Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZTE Grand X Pro

Skikkelig kvalitetsfølelse trenger ikke koste skjorta

ZTE Grand X Pro leverer sterkt på de fleste punkter.

Design, skjerm og menyer

ZTE er kjent for mobiltelefoner som koster mye mindre, men som er nesten like bra som toppmodellene. I skrivende stund er ZTE Blade III antakelig den beste mobilen du kan få for under en tusenlapp, og Grand X IN imponerte med mye kraft for pengene da vi testet den.

Selskapet har altså veldig ofte truffet spikeren på hodet, men i vår test av toppmodellen ZTE Grand Era LTE anbefaler vi å styre unna. Dårlig kamera, dårlig ytelse, gammel Android-versjon, bugs og rare oversettelser bidro til et lavt terningkast. Var det starten på en dårlig periode for ZTE, eller var det et engangstilfelle?

På testbenken nå er Grand X Pro, som gjerne kan kalles en fornyet versjon av Grand X og Grand X IN. Nykommeren fås kjøpt til under 2000 kroner i butikkene.

Godt førsteinntrykk

Det er umulig å få inntrykk av at Grand X Pro koster under et par tusenlapper ved å se eller kjenne på telefonen. En hard glassoverflate dekker hele fronten, en stilren ramme i metall gir et godt inntrykk og bakdekselet sitter som støpt uten å lage knirkelyder. Kvalitetsfølelsen er på høyde med det andre telefoner i femtusenkronersklassen kan vise til.

Vi kunne kanskje satt fingeren på at bakdekselet er av typen som bøyes lett og som du må bruke litt makt for å få til å slippe telefonen, men dette gjelder også mange mye dyrere telefoner. Det virker ganske voldelig å løsne bakdekselet, men plasten inneholder ftalater nok til å kunne bøyes i imponerende skarpe vinkler uten å knekke, men du bør være litt forsiktig når du tar bakdekselet av og på i et tosifret antall vinterlige kuldegrader.

Utseendemessig er det ikke mye å sette fingeren på. Telefonen er stilren, og ser langt dyrere ut enn den er. I testperioden fikk vi utelukkende positive kommentarer fra andre på telefonens utseende.

Skjermen er av den ripesikre varianten med komprimert overflate. Les mer om ripesikkert glass »

I denne prisklassen er det ingen tvil om at byggekvalitet og design er noe som taler til fordel for Grand X Pro. Den virker ikke solid på den måten at vi ikke er redd for å slippe den i bakken eller søle vann på den. Eksklusiv er nok i så måte et bedre ord enn solid.

Foto: Einar Eriksen

Må bytte grep for å aktivere skjermen

Plassering av volumtaster, frontkamera og vanlig kamera innebærer ingen overraskelser eller frustrasjoner. Av en eller annen grunn har imidlertid ZTE plassert av/på-knappen, som også brukes til aktivering og deaktivering av skjermen, på venstre side på toppen av telefonen. Det gjør at den er litt vanskeligere å nå for høyrehendte.

Det høres ut som en knøttliten detalj, men i et normalt høyrehåndsgrep når vi ikke tasten slik at vi må skifte grep for å aktivere skjermen. Deretter må vi skifte grep igjen for å kunne bruke skjermen. Dette innebærer to ekstra bevegelser som du må utføre hver eneste gang du skal bruke mobilen eller bare sjekke klokken, se om du har fått tekstmeldinger og e-post eller lignende.

I tillegg har vi en tendens til å treffe volumtastene med tommelen hver gang vi må bytte grep for å trykke på av/på-tasten.

Løsningen kan være å bruke venstrehånden til å aktivere og deaktivere skjermen når det lar seg gjøre. For den lille delen av befolkningen som er venstrehendte er det nok bare en fordel at tasten er på venstre side.

Klar og lyssterk skjerm

Skjermen er den samme som vi finner hos den vesentlig dyrere storebroren ZTE Grand Era LTE. Vi snakker om en 4,5 tommer stor skjerm med 720 x 1280 pikslers oppløsning, noe som er imponerende i denne prisklassen. Den oppleves skarp og lyssterk, og innsynsvinkelen er god.

Gammel Android

Android OS i versjon 4.0.4 Ice Cream Sandwich er ikke av nyeste sort. Versjon 4.1 Jelly Bean har vært ute på markedet i snart et år og 4.2 Jelly Bean siden november. Jelly Bean-variantene har jevnere menyer, ny varslingsmeny, smartere widgeter og endel andre småting.

Vi vil ikke gå så langt som å kalle versjon 4.0.4 utdatert, men vi liker dårlig at ZTE har vært treige med å bytte versjon. Det sier noe om hva slags oppdateringsfrekvens vi kan vente oss i fremtiden.

Det er fare for at du sitter igjen med en utdatert Android-telefon om noen år. Det kan redusere levetiden ettersom både sikkerhet og kompatibilitet svekkes når du har en gammel Android-versjon, i tillegg til at du kanskje vil savne nye funksjoner som andre Android-brukere har glede av.

Akkurat i dag fungerer imidlertid 4.0.4 helt greit, og vi savner ingen vesentlige funksjoner som vi finner i Jelly Bean-versjonene.

Rotete

Android OS 4.0.4 fungerer som det skal, men vi må si at det er litt vanskelig å finne frem i telefonen. I programmenyen finner du uhorvelig mange ikoner, og vi bruker bare en brøkdel av disse. Det gjør det bare vanskelig å finne frem.

Innstillingsmenyen har også blitt noe mer avansert i løpet av de siste Android-versjonene, men vi synes likevel ikke det har blitt vanskeligere å finne frem her likevel takket være god organisering.

Egen låseskjerm

ZTEs egne låseskjerm fungerer slik at du holder tommelen over låseknappen for å låse opp telefonen etter å ha aktivert skjermen ved hjelp av tasten på toppen av telefonen. Trekker du fingeren ut fra låsesymbolet, slik vi er vant med fra andre Android-telefoner, får du en rekke snarveisvalg i blomsterutforming med seks kronblader. Du kan selv velge hva du vil ha snarveier til her, men som standard er det telefon, lyd av/på, kalender, e-post og kamera.

Låseskjermen fungerer bra, selv om vi av og til er så utålmodige at vi synes å holde fingeren på låsesymbolet for å låse opp tar for lang tid.

Forferdelig tastatur og ordbok

Det er veldig enkelt å bytte ut skjermtastaturet i Android, og i Grand X Pro bør du benytte deg av muligheten. Svært mange ord vi skriver byttes ut med helt merkelige ord, slik som at for eksempel grill blir troll og grillmat blir trollmat. Når vi skulle unnskylde ordbokens merkelige valg til motparten (som fikk beskjed om at undertegnede har troll, men at han måtte ta med seg trollmat), ble “ordbokens” til “ordninens” – som så vidt vi vet ikke er et ord. Velkomstdrinken blir bellonatdrinken. Eiendeler blir døendeler. Vi kunne brukt flere sider på flere eksempler, men du har sikkert tatt poenget. Ordlisten er ikke helt god.

Ta gjerne med din egen trollmat ...

Videre er vi ikke fornøyd med at ordboken gjerne brukes når vi skal skrive inn brukernavn og passord rundt omkring gjennom nettleseren. Ordlisten tror da at vi skriver inn vanlig tekst, og spør om vi skal lagre alle de nye ordene som skrives inn. Det er ikke bra for sikkerheten, så vel som veldig irriterende. Hver gang du har bekreftet at det faktisk er det du skriver som skal stå der, lager telefonen et mellomrom. Dermed måtte vi tidvis bruke lang tid og mange forsøk på å logge inn.

Budskapet er altså: bytt inndatasystem fra det som kalles TouchPal til noe helt annet. Undertegnede liker SwiftKey godt. GO Keyboard har blitt svær populært i det siste, og kan være verdt en titt. Du kan også gå for Googles eget Android-tastatur dersom du liker det best.

I esken

  • Mobiltelefon
  • Batteri (utskiftbart)
  • Øreplugger
  • USB-kabel
  • 230V~ til USB (brukes sammen med USB-kabelen ved lading)
  • Diverse papirer