Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZTE Grand X Pro

Skikkelig kvalitetsfølelse trenger ikke koste skjorta

ZTE Grand X Pro leverer sterkt på de fleste punkter.

Einar Eriksen

Design, skjerm og menyer

ZTE er kjent for mobiltelefoner som koster mye mindre, men som er nesten like bra som toppmodellene. I skrivende stund er ZTE Blade III antakelig den beste mobilen du kan få for under en tusenlapp, og Grand X IN imponerte med mye kraft for pengene da vi testet den.

Selskapet har altså veldig ofte truffet spikeren på hodet, men i vår test av toppmodellen ZTE Grand Era LTE anbefaler vi å styre unna. Dårlig kamera, dårlig ytelse, gammel Android-versjon, bugs og rare oversettelser bidro til et lavt terningkast. Var det starten på en dårlig periode for ZTE, eller var det et engangstilfelle?

På testbenken nå er Grand X Pro, som gjerne kan kalles en fornyet versjon av Grand X og Grand X IN. Nykommeren fås kjøpt til under 2000 kroner i butikkene.

Godt førsteinntrykk

Det er umulig å få inntrykk av at Grand X Pro koster under et par tusenlapper ved å se eller kjenne på telefonen. En hard glassoverflate dekker hele fronten, en stilren ramme i metall gir et godt inntrykk og bakdekselet sitter som støpt uten å lage knirkelyder. Kvalitetsfølelsen er på høyde med det andre telefoner i femtusenkronersklassen kan vise til.

Vi kunne kanskje satt fingeren på at bakdekselet er av typen som bøyes lett og som du må bruke litt makt for å få til å slippe telefonen, men dette gjelder også mange mye dyrere telefoner. Det virker ganske voldelig å løsne bakdekselet, men plasten inneholder ftalater nok til å kunne bøyes i imponerende skarpe vinkler uten å knekke, men du bør være litt forsiktig når du tar bakdekselet av og på i et tosifret antall vinterlige kuldegrader.

Utseendemessig er det ikke mye å sette fingeren på. Telefonen er stilren, og ser langt dyrere ut enn den er. I testperioden fikk vi utelukkende positive kommentarer fra andre på telefonens utseende.

Skjermen er av den ripesikre varianten med komprimert overflate. Les mer om ripesikkert glass »

I denne prisklassen er det ingen tvil om at byggekvalitet og design er noe som taler til fordel for Grand X Pro. Den virker ikke solid på den måten at vi ikke er redd for å slippe den i bakken eller søle vann på den. Eksklusiv er nok i så måte et bedre ord enn solid.

Foto: Einar Eriksen

Må bytte grep for å aktivere skjermen

Plassering av volumtaster, frontkamera og vanlig kamera innebærer ingen overraskelser eller frustrasjoner. Av en eller annen grunn har imidlertid ZTE plassert av/på-knappen, som også brukes til aktivering og deaktivering av skjermen, på venstre side på toppen av telefonen. Det gjør at den er litt vanskeligere å nå for høyrehendte.

Det høres ut som en knøttliten detalj, men i et normalt høyrehåndsgrep når vi ikke tasten slik at vi må skifte grep for å aktivere skjermen. Deretter må vi skifte grep igjen for å kunne bruke skjermen. Dette innebærer to ekstra bevegelser som du må utføre hver eneste gang du skal bruke mobilen eller bare sjekke klokken, se om du har fått tekstmeldinger og e-post eller lignende.

I tillegg har vi en tendens til å treffe volumtastene med tommelen hver gang vi må bytte grep for å trykke på av/på-tasten.

Løsningen kan være å bruke venstrehånden til å aktivere og deaktivere skjermen når det lar seg gjøre. For den lille delen av befolkningen som er venstrehendte er det nok bare en fordel at tasten er på venstre side.

Klar og lyssterk skjerm

Skjermen er den samme som vi finner hos den vesentlig dyrere storebroren ZTE Grand Era LTE. Vi snakker om en 4,5 tommer stor skjerm med 720 x 1280 pikslers oppløsning, noe som er imponerende i denne prisklassen. Den oppleves skarp og lyssterk, og innsynsvinkelen er god.

Gammel Android

Android OS i versjon 4.0.4 Ice Cream Sandwich er ikke av nyeste sort. Versjon 4.1 Jelly Bean har vært ute på markedet i snart et år og 4.2 Jelly Bean siden november. Jelly Bean-variantene har jevnere menyer, ny varslingsmeny, smartere widgeter og endel andre småting.

Vi vil ikke gå så langt som å kalle versjon 4.0.4 utdatert, men vi liker dårlig at ZTE har vært treige med å bytte versjon. Det sier noe om hva slags oppdateringsfrekvens vi kan vente oss i fremtiden.

Det er fare for at du sitter igjen med en utdatert Android-telefon om noen år. Det kan redusere levetiden ettersom både sikkerhet og kompatibilitet svekkes når du har en gammel Android-versjon, i tillegg til at du kanskje vil savne nye funksjoner som andre Android-brukere har glede av.

Akkurat i dag fungerer imidlertid 4.0.4 helt greit, og vi savner ingen vesentlige funksjoner som vi finner i Jelly Bean-versjonene.

Rotete

Android OS 4.0.4 fungerer som det skal, men vi må si at det er litt vanskelig å finne frem i telefonen. I programmenyen finner du uhorvelig mange ikoner, og vi bruker bare en brøkdel av disse. Det gjør det bare vanskelig å finne frem.

Innstillingsmenyen har også blitt noe mer avansert i løpet av de siste Android-versjonene, men vi synes likevel ikke det har blitt vanskeligere å finne frem her likevel takket være god organisering.

Egen låseskjerm

ZTEs egne låseskjerm fungerer slik at du holder tommelen over låseknappen for å låse opp telefonen etter å ha aktivert skjermen ved hjelp av tasten på toppen av telefonen. Trekker du fingeren ut fra låsesymbolet, slik vi er vant med fra andre Android-telefoner, får du en rekke snarveisvalg i blomsterutforming med seks kronblader. Du kan selv velge hva du vil ha snarveier til her, men som standard er det telefon, lyd av/på, kalender, e-post og kamera.

Låseskjermen fungerer bra, selv om vi av og til er så utålmodige at vi synes å holde fingeren på låsesymbolet for å låse opp tar for lang tid.

Forferdelig tastatur og ordbok

Det er veldig enkelt å bytte ut skjermtastaturet i Android, og i Grand X Pro bør du benytte deg av muligheten. Svært mange ord vi skriver byttes ut med helt merkelige ord, slik som at for eksempel grill blir troll og grillmat blir trollmat. Når vi skulle unnskylde ordbokens merkelige valg til motparten (som fikk beskjed om at undertegnede har troll, men at han måtte ta med seg trollmat), ble “ordbokens” til “ordninens” – som så vidt vi vet ikke er et ord. Velkomstdrinken blir bellonatdrinken. Eiendeler blir døendeler. Vi kunne brukt flere sider på flere eksempler, men du har sikkert tatt poenget. Ordlisten er ikke helt god.

Ta gjerne med din egen trollmat ...

Videre er vi ikke fornøyd med at ordboken gjerne brukes når vi skal skrive inn brukernavn og passord rundt omkring gjennom nettleseren. Ordlisten tror da at vi skriver inn vanlig tekst, og spør om vi skal lagre alle de nye ordene som skrives inn. Det er ikke bra for sikkerheten, så vel som veldig irriterende. Hver gang du har bekreftet at det faktisk er det du skriver som skal stå der, lager telefonen et mellomrom. Dermed måtte vi tidvis bruke lang tid og mange forsøk på å logge inn.

Budskapet er altså: bytt inndatasystem fra det som kalles TouchPal til noe helt annet. Undertegnede liker SwiftKey godt. GO Keyboard har blitt svær populært i det siste, og kan være verdt en titt. Du kan også gå for Googles eget Android-tastatur dersom du liker det best.

I esken

  • Mobiltelefon
  • Batteri (utskiftbart)
  • Øreplugger
  • USB-kabel
  • 230V~ til USB (brukes sammen med USB-kabelen ved lading)
  • Diverse papirer

Teknologi og funksjoner

Foto: Einar Eriksen

I denne prisklassen kan du ikke regne med å få 4G-hastighet på mobilnettet. Her er makshastigheten i nedlasting 7,2 Mbps og opplasting 5,76 Mbps. Litt dyrere telefoner stiller med 21 Mbps maksimal nedlastingshastighet i HSPA så vel som 100 Mbps i LTE-nettet.

LTE eller ei?

“Trenger jeg LTE?” er et spørsmål som sitter løst hos mange. Du kan sammenligne det å gå fra HSPA til LTE på mobilen med å oppgradere nettlinjen. Det tar kortere tid å laste inn nettsider over LTE enn det gjør over HSPA. Nå som Netflix og lignende strømmingstjenester for video inntar mobilen i større grad samtidig som mange mobiler kan kobles til TV-skjermen, er det kanskje ekstra aktuelt.

Hvis du er blant forbrukerne som vil ha det nyeste og raskeste, og vil slippe lastetid når du skal se videoer på mobilen, er det ingen tvil om at du bør vurdere å bla opp for en LTE-mobil for å ikke bli akterutseilt. For deg som bare vil surfe av og til så vel som å sende litt e-post spiller det nok ingen rolle.

Prosessoren i Grand X Pro er, som seg hør og bør, svakere enn i toppmodellene. Vi snakker imidlertid om en tokjernet sak på 1,2 GHz, og denne prisklassen er det veldig bra. Grafikkbrikken står det noe dårligere til med. Vi snakker om en PowerVR SGX531 med 65 nm-teknologi, som er på nivå med Adreno 200 som vi kjenner fra HTC Legend og Sony Ericsson Xperia X10 mini. Disse nevnte telefonene er nå utdaterte.

På neste side kjører vi noen ytelsestester av Grand X Pro.

Ikke all verdens minnekapasitet

Av minne er det 2 GB tilgjengelig for brukeren, og i tillegg følger det med et minnekort på 4 GB. Det er ikke akkurat imponerende, men minnekortet kan byttes ut for å utvide minnekapasiteten.

Arbeidsminnet er på 1 GB. Dette sier noe om hastigheten på mobilen, og får innvirkning på ytelsestestene du kan se resultatene fra på neste side. 1 GB er godkjent i denne prisklassen.

Batteriet rommer 2000 mAh energiladning, noe som bør holde ganske lenge. Det virker imidlertid som om skjermen er ganske så strømkrevende, slik at batteriet takker for seg noe snarere enn vi hadde regnet med i forhold til batteristørrelsen. Over midten av treet havner den likevel, og med ganske mye bruk holdt den et par dager i testperioden.

Foto: Einar Eriksen
Chrome gjør det lett å trykke på små lenker.

To nettlesere

Grand X Pro føyer seg i rekken av nyere Android-mobiler med to innebygde nettlesere. Her finner du både den WebKit-baserte standardnettleseren som fins i alle Android-telefoner og Google Chrome.

Vi ser ikke egentlig poenget med to nettlesere. Chrome gjør det samme som standardnettleseren og litt til, som for eksempel å synkronisere bokmerker og åpne faner mot PC-en din. Samtidig er den faktisk noe enklere å bruke. Når du skal trykke på knøttsmå lenker gir nettleseren deg automatisk et innzoomet bilde av lenkene i området der du trykket slik at du kan trykke en gang til på riktig lenke i større format. Dermed slipper du å bomme på lenkene.

Alt i alt fungerer Chrome svært bra. Standardnettleseren er også en god nettleser, selv om den er overflødig.

To e-postlesere

Android gir deg også to e-postlesere; én for Gmail og én for alt annet så vel som Gmail om du vil. Gmail-leseren har i det siste blitt litt mer fargerik i utsendet, men fungerer ellers akkurat som før. Det vil si bra, uten at vi savner vesentlige funksjoner. Den andre e-postleseren støtter de fleste e-postkontoer, flere e-postkontoer i samtidig bruk og har en god søkefunksjon.

Kalenderen er oversiktlig, brukervennlig og funksjonsrik. Synkronisering mot Googles nettjenester gjør det enkelt å holde orden på avtaler.

Notatblokk

En forhåndsinstallert notatblokk er noe vi ønsker velkommen. Ellers er det en rekke andre applikasjoner som følger med. En lynmeldingsklient og filbehandler kan for eksempel være kjekt å ha. For øvrig er det jo enkelt å laste ned andre nytteapplikasjoner fra Google Play, som applikasjonsbutikken heter nå for tiden.

GPS med assistering er på plass, men i vårt eksemplar rotet GPS-en en hel del i noen tilfeller mens vi var i skogen i testperioden, slik at vi ble fortalt at vi var på et helt galt sted. Vi vet ikke helt hva dette skyldes, og klarte ikke å gjenskape problemet etterpå. Det skyldes neppe vanlig unøyaktighet, ettersom vi fikk vite at GPS-en hadde god dekning og den likevel bommet på ikke bare noen titalls meter men hele fem kilometer.

Alt i alt er Grand X Pro ikke noen stor sinke på teknologi og funksjoner-biten, men vi kunne ønsket oss raskere maskinvare og NFC. LTE er foreløpig forbeholdt vesentlig dyrere telefoner.

Underholdning

Som musikkspiller kommer Grand X Pro til sin rett. Riktignok er ørepluggene som følger med svært dårlige, slik medfølgende øreplugger pleier å være. Plugger du inn et bedre sett får du kraftig lyd med mye dybde i bassegmentet. Samtidig virker ikke diskanten for skarp og hele mellomtoneregisteret når frem.

Av musikkspillere finner du Play Music, som er Googles musikktjeneste. I Norge er tjenesten foreløpig veldig begrenset, men fungerer greit som musikkspiller. Ellers har du også en musikkspiller som bare heter "Musikk" i menyen. Denne fungerer også helt greit.

Den innebygde høyttaleren i Grand X Pro spiller ikke veldig høyt og med ganske dårlig lydkvalitet, men den duger til telefonsamtaler og andre småting, inkludert videosnutter.

Den medfølgende videospilleren støtter de aller fleste formater, slik at du slipper å konvertere filmer. Skjermen er stor, og egner seg bra for video med god kontrast og høy oppløsning.

Som spilltelefon duger Grand X Pro for det meste greit, men hjemtasten, flervalgtasten og tilbaketasten som befinner seg nederst på skjermen er lett å komme borti mens du spiller, noe som kan være plagsomt i lengden. 3D-spill med heftig grafikk kan bli litt utfordrende for maskinvaren. En ikke altfor kraftig prosessor og en ganske svak grafikkbrikke gjør at telefonen skorer lavt på ytelsestestene.

Bra kamera til prisen

Vi har sett bedre mobilbilder, men med prisen i bakhodet er dette godt levert. Bildene har klare og naturtro farger og god detaljgjengivelse. Dynamikkomfanget er også bra, slik at vi ikke får bilder med store områder som er helt mørke eller helt lyse med mindre vi har gjort noe helt galt når vi tok bildet.

Bildene omfattes av både støy på grunn av en noe lyssvak brikke som kompenseres for gjennom programvare, så vel som en litt hissig støyfjerning som gjør at spesielt løvtrær som ikke er i fokus på bildene ser litt kunstige ut. Men dette er enkelt å tilgi når vi ser på telefonens prislapp.

Videokameraet tar som standard videoer i 640 x 480 piksler, men kan justeres opp til 720p-oppløsning. Videoene tas opp uten hakking, og det fokuseres hele tiden under opptaket. Du kan også sette fokus på et punkt ved å trykke på ønsket område på skjermen.

Nedenfor kan du se bilder tatt med Grand X Pro i testperioden.

Konklusjon

Skal du ha en telefon med stor og god skjerm til en billig penge, kommer du ikke unna ZTE Grand X Pro. Her får du en 4,5 tommers skjerm med oppløsning på 720 x 1280 piksler. Det gir mange tommer og piksler for pengene.

Kvalitetsfølelsen i Grand X Pro imponerer. Telefonen har en blank ramme, en heldekkende overflate av ripesikkert glass og et bakdeksel som ikke knirker. Telefonen er både tynn og lett samtidig som den føles eksklusiv.

Videre er både kameraet og musikkspilleren absolutt godkjent, og videoer av alle formater spilles av på den store og klare skjermen på en utmerket måte.

Batteritiden er også bedre enn vi er vant med i dagens mobilverden, takket være et 2000 mAh stort batteri.

Litt svak

Prosessoren i Grand X Pro er en tokjernervariant, noe som er bra denne prisklassen. Men på grafikken henger ZTE etter på utviklingen. Dersom du har planlagt heftige 3D-opplevelser i førstepersons skytespill på mobilen, bør du se etter noe kraftigere. Vi synes også 2 GB telefonminne er for lite.

Menyene er av typen Android, men er dessverre av en snart utdatert versjon. Grensesnittet er litt rotete, og ZTEs eget medfølgende tastatur er horribelt i bruk, men for øvrig fungerer menyene bra. Siden det er Android i bunnen, er det enkelt å bytte ut både menyoppsettet og tastatur for en mer brukervennlig mobilopplevelse.

Alternativer

Er du ute etter helt enkle menyer, og kan ofre litt fleksibilitet, kan det være lurt å se litt på Windows Phone. Samsung Ativ S er et utmerket alternativ for bare noen hundrelapper mer enn du må betale for Grand X Pro.

For å få mest mulig ytelse for pengene bør du se på LG Optimus G, som også har 4G, eller den noe rimeligere Huawei Ascend D-quad.

Men vil du bare ha en billig mobil med tokjerneprosessor og stor skjerm, som gjør det godt på de fleste andre funksjoner også, kan det være klokt å ta en titt på ZTE Grand X Pro.

annonse