Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZTE Blade III

På topp i økonomiklassen

ZTE Blade III er antakelig den beste mobilen du kan få tak i til denne prisen.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Komplett tar under 1200 kroner for en flunkende ny ZTE med 4-tommer skjerm og Android 4.0, uten abonnement eller andre former for binding. Hvor ligger hunden begravet?

Ser bra ut

Vi åpner pakken med vårt testeksemplar og fisker opp telefonen. Etter et par runder i hånden konstaterer vi at telefonen på ingen måte ser ut som en billigmobil. En ramme i metall og en forkrommet list rundt det meste av skjermen gir tvert imot et solid inntrykk. Her er ingen knirking i dekslene, ingen glipper eller sprekker, og ingen slarkete taster.

De fire betjeningstastene under skjermen er meny, hjem, tilbake og søketaster. Egentlig dreier det seg ikke om taster, men om berøringsfelter som er integrert i frontglasset. Bare volumtasten på siden og hovedbryteren på toppen er fysiske taster. De er lette å føle seg frem til, og gir akkurat passe motstand til at vi unngår utilsiktede utslag.

Baksiden på telefonen har en matt overflate som gir god friksjon når du holder telefonen i hånden.

Førsteinntrykket er det ikke noe å utsette på. Men hva så når vi begynner å bruke mobilen?

Utskiftbart batteri og minnekort

Vi trekker av bakdekselet, og konstaterer at telefonen bruker SIM-kort av vanlig størrelse (mini-SIM). Nyere toppmobiler har gjerne Micro-SIM, og iPhone 5 har krympet SIM-kortet ned til det som kalles Nano-SIM. Har du en mobiltelefon med vanlig SIM fra før, så er det bare å flytte kortet over.

Det er enkelt å komme igang med Blade III.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Batteriet har en kapasitet på 1600 mAh, og er utskiftbart. Hvor lenge dette batteriet varer, avhenger av telefonens strømforbruk og ditt bruksmønster. Men med 1600 mAh er det snakk om en relativt beskjeden drivstofftank.

Under bakdekselet ligger også minnekortet. Telefonen har beskjedne 2,5 GB internt minne, så muligheten for å bruke minnekort er kjærkommen. Minnekortet vi fikk med er på 2 GB, noe mange nok vil oppleve som snaut på en moderne smartmobil. Men ved behov kan du kjøpe et 32 GB minnekort for et par hundrelapper. I denne mobilen trenger du ikke de aller raskeste minnekortene, som koster en del ekstra.

Du har mange Widgets å velge mellom.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen er grei nok

Skjermoppløsningen på ZTE Blade III er på 480 x 800 punkter. Det høres ikke imponerende ut, når vi vet at toppmodellene har skjermer med 720 x 1280 punkter, og enda mer høyoppløselige skjermer er på vei. Men i daglig bruk vil du antakelig oppleve at 480 x 800 punker er tilstrekkelig på en mobil med 4 tommer skjerm, og at skjermbildet er skarpt med klare farger.

Men lysstyrken i sol kunne vært bedre. Innsynsvinkelen er ikke like god som på dyrere modeller. Det blir litt fargeforvrengning om du ser skjermen fra en skrå vinkel, slik du gjerne gjør om telefonen ligger flatt på et bord, eller om dere er flere som skal se et videoklipp samtidig.

Skjermen er berøringssensitiv, og vi opplever den som presis. Skjermoverflaten er hard, og gir god motstand mot riper.

En brukervennlig mobiltelefon

Fra låseskjermen kan du gå rett til ønskede applikasjoner. Men først må du åpne snarveimenyen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjemtastaturet på ZTE Blade III er trangt, men det er slett ikke håpløst å skrive på. ZTE har valgt en tastaturløsning med TouchPal, der du kan skru prediksjon(ordforslag) av og på ved å stryke over mellomromstasten. Du står også fritt til å velge andre tastaturløsninger.

Skjermtastene fungerer brukbart.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Menyene er enkle. På låseskjermen er det en hengelås, og holder du den inne noen sekunder, blir telefonen låst opp. Låseskjermen har ingen snarveier til applikasjoner, men du kan legge det til via Mi-EasyAccess i menyene.

For å aktivere snarveimenyen på låseskjermen må du bruke to fingre og trekke dem fra hverandre. Da dukker det opp en snarveimeny du kan endre så den passer dine behov. Men løsningen er litt tungvint, ettersom den krever at du bruker begge hender.

Nederst på startskjermen er det fem ikoner som blir stående selv om du blar mellom startskjermene Dette er snarveier til telefoni, adressebok, meldinger og nettleser, i tillegg til at du i midten finner tasten som åpner siden med alle dine applikasjoner.

Opp til ni startskjermer

På toppen av alle de til sammen fem startskjermene (kan økes til ni skjermer om nødvendig) ligger et søkefelt fra Google. Til høyre i søkefeltet er det et mikrofonsymbol, som angis at du kan søke med stemmen. Du kan snakke norsk til telefonen, men bruker du ukjente ord eller begreper kan du få noen pussige søkeresultater.

Ellers er startsidene på vår testmobil tomme. Det betyr at det er opptil deg å fylle opp med snarveier og småprogrammer på startskjermene. Det gjør du enkelt ved å trykke på et ledig felt på skjermen, og så følge menyene som kommer opp.

Innholdet i salgspakken

  • Blade III
  • Batteri
  • Minnekort, 2 GB
  • USB-kabel
  • Lader 230V~
  • Øreplugger

Teknologi og funksjoner

Blade III kan ikke beskrives som noen teknologibombe, men samtidig er den langt mer avansert enn de fleste billigmodeller. Du må klare deg uten de siste teknologiene, som NFC og LTE, men så er det heller ikke mange som med hånden på hjertet kan si at dette er funksjoner de ikke kunne klart seg uten.

Du får heller ikke den siste versjonen av Bluetooth (BT v.4). Men du kan trøste deg med at de som har dette på sine Android-mobiler uansett vil slite med å ta i bruk BT 4-dingser som pulsmålere og andre sensorer. Foreløpig har Google ikke implementert denne teknologien på en tilfredsstillende måte i Android.

"Gammelt" brikkesett

Brikkesettet på Blade III er et Qualcomm MSM7227A Snapdragon som er klokket til 1 GHz. Det er det samme brikeksettet som i Blade II, et brikkesett som ikke gir de helt store ytelsene, men som likevel leverer en helt grei brukeropplevelse. Er du veldig opptatt av å kunne spille de siste og mest avanserte mobilspillene, så kan du faktisk det. Men du vil selvsagt måtte tåle at grafikken ikke er like god, og at det lugger litt av og til.

Vi har sett bedre måleresultater i ytelsestester, men i praksis fungerer Blade III som den skal.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Støtte for Micro-SD-kort

Med 4 GB lagringsplass, 512 MB arbeidsminne og 2 GB medfølgende minnekort får du plass til det meste du måtte ønske av ekstra programvare. Alternativt kan du handle inn et større minnekort av typen Micro-SD.

For å surfe på internett har du Wi-Fi 802.11b/g/n. Med støtte for n-standarden får du noe bedre stabilitet når dekningen er dårlig og rekkevidden er kort.

Utenfor hjemmenettet får du internettilgang via 3G-nettet, med en maksimal nedlastingshastighet på 7,2 Mbps og opplastingshastighet på 5,76 Mbps. Dette ble tidligere kalt super-3G, men er i dag det minste du kan forvente på en smartmobil.

Hastigheten er for alle praktiske henseende tilfredsstillende, særlig fordi du stort sett ikke får noe høyere fart på mobiler med støtte for det. Da holder vi selvsagt 4G-mobilene utenfor. De er vesentlig raskere, men også flere ganger dyrere. Dessuten må du bruke lupe på norgeskartet for å finne frem til områder som har god 4G-dekning.

GPS-mottaker og Bluetooth-adapter er selvsagt også skrudd inn i Blade III. Ytelsen er ikke på høyde med toppmodeller til tre ganger prisen. Litt kjedeligere er det at Blade III også sliter i ytelsestesten Quadrant mot eldre telefoner som Sony Ericsson Xperia Active og Samsung Galaxy Xcover.

Begrenset ytelse

CPU-delen av testen skorer rundt det samme som Samsung Nexus S og noe under HTC Desire HD, mens det er filsystemdelen av Quadrant-testen som trekker mest ned. Her er den betydelig dårligere enn begge de nevnte telefonene, som er "pensjonerte" toppmodeller.

Minnehastigheten er imidlertid bedre enn mange dyrere telefoner.

Ingen racer, men heller ingen sinke

I ytelsestesten Nenamark 2, som går på grafikk, gjør Blade III det bra sammenlignet med andre telefoner. Den slår både Sony Ericsson Xperia Active, Samsung Galaxy Xcover og Sony Ericsson Xperia Ray, men ligger som seg hør og bør et stykke bak toppmodellene.

Nettleseren er den samme Web-kit-leseren som vi er vant med fra andre Android-telefoner. Enkelte helt nye Androidmobiler kjører i tillegg Chrome, som du også kan laste ned til Blade III, Hvor nyttig der er, kan diskuteres. Web-kit-leseren er oversiktlig og grei i bruk, og du kan zoome ved å bruke to fingre eller ved å dobbeltklikk på skjermen.

I den eldste Blade-modellen lugget nettleseren mye, men i Blade III glir det fint. Du kan selvsagt også installere andre nettlesere, som Opera Mobile og Dolphin HD.

Nyttefunksjoner

Office-løsningen gir bare lesetilgang. Vil du redigere også, må du kjøpe lisens. .Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Her er det ingen overraskelser. Du får full HTML-støtte direkte i e-postleseren, og medfølgende programmer for åpning av vedlegg fra Microsoft Office og PDF-dokumenter. En egen Gmail-klient støtter push, slik at e-posten dukker opp på mobilskjermen bare noen strakser etter at avsenderen trykket på send-knappen.

Om du oppdaterer Office-programvaren får du forøvrig også opprette og redigere dokumentene, men med medfølgende versjon får du bare lesetilgang.

Kalenderen synkroniseres mot Google Calendar, eller mot Microsoft Exchange. Andre nyttefunksjoner verdt å nevne er en medfølgende filbehandler, kalkulator, lydopptaker, nyhetsleser, notisblokk, oppgavebehandler og stoppeklokke. I tillegg le Play.

I tillegg er det en egen sikkerhetskopieringsprogramvare installert på forhånd, for sikkerhetskopiering til minnekortet. Denne tar kontakter, tekstmeldinger, kalenderhendelser og MMS.

Du kan laste ned mer avanserte sikkerhetskopiprogrammer i Google Play.

Programvare for sikkerhetskopiering er inkludert.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Er du hard på mobilbruken kan batteriet bli i spedeste laget. Men ved vanlig bruk kan batteriet på 1600 mAh vare i både to og tre dager.

Mellomklassemobil til økonomipris

Funksjonsmessig er Blade III omtrent midt på treet i dagens mobilmarket. Prisen er rett og slett overraskende god, og du får svært mye smartmobil for pengene.

Lydkvaliteten ved samtaler er god, men den innbygde høyttaleren blir litt svak som høyttaler for konferansesamtaler.

I tillegg har telefonen flere underholdende egenskaper, noe vi ser nærmere på på neste side.

Multimedia

Om du er på jakt etter en mobiltelefon med utsøkte lydegenskaper, videospiller som spiser alt, eller kamera som kan ta bilder det er verdt å henge på veggen, da velger du ikke ZTE Blade III. Du kan ta bilder med den, du kan høre musikk, og du kan se på film. Og har du et OK headsett og hører musikk på bussen eller løpeturen, klarer du deg antakelig godt med spilleren i Blade III.

Minnet kan utvides

Du har riktig nok ikke så mye plass til å lagre musikk på telefonen, men ved hjelp av minnekort eller skytjenester kan du likevel skaffe deg tilgang til et enormt musikkbibliotek. Og er du i hjemlige mobilnett eller på Wi-Fi, er det heller ikke noe i veien for å bruke tjenester som Wimp eller Spotify.

Tilsvarende kan du for film laste ned fra tjenester som Voddler eller Netflix.

To musikkspillere

Det er to musikkspillere på telefonen, den ene heter Play Music, og den andre heter Musikk. Det er noen ulikheter mellom de to spillerne, men mest i form av design. Lydbildet er det samme, og begge spillerne har equalizer, spillelister, søkefunksjon og mulighet for å sortere musikkene etter album, artist eller låt.

Lydspilleren leverer ganske høyt volum, og egentlig er det også best å høre musikken med litt volum på. Spiller du lavt vil du kunne høre noe sus, i tillegg til at det er mulig å høre en pipelyd som kommer når du betjener skjermtastene. Pussig nok er det ulik frekvens på pipelyden som kommer når du presser på «spole»-tastene og på start/pause-tasten.

Pipetonen har lavt volum og høy frekvens, så enkelte vil antakelig ikke høre den i det hele tatt. Og selv med god hørsel er det vanskelig å høre noen piping eller suselyd ved musikkavspilling på moderat volum. Du kan imidlertid høre noe i det en ny låt begynner å spille.

Musikkspilleren kan betjenes selv om telefonen er låst. Du får ikke tilgang til musikkapplikasjonen som sådan, men du kan pause musikken eller hoppe frem og tilbake i spillelisten.

Deling med DLNA

Telefonen har også applikasjonen Full Share. Med denne kan du hente musikk fra nettverket ditt, og spille den av på telefonen eller en annen enhet som støtter DLNA. Alternativt kan du hente fil eller bilder, og du kan også gjøre innholdet på din telefon tilgjengelig for andre i samme nettverk.

Om du foretrekker å høre på radio, kan du laste ned en app som spiller internett-radio, eller du kan bruke den innbygde FM-mottakeren. Pipelyden ved betjening av mobilen går igjen også når du bruker FM-radioen.

Kameraet er svakt

Kameraet på Blade III mangler fotolys. Ellers har vi sett både bedre og dårligere 5-megapikslerkameraer enn dette.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kameraet i telefonen tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Med god optikk og god signalbehandling ville 5 megapiksler slett ikke vært så ille. Men her er hverken optikken eller signalbehandlingen helt på topp. Det blir noe signalstøy, og sentrum av bildene har lett for å få et svakt rosastikk.

Bildene blir likevel brukbare for oppgaver som deling på Facebook, eller liknende visning på skjerm.

Videokameraet leverer heller ikke til ståkarakter. Her får vi dessuten beskjed om å sette SD-kort i mobilen før vi filmer, til tross for at SD-kortet som fulgte med fremdeles sitter på plassen sin. Det løste vi ved å slette et album fra musikkmappen. Det var nemlig ikke slik at SIM-kortet manglet, slik telefonen ga beskjed om – det var bare ikke ledig plass på minnekortet.

Slik vises bildene i kameraet. Nederst på siden kan du studere dem nærmere.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Høyeste videooppløsning er VGA, noe som gjør at du aldri vil klare å filme et klipp som ser bra ut på en større skjerm enn den du har på mobilen. Det gjør at du ikke kan laste opp skarpe videofilmer til Youtube, men er henvist til noe som minner mer om gamle dagers VHS-kvalitet. Til gjengjeld er det forbausende lite hakking i bildene, selv ved rask panorering.

Rosastikket er det samme som når du fotograferer.

Videoavspiller

Videospilleren har ikke særlig bred formatstøtte, men det kan du løse ved å installere en alternativ videospiller. Vi brukte MX Player, og fikk de fleste av testklippene våre til å spille. Enkelte format hakker, og andre støtter den ikke, mens en H.264-kodet film i 720p-oppløsning gikk bra.

Dette er en av de mange formatene som ikke kjører i telefonens originale avspiller.

En enkel spillkonsoll

Spillentusiaster vil kunne glede seg over enkle mobilspill, men vil bli skuffet om de satser på de mest avanserte spillene. Her er grafikkytelsen ikke god nok, selv om vi får de fleste spill til å kjøre. Grafikktunge spill tar det også til dels svært lang tid å starte opp.

Disse bildene har vi tatt med ZTE Blade III:

Konklusjon

Det mest interessante med denne mobiltelefonen er hva du får for pengene. ZTE Blade III er en økonomimodell, og selges til priser som starter på rundt 1200 kroner. Mens de fleste mobiltelefoner i denne prisklassen har mindre skjerm og enklere design, fremstår Blade III som en mobiltelefon med brukbar skjermstørrelse og grei skjermoppløsning (4 tommer, 480 x 800 piksler).

Telefonen ser heller ikke simpel ut, men har en ganske elegant design, og en bakside med en gripevennlig overflate.

Rask nok til det meste

Dette er ikke noe teknologimonster, men de viktigste elementene er på plass – som GPS, HSDPA (Super-3G), DLNA og Wi-Fi. Kameraet fungerer som mobilkamera, men erstatter ikke kompaktkameraet. I svakt lys innendørs, blir det mye grums i bildene. Du har heller ikke noe fotolys å hjelpe deg med på Blade III.

Prosessoren er den samme som i forgjengeren Blade II, og vi hadde nok håpet på litt mer kraft i Blade III. Det er åpenbart viktig for ZTE å holde prisen på Blade III så lav som mulig, og da er dette ikke helt uventet.

For den som måtte tro at alt som ikke har firekjerneprosessorer eller tokjerne med Krait ikke er brukbart til noe, så er det bare å avkrefte den myten med det samme. De aller meste fungerer helt utmerket på ZTE Blade III. Det går riktig nok ikke like kjapt som på racermobilene, men det går heller ikke så tregt at det er til å få sammenbrudd av.

Stor og fin skjerm

Du får en mobiltelefon som har stor skjerm med brukbar oppløsning (4 tommer, 480 x 800 piksler), en brukbar musikkspiller med Dolby, og plass for minnekort. Navigasjonsløsningen til Google virker helt utmerket, og de sosiale nettverkene er integrert, så du kan få opp statusmeldinger i ulike apper.

Musikkspilleren leverer god lyd, og fra Android Play kan du laste ned et hav av mer eller mindre gode applikasjoner. Det aller meste kjører helt fint på Blade III.

Alt i alt er dette en mobiltelefon som teknisk sett plasserer seg midt på treet, men til en prislapp som du ellers bare finner på langt enklere telefoner.

Alternative økonomimodeller

Skulle du likevel ønske å gå ytterligere ned i pris, vil Huawei Y201 Pro være et alternativ. Denne har mindre skjerm med dårligere oppløsning, svakere kamera, og mindre batteri.

Et annet alternativ er Sony Xperia Tipo, som minner mye om Huawei Y201 Pro, men har bedre batteri og Sonys eget brukergrensesnitt.

Men du kan også putte på 300 kroner og få en vanntett Sony Xperia Go. Men også den har mindre skjerm enn Blade III. Til gjengjeld har den noe bedre ytelse.

annonse