Til hovedinnhold

Fjerner DRM

San Fransisco (Hardware.no): Plateselskapene har lenge revet seg i håret over Apples egenrådighet på Itunes Music Store. Deres ønsker om å prisdifferensiere låtene i biblioteket har ikke blitt møtt og de har svart ved å ikke slippe låtene uten DRM.

På tirsdagens nøkkeltale ved Apples visepresident Phil Schiller ble det annonsert endringer på begge disse punktene. Låtene i Itunes Music Store skal i april over på tre prisnivåer og innen utgangen av første kvartal skal samtlige sanger være uten DRM og i 256 kB/s AAC.

I skrivende stund skal omkring åtte av de ti millioner låtene i Apples musikkbutikk være frigjort fra DRM og ved utgangen av mars skal samtlige sanger være det. Det skal også være enkelt å kunne oppgradere tidligere kjøpte sanger til Itunes plus.

Vi har ikke fått de norske prisene på de tre nivåene, men i USA blir det 69 cents, 99 cents og 1,29 dollar – alt etter popularitet og alder på sangen – eventuelt andre prioriteringen og føringer plateselskapene legger. Phil Schiller i Apple lover likevel at det blir en hel del flere låter til 69 cents enn 1,29 dollar.

I tillegg til de fire store (Universal, SonyBMG, Warner og EMI) skal også alle de uavhengige plateselskapene involvert være med på de nye betingelsene.

Apple kunngjorde også muligheten for å kjøpe sanger og albumer til Iphone uten å måtte være tilkoblet WiFi. Du må likevel være på 3G-nettet mens du handler. Det skal ikke koste noe ekstra å laste ned rett til mobilen og når du synkroniserer mot Itunes blir det akkurat som tidligere.

Apple har nå solgt over 6 milliarder sanger på Itunes Music Store og har over 75 millioner brukere registrert. Dette har gjort Apples musikkbutikk til den største og mest populære på markedet.

annonse