Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG Optimus 4X HD P880

Raskere enn sin egen skygge

Med denne firekjerners mobilen har du kraften til en PC rett i lomma.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 13,1 x 6,25 x 0,89 cm
Vekt: 133 gram
Skjerm: Super IPS LCD2, 4,7 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, applikasjonsveksler, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Android OS 4.0 med Optimus UI 3.0
Pris: Fra ca. 5000 kroner

Kort sagt:

– Stor og god skjerm
– Svært mange tilpasningsmuligheter
– Rask
- Gode menyer

– Kjedelig design

Skjermen er skarp og klar, og har høy pikseltetthet.
Optimus 4X HD har en sideramme i metall, delt av en smal plaststripe.
Ladekontakten er av typen Micro-USB.
Baksiden har en litt ru plastoverflate med struktur som ligner vevet tekstil. Vårt teksteksemplar kom i hvitt.
Her kan du legge til widgeter på startskjermen.
Hver startskjerm er delt inn i 16 felter, og du kan endre størrelsen på widgetene så de passer inn i feltene.

LG Optimus 4X HD kommer litt i skyggen av HTC One X og Samsungs flaggskip Galaxy S III når mobilprodusentene sloss om oppmerksomheten. Det er urettferdig, for LG Optimus 4X HD er en verdig utfordrer i kampen om mobiltronen.

Kraftig datamaskin

LG Optimus 4X HD tilhører den nye generasjonen toppmobiler, med firekjerneprosessor, 4,7 tommer skjerm og operativsystemet Android 4.0, kjent som Ice Cream Sandwich. Det gjør den til en av de mest spennende mobiltelefonene på markedet. Er du opptatt av spesifikasjoner vil du se at den står seg godt i forhold til konkurrentenes flaggskipmodeller.

LG har gjort et tålig bra forsøk på å gjøre Optimus 4X HD så liten som det er mulig å få en smartmobil med 4,7 tommer skjerm. Det gjør at de fleste nok vil klare å betjene den med en hånd, selv om det naturlig nok ikke er like enkelt som på telefoner med noe mindre skjerm. Men det betyr også at arealet utenfor selve skjermen er krympet. Dermed har LG ikke funnet plass til noen fysisk tast på fronten av telefonen. I stedet er det plassert tre berøringsfelter under skjermen.

De tre feltene er de samme som vi kjenner fra de fleste andre Android-telefoner – tilbake, hjem og meny.

Skarp og klar skjerm

Den store skjermen på LG Optimus 4X HD er av typen HD-IPS LCD, med en oppløsning på 720 x 1280 punkter. Det gir en pikseltetthet på 312 ppi. Det er samme oppløsning som HTC One X og Samsung Galaxy S III. Men S III har 4,8 tommer skjerm, og dermed blir pikseltettheten på denne modellen 306 ppi. Du vil ikke se denne forskjellen med det blotte øye.

En annen forskjell på LG Optimus 4X HD og Samsung Galaxy S III, er at Optimus 4X HD har LCD-skjerm, mens Galaxy S III har super AMOLED-skjerm. Mens fargene på LG-skjermen skyldes lys som skinner gjennom flytende krystaller, er hvert enkelt fargepunkt på Galaxy S III en egen liten lampe. En AMOLED-skjerm vil derfor fremstå som klarere i fargene og med bedre kontraster enn LCD-skjermen. Til gjengjeld er det gjerne en svak blåtone i det som skal være hvitt på AMOLED-skjermen.

Er du vant til å bruke AMOLED kan skjermen på LG Optimus 4X HD virke litt blodfattig. Det skyldes både at det sorte på LCD-skjermer ikke er skikkelig sort, og at bakgrunnsbildet på den første startskjermen du får se er pastellfarget. Bakgrunnsbildet kan selvsagt byttes ut, men av erfaring vet vi at dette bare i liten grad blir gjort.

Minimalistisk design

Vårt testeksemplar er hvitt. Telefonens design skiller seg fra andre mobiler ved at hjørnene er temmelig skarpe, og at telefonen har en sideramme i metall som er delt i to av en smal plaststripe. Volumtasten er integrert i denne plastlisten, og befinner seg oppe på venstre side av telefonen. Listen er smal, og volumtasten gir litt lite tilbakemelding når vi trykker på den.

På toppen av telefonen sitter en liten tast som er den du bruker for å tenne eller slukke skjermen, eller for å slå telefonen av eller på.

Ladekontakten er av typen micro-USB, og sitter midt under telefonen, mens lydutgangen sitter på toppen, godt adskilt fra av/på-tasten. Andre taster finnes ikke.

Baksiden på telefonen har en litt ru plastoverflate med struktur omtrent som vevet tekstil. Her finnes også LGs logo i sølvfarge, i tillegg til kameraet.

Designen er med andre ord ikke særlig spennende, og enkelte vi viser telefonen til sier de synes den ser litt billig ut. Tykkelsen på 8,9 mm er identisk med tykkelsen på HTC One X, men LG Optimus 4X er ellers en anelse mindre enn One X i høyde og bredde. Vekten på de to er omtrent lik. Vi måler LG 4X HD til 133 gram, mens vi måler One X til 132 gram.

Svært tilpasningsvennlig

LG har valgt et brukergrensesnitt som ligger tett opp til det originale Android-ICS-grensesnittet. Her er sju startskjermer du kan bla mellom. Øverst på dem alle ligger en snarvei til Google søk, i tillegg til et pluss-tegn. Trykker du på plusstegnet får du opp en meny som lar deg tilpasse hver enkelt skjerm med de programmene, nedlastingene, widgetene eller bakgrunnene du ønsker.

En ny funksjon vi ikke har sett på noen annen mobil er muligheten for enkelt å lage egne ikoner som du erstatter de originale ikonene med. Hold på et ikon til det "løsner", og trykk på det en gang. Nå er det fritt frem å bytte ut ikonet med et annet, eller du kan komponere ditt eget.

Widgetene, som er miniprogrammer du kjører direkte på startskjermen, kan skaleres. Hver startskjerm er delt inn i 16 felter, og ved å trykke og holde på en widget på startskjermen kan du tilpasse høyde og bredde.

På startskjermen ligger fire ikoner som lar deg gå direkte til telefon, meldinger e-post eller kamera. Her kan du også trekke ned statusoversikten fra toppen av skjermen. Dette gir en rask oversikt over ulike hendelser. Hører du på musikk vil du finne kontrollene til spilleren her.

Skjermen gir god respons, og de animerte overgangene mellom sidene vi blar i er rett og slett lekker. Her er det ingen ting som hakker eller henger, samtidig som alt vi gjør virker helt kontrollert.

Pass fingrene

Om vi skal sette fingeren på noe ved brukergrensesnittet, må det være den korte avstanden mellom nederste del av skjermtastaturet og de berøringsfølsomme feltene under skjermen. Resultatet er at du må være presis på labben for ikke å komme nær berøringstastene når du skriver på nederste del av skjermtastaturet.

Skjermtastaturet har norske tegn, og hver tast er litt større enn på HTC One X. Bokstaven "ø" er plassert på en litt uvanlig plass til venstre for mellomromstasten, og det er ingen piltaster du kan manøvrere med.

Teknologi og funksjoner

LG Optimus 4X scorer bra i Quadrant.
In AnTuTu scorer Optimus 4X litt bedre enn både S III og One X.
Optimus 4X HD er 8,9 mm tynn, mens konkurrenten Galaxy S III er på 8,6 mm.
Batteriet er på hele 2140 mAh, som er større enn batteriene i både Samsung Galaxy S III og HTC One X.

LG Optimus 4X HD er en av de aller raskeste mobiltelefonene på kloden. Du vil merke det når du bruker den, og du vil få det bekreftet når du kjører testprogrammer på telefonen. Raskeste nedlastingshastighet i mobilnettet er 21 Mbps. Netcom har sagt de vil oppdatere sine 3G-nett til 42 Mbps, men da er det snakk om teoretiske hastigheter. Med de nye nettene er sjansen større for at du nærmer deg de 21 Mbps som LG 4X er bygget for.

NFC-brikke med god app

Ved hjelp av NFC-merker kan du få telefonen til å endre instillinger automatisk.

Telefonen har innebygget NFC-brikke, og en programvare som gjør det enkelt å skrive informasjon til NFC-merker. Det betyr at du enkelt kan få telefonen til å utføre bestemte handlinger ved å føre den mot et NFC-merke. Plasserer du et slikt merke på holderen i bilen, kan du for eksempel få telefonen til å skru på bluetooth og starte kartapplikasjonen automatisk når telefonen settes i holderen.

NFC kan også brukes til å koble sammen telefoner, for eksempel for å utveksle data mellom telefonene. På sikt vil NFC også kunne overta som kredittkort, busskort, nøkkelkort og mye mer.

Stor datakraft

DLG Optimus 4X HD har en firekjerneprosessor fra Nvidia, kjent som Tegra 3. Det betyr at den i realiteten har fem prosessorer, fordi det i tillegg til firekjerneprosessoren også er en hjelpeprosessor som tar seg av alle oppgaver som ikke trenger musklene i firekjerneprosessoren.

Det er denne prosessoren som gjør det mulig å få akseptabel batterikapasitet på telefonen, fordi den sparer deg for unødig bruk av den langt mer strømkrevende firekjerneprosessoren.

Benchmark-resultater

De fire hovedkjernene har en klokkefrekvens på 1,5 GHz. Grafikkbrikken er en ULP GeForce, lik den som sitter i HTC One X. Det er med andre ord samme brikkesett i de to telefonene. Med litt ulik skjermteknologi er det LG Optimus 4X HD som trekker det lengste strået når vi tester med Antutu. Her scorer Optimus 4X HD faktisk bedre enn både Samsung Galaxy S III og HTC One X.

Tester vi med Quadrant vinner SG III ganske klart, mens LG Optimus 4X ligger en liten anelse bak HTC One X.

I praksis er de tre telefonene mer eller mindre like når det kommer til ytelse.

Stort batteri

LG optimus 4X HD er utstyrt med et batteri på 2140 mAh. Det er med andre ord et litt større batteri i denne enn det er i HTC One X (1800 mAh) og Samsung Galaxy S III (2100 mAh).

LG har nå gått samme vei som Samsung og HTC, og tatt bort den lille HDMI-kontakten på telefonen. I stedet er det lagt inn støtte for MHL A/V-link i micro-USB –kontakten. Det betyr at du ikke kan kjøre bildet over på en TV uten å måtte kjøpe en overgang. Alternativt kan du spille av medieinnhold trådløst til DLNA-enheter.

Som på de andre mobiltelefonene i denne klassen, har også LG lagt inn noen nye godbiter som skal skille denne telefonen fra konkurrentene. Trykker du på begge volumtastene samtidig, fryses skjermbildet. Deretter dukker det opp en meny som lar deg ta hurtignotater eller tegne på skjermbildet, før du lagrer det eller deler det via e-post, meldinger eller sosiale medier.

Du kan også aktivere denne rablefunksjonen (Quick Memo) fra snarveimenyen i statusfeltet på telefonen. Men dette er ikke lagt inn som standard.

Nettleser med vippe-zoom

Nettleseren i LG Optimus 4X HD er rask og enkel. Du kan gjøre en rekke tilpasninger, men vi har ikke funnet en måte å deaktivere Flash på. Nå er prosessoren så kraftig at telefonen ikke har noe problem med å vise innholdet. Men siden flash krever ekstra prosessorkraft, krever det også energi. Derfor ønsker vi å skru av Flash når vi ikke trenger det.

Nederst på skjermbildet er det en liten fane du kan trekke i for å åpne en enkel nettlesermeny. Her finner du bokmerker og taster for å gå frem eller tilbake i nettleseren. I tillegg finnes et ikon som ser ut som en mobiltelefon som blir vippet. Hold på dette ikonet mens du surfer, og du kan zoome ved å vippe telefonen til eller fra deg.

Vippefunksjonen er en gimmik, og zooming på vanlig måte er mer presist.

Super til e-post

Det er også en svært god e-postleser i LG Optimus 4X HD. Denne sørger for at du ved å legge telefonen over til siden også får et forhåndsvisningsvindu. Du kan enkelt skalere hvor stor del av skjermen som skal benyttes til forhåndsvisningen.

Det er enkelt å settte opp flere e-posttjenester. Disse kan vises i en samlet postoversikt, eller hver for seg.

Om du vil redigere filer på LG Optimus 4X HD, er Polaris Office et godt verktøy. Her kan du også legge inn web-kontoer du måtte ha for å lagre filene dine på skytjenester.

Det er ellers lagt til noen nye funksjoner i videospilleren, noe vi skal komme tilbake til på neste side.

Ellers har LG Optimus 4X HD alle de fleste av de vanlige funksjonene, som GPS, SmartShare (DLNA), FM-radio og Wi-Fi hotspot. Det er enkelt å bruke telefonen som 3G-ruter for trådløs internett-tilgang på PC, nettbrett, Wi-Fi-kamera eller annet nettverkskoblet utstyr med Wi-Fi.

Multimedia

Multimedia:

Mediefunksjoner: Tilfeldig avspilling, gjentagelse, equalizer, lydeffekter, spillelister, Dolby lydforbedring.
Medieformater: MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB, minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube, Internettradio.
Kameraoppløsning: 8 megapiksler
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p)
Annet: Ansiktsgjenkjenning, selvutløser, bevegelsestabilisator, autofokus.

Kort sagt:

– Svært god formatstøtte
– God lyd
– God på spill
– Tar gode stillbilder, også i svakt lys
– God på foto

– Ikke så god på videoopptak

LG har ikke noe å skjemmes over når det gjelder multimediabiten heller.

Underholdningsmaskin

Snarere tvert om – når det gjelder formatstøtte på video gjør LG en svært god jobb. Videospilleren kjører alle standardformatene vi mater den med. Den fikser riktig nok ikke H264 – MKV – 1080p, type x-matroska, men det har vi heller ikke funnet noen annen mobiltelefon som gjør.

Videospilleren har fått noen nye funksjoner. Du kan stille hastighet på avspillingen, du kan zoome i filmen, og du kan søke i filmen med miniatyrbilde.

Du kan søke med bilde i videofilmene.

Speed it up

Hastighetsreguleringen er ideell om du vil rekke å se en hel spillefilm på flyet til Stockholm. Raskeste hastighet er dobbel fart. Om du synes det er kleint å høre Clint Eastwood pipe som Justin Bieber, er dette ikke funksjonen for deg.

Slik ser grensesnittet for underholding ut om du kobler telefonen til en TV.

Du kan også gå motsatt vei og spille filmen i halv hastighet. Da kan du gjøre en hvilken som helst roadmovie like spennende som NRKs sending fra Hurtigruta.

Zoomfunksjonen gjør at du kan zoome inn på deler av skjermen. Hensikten med dette er vi litt usikre på. Men om du virkelig vil granske en film nøye, kan du zoome inn uansett om filmen er pauset eller ikke.

For å kunne søke i filmen med bilde trykker du på det lille øyet øverst på skjermen. Da aktiveres en bilde i bilde-funksjon. Stryk fingeren langs tidslinjen til du ser scenen du leter etter. Slipper du tidslinjen fortsetter miniatyrbildet å spille. Trykker du på det hopper du til det valgte punktet på filmen.

Musikkspiller

Du har tilgang til musikkavspilling direkte fra nedtrekksmenyen.

Musikkspilleren på LG 4X HD er ganske ordinær. Her kan du bla i albumbilder, sette opp spillelister og sortere musikken etter ulike kriterier. Du kan velge å spille lyden via en lydforbedringsalgoritme fra Dolby, og lydkvaliteten er slett ikke ille.

Men LG har ikke bare én, men to musikkspillere. Den har to videospillere også, for den saks skyld. Den ene versjonen står alene, mens resten er samlet i en mediehub. Åpner du mediehub-en får du opp et ganske pent brukergrensesnitt der du kan gå videre til bilder, film eller musikk. Denne HUB-en er tilpasset bruk på storskjerm, og kan settes til å aktiveres eller deaktiveres automatisk ved til- eller frakobling av TV-kabelen.

Greit kamera

Kameraet tar gode, men ikke fantastiske bilder. Funksjonen for seriefotografering er heller ikke like god som konkurrentenes.

Kameraet på LG 4X HD tar gode, men ikke fantastiske bilder. Kvaliteten er omtrent som det konkurrentene kan skilte med, men LG har ikke lagt inn en like effektiv funksjon for seriefotografering som konkurrentene har. Oppløsningen er på 8 megapiksler, og i våre målinger får vi ikke mer enn 1,6 bilder i sekundet når utløseren holdes inne.

Det er mulig å filme i full HD med Optimus 4X HD. Her er problemet det samme som på de fleste andre mobiltelefoner. Blir det for mye bevegelse, så hakker bildet. Blir lyden for høy, så skurrer det stygt på opptaket.

Kjører grafikktunge spill

Med LGs kraftige prosessorer er det ikke noe problem å kjøre de mest avanserte mobilspillene som finnes. Faktisk ligger brukeropplevelsen ikke mye tilbake for det du får på en fullblods spillkonsoll.

Men det er smått med spill å bryne seg på i salgspakken. Til gjengjeld finnes et hav av spill på Google Play (tidligere Android Market), og Nvidia har også lagt ut noen gratis skrytespill som skal vise hva det nye brikkesettet er kapabelt til.

Her er noen bilder vi har knipset med LG Optimus 4X HD:

Konklusjon

Konklusjon

+ Stor og skjerm
+ Rask
+ Brukervennlig
+ Innebygget NFC
+ Svært god lyd
+ Bra på spill og video
+ bra kamera

- Høy pris

Da LG lanserte Optimus 2X var de først ute med tokjerneprosessor. Dette ga LG mye oppmerksomhet, og Optimus 2X ble en av selskapets bestselgere.

Tidlig ute

LG Optimus 4X er en av markedets første med firekjerneprosessor, men denne gang ble LG slått av HTC, som kom med sin variant i form av HTC One X. De to telefonene er nesten identiske, men skiller seg noe på design og det vi best kan beskrive som spesialfunksjoner.

På LG Optimus 4X HD er disse spesialfunksjonene først og fremst knyttet til brukergrensesnitt, videoavspilling og e-post-leseren.

Spennende menyer, kjedelig design

LG Optimus 4X er den eneste mobiltelefonen der du selv kan bestemme hvordan ikonene på applikasjonene skal se ut. Du har også mulighet for å tilpasse startskjermene ved å skalere miniprogrammene du bruker på disse, men det er standard i Android 4.0 og ikke unikt for LG.

Vårt testeksemplar er i hvit plast. Hjørnene er knapt nok avrundet, og det er ingen annen ramme rundt den rektangulære skjermen enn den hvite fronten på telefonen. Den tilnærmet totale mangelen på kurver får telefonen til å virke litt kjedelig.

Men det er bare utenpå. Under den 4,7 tommer store skjermen ligger en prosessor som «drar skinnet av pølsene», for å bruke et folkelig uttrykk. Med fire kjerner på 1,5 GHz får LG Optimus 4X HD oppgavene gjort. Vi har ennå til gode å se at noe går tregt på denne telefonen.

Vinnertype

Spesifikasjonene på LG optimus 4X HD er en toppmodell verdig. Her er en NFC-brikke som fungerer bra, et kamera som tar gode bilder, en musikkspiller som fungerer godt, rask 3G-oppkobling, 16 GB minne og plass for minnekort opp til 32 GB.

Den store og klare skjermen er super til nettsurf, video og andre apper som trenger litt plass. Skjermen har så tett med bildepunkter at du ikke vil klare å skille pikslene fra hverandre med det blotte øye. Oppløsningen er 720 x 1280 punkter, nok til at du kan få med deg alle detaljer i en HD-film (720p).

Prisen på telefonen er tett opp mot 5000 kroner. Det er omtrent det samme prisleiet som for andre toppmodeller med tilsvarende spesifikasjoner.

Innsiden teller mest

Vi tror målgruppen for denne telefonen er mobilbrukere som er mest opptatt av å ha en superavansert mobiltelfon som kan tilpasses egen smak. Er du mer opptatt av hva andre synes om deg og mobilen din, så er nok Samsung Galaxy S III og HTC One X mobiltelefoner som gir litt mer prestisje. Det skyldes ikke at LG-modellen er noe dårligere enn konkurrentene, men at merkenavnet LG i likhet med designen på Optimus 4X HD ikke er like sexy som konkurrentenes.

Ønsker du et rimeligere alternativ som er litt med fingervennlig, så er Samsung Galaxy S II og HTC One S gode alternativ. Disse har litt mindre skjerm enn Optimus 4X, og kjører tokjerneprosessorer. I begge tilfeller snakker vi like vel om raske og funksjonsrike mobiltelefoner. Betyr bildekvaliteten og skjermen mye, så er også Sony Xperia S en telefon å se nærmere på.

Denne har skjerm med Bravia-teknologi, og et kamera som er helt i toppsjiktet.

annonse