Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC Windows Phone 8X

Her er HTCs Windows-flaggskip

HTC Windows Phone 8X er både rask og pen å se på. Men den har noen barnesykdommer.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjerm, design og menyer

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 132,4 x 66,2 x 10,1 mm
Vekt: 130 gram
Skjerm: S-LCD2, 4,3 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kamera.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Windows Phone 8
Pris: Fra 4300 kroner

Kort sagt:

Super skjerm

Raske menyer

Barnesikker

Hovedtasten er litt vrien å føle seg frem til

Mangler søkefunksjon i mange av menyene

HTC har valgt et nytt formspråk for sin første modell med operativsystemet Windows Phone 8. Formen er inspirert av firkantene i Microsofts nye brukergrensesnitt. Det har åpenbart også inspirert fargevalget på de to modellene som har farge. Den ene er blå, den andre er gul-grønn. En rød modell skal visstnok også finnes, men det er usikkert om denne kommer til Norge.

Myk firkant

Men selv om en firkant er utgangspunkt for designen på telefonen (og hvilken smartmobil har egentlig et annet utgangspunkt), er det slett ikke en flat kloss vi snakker om. Telefonen har unibody, som er nynorsk og betyr at hele chassiset er støpt eller frest ut i ett stykke. Siden det her er snakk om plast i form av polykarbonat, er det en støpeprosess som er utgangspunktet for telefonen. I plasten er det drillet mikroskopiske hull som erstatter det mer vanlige metallgitteret du ofte ser i høyttalerspaltene på andre mobiltelefoner.

De ørsmå hullene er boret med høy presisjon.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Plasten er gjennomfarget, slik at du ikke får fargeavskalling ved slitasje. Overflaten er ikke helt glatt, men føles nesten som fløyel når du holder telefonen i hånden. Plasserer du HTC Windows Phone 8X på bordflaten med skjermen ned, ser du hva HTC mener med Pillow Design (putedesign). Telefonen er tykkest på midten, men den er ikke så rund i ryggen at den blir liggende å gynge. Ute på sidene dannes en avrundet egg, der telefonen bare er to-tre millimeter tykk. Det er denne kanten du kjenner når du holder i telefonen, og dermed føles den en god del tynnere enn den egentlig er.

Ikke at den er så tykk på det tykkeste heller, der den måler 10,12 millimeter.

Superskjerm

Ingen mobil har høyere pikseltetthet i skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen ligger bak et glass som dekker nesten hele fronten. Dette glasset er Gorilla Glass v.2. Glasset er svakt buet mot kantene og danner en illusjon av å flyte som en vannhinne. I glasset ligger et 4,3-tommer LCD-panel med en bildeoppløsning på 1280 x 720 punkter.

Det gir en pikseltetthet på 342 PPI, som tangerer rekorden til Sony Xperia S. Skjermen er skarp og klar, med god fargegjengivelse og god kontrast.

Telefonen har tre fysiske taster som alle sitter i kanten på rammen. Tasten på toppen av telefonen er av/på-tast som også tenner og slukker skjermen. Øverst på høyre side sitter volumtasten, mens kameratasten sitter lenger ned på samme side. Volumtasten er såpass fast, at du sipper å frykte at du utilsiktet skal komme nær den under samtaler.

God konstruksjon

Simkortet ligger i denne lille skuffen på toppen av telefonen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

SIM-kortet (MicroSIM) sitter i en liten skuff du trenger en nål eller lignende for å åpne. Et verktøy for dette følger også med i esken. Luken er nesten usynlig, og det er ingen fare for at skuffen skal åpne seg ved et uhell.

Alt i alt later byggekvaliteten til å være meget god. Vi har i alle fall ikke funnet andre svakheter ved designen enn at glasset over kameraet på baksiden flukter med telefonens overflate, og muligens kan være noe utsatt for riper.

Levende startskjerm

Grensesnittet er det som tidligere ble kalt Metro UI, men som nå har fått navnet Modern UI. Microsoft har gjort et poeng av å fortelle at deres startside bruker Live Tiles (fliser som «lever»), i stedet for et rutenett med ikoner. Nå minner Live Tiles nok mest om kvadratiske og rektangulære versjoner av det som på Android-mobiler kalles Widgets. Det betyr at flisene kan inneholde oppdatert informasjon basert på informasjon fra applikasjonen de peker til. Selv om det ikke er vanlige ikoner, så virker flisene som snarveitaster til de underliggende programmene.

Flisene kommer i tre størrelser, og du kan flytte rundt på dem ved å trykke på dem til de «løsner», for så å skyve dem dit du vil ha dem. Når flisen er flyttbar dukker det også opp en liten pil du kan trykke på for å bytte mellom de tre formatene. De største flisene er rektangulære, og fyller bredden på skjermen. De mellomstore er kvadratiske, og du får plass til to i bredden. De minste er også kvadratiske, og du får plass til fire av dem på samme område som én mellomstor flis, eller åtte på den plassen de største flisene bruker.

Det er praktisk å kunne gjøre flisene som bare er snarveier små, mens fliser med mye informasjon kan gjøres større.

Grensesnittet kan i noen grad tilpasses enge preferanser.Foto: Amobil.no

Låseskjerm

Nytt på Windows Phone 8 er at du kan velge hvilken informasjon som skal vises på låseskjermen. Her har du mulighet for å sette opp fem apper som skal fore låseskjermen med informason. Du kan også velge temalåseskjerm fra Facebook eller HTC. Velger du Facebook får du se bilder fra albumet ditt på låseskjermen. Velger du HTC får du værvarsel med tilhørende grafikk.

Barnehjørnet

Trekk låseskjermen til side, og ungene får tilgang til apper som ikke krever at telefonen er ulåst.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Om du setter kode på telefonen og aktiverer funksjonen "Barnehjørne", kan du trygt låne bort mobilen din til ungene. Ved å sveipe låseskjermen til side kommer de til en meny med apper du har godkjent at de kan bruke. På den måten kan de få tilgang til spill eller andre apper, uten at de kommer til e-post, fotoalbum eller Facebook-kontoen din.

Skal du komme til meldinger og annet innhold du vil ha for deg selv, må telefonen åpnes med en PIN-kode som du selv har valgt.

WP8-menyer, versus iPhone og Android

På Android kan du ha flere startskjermer. På Windows Phone har du bare én, men du kan gjøre den så lang som du har applikasjoner til.

På iPhone har du ikke startskjerm på samme måte, men går direkte til et rutenett med med ikoner for hvert program. Her kan du ha mange sider med ikoner, og du blar mellom sidene ved å feie skjermbildet til side med en finger.

Matrisen med ikoner finnes også på Android-mobiler, og også her kan det være flere slike skjermer i bredden, eventuelt i høyden.

Microsoft har løst dette på en annen måte. Trekker du startskjermen til venstre kommer du til en meny der programmene er listet under hverandre. Siden bredden ikke utnyttes kan listen over ikoner i denne menyen bli lang. Du kan ikke bestemme rekkefølgen på programmene i denne menyen. Er appene du bruker ofte plassert langt nede på listen, kan du kopiere dem til fliser på startskjermen. Disse kan du som kjent stokke om på. Men du kan ikke lage en flis som representerer en gruppe programmer, slik du kan opprette temaikoner på iPhone.

Lite, men svært bra skjermtastatur

Skjermtastaturet fungerer bedre enn vi fryktet da vi så de små tastene.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Tatstaturet for meldinger er smalt, med hele elleve boksaver (qwerty) på en skjerm som måler snaut 5,5 cm i bredden. Det gir mindre enn 5 millimeter bredde på hver tast. Taster og symboler hentes opp med en egen tast, og er følgelig ikke representert på standardtastaturet. Unntaket når du skriver i adressefelt, er symbolene semikolon, punktum og alfakrøll.

Når du skriver i det vanlige tekstfeltet er semikolon på tastaturet byttet ut med snarvei til ulike uttrykksikoner (smilefjes, blunkefjes osv.) Alfakrøll erstattes av komma, og dukker først opp igjen når du bytter til tall og symboltastatur.

Mellom symboltast og tasten for uttrykksikoner ligger en tast som lar deg veksle mellom språk. Hvilke språk bestemmer du i innstillingene. Når telefonen settes opp som norsk, vil du ha norsk og engelsk som standardvalg.

Selv om tastaturet er trangt, opplever vi lite feiltasting. Det skyldes verken at vi har små fingre eller utsøkt fingerspitzgefühl. HTC bruker en teknologi som gjør deg mindre avhengig av å treffe midt på riktig tast. Skriver du med telefonen liggende vertikalt, typisk om du taster med begge tomlene, så blir hver tast større (tastaturet blir nesten 7,9 centmeter bredt). Mens du taster dukker det opp ordforslag på en linje over tastene. Berører du et slikt forslag settes det automatisk inn i teksten, og du kan skrive videre på neste ord.

Dårlige søkefunksjoner

Berøringsfeltene under skjermen er de vanlige; tilbake, hjem og søk. Berører du søketasten mens du er inne i en applikasjon, så åpnes Bing, som er Microsofts svar på Google-søk. Det hadde unektelig vært enklere om søketasten var dynamisk, slik at du ved å trykke på denne mens du er i en applikasjon, heller kunne søke i applikasjonen. Når vi åpner "personer" eller musikkbiblioteket, ønsker vi gjerne å søke etter et navn eller en sang. Men trykker vi på søketasten, sender Bing-søk oss ut på Internett.

For å søke i "personer"-appen må du bla til siden "alle", og åpne søk fra søkeikonet som dukker opp på skjermen. Det er fire sider i denne appen, bare en av dem har snarvei til søkefunksjon.

Musikkapplikasjonen har ikke søkefunksjon i det hele tatt. Nå flyter menyene svært bra, så å finne frem ved hjelp av sveip i alfabetiske lister er ikke helt håpløst. Har du en stor samling spill, er heller ikke denne søkbar.

I esken:

  • Mobiltelefon
  • Stereo øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • SIM-kort verktøy (nål)
  • Dokumentasjon

Teknologi og funksjoner

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1700/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 21 Mbit, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 3.0 + A2DP + HS
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Ikke oppgitt
Maskinvare: Dual Core 1,5 GHz Krait, Qualcomm MSM8960 Snapdragon, 1 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB
Minnekort: Nei
Nettleser: Internet Explorer HTML5
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Lommebok, Energisparing, Office-støtte, nettleser, kart, lykt, konvertering.
Synkronisering: Exchange Activesync, Facebook, MSN, værvarsel, aksjekurser

Kort sagt:

Har de viktigste teknologiene

Fullverdig kontorpakke

Nyttige sikkerhetsfunksjoner

God e-postleser

Rask og god nettleser

Ikke navigasjon

16 GB minne

Maskinvaren i HTC Windows 8X er atskillig kraftigere enn det vi har sett på telefoner med Windows 7.5. Det har sin naturlige forklaring i at Microsoft stiller andre maskinvarekrav til mobiler som skal kjøre Windows Phone 8. Samtidig er mange av begrensningene fra 7.5-tiden nå historie. Det er mulig med høyere skjermoppløsning, noe HTC har tatt konsekvensen av, med sin 4,3 tommer store 720 x 1280-skjerm.

Kraftig prosessor

Prosessoren er en Qualcomm MSM8960 Snapdragon med to Krait-kjerner på 1,5 GHz. Grafikken blir besørget av en Adreno 225-brikke. Det finnes mobiltelefoner med enda mer ekstrem ytelse, men farten er ikke noe problem på denne mobilen.

Her går det rett og slett unna i svingene, og vi har i alle fall ikke opplevd problemer med hakking eller forsinkelser.

Begrenset minne

Det er ikke plass for minnekort i telefonen, og det innebygde minnet er bare på 16 GB. Når vi omtaler 16 GB som "bare", så har det sammenheng med at du ikke kan utvide minnet med minnekort, og at det er begrenset hvor stor musikksamling du kan ha på telefonen – særlig om du også skal ha plass til litt film, noen apper og bildene du tar.

Microsoft hevder hardnakket at det er nok med 16 GB, og viser til at de fleste klarer seg med langt mindre. I tillegg får du 7 GB lagring på Skydrive, som er en skyløsning som er godt integrert på telefonen. Filer du har lagret på Skydrive vil du kunne åpne på telefonen, enten det er musikk, filmer, bilder eller Office-dokumenter.

Det er godt mulig 16 GB holder for de fleste. Med streamingtjenester på full fart inn i de flestes mobilhverdag, er det å lagre store bibliotek på mobilen ikke lenger så aktuelt. Du kan likevel få med deg musikk og video nok til en tre ukers ferie på et sted der du ikke ønsker å bruke penger på mobildata.

Kommer med NFC

HTC Windows Phone 8X har videre NFC-brikke (Near Field Communication). Denne gjør det enkelt å dele filer ved at du bare holder to NFC-mobiler mot hverandre. NFC vil også bli tatt i bruk som erstatning for kredittkort, nøkkelkort, busskort og mye annet som krever sikker autentisering.

Vi testet løsningen med overføring av filer mellom HTC Windows Phone 8X og Nokia Lumia 920, og det fungerte greit.

Fort Knox

Nettleseren er god, men har ikke støtte for Flash. Meldingsappen kombinerer SMS, MMS og forskjellige chat-tjenester. Officeløsningen fungerer utmerket, men du må laste ned en ekstra app for å vise PDF-filer.Foto: Amobil.no

For proffbrukere er det verdt å få med seg at Windows Phone 8 er utviklet med tanke på sikkerhet. Det er også årsaken til de fleste av begrensningene du finner i telefonen, så som at det ikke er fritt frem for å legge inn sine egne applikasjoner. Du får heller ikke tilgang til telefonens filstruktur på samme måte som på de gamle Windows 6.5-mobilene. Men i motsetning til på Windows 7.5, får du nå mulighet til å nå dokumenter og mediefiler. Alt innhold på telefonen kan krypteres, og det finnes løsninger som lar bedrifter som ønsker det kjøre tvungen sikkerhetspolicy på telefonene.

Til dette kommer at Windows Phone 8X er spekket med business-applikasjoner. Her er gode mobilversjoner av OneNote, Outlook, Word, Excel og PowerPoint. Den fungerer med tjenester som Sharepoint og Lync.

Epost vises i Outlook eller Hotmail-innboksen. Du kan ha flere kontoer på telefonen, men du kan ikke samle eller gruppere kontoer for å vise dem i en felles innboks. Vi har i alle fall ikke funnet noen slik funksjon på vår 8X. Åpner du en e-post vil du finne tilhørende samtaler samlet i en ryddig tråd.

Meldingsmaskin

E-post-leseren fungerer utmerket med alle de kjente leverandørene.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Med en Windows-mobil velger du enkelt om du vil sende en MMS, SMS eller chat via det vanlige meldingsgrensesnittet. Setter du egen status til tilgjengelig, vil du se hvilke av kontaktene dine som er på nett og kan motta «gratis SMS» i form av meldinger sendt over Internett.

Er kontakten du skal sende melding til tilgjengelig i flere kanaler, kan du enkelt velge hvilken kanal du vil ta kontakt i. Det fungerer bra, og alle meldinger samles på ett sted, så du kan holde oversikt over tidligere samtaler.

Ikke støtte for LTE (4G)

Wi-Fi-forbindelsen kan bundle linjer for raskere overføring av data i trådløse nett. Her er også støtte for rask 3G.

Men LTE-støtte har den ikke, så du vil ikke kunne oppnå 4G-hastigheter i mobilnettet.

God på tale, men hvor blir det av Skype?

Talekvaliteten i telefonen er svært god. Her hører vi godt, og vi blir hørt godt i den andre enden. I den grad det er noe å utsette på lyden, mistenker vi at dette skyldes komprimeringen i mobilnettet, snarere enn svakheter ved telefonen. Hvordan det fungerer med Skype gjenstår å se. Microsoft har kjøpt Skype og har demonstrert en Skype-app. Men denne appen er foreløpig ikke å finne i Microsoft Store.

Nettleseren støtter ikke Flash. Det er ingen overraskelse, for det var ikke støtte for Flash på forrige versjon av Windows Phone heller. iOS har aldri støttet Flash, og det er i ferd med å forsvinne også på Android-mobiler. Den viktigste grunnen er at innholdsleverandørene går over til HTML5, som er bedre egnet for mobiltilpassede sider. Men ikke alle har byttet ut Flash, og deler av Internett vil ikke være tilgjengelig på HTC Windows Phone 8X.

Ingen navigasjonsløsning ombord

Kartene i HTC Windows Phone 8X er basert på Nokia-maps, og ikke Bing, slik det var i tidligere Windows-mobiler.

Lokasjonstjenesten fra Nokia brukes også i Bing Søk. Når du søker etter steder i nærheten (lokale), vil du få opp treff med kart, omtrent som på Google Maps. Men kartet her er altså fra Nokia, og det er unektelig litt uvant å lese «resultater fra Nokia» på en HTC-mobil.

Til venstre slik Holmenkollbakken ser ut på kartløsningen fra Microsoft, som brukes i Endomondo-appen. I midten og til høyre er kartet som følger med telefonen. Navigasjon mangler. Det gjør Hoilmenkollbakken også, som her er fotografert for et par milliarder kroner siden. .Foto: Amobil.no

På Nokias 7.5-modeller var det kart både fra Bing og fra Nokia. Nokia hadde en rendyrket applikasjon for bilnavigering basert på sin egen teknologi. Nå er sving-for-sving-navigasjonen kastet ut, og du står igjen med et kart der ruten er tegnet inn på kartet, og anvisningen er gitt i form av en instruksjonsliste. Det fungerer dårlig når du kjører bil.

Navigasjon fra enkelte andre leverandører kan lastes ned i Microsoft Store, men koster ekstra. Vi fant heller ingen av de kjente navigasjonsløsningene i Microsoft Store.

Nokia skriver på sin blogg at de vil gjøre Nokia Drive tilgjengelig for andre produsenter, men de sier ikke noe om når. Det er heller ikke sikkert at de andre produsentene vil slippe Nokia inn i telefonene sine. Trolig vil Nokia uansett holde noen av godbitene for seg selv, i en løsning de kaller Nokia Drive Plus.

Lommebok

En annen funksjon vi kan nevne er «Lommebok». Denne appen lar deg samle kuponger, kredittkort medlemskap og mer på ett sted. Kredittkortene du samler kan brukes til å handle i Microsoft Store. Det er fremdeles ikke slik at du kan betale med mobilen på en NFC-terminal i butikken på hjørnet.

Multimedia

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister, SmartGlass
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Nei
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB (MHL - HDMI via overgang), minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube, Xbox Music, Xbox Movies
Kameraoppløsning: 8 megapiksler, bakbelyst brikke, blender 2,0
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p)

Kort sagt:

God formatstøtte

God lyd på hodetelefonutgangen

Svært god ytelse

Bra kamera

Krever adapter for HDMI

HTC satser hardt på å gjøre sin Windows Phone 8X til noe mer enn en hvilken som helst Windows-mobil. Og det er først og fremst på multimediebiten at slaget skal stå, om vi skal tro HTC.

I HTC Windows Phone 8X, har HTC tatt med seg partneren Beats, og bygget inn en 2,55 v forsterker som skal sørge for at ingen banker HTC på lydkvalitet.

Løsningen er en kombinasjon av innebygget forsterker og en algoritme som skal tilpasse lydbildet til ørepluggene du bruker. Eller sagt på en annen måte – bruker du hodetelefoner fra Beats, vil lydbildet fra telefonen være tilpasset disse.

Ikke bare bass

Lyden er knallgod, men grensesnittet er litt tungvint. Her er heller ingen lydutjevner (equalizer).Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Beats har måttet tåle mye kritikk fra de som mener å vite at produsenten bare pumper opp bassen, og skaper en illusjon av at det blir mer fylde i musikken. Vi skal ikke underslå at HTC Windows Phone 8X med Beats-headsett (følger ikke med) gir et lydbilde med mye bass. Men her er også plenty av mellomtoner og en fin diskant. Det låter rett og slett bra.

Vi har heller aldri vært borti en mobiltelefon som lar oss spille så høyt som dette. Om muligheten for å blåse ut hørselen er et godt salgsargument, er vi mer usikre på.

God lyd, men svakt grensesnitt

En av nyhetene i Windows Phone 8 er Xbox Music. Ved å kjøpe et Xbox Music Pass-abonnement får du tilgang til 30 millioner låter som du kan spille så mye du orker. Musikken kan også spilles på PC, Windows-brett og Xbox-konsollen din, med mobilen som fjernkontroll. Men du må ha Windows 8 på PC-en for å få tilgang til musikken du betaler for.

Men tjenesten omfatter også Xbox Movie, som er en streamingtjeneste for leie av film. Her kan du se en film på telefonen, og sette den over på TV-en via Xbox 360 og applikasjonen SmartGlass. Men det virker bare om du i tillegg til å leie filmen også har betalt et Xbox Live Gold-abonnement.

Musikkspilleren i mobilen ser bra ut, og lydkvaliteten er god. Men vi er ikke bare begeistret for grensesnittet Microsoft har utviklet. Det er et mareritt å finne frem i store musikksamlinger. Her er nemlig ikke noen god søkefunksjon. Du får heller ingen mulighet til å endre lydbildet (equalizer).

Deling via NFC

Du kan opprette spillelister på telefonen, men å administrere dem er et mareritt. Hvor legger du til en ny låt? Når du spiller en sang har du mulighet for å dele den via berøring (NFC), eller du kan sende låta som vedlegg i en e-post.

Vi liker muligheten for å få opp tilleggsinformasjon om artisten, og snarveien til Xbox Music Store, der du kan sveipe gjennom en liste med album av samme artist.

Telefonen spiller de vanligste lydformatene, inkludert Flac. Har du kodet hele musikksamlingen din til OGG Vorbis, må du velge en annen mobil.

Det er med andre ord ikke noe galt med lyden som kommer ut av HTC Windows Phone 8X, bort sett fra at du ikke kan justere lydbildet. Den største svakheten er at Microsoft i sin iver etter å gjøre grensesnittet elegant, har glemt brukervennligheten.

En detalj som likevel er brukervennlig, er at du alltid kommer til avspillingskontrollene ved å berøre volumtastene, og at spilleren kan betjenes fra låseskjermen. Det gjelder også om du spiller musikken din fra en streamingtjeneste.

Wimp som integrert app

Wimp er tilgjengelig som app nå (kan lastes ned fra Store), mens Spotify, ifølge Microsoft, kommer med sin app ganske snart. Wimp legger seg i det vanlige musikkgrensesnittet.

Fordelen med Wimp er blant annet at du enkelt kan legge musikken du hører inn i en spilleliste. Bare trykk på albumbildet, og du får opp snarveier til deling, merking som favoritt og plassering på spilleliste.

Xbox 360 kan styres fra mobilskjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Her er det, som på andre streamingtjenester, en lenke til låten på Wimp-serveren, og ikke selve musikk-filen, som sendes som e-post.

Kamera med god lysfølsomhet

HTC har valgt å bruke det samme kameraet på denne telefonen som de gjorde i sin toppmodell i Android-familien, One X. Det betyr at du har en blender på 2,0, og en oppløsning på 8 megapiksler. Bildene blir tatt i raw-format, og behandles i dette formatet før det komprimeres til jpg, og lagres på telefonen.

Løsningen gjør det enklere å ta gode bilder i svakt lys, og ved å gå veien om raw-formatet (ukomprimert) får du en bedre bildebehandling enn når denne skjer etter jpg-komprimeringen.

Bildekvaliteten på HTC Windows Phone 8X er god, men vi savner HDR (setter sammen to bilder med ulik eksponering) og burstmode (seriefotografering), som begge er tilgjengelige på androidmodellen HTC One X.

Selvportrett med venner

Kameraet har bleder 2,0 og tar gode bilder i svakt lys.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Frontkameraet har fått et nytt objektiv, som gjør at du kan ta bilder med «vidvinkel». Det betyr i praksis at du kan bruke frontkameraet for å ta bilder av deg selv og vennene dine. Før måtte du ha fryktelig lange armer for å få flere enn deg selv inn på bildet.

Kameraet betjenes med en egen kameratast, slik standarden er på Windows-mobiler. Selv om vi savner HDR og burstmode, er dette likevel et av de beste mobilkameraene du får kjøpt. Vi har knipset noen bilder og sammenliknet med Nokias kommende Pureview-mobil, Lumia 920. Lumia har mer naturtro farger, men dybdeskarpheten er best på HTC Windows Phone 8X.

Både front- og hovedkamera kan filme med full HD (1080p). Videokvaliteten er overraskende god, med mindre hakking enn vi har sett på en del tidligere modeller.

Xbox i lomma

Hold på tilbaketasten, og du får en oversikt over alle kjørende applikasjoner.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Med SmartGlass kan du koble sammen mobiltelefon, Xbox og forskjellige Windows 8-enheter.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Er du glad i spill, kan du glede deg over at Microsoft har gjort Windows Phone 8 til en del av Xbox-universet. Du kan bruke telefonen sammen med en Xbox-360, og spille spill med mobilen som fjernkontroll. Det skal også komme spill der mobilskjermen gir tilleggsinformasjon mens du spiller på konsollen. Du kan for eksempel få opp kart på telefonen, som viser hvor du er i spill-landskapet.

Vi forsøkte oss med mobilen som fjernkontroll til spill, men må medgi at vi nok foretrekker å spille med de ordinære kontrollene.
Men tjenesten omfatter også muligheten til å bruke musikktjenesten Xbox Music, som er en streamingtjeneste for musikk, og Xbox Movie, som er en streamingtjeneste for film. Her kan du se en film på telefonen, og sette den over på TV-en via Xbox 360 og applikasjonen SmartGlass.

Men det virker bare om du i tillegg til å leie filmen også har betalt et Xbox Live Gold-abonnement.

Du kan laste ned et hav av spill til telefonen, og du får med deg både Xbox Live-poeng og avatar til mobilen. Men da vi skulle laste ned Need for Speed, ble vi i stedet presentert for et spill der vi skulle være bønder. Ikke alt er helt riktig koblet i Microsoft Store.

Videospilleren i telefonen støtter flere format, også DivX. Men vi fikk ikke kjørt mkv-filer på telefonen. Filmene lar seg heller ikke streame til en TV via DLNA.

Konklusjon

HTC Windows Phone 8X (WP8X) er en svært god mobiltelefon, men operativsystemet Windows Phone 8 fra Microsoft bærer preg av å være på barnestadiet. Det ser frisk og innbydende ut, og maskinvaren har krefter nok til at skjermsveip og sidebytter glir som en lek.

Samtidig mangler telefonen enkelte funksjoner vi tar som en selvfølge på mobiltelefoner i toppsjiktet. Blant annet savner vi en fungerende navigasjonsløsning, og kameraet har ingen HDR-funksjon. Til dette kommer at du ikke kan søke i musikken du har lagret på telefonen, eller justere lydbildet med en equalizer.

Lekker og solid utførelse

Selve telefonen er det fint lite å utsette på. HTC WP8X er en mobiltelefon som skiller seg litt fra andre smartmobiler ved at den har en putedesign, der telefonen er tynn og avrundet i kantene, mens den er en del tykkere på midten.

Overflaten er matt, og føles nesten som fløyel. Chassiset er i ett stykke polykarbonat, en solid og gjennomfarget plast som sikrer minimal antenneskjerming. Skjermen er 4,3 tommer stor, og har en oppløsning på 720 x 1280 punkter. Dette er med andre ord en LCD-skjerm med svært høy pikseltetthet, noe som sammen med klare farger, god lysintensitet og god kontrast gir et av de beste skjermbildene du kan få på en mobiltelefon i dag.

Bra på foto og musikk

Vi nevnte at kameraet mangler HDR-funksjon, og kan legge til at det heller ikke har det som kalles «burst mode». HDR er teknologien som smelter sammen to bilder tatt med ulik lysfølsomhet, så du får med deg detaljer både i mørke og lyse områder på bildet.
Burst mode kalles det når du ved å trykke og holde på utløseren kan knipse en serie av bilder i rask rekkefølge.

Men selv om disse funksjonene mangler, er dette et svært godt mobilkamera. Det har høy lysfølsomhet, og signalbehandlingen foregår før bildet komprimeres til en jpg-fil og lagres på telefonen. Sluttresultatet blir stort sett meget bra.

Frontkameraet tar også brukbare bilder, og nytt her er en linse som tar inn litt mer av bredden i motivet, slik at du kan ta kan ta bilde av deg selv på en armlengdes avstand, og fortsatt få med deg to-tre venner på bildet.

Kameraet tar også opp HD-video som kvalitetsmessig er noe av det bedre et mobilkamera kan levere. Men siden øyet er et kresent organ, vil du på en større skjerm se at detaljrikdommen i filmene fra HTC WP8X slett ikke er så høy som betegnelsen HD 1080p kan lede til å tro. Også frontkameraet filmer i HD.

Lyden i HTC WP8X er svært kraftig, og skreddersydd for bruk med hodetelefoner fra Beats. Øreplugger følger selvsagt med, men disse er ikke fra Beats. HTC har valgt å spare penger ved å avspise deg med skrotplugger.

Sikkerheten er ivaretatt

Microsoft har ikke lagt skjul på at de utvikler mobiltelefoner med tanke på høy sikkerhet, og at bedriftsmarkedet er viktig for selskapet. HTC WP8X er også et solid lommekontor, med mobilversjoner av Microsofts Office-pakke. Her er regneark, tekstbehandling, presentasjoner og One Note, i tillegg til Outlook, Lync og mulighet for å jobbe via Sharepoint. Telefonen har også funksjoner for fjernadministrasjon og bruk av tvungen sikkerhetspolicy.

Løsningen «Barnehjørnet» gjør at du kan få tilgang til deler av telefonen uten å måtte låse den opp. Som navnet tilsier er dette primært ment for at du skal kunne la ungene spille spill eller leke med telefonen uten at de får gjort skade på innholdet ditt.

Mange apper, men ikke alle

Den som har latt seg fortelle at appene fra WP7.5 skal kunne kjøres på WP8, vil oppdage at det er en sannhet med sterke modifikasjoner. Mange sentrale apper er på plass, som TV2 Sumo, Netflix, Wimp og nettbankene DNB og Sparebank1. Men vi savner også flere – ikke minst populære apper som Spotify og Instagram.

Alt i alt er HTC WP8X en mobiltelefon med en maskinvare som fungerer svært bra, men som skjemmes noe av barnesykdommene i Windows Phone 8. Vi innser at mange av ankepunktene mot Windows Phone 8 nok kan forsvinne over tid, men vi forholder oss til telefonen slik den er. Det holder ikke til toppkarakter.

Alternativene

Om du ønsker en tilsvarende mobiltelefon med samme lydkvalitet og enda kraftigere maskinvare, er HTC One X+ et godt alternativ. Denne kjører Android 4.1 og har 64 GB minne, mot 16 på HTC WP8X. Til gjengjeld er den noe dyrere.

Om du vil ha en mobiltelefon som er enkel å bruke, har bra kamera og et hav av apper du kan installere, er Apple iPhone 5 et alternativ. Denne er riktig nok dyr i innkjøp.

Rimeligere Android-alternativer som matcher HTC WP8X på de fleste områder, er Sony Xperia P og LG Optimus 4X HD.

annonse