TestHTC Windows Phone 8X

Her er HTCs Windows-flaggskip

HTC Windows Phone 8X er både rask og pen å se på. Men den har noen barnesykdommer.

Skjerm, design og menyer

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 132,4 x 66,2 x 10,1 mm
Vekt: 130 gram
Skjerm: S-LCD2, 4,3 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kamera.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Windows Phone 8
Pris: Fra 4300 kroner

Kort sagt:

Super skjerm

Raske menyer

Barnesikker

Hovedtasten er litt vrien å føle seg frem til

Mangler søkefunksjon i mange av menyene

HTC har valgt et nytt formspråk for sin første modell med operativsystemet Windows Phone 8. Formen er inspirert av firkantene i Microsofts nye brukergrensesnitt. Det har åpenbart også inspirert fargevalget på de to modellene som har farge. Den ene er blå, den andre er gul-grønn. En rød modell skal visstnok også finnes, men det er usikkert om denne kommer til Norge.

Myk firkant

Men selv om en firkant er utgangspunkt for designen på telefonen (og hvilken smartmobil har egentlig et annet utgangspunkt), er det slett ikke en flat kloss vi snakker om. Telefonen har unibody, som er nynorsk og betyr at hele chassiset er støpt eller frest ut i ett stykke. Siden det her er snakk om plast i form av polykarbonat, er det en støpeprosess som er utgangspunktet for telefonen. I plasten er det drillet mikroskopiske hull som erstatter det mer vanlige metallgitteret du ofte ser i høyttalerspaltene på andre mobiltelefoner.

De ørsmå hullene er boret med høy presisjon.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Plasten er gjennomfarget, slik at du ikke får fargeavskalling ved slitasje. Overflaten er ikke helt glatt, men føles nesten som fløyel når du holder telefonen i hånden. Plasserer du HTC Windows Phone 8X på bordflaten med skjermen ned, ser du hva HTC mener med Pillow Design (putedesign). Telefonen er tykkest på midten, men den er ikke så rund i ryggen at den blir liggende å gynge. Ute på sidene dannes en avrundet egg, der telefonen bare er to-tre millimeter tykk. Det er denne kanten du kjenner når du holder i telefonen, og dermed føles den en god del tynnere enn den egentlig er.

Ikke at den er så tykk på det tykkeste heller, der den måler 10,12 millimeter.

Superskjerm

Ingen mobil har høyere pikseltetthet i skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen ligger bak et glass som dekker nesten hele fronten. Dette glasset er Gorilla Glass v.2. Glasset er svakt buet mot kantene og danner en illusjon av å flyte som en vannhinne. I glasset ligger et 4,3-tommer LCD-panel med en bildeoppløsning på 1280 x 720 punkter.

Det gir en pikseltetthet på 342 PPI, som tangerer rekorden til Sony Xperia S. Skjermen er skarp og klar, med god fargegjengivelse og god kontrast.

Telefonen har tre fysiske taster som alle sitter i kanten på rammen. Tasten på toppen av telefonen er av/på-tast som også tenner og slukker skjermen. Øverst på høyre side sitter volumtasten, mens kameratasten sitter lenger ned på samme side. Volumtasten er såpass fast, at du sipper å frykte at du utilsiktet skal komme nær den under samtaler.

God konstruksjon

Simkortet ligger i denne lille skuffen på toppen av telefonen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

SIM-kortet (MicroSIM) sitter i en liten skuff du trenger en nål eller lignende for å åpne. Et verktøy for dette følger også med i esken. Luken er nesten usynlig, og det er ingen fare for at skuffen skal åpne seg ved et uhell.

Alt i alt later byggekvaliteten til å være meget god. Vi har i alle fall ikke funnet andre svakheter ved designen enn at glasset over kameraet på baksiden flukter med telefonens overflate, og muligens kan være noe utsatt for riper.

Levende startskjerm

Grensesnittet er det som tidligere ble kalt Metro UI, men som nå har fått navnet Modern UI. Microsoft har gjort et poeng av å fortelle at deres startside bruker Live Tiles (fliser som «lever»), i stedet for et rutenett med ikoner. Nå minner Live Tiles nok mest om kvadratiske og rektangulære versjoner av det som på Android-mobiler kalles Widgets. Det betyr at flisene kan inneholde oppdatert informasjon basert på informasjon fra applikasjonen de peker til. Selv om det ikke er vanlige ikoner, så virker flisene som snarveitaster til de underliggende programmene.

Flisene kommer i tre størrelser, og du kan flytte rundt på dem ved å trykke på dem til de «løsner», for så å skyve dem dit du vil ha dem. Når flisen er flyttbar dukker det også opp en liten pil du kan trykke på for å bytte mellom de tre formatene. De største flisene er rektangulære, og fyller bredden på skjermen. De mellomstore er kvadratiske, og du får plass til to i bredden. De minste er også kvadratiske, og du får plass til fire av dem på samme område som én mellomstor flis, eller åtte på den plassen de største flisene bruker.

Det er praktisk å kunne gjøre flisene som bare er snarveier små, mens fliser med mye informasjon kan gjøres større.

Grensesnittet kan i noen grad tilpasses enge preferanser.Foto: Amobil.no

Låseskjerm

Nytt på Windows Phone 8 er at du kan velge hvilken informasjon som skal vises på låseskjermen. Her har du mulighet for å sette opp fem apper som skal fore låseskjermen med informason. Du kan også velge temalåseskjerm fra Facebook eller HTC. Velger du Facebook får du se bilder fra albumet ditt på låseskjermen. Velger du HTC får du værvarsel med tilhørende grafikk.

Barnehjørnet

Trekk låseskjermen til side, og ungene får tilgang til apper som ikke krever at telefonen er ulåst.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Om du setter kode på telefonen og aktiverer funksjonen "Barnehjørne", kan du trygt låne bort mobilen din til ungene. Ved å sveipe låseskjermen til side kommer de til en meny med apper du har godkjent at de kan bruke. På den måten kan de få tilgang til spill eller andre apper, uten at de kommer til e-post, fotoalbum eller Facebook-kontoen din.

Skal du komme til meldinger og annet innhold du vil ha for deg selv, må telefonen åpnes med en PIN-kode som du selv har valgt.

WP8-menyer, versus iPhone og Android

På Android kan du ha flere startskjermer. På Windows Phone har du bare én, men du kan gjøre den så lang som du har applikasjoner til.

På iPhone har du ikke startskjerm på samme måte, men går direkte til et rutenett med med ikoner for hvert program. Her kan du ha mange sider med ikoner, og du blar mellom sidene ved å feie skjermbildet til side med en finger.

Matrisen med ikoner finnes også på Android-mobiler, og også her kan det være flere slike skjermer i bredden, eventuelt i høyden.

Microsoft har løst dette på en annen måte. Trekker du startskjermen til venstre kommer du til en meny der programmene er listet under hverandre. Siden bredden ikke utnyttes kan listen over ikoner i denne menyen bli lang. Du kan ikke bestemme rekkefølgen på programmene i denne menyen. Er appene du bruker ofte plassert langt nede på listen, kan du kopiere dem til fliser på startskjermen. Disse kan du som kjent stokke om på. Men du kan ikke lage en flis som representerer en gruppe programmer, slik du kan opprette temaikoner på iPhone.

Lite, men svært bra skjermtastatur

Skjermtastaturet fungerer bedre enn vi fryktet da vi så de små tastene.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Tatstaturet for meldinger er smalt, med hele elleve boksaver (qwerty) på en skjerm som måler snaut 5,5 cm i bredden. Det gir mindre enn 5 millimeter bredde på hver tast. Taster og symboler hentes opp med en egen tast, og er følgelig ikke representert på standardtastaturet. Unntaket når du skriver i adressefelt, er symbolene semikolon, punktum og alfakrøll.

Når du skriver i det vanlige tekstfeltet er semikolon på tastaturet byttet ut med snarvei til ulike uttrykksikoner (smilefjes, blunkefjes osv.) Alfakrøll erstattes av komma, og dukker først opp igjen når du bytter til tall og symboltastatur.

Mellom symboltast og tasten for uttrykksikoner ligger en tast som lar deg veksle mellom språk. Hvilke språk bestemmer du i innstillingene. Når telefonen settes opp som norsk, vil du ha norsk og engelsk som standardvalg.

Selv om tastaturet er trangt, opplever vi lite feiltasting. Det skyldes verken at vi har små fingre eller utsøkt fingerspitzgefühl. HTC bruker en teknologi som gjør deg mindre avhengig av å treffe midt på riktig tast. Skriver du med telefonen liggende vertikalt, typisk om du taster med begge tomlene, så blir hver tast større (tastaturet blir nesten 7,9 centmeter bredt). Mens du taster dukker det opp ordforslag på en linje over tastene. Berører du et slikt forslag settes det automatisk inn i teksten, og du kan skrive videre på neste ord.

Dårlige søkefunksjoner

Berøringsfeltene under skjermen er de vanlige; tilbake, hjem og søk. Berører du søketasten mens du er inne i en applikasjon, så åpnes Bing, som er Microsofts svar på Google-søk. Det hadde unektelig vært enklere om søketasten var dynamisk, slik at du ved å trykke på denne mens du er i en applikasjon, heller kunne søke i applikasjonen. Når vi åpner "personer" eller musikkbiblioteket, ønsker vi gjerne å søke etter et navn eller en sang. Men trykker vi på søketasten, sender Bing-søk oss ut på Internett.

For å søke i "personer"-appen må du bla til siden "alle", og åpne søk fra søkeikonet som dukker opp på skjermen. Det er fire sider i denne appen, bare en av dem har snarvei til søkefunksjon.

Musikkapplikasjonen har ikke søkefunksjon i det hele tatt. Nå flyter menyene svært bra, så å finne frem ved hjelp av sveip i alfabetiske lister er ikke helt håpløst. Har du en stor samling spill, er heller ikke denne søkbar.

I esken:

  • Mobiltelefon
  • Stereo øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • SIM-kort verktøy (nål)
  • Dokumentasjon