Test

ZTE Blade

Design, skjerm og menyer

Nye mobilprodusenter har ikke vært hverdagskost i Norge. Huawei har imidlertid nylig inntatt norske butikkhyller og har levert to mobiltelefoner som har imponert oss; U8800 og Ideos. Nå prøver også ZTE seg på det norske markedet.

Hils på ZTE Blade, som er en godt spesifisert Android-telefon til bare 1500 kroner uten abonnement.

Design, ZTE Blade

ZTE Blade har en beskjeden størrelse, og må regnes som liten og hendig men helt på det jevne i sin prisklasse. Med en vekt på 110 gram mister du heller ikke buksa ved å ha den i lomma.

Telefonens ytre består stort sett av et plastmateriale. Vi liker imidlertid plasten som benyttes; den virker solid og det skal faktisk mye til for å lage riper i den. I tillegg er den helt matt, slik at du ikke får fingermerker over hele telefonen slik du får på telefoner med glansfull plast.

Hele telefonen virker godt sammenskrudd, og uansett hvor mye vi klemmer på telefonen er det ingen knirking og ikke engang bakdekselet bøyer seg merkbart innover. Telefonen virker rett og slett svært solid.

For å bøye opp bakdekselet må du bruke mye kraft for at de åtte festepunktene skal slippe de første gangene. Bakdekselet er et tynt lag plast, så etter hvert som plasten blir mykere går det lettere.

En liten forkromning på hver av sidene av telefonen er det eneste som gir et "eksklusivt" preg. Her snakker vi imidlertid om et tynt lag med krom, og ikke metalldeksler slik som man får inntrykk av.

På telefonens høyre side finner vi volumtaster. Noen kameratast er ikke på plass, noe som er litt synd når telefonen har autofokus. Ellers er det en tast for å blant annet aktivere og deaktivere skjermen på toppen av telefonen. Nederst er det en hjemtast, en menytast og en tilbaketast.

Solid skjerm

Skjermen har en diagonal på 3,5 tommer. Denne dekker mesteparten av telefonens fremside. Dermed får du godkjent oversikt uten at telefonen er for stor.

I tillegg er skjermen ripesikker nok til at vi hverken fikk riper under testperioden på vanlig måte eller når vi aktivt prøvde med en skarp gjenstand. Likevel er den myk nok til at hele skjermen bøyes innover når vi trykker, noe som tyder på at skjermglasset som er valgt er langt rimeligere enn Gorilla Glass.

Skjermen er berøringsfølsom (kapasitiv). Den reagerer på veldig lette berøringer og er svært responsiv i seg selv. Du kan lures til å tro at den ikke er veldig responsiv fordi telefonen generelt er ganske treg, men det kommer vi tilbake til på side 2. Det eneste vi reagerer på er at den gjerne kunne vært litt mer følsom i kantene, der vi ofte må gi litt tydelige trykk for å få respons.

Oppløsningen på skjermen er 480 x 800 piksler, og fordelt på 3,5 tommer gir dette et skarpt skjermbilde. TFT LCD-skjermens farger er blassere og kontrastene svakere enn i toppmodeller, men om vi sammenligner Blade med andre telefoner i 1500-kroners-klassen er skjermbildet helt topp. Oppløsningen er langt høyere og skjermbildet skarpere enn i Huawei Ideos og LG P500 Optimus One, som begge ligger i samme prisklasse.

Ren Android

Googles Android-operativsystem kommer i mange varianter fordi forskjellige produsenter vil ha gjenkjennelsesfaktor i mobilene sine. Mens Samsung legger inn TouchWiz legger HTC inn Sense i sine mobiler som grensesnitt utenpå Android OS. I ZTE Blade finner vi en Android-versjon slik Google laget den i utgangspunktet, helt uten ekstra funksjoner.

Dessverre er det Android OS 2.1 (Eclair) vi finner i ZTE Blade foreløpig. Nyere versjoner av Android vil både tilføye nye funksjoner og gjøre telefonen raskere, så vi håper på å se en snarlig oppdatering.

Selve brukergrensesnittet har det ikke skjedd all verdens med i versjonene Froyo (2.2) og Gingerbread (2.3) i forhold til Eclair. Her har du fem forskjellige skrivebordsområder og som vanlig en alfabetisk sortert liste over alle applikasjonene dine. Mye av det som skjer på skjermen er animert, inkludert når du treffer bunnen og toppen av forskjellige menyer slik at du enkelt forstår at du har nådd en ende.

Innstillingsmenyen er en vanlig listemeny og innstillingene er logisk nok sortert til at du enkelt finner de fleste innstillingsmulighetene selv om du ikke i utgangspunktet vet hvor du skal.

Å skrive tekstmeldinger går lett ved hjelp av norsk tastatur og en god ordbok som fortløpende retter feilene dine, i tillegg til Swype-funksjonalitet som gjør at du kan dra fingeren fra bokstav til bokstav uten å løfte fingeren. Du kan også velge vanlig mobiltastaturoppsett eller et tastatur i qwerty-tastatur med to bokstaver på hver tast.

Ved å holde inne hjem-tasten veksler du mellom de sist brukte programmene, og som vanlig i Android lagrer programmene posisjonen sin i stedet for å kjøre konstant men kan også programmeres til å gjøre oppgaver i bakgrunnen. Dette er altså en effektiv og god fleroppgavekjøring.

Alt i alt er ZTE en telefon som er god å bruke. I forhold til prisen har den en stor og god skjerm og god byggekvalitet.

Esken til Blade inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • Minnekort (microSD, 2 GB)