Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Apple Ipod Nano 5G

Apple

Det har gått noen uker siden Apple lanserte en ny rekke Ipod-spillere. Det er tydelig at Apple har lagt mest arbeid ned i nye Nano, som kan vise til en rekke spennende nyheter.

Nano er med dette i femte generasjon og kan skryte av å være tidenes første Ipod med innebygd FM-radio, diktafon og videokamera. Vi har hatt Apples mest populære Ipod på testbenken.

Takk til Apple for lån av spilleren.

Nye Nano flankert av Ipod Touch og Shuffle

Blank og slank

Kun små justeringer er gjort på designfronten og den karakteristiske ovale formen fra forrige generasjon er beholdt.

Skjermen har vokst seg til 2,2 tommer, og Ipod-hjulet har krympet. Videre har Apple fjernet kapasitetstempelet fra baksiden og i stedet lagt til en diskret videokameralinse.

Metalloverflaten er polert betydelig glattere og blankere noe som bidrar til et stiligere uttrykk – til gjengjeld er Nano nå en magnet for fingermerker.

Med i esken finner du datamaskin-kabel, ørepropper, dockingovergang og et introduksjonshefte. Ønsker du mer utover dette finnes et bredt spekter av ekstrautstyr tilgjengelig.

Låser deg til Itunes

Apples omdiskuterte programvare Itunes er nå i versjon 9, og er en nødvendighet for å holde Nano oppdatert i forhold til innhold og fastvare.

Itunes ripper og organiserer musikken din, og du kan kjøpe musikk og spill til Ipod-en din her. Programmet er enkelt i bruk, men for eldre systemer kan det bli litt ressurskrevende.

Det er merkelig at Itunes enda ikke kan konvertere videoene dine til formatet Ipod-en forstår – her må du nemlig ty til annen programvare, som for eksempel Videora.

To generasjoner Nano, den nyeste med kamera

En drøm i bruk

Apple har lenge ligget i front når det kommer til brukervennlighet. Menyene er perfeksjonert til fingerspissene, og utover å være utrolig raske og lette å finne fram i, er de stilige å se på.

Fra menyroten velger du ønsket funksjon og du ledes til nye valg. Musikkbiblioteket ditt kan sorteres etter en rekke kriterier. Ruller du raskt i listene får du opp den aktuelle forbokstaven, eventuelt kan du søke ut fra bokstav eller ord. Blir du lei å bla i lister kan du visuelt navigere etter din musikks albumgrafikk.

Tar du deg ikke tid til å lage en spilleliste selv, kan du bruke Genius som med utgangspunkt i en låt plukker ut liknende musikk i en spilleliste. Tjenesten fungerer tilfredsstillende, og om du tåler noen litt brå overganger i ny og ne er ikke dette så lite genialt å ha.

Nano er videre utstyrt med en bevegelsessensor, som blant annet gjør at du bare kan riste på spilleren for å hoppe til et tilfeldig spor.

Skjermen på nye Nano kan vise to ekstra tekstlinjer sammenliknet med forgjengeren, noe som gjør den enda mer oversiktlig. Bildet er for øvrig skarpt og lyssterkt, og kraftig sol er ingen hindring for å se innholdet.

Voiceover er også tilgjengelig, og en gebrokken norsk datastemme leser opp den aktuelle låten når du holder inne midtknappen i avspillingsvinduet. Om synet ditt er redusert kan du få menyene opplest etter hvert som du blar deg rundt.

Større skjerm på Nano 5G (venstre)

Det eneste vi har å trekke på er at justering av volum ikke kan gjøres når du blar i menyene, og du blir nødt til å gå til "spilles nå", noe som gjerne er irriterende mange trykk. En ulempe med Ipod-hjulet sammenlignet med vanlige taster er for øvrig at det ikke kan benyttes med hansker eller annet som dekker fingertuppene, da det er varmefølsomt.

Menyene til Ipod Nano er sett over ett en fryd i bruk så vel som en fryd for øyet, og ung som gammel kan med enkelhet betjene spilleren.

Grei lydkvalitet

Ipod har tradisjonelt ikke levert lyd for kjennerne. Dette gjør heller ikke Nano, men det er likevel absolutt bra nok til at de aller fleste vil være fornøyde.

De medfølgende øreproppene burde vært bedre – lyden oppleves som alt for flat og uinspirert ved at registeret er betydelig amputert i begge ender. Mellomtonene leverer imidlertid nokså godt, og dette vil nok holde for flere. Det skal imidlertid ikke mange lappene til for å få et friskere hodesett.

Folkehodesett som Koss Portapro får nemlig vist sitt fulle potensial sammen med Nano, og lydbildet åpnes opp samtidig med å markeres bedre. Bassen er det bra trøkk i, og sammen med et mer nyansert mellomregister og luftigere diskant serveres du i det hele tatt en mer behagelig lydopplevelse.

Fysiske dimensjoner er tilsvarende som 4G (5G nederst)

Sammen med mer tungdrevne entusiasthodesett kommer Nano derimot til kort. Lyden blir spe ved en stikkende og unyansert bass, et kjølig mellomregister og en innadvendt diskant.

Med nye Nano kan du nå også dele lyden gjennom en ekstern høyttaler. Det skal nevnes at bassen er totalt fraværende og at det ikke kan spilles spesielt høyt – men det er likevel fint å ha muligheten.

Vi målte batterilevetiden til nokså nøyaktig 24 timer, noe som stemmer godt over ens med Apples egne målinger.

Først ute med videokamera

Nano byr på en rekke spennende multimediafunksjoner. Visning av bilder gjøres med enkelthet og gjengivelsen er naturtro og skarp.

Video spilles av i god kvalitet fri for slør og usynkron lyd. Det ideelle bruksområdet er nok musikkvideoer, da skjermen blir i minste laget for spillefilmer – eventuell teksting blir dessuten forsvinnende smått.

Nano 5G (venstre) har mer underholdningsverdi enn før

Nytt av generasjonen er videokameraet. Nano gjør videoopptak behagelig tilgjengelig og ukomplisert, noe som krever minimalt med kunnskap for å skyte film. Det eneste du eventuelt må passe på er om du ønsker å legge på et av de mange forhåndsinnstilte bildefilterne – dette må gjøres før du begynner filmingen.

Kvaliteten på opptakene er relativt gode, men nytteverdien begrenses naturlig nok av den lave oppløsningen. Farger fanges fint i dagslys, men detaljer forsvinner etter hvert som det blir mørkere. Filmene fra Nano egner seg med andre ord bedre på Youtube framfor på din nye HDTV.

Kameralinsen er i likehet med resten av Nano svært tynn, og dette gjør det per i dag teknisk umulig å ta stillbilder som er verdt å ha – kameraet kan altså ikke ta vanlige fotografi. Dessuten er plasseringen av kameralinsen uheldig da fingre alt for lett kan komme i veien.

Skjermens innhold tilpasser seg retningen du holder Nano under visning av foto og film så vel som opptak av video.

Endelig FM-radio

Utvalget av farger er stort

Det florerer av ekstrafunksjoner på Nano, og det ligger inne tre spill som kan få reisetiden til å gå litt raskere – og går du lei finnes det en rekke andre spill du kan kjøpe.

Du kan synkronisere kontakter og kalender fra PC-en, sette opp alarmer samt lese tekstfiler av formatet TXT.

Joggeren vil sette pris på innebygget skritteller og Nike Plus. Sistnevnte kan i kombinasjon med en sensor i Nike-skoene dine holde skikk på treningsturene dine.

FM-radioen svarer utvilsomt til forventingene, det skal mye til før det oppstår skurring, og ved siden av å lagre favoritter og å kunne gjøre opptak kan du også pause i sendingene så du ikke går glipp av noe – utvilsomt en praktisk detalj.

En enkel diktafon er på plass, og Nano er ypperlig til talememo og opptak fra eksempelvis undervisning.

Funksjonslisten er det lite å utsette på, Nano har vokst seg til å bli langt mer enn en MP3-spiller, men vi skulle ideelt også hatt Bluetooth slik at du kan overføre og lytte til musikk trådløst.

Konklusjon

+ Utrolig brukervennlig
+ Slank og stilig
+ Videokamera
+ FM-radio m/pausefunksjon og diktafon
+ Innebygget Nike Plus og skritteller
+ Mye for pengene

- Binder deg til Itunes
- Lyden kunne vært bedre
- Lite tilgjengelig volumkontroll
- Vi ønsker oss Bluetooth og 32 GB

Aldri har Ipod Nano vært så mangfoldig, og den femte generasjonen viser til mange etterlengtede nyheter som vi ikke tidligere har sett i Ipod-serien.

Designen har ikke gjennomgått de store endringene, men Nano framstår fortsatt som en helstøpt, stilig og ikke minst slank fargeklatt.

Brukervennligheten er blant de beste på markedet. Navigeringen framstår som svært enkel, rask og dessuten pent rent visuelt.

Lydkvaliteten holder nok mål for de fleste, men Nano oppfyller trolig ikke kravene til entusiasten. Det er også positivt med høyttaleren selv om denne ikke imponerer.

Skjermen er god både til bilde og video, og videokameraet er en velkommen funksjon som gjør det enda enklere for deg å forevige øyeblikk – om enn i en nokså lav oppløsning.

Vi er også glade for at Nano omsider har fått på plass FM-radioen og diktafonen, og begge deler leverer svært tilfredsstillende.

Ipod Nano har for øyeblikket en nokså unik sammensetning av funksjoner, og leverer med dette en pakke få konkurrenter kan matche til samme pris.

Det kan være verdt å nevne Sony Walkman S540-serie eller Samsung YP-Q1 som begge byr på større skjerm og lengre batteritid.

Men alt i alt er femte generasjon Nano utvilsomt best i klassen, og vi spår at spilleren vil forbli verdens mestselgende MP3-spiller.

Følg Audiovisuelt på Twitter

Sjekk dagens priser: Apple Ipod Nano 8 GB (5.gen)Apple Ipod Nano 16 GB (5.gen)

annonse