsfølsom

Skjermen er av type TFT, og er kapasitiv, noe som vil si at man forsiktig kan la fingrene gli over skjermen for å få den til å respondere. Dette skiller seg fra resisitve skjermer hvor man faktisk må trykke på skjermen for å få respons. Kapasitive skjermen er beregnet for bruk av fingre, mens resistive skjermer gjerne er tilpasset bruk av en liten pekepenn.

Fargene på skjermen er også gode og det samme gjelder kontrastene. Dette er så klart i sammenheng med størrelsen på skjermen, og det er fortsatt et stykke igjen til man kan begynne å sammenligne med storeslem i Samsungs Galaxy-serie, Galaxy S. I sterkt sollys vil man, som ved veldig mange andre telefoner, slite med å se hva som står på skjermen.

Telefonen har ikke multi-touch, det vil si at man for eksempel ikke har mulighet til å zoome på inn og ut på et bilde ved hjelp av flere fingre. Skal man zoome er det dobbelttrykk på skjermen som gjelder, noe som fungerer greit.

Android 2.1

Det er heller sjeldent at vi ser dette operativsystemet i såpass oppdatert utgave på en så rimelig telefon. Menyene ser enkle og oversiktlige ut og det er svært god respons i telefonen, noe som vi sjeldent ser i telefoner i denne prisklassen. Dette hever brukeropplevelsen flere hakk, og gjør bruken til en fryd.

De kjente startskjermene vi er blitt mer og mer vant til å se på Android-telefoner i disse dager er så klart med her også. Det er syv stykker, og de kan man endre slik man selv ønsker ved å legge inn diverse snarveien som gjør bruken raskere og mer effektiv.

Ordboken på telefonen er fullt utstyrt, og selve tastaturet man skriver på er også med de norske bokstavene æ, ø og å. Det er også en smal sak å kopiere og lime inn tekst fra for eksempel en melding til en annen. Dette gjøres enkelt ved å markere det området man ønsker kopiert, og deretter ved å holde fingeren på skjermen et par sekunder vil det komme opp en meny hvor man blant annet kan velge å kopiere teksten.

Telefonen har også fleroppgavekjøring og man kan enkelt bytte mellom disse ved å holde hjemtasten inne. Da får man også opp de siste brukte programmene man har vært inne på. Alt i alt fungerer Android 2.1 veldig bra på Galaxy 5, og det er ikke store tilvendingen som skal til. .

Samsung er blant de fremste på Android-fronten om dagen, og de har sagt at det skal komme en oppdatering til versjon 2.2, men dato for dette er ennå uvisst.

Tilbehør

Det er få overraskelser når vi ser på hva som følger med i pakken, men to ting kan vi se svært positivt på. Det følger med et minnekort på 1 GB, noe som ikke er fryktelig mye, men det er et pluss i boken. Et ørlite minus er derimot at man må ta av bakdekslet for å få tatt ut minnekortet.

En annen ting det er verdt å merke seg er minnekortadapteren som også følger med. Denne er av typen microSD til SD, og mange PC-er har egne innganger for disse. Dette gjør at overføring av filer og informasjon fra telefonen til datamaskinen kan gjøres raskt og smertefritt. I tillegg følger det med brukerveiledning og øretelefoner som kan brukes til både musikk og håndfri.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger
  • Minnekortadapter
  • Minnekort på 1 GB
  • Brukerveiledning
  • Lader
  • Dataoverføringskabel