TestLG Optimus 4X HD P880

Raskere enn sin egen skygge

Med denne firekjerners mobilen har du kraften til en PC rett i lomma.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 13,1 x 6,25 x 0,89 cm
Vekt: 133 gram
Skjerm: Super IPS LCD2, 4,7 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, applikasjonsveksler, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Android OS 4.0 med Optimus UI 3.0
Pris: Fra ca. 5000 kroner

Kort sagt:

– Stor og god skjerm
– Svært mange tilpasningsmuligheter
– Rask
- Gode menyer

– Kjedelig design

Skjermen er skarp og klar, og har høy pikseltetthet.
Optimus 4X HD har en sideramme i metall, delt av en smal plaststripe.
Ladekontakten er av typen Micro-USB.
Baksiden har en litt ru plastoverflate med struktur som ligner vevet tekstil. Vårt teksteksemplar kom i hvitt.
Her kan du legge til widgeter på startskjermen.
Hver startskjerm er delt inn i 16 felter, og du kan endre størrelsen på widgetene så de passer inn i feltene.

LG Optimus 4X HD kommer litt i skyggen av HTC One X og Samsungs flaggskip Galaxy S III når mobilprodusentene sloss om oppmerksomheten. Det er urettferdig, for LG Optimus 4X HD er en verdig utfordrer i kampen om mobiltronen.

Kraftig datamaskin

LG Optimus 4X HD tilhører den nye generasjonen toppmobiler, med firekjerneprosessor, 4,7 tommer skjerm og operativsystemet Android 4.0, kjent som Ice Cream Sandwich. Det gjør den til en av de mest spennende mobiltelefonene på markedet. Er du opptatt av spesifikasjoner vil du se at den står seg godt i forhold til konkurrentenes flaggskipmodeller.

LG har gjort et tålig bra forsøk på å gjøre Optimus 4X HD så liten som det er mulig å få en smartmobil med 4,7 tommer skjerm. Det gjør at de fleste nok vil klare å betjene den med en hånd, selv om det naturlig nok ikke er like enkelt som på telefoner med noe mindre skjerm. Men det betyr også at arealet utenfor selve skjermen er krympet. Dermed har LG ikke funnet plass til noen fysisk tast på fronten av telefonen. I stedet er det plassert tre berøringsfelter under skjermen.

De tre feltene er de samme som vi kjenner fra de fleste andre Android-telefoner – tilbake, hjem og meny.

Skarp og klar skjerm

Den store skjermen på LG Optimus 4X HD er av typen HD-IPS LCD, med en oppløsning på 720 x 1280 punkter. Det gir en pikseltetthet på 312 ppi. Det er samme oppløsning som HTC One X og Samsung Galaxy S III. Men S III har 4,8 tommer skjerm, og dermed blir pikseltettheten på denne modellen 306 ppi. Du vil ikke se denne forskjellen med det blotte øye.

En annen forskjell på LG Optimus 4X HD og Samsung Galaxy S III, er at Optimus 4X HD har LCD-skjerm, mens Galaxy S III har super AMOLED-skjerm. Mens fargene på LG-skjermen skyldes lys som skinner gjennom flytende krystaller, er hvert enkelt fargepunkt på Galaxy S III en egen liten lampe. En AMOLED-skjerm vil derfor fremstå som klarere i fargene og med bedre kontraster enn LCD-skjermen. Til gjengjeld er det gjerne en svak blåtone i det som skal være hvitt på AMOLED-skjermen.

Er du vant til å bruke AMOLED kan skjermen på LG Optimus 4X HD virke litt blodfattig. Det skyldes både at det sorte på LCD-skjermer ikke er skikkelig sort, og at bakgrunnsbildet på den første startskjermen du får se er pastellfarget. Bakgrunnsbildet kan selvsagt byttes ut, men av erfaring vet vi at dette bare i liten grad blir gjort.

Minimalistisk design

Vårt testeksemplar er hvitt. Telefonens design skiller seg fra andre mobiler ved at hjørnene er temmelig skarpe, og at telefonen har en sideramme i metall som er delt i to av en smal plaststripe. Volumtasten er integrert i denne plastlisten, og befinner seg oppe på venstre side av telefonen. Listen er smal, og volumtasten gir litt lite tilbakemelding når vi trykker på den.

På toppen av telefonen sitter en liten tast som er den du bruker for å tenne eller slukke skjermen, eller for å slå telefonen av eller på.

Ladekontakten er av typen micro-USB, og sitter midt under telefonen, mens lydutgangen sitter på toppen, godt adskilt fra av/på-tasten. Andre taster finnes ikke.

Baksiden på telefonen har en litt ru plastoverflate med struktur omtrent som vevet tekstil. Her finnes også LGs logo i sølvfarge, i tillegg til kameraet.

Designen er med andre ord ikke særlig spennende, og enkelte vi viser telefonen til sier de synes den ser litt billig ut. Tykkelsen på 8,9 mm er identisk med tykkelsen på HTC One X, men LG Optimus 4X er ellers en anelse mindre enn One X i høyde og bredde. Vekten på de to er omtrent lik. Vi måler LG 4X HD til 133 gram, mens vi måler One X til 132 gram.

Svært tilpasningsvennlig

LG har valgt et brukergrensesnitt som ligger tett opp til det originale Android-ICS-grensesnittet. Her er sju startskjermer du kan bla mellom. Øverst på dem alle ligger en snarvei til Google søk, i tillegg til et pluss-tegn. Trykker du på plusstegnet får du opp en meny som lar deg tilpasse hver enkelt skjerm med de programmene, nedlastingene, widgetene eller bakgrunnene du ønsker.

En ny funksjon vi ikke har sett på noen annen mobil er muligheten for enkelt å lage egne ikoner som du erstatter de originale ikonene med. Hold på et ikon til det "løsner", og trykk på det en gang. Nå er det fritt frem å bytte ut ikonet med et annet, eller du kan komponere ditt eget.

Widgetene, som er miniprogrammer du kjører direkte på startskjermen, kan skaleres. Hver startskjerm er delt inn i 16 felter, og ved å trykke og holde på en widget på startskjermen kan du tilpasse høyde og bredde.

På startskjermen ligger fire ikoner som lar deg gå direkte til telefon, meldinger e-post eller kamera. Her kan du også trekke ned statusoversikten fra toppen av skjermen. Dette gir en rask oversikt over ulike hendelser. Hører du på musikk vil du finne kontrollene til spilleren her.

Skjermen gir god respons, og de animerte overgangene mellom sidene vi blar i er rett og slett lekker. Her er det ingen ting som hakker eller henger, samtidig som alt vi gjør virker helt kontrollert.

Pass fingrene

Om vi skal sette fingeren på noe ved brukergrensesnittet, må det være den korte avstanden mellom nederste del av skjermtastaturet og de berøringsfølsomme feltene under skjermen. Resultatet er at du må være presis på labben for ikke å komme nær berøringstastene når du skriver på nederste del av skjermtastaturet.

Skjermtastaturet har norske tegn, og hver tast er litt større enn på HTC One X. Bokstaven "ø" er plassert på en litt uvanlig plass til venstre for mellomromstasten, og det er ingen piltaster du kan manøvrere med.