Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

ZTE Blade

Einar Eriksen

Design, skjerm og menyer

Nye mobilprodusenter har ikke vært hverdagskost i Norge. Huawei har imidlertid nylig inntatt norske butikkhyller og har levert to mobiltelefoner som har imponert oss; U8800 og Ideos. Nå prøver også ZTE seg på det norske markedet.

Hils på ZTE Blade, som er en godt spesifisert Android-telefon til bare 1500 kroner uten abonnement.

Design, ZTE Blade

ZTE Blade har en beskjeden størrelse, og må regnes som liten og hendig men helt på det jevne i sin prisklasse. Med en vekt på 110 gram mister du heller ikke buksa ved å ha den i lomma.

Telefonens ytre består stort sett av et plastmateriale. Vi liker imidlertid plasten som benyttes; den virker solid og det skal faktisk mye til for å lage riper i den. I tillegg er den helt matt, slik at du ikke får fingermerker over hele telefonen slik du får på telefoner med glansfull plast.

Hele telefonen virker godt sammenskrudd, og uansett hvor mye vi klemmer på telefonen er det ingen knirking og ikke engang bakdekselet bøyer seg merkbart innover. Telefonen virker rett og slett svært solid.

For å bøye opp bakdekselet må du bruke mye kraft for at de åtte festepunktene skal slippe de første gangene. Bakdekselet er et tynt lag plast, så etter hvert som plasten blir mykere går det lettere.

En liten forkromning på hver av sidene av telefonen er det eneste som gir et "eksklusivt" preg. Her snakker vi imidlertid om et tynt lag med krom, og ikke metalldeksler slik som man får inntrykk av.

På telefonens høyre side finner vi volumtaster. Noen kameratast er ikke på plass, noe som er litt synd når telefonen har autofokus. Ellers er det en tast for å blant annet aktivere og deaktivere skjermen på toppen av telefonen. Nederst er det en hjemtast, en menytast og en tilbaketast.

Solid skjerm

Skjermen har en diagonal på 3,5 tommer. Denne dekker mesteparten av telefonens fremside. Dermed får du godkjent oversikt uten at telefonen er for stor.

I tillegg er skjermen ripesikker nok til at vi hverken fikk riper under testperioden på vanlig måte eller når vi aktivt prøvde med en skarp gjenstand. Likevel er den myk nok til at hele skjermen bøyes innover når vi trykker, noe som tyder på at skjermglasset som er valgt er langt rimeligere enn Gorilla Glass.

Skjermen er berøringsfølsom (kapasitiv). Den reagerer på veldig lette berøringer og er svært responsiv i seg selv. Du kan lures til å tro at den ikke er veldig responsiv fordi telefonen generelt er ganske treg, men det kommer vi tilbake til på side 2. Det eneste vi reagerer på er at den gjerne kunne vært litt mer følsom i kantene, der vi ofte må gi litt tydelige trykk for å få respons.

Oppløsningen på skjermen er 480 x 800 piksler, og fordelt på 3,5 tommer gir dette et skarpt skjermbilde. TFT LCD-skjermens farger er blassere og kontrastene svakere enn i toppmodeller, men om vi sammenligner Blade med andre telefoner i 1500-kroners-klassen er skjermbildet helt topp. Oppløsningen er langt høyere og skjermbildet skarpere enn i Huawei Ideos og LG P500 Optimus One, som begge ligger i samme prisklasse.

Ren Android

Googles Android-operativsystem kommer i mange varianter fordi forskjellige produsenter vil ha gjenkjennelsesfaktor i mobilene sine. Mens Samsung legger inn TouchWiz legger HTC inn Sense i sine mobiler som grensesnitt utenpå Android OS. I ZTE Blade finner vi en Android-versjon slik Google laget den i utgangspunktet, helt uten ekstra funksjoner.

Dessverre er det Android OS 2.1 (Eclair) vi finner i ZTE Blade foreløpig. Nyere versjoner av Android vil både tilføye nye funksjoner og gjøre telefonen raskere, så vi håper på å se en snarlig oppdatering.

Selve brukergrensesnittet har det ikke skjedd all verdens med i versjonene Froyo (2.2) og Gingerbread (2.3) i forhold til Eclair. Her har du fem forskjellige skrivebordsområder og som vanlig en alfabetisk sortert liste over alle applikasjonene dine. Mye av det som skjer på skjermen er animert, inkludert når du treffer bunnen og toppen av forskjellige menyer slik at du enkelt forstår at du har nådd en ende.

Innstillingsmenyen er en vanlig listemeny og innstillingene er logisk nok sortert til at du enkelt finner de fleste innstillingsmulighetene selv om du ikke i utgangspunktet vet hvor du skal.

Å skrive tekstmeldinger går lett ved hjelp av norsk tastatur og en god ordbok som fortløpende retter feilene dine, i tillegg til Swype-funksjonalitet som gjør at du kan dra fingeren fra bokstav til bokstav uten å løfte fingeren. Du kan også velge vanlig mobiltastaturoppsett eller et tastatur i qwerty-tastatur med to bokstaver på hver tast.

Ved å holde inne hjem-tasten veksler du mellom de sist brukte programmene, og som vanlig i Android lagrer programmene posisjonen sin i stedet for å kjøre konstant men kan også programmeres til å gjøre oppgaver i bakgrunnen. Dette er altså en effektiv og god fleroppgavekjøring.

Alt i alt er ZTE en telefon som er god å bruke. I forhold til prisen har den en stor og god skjerm og god byggekvalitet.

Esken til Blade inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • Minnekort (microSD, 2 GB)

Teknologi og funksjoner

ZTE Blade appellerer til de som vil ha en Android-mobil rik på teknologi, altså til et kresent publikum, men som ikke vil betale i dyre dommer. Her har selskapet vært nødt til å finne billige komponenter og produsere telefonen på en effektiv måte.

Ikke topp ytelse

Av minnekapasitet er det 150 MB innebygget for lagring, noe som betyr at minnekortet er nødvendig. I pakken følger det med et på 2 GB. Arbeidsminnet er på 512 MB, noe som er helt godkjent. Det er forøvrig plass til 512 MB på ROM-en, noe som bare er interessant dersom du vil roote telefonen og installere en ny Android-versjon på egen hånd.

Prosessoren er ikke noen toppmodell. Telefonen har Qualcomm MSM7227-brikkesett med en 600 MHz ARM11-prosessor, noe vi blant annet kjenner fra LG P500 Optimus One. I tillegg er det en egen grafikkbrikke av typen Adreno 200 GPU som vi kjenner fra Google Nexus One og HTC Desire.

Dette gjør at telefonen ikke har topp ytelse, men det bør duge til å drive vanlige Android-applikasjoner.

Det har ikke nødvendigvis med maskinvaren å gjøre, men telefonen lugger ofte og det er ikke sjelden at menyene ligger litt bak brukeren. Ofte tar det merkbart med tid før telefonen registrerer den første skjermberøringen, og dermed kan for eksempel forsøket på å panorere nedover i en meny ende med at du gjør et valg. Og det er ikke alltid telefonen registrerer et lett trykk. Spesielt under spilling eller andre ting som krever mye av telefonen sliter den med å registrere korte skjermtrykk.

Hvis vi hører på musikk samtidig som vi surfer på internett begynner musikken å hakke hver gang telefonen jobber mye - noe den typisk gjør når nye sider lastes inn, når vi trykker på lenker og lignende.

Vi håper på at en kommende oppdatering til Android OS 2.2, Froyo, vil gjøre susen for bedre ytelse. Slik telefonen fremstår nå er det ikke bare litt plagsomt for de som er vant til bedre ytelse, men nybegynnere på trykkskjermer vil også kunne synes at responsen svært gjerne kunne vært bedre.

Rask på nett

Blade har Wi-Fi 802.11b/g-standarden, noe som er hakket under de fleste mobiltelefoner i dag som også har n-standarden. Dette betyr veldig lite, men kan føre til ørlite mer ustabilt når dekningen er dårlig og litt kortere rekkevidde.

Over mobilnettet får du inntil 7,2 Mbps nedlastingshastighet og 5,76 Mbps opplastingshastighet (HSUPA kategori 6) der nettet støtter det. Vi skulle gjerne sett en høyere nedlinkhastighet ettersom mobilnettet snarlig støtter 14,4 Mbps mange steder, men det er ikke noe vi forventer i annet enn toppmodeller i dag.

GPS-mottaker er på plass, slik at du kan se posisjonen din med god nøyaktighet i Google Maps når du navigerer, og du kan også laste ned andre navigasjonsprogrammer - for eksempel noe som fungerer bedre til bilnavigasjon enn det Google Maps gjør i Norge per i dag. A-GPS gjør at du ikke trenger å vente altfor lenge før mobilen posisjonerer deg på kartet.

Bluetooth 2.1 + EDR gjør det forholdsvis raskt å overføre filer trådløst, og A2DP-profilen er støttet slik at du kan spille musikk gjennom et trådløst stereohodesett.

Som telefon ...

Lydkvaliteten under samtaler er helt på det jevne, og lyden kan stilles til et helt normalt maksvolum som holder for de aller fleste men kanskje ikke strekker helt til for de som er litt tunghørte.

Kontaktlisten har du i utgangspunktet mulighet til å synkronisere mot Facebook, men når vi trykker "legg til konto" og velger Facebook skjer absolutt ingenting. Vi får altså ikke synkronisert mot Facebook selv om det i teorien skal være mulig.

Av inn-data har du skjermtastaturer av typene vanlig qwerty, qwerty med to bokstaver på hver tast eller vanlig mobiltastaturoppsett i vertikal modus. Holder du mobilen horisontalt er det vanlig qwerty-oppsett som gjelder, inkludert norske bokstaver.

XT9-ordboken fungerer bra, og telefonen retter opp de fleste feil du skriver underveis.

Vi synes imidlertid det er et lite hakk mer knotete å skrive på Blade i forhold til toppmodeller med større og mer presise skjermer. Vi har en tendens til å bomme litt mer på denne telefonen ved bruk av fulltastatur i stående modus.

Google Talk er på plass i Blade, og fungerer godt som en billigere løsning for lynmeldinger enn SMS. Live Messenger-klient er ikke forhåndsinstallert, men er ikke noe problem å installere selv.

Om Blade stråler mye eller lite skal vi ikke fastslå, men oppgitt maksimal SAR-verdi er 1,35 W/kg når du holder mobilen mot hodet. Det er en høy verdi, men maksimale strålingsverdier oppnås bare når dekningen er svært lav. Dette betyr som regel også at telefonen også har godt signalmottak.

Batterilevetid

Batteriet i Blade har en kapasitet på 1250 mAh, noe som står greit til både skjermstørrelse og pris. Imidlertid er bare batterilevetiden oppgitt til åtte døgn hviletid og fire timer.

Dette er urovekkende lave tall, men vi opplevde likevel å kunne bruke telefonen i over to døgn under moderat bruk inkludert surfing, spillig og litt tekstmeldinger og mobilsamtaler. I tillegg var synkronisering aktivert.

Som vanlig i Android viser en måler deg hvilke prosesser eller andre ting som har brukt strøm. Dette er svært nyttig informasjon for at du skal kunne spare strøm der det er rom for det for å få batteriet til å vare lengst mulig. Imidlertid er det litt mangelfull informasjon i Blade i forhold til hva vi er vant med. Av en eller annen grunn er det ikke en egen post for skjerm. I stedet er den informasjonen inkludert i "Android-operativsystem" som dermed innbefatter prosesser nok til at det er "denne prosessen" som i all hovedsak står for strømforbruket, noe som fjerner mye av nytteverdien ved denne funksjonen.

Nettleser

Nettleseren i Blade er "den vanlige" Webkit-baserte fra Google, og dermed oversiktlig og enkel å bruke. Først får du et oversiktbilde over hver nettside, og zooming skjer ved å dobbelttappe på skjermen eller ved å dra fingrene mot hverandre eller fra hverandre.

Vanligvis er nettleseren i Android også rask. Den påstanden stemmer imidlertid ikke for Blade. Her lugger det betydelig, og forholdsvis ofte når vi prøver å bla nedover får ikke telefonen med seg første del av skjermberøringen og ender da med å heller sende oss inn på en av lenkene på nettsiden.

Tilpasning av innholdet til mobilskjermen tar betydelig lengre tid enn i toppmodeller både av Android- og IOS-kalibre, men i en telefon med denne prislappen er ikke annet å forvente.

Det eneste som er plagsomt er altså litt generell lugging. Vi synes telefonen fungerer helt greit til surfing, men det er naturlig at du får en bedre surfeopplevelse i høyere prisklasser.

E-postleser

Blade har støtte for Exchange og alt annet du forventer av e-postfunksjonalitet. Som vanlig i Android ligger det også en egen Gmail-klient med støtte for push-e-post. Ellers er denne stort sett lik den vanlige e-postklienten.

Her støttes e-post i HTML-format direkte, og telefonen har også programmer for å åpne PDF-filer og Office-dokumenter.

Både Office- og PDF-dokumentene åpnes i Documents To Go i versjon 3.0. Dersom du også vil redigere dokumenter på telefonen kan du kjøpe fullversjonen.

Kalenderen i Blade synkroniseres med Exchange eller Google calendar sømløst. Blade har en større og mer høyoppløst skjerm enn sine konkurrenter, så oversikten i kalenderen er absolutt i toppsjiktet i sin prisklasse.

Ellers finner du både lydopptaker, stoppeklokke og alarm i listen over nyttefunksjoner, og en tur på Market kan utvide listen i det uendelige.

Alt i alt ...

... er det ikke til å stikke under en stol at det ikke er noen andre telefoner i denne prisklassen som kan skilte med alle de mulighetene som Blade gir deg. Vi håper det vi opplever av lugging og tregheter i menyene forsvinner i en oppdatering til Android OS 2.2, men uansett er dette noe vi kan leve med hvis vi vil ut med intet mer enn 1500 kroner for en ny mobiltelefon.

Multimedia

Vi har fortsatt prisen i bakhodet når vi ser på multimediefunksjoner, og dermed er vi ikke veldig kravstore. Skjermen i Blade er god i forhold til prisen, en minijack-utgang er plassert på toppen av telefonen og kameraet har en oppløsning på 3,2 megapiksler. Dette ser lovende ut.

Musikk

I pakken til Blade finner vi et sett øreplugger som vi ikke får til å sitte i ørene, og på maksimalt volum synes vi lyden er litt for svak.

Når vi bytter til et sett Denon C751 er lyden så svak at vi sliter med å nyte musikken, og det samme skjer i et sett beyerdynamic DT 770. I tillegg hører vi svak skurring i bakgrunnen.

Lydopplevelsen i seg selv er heller ikke på topp. Lyden er veldig flat og kjedelig, og når den i tillegg er for svak synes vi ikke Blade er en særlig morsom musikktelefon.

Videospiller

Vi prøvde å spille av en rekke filmer i forskjellige formater på Blade, men det er stort sett bare MPEG-4 som fungerer av vanlige formater. Ellers støttes selvsagt 3GP som er formatet kameraet fanger opp video i også.

Skjermen er ikke imponerende skarp og klar, men duger absolutt til videovisning. Den sliter litt med å vise kontrastene i mørke områder, slik at spennende spillefilmer ikke er spennende om du ser den på Blade. Men til å se vanlige TV-serier og filmsnutter på bussen fungerer Blade helt greit.

En YouTube-applikasjon er forhåndsinstallert i Blade. Ellers er det ikke mye som følger med av underholdningsprogramvare ferdig installert, men Android Market byr på det aller meste du kan se for deg av underholdning. Se for eksempel våre spilltester »

Kamera

ZTE Blade har et 3,2 megapikslers kamera. Bildekvaliteten i god utendørsbelysning er til å leve med, men innendørs er kameraet nær sagt ubrukelig. Telefonen stiller heller ikke med sin egen kunstige belysning, og dermed kan du stort sett bare holde mobilen i lomma når du er på fest i dunkle omgivelser.

I utendørsbildene merker vi at dynamikkomfanget er spesielt dårlig, og detaljene er stort sett visket ut i både mørke og lyse områder. Fargegjengivelsen virker naturtro nok samtidig som overoppskarpingen er holdt tilbake. Detaljgjengivelsen kunne godt vært bedre.

Bildene omfattes av mye støy, og det er dette som er den største ulempen ved mobilkameraet i ZTE Blade. Kameramaskinvaren er liten, og kameraet egner seg ikke til å bevare ferieminner eller fotografering under andre viktige begivenheter.

ZTE Blade kan også fange opp video i maksimalt 352 x 288 piksler. Det er en så lav videooppløsning at det stort sett bare egner seg til små videosnutter for å dokumentere små hendelser. Kvalitetsmessig imponerer dette ingen.

Konklusjon

ZTE Blade er blant de aller billigste Android-mobilene du får kjøpt i dag. På papiret har denne best skjerm i sin prisklasse, svært mye teknologi og gode multimediefunksjoner. Vi har gått den lovende telefonen nærmere etter i sømmene.

Mye for pengene

Designmessig lar vi oss imponere av Blade. Materialvalget virker ikke spesielt dyrt og fremstår ikke eksklusivt, men likevel virker telefonen kompakt, solid og svært godt sammenskrudd og er helt uten knirkelyder. Det er absolutt ingen selvfølge for en telefon i Blades prisklasse.

Skjermen er en toppmodell i sin prisklasse, og den holder et høyt nivå. Skjermen er større og oppløsningen høyere enn i konkurrerende modeller, og den oppleves dermed som skarp samtidig som den gir god oversikt. Ringing og skriving av tekstmeldinger fungerer helt strålende og av nyttefunksjoner stiller telefonen med det aller meste.

Teknologimessig skuffer heller ikke Blade oss. Den mangler riktignok NFC, som eksempelvis gir muligheter til å betale med mobilen i fremtiden, og den har heller ikke Bluetooth 3.0 som gir langt høyere overføringshastigheter enn Bluetooth 2.1. Den gir heller ikke de aller raskeste hastighetene hverken i trådløse nettverk eller i de raskeste super-3G-nettene.

For å få disse ekstra finessene må du imidlertid betale tre tusenlapper mer, så vi snakker om et stort prissteg for et lite steg opp på teknologifronten.

Hvorfor velge noe dyrere?

Blade gir mye teknologi for pengene, og du kan bruke den til stort sett det samme som du kan bruke en toppmodell til. Så hvorfor kjøpe en toppmodell når Blade koster mange tusen mindre?

Selv om Blade har den beste skjermen i sin prisklasse, er det lang vei til de krystallklare og responsglade skjermene du finner i for eksempel Samsung Nexus S og LG Optimus 2X. I tillegg synes vi Blade lugger litt mye i menyene og under nettsurfing, og musikken har en tendens til å hakke når du gjør andre ting samtidig. Toppmodellene stiller med raskere prosessorer og i skrivende stund også nyere programvare.

Dermed får du en bedre mobilopplevelse med LG Optimus 2X, Samsung Nexus S og HTC Desire HD, selv om du kan kjøre WiMP, Spotify, Angry Birds og det meste av applikasjoner også i Blade.

På multimediefronten stiller dyrere mobiler ofte med langt bedre kamera og musikkspiller enn det Blade kan skilte med.

For 1500 kroner er det likevel ingen tvil om at ZTE Blade gir mest for pengene. Dersom du gjerne kan betale litt mer for en raskere mobil med bedre kamera, bedre musikkspiller og større skjerm bør du se på Huawei U8800.

annonse