På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Samsung I5500 Galaxy 5
Innhold
- Design og brukervennlighet
- Oversiktlig skjerm
- Ligger godt i hånden
- Berøringsfølsom
- Android 2.1
- Tilbehør
- Teknologi og funksjoner
- GPS og Wi-Fi
- God e-post og raske SMS
- En galakse av sosiale medier
- Lade, lade, lade
- Multimedia
- Spillmarked
- Klarhet
- Høy lyd, medium kvalitet
- Overflødig video
- Kjedelig kamera
- Konklusjon
- Enkel å bruke
- Hastighet er alt
- Kameraet trekker ned
- Lyden trekker opp
- Konklusjon
Design og brukervennlighet
Jungelen av trykkskjermtelefoner blir stadig større og det mange kvier seg nok litt for å gi seg i kast med all denne nye teknologien. Samsung har kommet opp med en telefon som kan gjøre overgangen til de mer avanserte telefonene overraskende smertefri.
Det er da snakk om Samsung Galaxy 5. Telefonen er liten og nett, og kan fort forveksles i utseende med en annen Samsung-telefon, nemlig Corby. Utseende er da også det eneste likhetstrekket disse to telefonene har, for på innsiden er Galaxy 5 så mye, mye mer.
Oversiktlig skjerm
Skjermen er på 2,8 tommer, noe som ikke er all verdens for en telefon med berøringsskjerm, men det fungerer overraskende godt. Oppløsningen er på 240 x 320 piksler, og skjermbilde i seg selv er mer enn godt nok for en telefon i 1800-kronersklassen.
Telefonen kjører på Samsungs eget grensesnitt TouchWiz versjon 3.0, noe som fungerer veldig greit når man skal sette opp menyene slik man selv ønsker. Selve navigeringen i telefonens menyer er forholdsvis lik som på de fleste andre Android-telefoner. Det vil si at det skiller seg ganske mye fra andre typer operativsystem, men er forholdsvis intuitivt og det tar ikke lange tiden å bli komfortabel med det.
Ligger godt i hånden
Det å finne en såpass velutstyrt telefon til under 2000 kroner hører heller til sjeldenhetene. Byggekvaliteten er det også lite å utsette på. Byggematerialet er selvsagt plast fra ende til annen, men det er å forvente i denne prisklassen.
Telefonen ligger godt i hånden, og vekten kjennes veldig riktig for en forholdsvis liten mobiltelefon. Det hjelper også på designet at telefonen har en stilig krommet stripe rundt hele telefonen, men denne er også dessverre av plast.
Telefonen er utstyrt med seks fysiske taster, samt en navigasjonstast i midten, og to taster for å justere volmet som sitter på siden. Navigasjonstasten kan brukes som et alternativ hvis man ikke ønsker å bruke berøringsskjermen til å navigere seg rundt på telefonen. De andre tastene består av en hjemtast, som får brukeren tilbake til hovedskjermen. En ”mer”-tast som gir flere valg for den siden man er på. Det er også en tilbaketast og søketast som gjør at man kan søke etter noe spesifikt både i telefonen og på internett raskt uten å måtte åpne nettleseren først. Det er også to taster for å ringe og legge på, som den observante leser sikkert skjønner, brukes til nettopp dette.
I og med at skjermen bare er på 2,8 tommer gir dette litt begrenset plass til fingrene, men da telefonen er utstyrt med QWERTY-tastatur som skrivemulighet hvis man snur telefonen til liggende posisjon er det en smal sak å skrive meldinger. Et QWERTY-tastatur vil kort sagt si at man får en tast på skjermen for hver enkelt bokstav.
Berøringsfølsom
Skjermen er av type TFT, og er kapasitiv, noe som vil si at man forsiktig kan la fingrene gli over skjermen for å få den til å respondere. Dette skiller seg fra resisitve skjermer hvor man faktisk må trykke på skjermen for å få respons. Kapasitive skjermen er beregnet for bruk av fingre, mens resistive skjermer gjerne er tilpasset bruk av en liten pekepenn.
Fargene på skjermen er også gode og det samme gjelder kontrastene. Dette er så klart i sammenheng med størrelsen på skjermen, og det er fortsatt et stykke igjen til man kan begynne å sammenligne med storeslem i Samsungs Galaxy-serie, Galaxy S. I sterkt sollys vil man, som ved veldig mange andre telefoner, slite med å se hva som står på skjermen.
Telefonen har ikke multi-touch, det vil si at man for eksempel ikke har mulighet til å zoome på inn og ut på et bilde ved hjelp av flere fingre. Skal man zoome er det dobbelttrykk på skjermen som gjelder, noe som fungerer greit.
Android 2.1
Det er heller sjeldent at vi ser dette operativsystemet i såpass oppdatert utgave på en så rimelig telefon. Menyene ser enkle og oversiktlige ut og det er svært god respons i telefonen, noe som vi sjeldent ser i telefoner i denne prisklassen. Dette hever brukeropplevelsen flere hakk, og gjør bruken til en fryd.
De kjente startskjermene vi er blitt mer og mer vant til å se på Android-telefoner i disse dager er så klart med her også. Det er syv stykker, og de kan man endre slik man selv ønsker ved å legge inn diverse snarveien som gjør bruken raskere og mer effektiv.
Ordboken på telefonen er fullt utstyrt, og selve tastaturet man skriver på er også med de norske bokstavene æ, ø og å. Det er også en smal sak å kopiere og lime inn tekst fra for eksempel en melding til en annen. Dette gjøres enkelt ved å markere det området man ønsker kopiert, og deretter ved å holde fingeren på skjermen et par sekunder vil det komme opp en meny hvor man blant annet kan velge å kopiere teksten.
Telefonen har også fleroppgavekjøring og man kan enkelt bytte mellom disse ved å holde hjemtasten inne. Da får man også opp de siste brukte programmene man har vært inne på. Alt i alt fungerer Android 2.1 veldig bra på Galaxy 5, og det er ikke store tilvendingen som skal til. .
Samsung er blant de fremste på Android-fronten om dagen, og de har sagt at det skal komme en oppdatering til versjon 2.2, men dato for dette er ennå uvisst.
Tilbehør
Det er få overraskelser når vi ser på hva som følger med i pakken, men to ting kan vi se svært positivt på. Det følger med et minnekort på 1 GB, noe som ikke er fryktelig mye, men det er et pluss i boken. Et ørlite minus er derimot at man må ta av bakdekslet for å få tatt ut minnekortet.
En annen ting det er verdt å merke seg er minnekortadapteren som også følger med. Denne er av typen microSD til SD, og mange PC-er har egne innganger for disse. Dette gjør at overføring av filer og informasjon fra telefonen til datamaskinen kan gjøres raskt og smertefritt. I tillegg følger det med brukerveiledning og øretelefoner som kan brukes til både musikk og håndfri.
I esken finner du:
- Telefon
- Batteri
- Øreplugger
- Minnekortadapter
- Minnekort på 1 GB
- Brukerveiledning
- Lader
- Dataoverføringskabel
Teknologi og funksjoner
Samsung Galaxy 5 er en telefon som passer perfekt til de som ikke helt har tatt steget inn i smarttelefonverdenen enda. Den har mange av de samme mulighetene vi ser på mer avanserte modeller, men den er fortsatt såpass enkel at de aller fleste vil klare å bruke den uten vanskeligheter.
En proffbruker vil nok etterlyse større skjerm, og kameraentusiastene vil sikkert rynke på nesen av det innebygde kameraet, men alt i alt er dette en telefon som har de fleste funksjoner man egentlig har behov for.
Telefonen støtter de vanligste GSM-frekvensene og har i tillegg både 3G og super-3G. Det vil si at man kan laste ned data, og surfe på nettet i raske hastigheter, noe som forbedrer brukervennligheten ved nettbruk. Det kan også være med på gjøre samtalekvaliteten bedre.
GPS og Wi-Fi
Galaxy 5 stiller også med Wi-Fi-funksjon. Det vil si at man har muligheten til å koble telefonen opp mot trådløse nettverk og få tilgang til for eksempel internett via dette. Da er også bruken av internett kostnadsfritt, noe som man nok vil ønske da datatrafikk generelt koster ganske mye, forutsatt at man ikke har et såkalt ”surfeabonnement”.
Assistert GPS, eller A-GPS er også på plass. Det vil si at man kan bruke telefonen til å navigere seg fra og til ønskede steder. Dette fungerer veldig greit, og man kan bruke det både til fots og i bil. Man får da en detaljert veibeskrivelse og en oversikt via et kart som til en hver tid vil vise hvor man befinner seg.
Dette kan gjøres enkelt ved bruk av programmet Google Maps som ligger inne i telefonen. Ønsker man et mer avansert GPS-program kan dette lastes ned via Android Market. Android Market er applikasjonsbutikken til Android-systemet, og her kan man laste ned både gratis- og betalingsprogrammer raskt og enkelt. Programmet Google Navigation følger også med og er Google Maps sin navigasjonsutgave med stemmenavigasjon. Dette fikk vi ikke til å fungere skikkelig, da det ennå ikke er tilgjengelig over alt.
God e-post og raske SMS
Telefonen har også en Gmail-appliksjon på plass, som gjør at man enkelt kan synkronisere informasjon som for eksempel kontaktlisten mot denne, og den vil da fungere som en ekstern lagringsplass for kontaktlisten. Telefonen støtter også det meste av andre typer e-post som for eksempel Exchange, men det må lastes ned egne programmer for dette via Android Market.
Kalenderfunksjonen er enkel å håndtere, og avtaler og gjøremål settes enkelt opp uten problemer. Nettleseren som følger med fungerer greit, men vi savner snarveier for å gjøre navigasjonen raskere. For å zoome inn på de ulike delene av nettsiden man vi se, og ja man må zoome på grunn av skjermstørrelsen, må man bruke dobbelttrykk på skjermen, noe som fungerer greit. Vi prøvde å installere en betaversjon av nettleseren Firefox 4, men enn så lenge støtter ikke Galaxy 5 denne.
Telefonen er også utstyrt med et akselereometer som gjør at telefonen skjønner hvilken vei den blir holdt og vil snu seg der etter. Dette gjør at telefonen snur seg til når man snur telefon i landskapsmodus.
Selve skrivingen kan gjøres både med vanlig nummerisk tastatur og som nevnt tidligere med QWERTY-tastatur. Skrivefunksjonen SWYPE gir brukeren muligheten til å skrive raskt ved kun å dra fingeren fra bokstav til bokstav for å forme ord. Dette er en ganske stilig idé, og etter litt tilvenning går skrivingen veldig raskt.
Det er også mulighet for håndskrift for de som ønsker det. Da former man bokstaver, eller ord ved hjelp av å tegne bokstavene på skjermen. Dette var ikke fryktelig effektivt, og kanskje ikke den mest anbefalte skrivemåten. Ordboken kan enkelt slås av og på mens man skriver, og ordforlagene kommer automatisk opp hvis dette er slått på. Alle ord man former selv blir også lagret automatisk i telefonen slik at man slipper å stave ordet på nytt senere.
En galakse av sosiale medier
Samsung Galaxy 5 er utstyrt med mange applikasjoner, men mange av de viktigste må man laste ned. Dette er for eksempel Facebook- og Twitter-applikasjonene som gir rask tilgang til disse sosiale mediene. Facebook-applikasjonen oppdaterer seg raskt og man får opp nye bilder og hva som skjer i løp av sekunder. Bildene fra Facebook kan også bli lagt inn i kontaktlisten din slik at kontene vil få automatisk oppdaterte profilbilder.
Det ligger en YouTube-applikasjon installert i telefonen som fungerer veldig bra. Problemet er igjen at skjermen er forholdsvis liten, noe som gjør at videovisning ikke blir optimalt. Skjermens oppløsning gjør også at skjermbildet ikke blir veldig mye å skryte av, men det er artig tilleggstjeneste.
Adresseboken likte vi svært godt. Her kan man opprette egne grupper som man kan legge kontaktene i. Dette kan være praktisk om man skal sende ut meldinger til for eksempel alle på jobben, i klassen eller i familien. Det gjør det også enklere å finne fram til den kontakten man er ute etter. Telefonboken er også utstyrt med den praktiske funksjonen at man kan dra fingeren over kontakten i listen for å få en snarvei til enten samtale eller melding til den valgte kontakten.
Funksjonen Smart Dial er også med på denne telefonen. Denne gjør at man kan skrive navnet på den personen du ønsker å ringe direkte på nummertastaturet. Skal man for eksempel ha tak i ”Einar”, skriver man 34627, da de ulike bokstavene ligger under disse tallene for å forme navne, slik man gjør ved meldingskriving. Da kommer det automatisk opp forslag på kontakter om passer disse tallene.
Alarmklokken var også enkel og grei å bruke. Til advarsel til de som ikke liker en brutal oppvåkning, ikke sett volumet så fryktelig høyt første gangen du tester denne funksjonen. Vekkerklokken gjør nemlig akkurat det den skal, og du skal være nærmest døv for å ikke falle ut av senga i panikk om morgenen ved bruk av noen av de innlagte alarmtonene.
Lade, lade, lade
Batteriet i Galaxy 5 er vel ikke det man kan kalle evigvarende. Ved aktivt bruk er det ikke noe problem å tømme en fulladet telefon på en under en dags bruk. Når dette er sagt, så holder batteriet et par dager med mer moderat bruk, og hvile- og taletiden er forholdsvis god. Det er når man begynner å bruke Wi-Fi og spill at telefonen fort blir tappet for strøm.
Det er svært praktisk å bruke hurtigmenyen for hvilke funksjoner som er i bruk til å regulere hva som skjer i telefonen til en hver tid. Noen enkle tips for å forlenge levetiden på telefonen er å regulere ned lysstyrken på skjermen, slå av 3G-nettverk når man ikke bruker det, samt å skru av nettvekslingsfunksjonen når man ikke har behov for det.
På strålingsfronter er Samsungs generelt sett veldig flinke og denne telefonen er intet unntak. Med 0,65 W/kg er dette langt under den anbefalte maksverdien på 2 W/kg, og denne telefonen kan da fort bli et valg for de som bekymrer seg over mobilstråling.
Multimedia
Samsung Galaxy 5 stiller godt på veldig mange punkter, og vi kan vel si at den gjør det forholdsvis bra på underholdningsfronten også. Den støtter det meste at musikkformater, og har tilkobling for minijack slik at man kan bruke egne øretelefoner direkte i telefonen. Det beste av alt er at lydkvaliteten er overraskende god. I tillegg har den jo tilgang til Android Market, så man kan laste inn en drøss med spill.
Spillmarked
Det følger ikke med noen spill i telefonen, men det gjør heller fint lite. Android Market er stappfullt med spill og vi testet en del av dem. Det er merkbart at den forholdsvis svake prosessoren, og den lille skjermen kan gjøre noen spill litt hakkete. Vi testet blant annet spillet Angry Birds, som fungerte helt greit, med det begynte å hakke litt på de større banene.
Utover dette er klassiske Android-spill som Traffic Jam god underholdning hvis man har noen minutter å slå i hjel.
Klarhet
Lyden i telefonen ved bruk av øretelefoner er klar og ren. Det er lite støy, og siden musikkavspilleren er enkel å håndtere kan vi absolutt si at dette er en telefon kan gi timevis med musikkglede. Man kan også laste ned programmer via Android Market for å finjustere lyden, men dette er absolutt ikke noe must.
Musikkspilleren gir de fleste muligheter man forventer, og gir oversikt over sanger, album og artister. Man har mulighet til å opprette egne spillelister, og det er også noen enkle lydinnstillinger man kan justere på.
Radioen er enkel å bruke, men krever et tilkoblet hodesett som fungerer som antenne. Selve radioprogrammet er pent utformet, og man kan enkelt legge inn sine favorittkanaler. Radioen er også utstyrt med RDS, Radio Data System, som hjelper radioen med kontakten med radiostasjoner og gjør også at man kan motta tilleggsinformasjon om hva man hører på.
Høy lyd, medium kvalitet
Høytaleren i telefonen vi derimot ikke helt fornøyd med. Lyden i seg selv er mer enn høy nok, men klarheten her er ikke alt for god. Det har hendt flere ganger at lydkvaliteten blir litt frustrerende når man snakker mens man er på steder der det er mye omringende lyd, og man må konsentrere seg om å høre hva som blir sagt i andre enden. Dette er ikke en stor svakhet, men et lite uromoment man kan merke fra tid til annen.
Det må også nevnes at telefonen ikke har noen nærhetssensor, og skjermen slår seg automatisk av etter et par sekunder etter oppringing. Man kan da trykke to ganger raskt på skjermen for å få liv i den igjen og få muligheten til å for eksempel få opp et talltastatur.
Overflødig video
Video er noe denne telefonen ikke kan skryte så mye av. Video-opptakene skjer i 15 bilder per sekund med et QVGA-kamera, noe som gir filmopptak som er lite brukbare. Telefonen støtter heller ikke filer av type DivX, noe som gjør at det kan være en utfordring å legge inn film på telefonen da dette må være av 3GP- eller MP4-format.
Telefonen har også DLNA, noe som gjør at man kan vise film og bilder på andre enheter med samme teknologi. Dette kan da gjøres trådløst og mediefilene kan sendes til en datamaskin eller TV for visning i større format. Dette gjøres ved bruk av Samsungs egen applikasjon AllShare.
Kjedelig kamera
Mange liker å ha et velutrustet mobilkamera, og her kommer Samsung Galaxy 5 til kort. Med bare 2 megapikslers oppløsning, og verken blits eller LED-lys, er det lite positivt å si om dette kameraet. Bildene blir blasse og har mye bildestøy, med mindre man er heldig og har mye lys til hjelp. Dette er på ingen måte en kameratelefon, og vi kan trygt si at bildene man tar ikke egner seg til så fryktelig mye.
Det er heller ikke noe sekundært kamera på forsiden av telefonen. Dette gjør at for eksempel videosamtaler kan bli et problem.
Bildegalleriet på sin side er veldig pent utformet, og vi blir møtt med tøffe 3D-animasjoner og effekter når man skal gå igjennom bildene. Kameraet har også GEO-tagging så man kan bruke GPS-senderen sammen med kameraet og da vil det blir lagt inn i bildeinformasjonen hvor bildet ble tatt.
Det er noen få enkle effekter man kan bruke på kameraet, men ingen av disse hadde noe spesielt å si for utfallet av hvordan bildene ble. Vi savner også en dedikert kameratast, da man må bruke navigasjonstasten for å ta bilde.
Konklusjon
Mange er fortsatt ikke helt komfortable med smarttelefoner, nye operativsystem, menyer og ikke minst berøringsskjermen, gjør nok at folk kan være litt skeptiske til å prøve ute den nye teknologien. Samsung Galaxy 5 er en perfekt døråpner for de som ennå ikke har prøvd ut alle disse nye mulighetene.
Den er såpass enkel at de aller fleste vil forstå hvordan den brukes, samtidig som den er såpass avansert at man har muligheter til å gjøre det aller meste med den. Den har en størrelse som er forholdsvis liten, med en skjerm som gjør jobben godt selv for klumpete fingre.
Så hvis du har lyst på en telefon som gir deg litt flere muligheter, men som samtidig er lett i bruk, er Galaxy 5 et veldig godt valg.
Enkel å bruke
Med en brukervennlighet som stiller i øverste klasse, det meste av populær teknologi, og en pris som ikke skremmer noen, stiller denne telefonen absolutt høyt på listen over telefoner som er verdt en nærmere titt.
Telefonen har også en del fysiske taster, som er snarveier til diverse funksjoner for å gjøre navigeringen enda enklere. Dette kan også være greit for de som ikke er vant til å bruke telefoner som kun er utstyrt med berøringsskjerm.
Størrelsesmessig er telefonen ikke blant de minste og langt fra blant de største. Den er ganske slank, og ligger godt i hånden, samtidig som den har har et rent og stilfullt preg over seg. Telefonen er innringet av en stilig krommet stripe, og ellers er den innkapslet i plast.
Hastighet er alt
Et problem med mange rimelige berøringstelefoner er at de ofte er ganske trege i bruk. Dette er ikke tilfellet hos Samsung Galaxy 5. Den kjører på operativsystemet Android, versjon 2.1, og responsen i telefonen er veldig god. Dette gjør at bruken av telefonen går som smurt, kontra det vi for eksempel så i Sony Ericssons X8.
Det er svært få mobiltelefoner i denne prisklassen, med samme skjermstørrelse, som kan matche Galaxy 5 på ren brukerhastighet. Da må man eventuelt belage seg på å velge en telefon med mindre skjerm som for eksempel Sony Ericsson Xperia X10 mini.
Batterilevetiden er så som så på Galaxy 5. Ved kraftig bruk er det ikke noe problem å tømme telefonen i løp av en dag. For de med litt mer moderatbruk derimot, som ikke skal bruke Wi-Fi og spill til en hver tid, vil telefonen holde i hvert fall et par dager uten å måtte lades.
Kameraet trekker ned
Med bare to megapikslers kamera er denne telefonen åpenbart ikke beregnet som noen stor bildetaker. Bildene blir ikke spesielt bra, men holder godt nok til vanlige MMS-bilder. Det samme går for videokameraet som ikke heller ikke har de store bruksområdene da kvaliteten er ganske laber.
Det er tydelig at dette er funksjoner som er blitt nedprioritert, for å få resten av teknologipakka til en såpass god pris.
Lyden trekker opp
Telefonen er utstyrt med 3,5 millimeters lydutgang, noe som gjør at man kan bytte ut de medfølgende hodetelefonene med andre typer. Musikkavspilleren er veldig oversiktelig og lett å bruke. Lyden i telefonen er veldig god under musikkavspilling, og Galaxy 5 passer perfekt for de som liker å bruke mobiltelefonen som mp3-spiller.
Lyden er også god og høy under avspilling ved høyttaler, men under samtaler har vi opplevd litt kvalitetssvikt til tider ved høyt volum og lyden er ikke helt ren.
Konklusjon
Hvis du vurderer å ta steget inn i en litt mer teknologisk hverdag er Samsung Galaxy 5 et veldig godt alternativ. Den er enkel å bruke, pakket med teknologi, samtidig som den er rask og har god lyd. Telefonen fyller de fleste krav man kan ha til en smarttelefon til under 2000 kroner.
Hvis man ønsker et bedre kamera, og kan leve med en mindre skjerm er Sony Ericsson Xperia X10 mini et godt alternativ, da denne også nylig har blitt oppdatert til samme Android-versjon som Galaxy 5. Er man heller interessert i en telefon uten berøringsskjerm, kan være lurt å ta en titt på Nokia 6700 Slide.