Til hovedinnhold

Fjerner DRM

San Fransisco (Hardware.no): Plateselskapene har lenge revet seg i håret over Apples egenrådighet på Itunes Music Store. Deres ønsker om å prisdifferensiere låtene i biblioteket har ikke blitt møtt og de har svart ved å ikke slippe låtene uten DRM.

På tirsdagens nøkkeltale ved Apples visepresident Phil Schiller ble det annonsert endringer på begge disse punktene. Låtene i Itunes Music Store skal i april over på tre prisnivåer og innen utgangen av første kvartal skal samtlige sanger være uten DRM og i 256 kB/s AAC.

I skrivende stund skal omkring åtte av de ti millioner låtene i Apples musikkbutikk være frigjort fra DRM og ved utgangen av mars skal samtlige sanger være det. Det skal også være enkelt å kunne oppgradere tidligere kjøpte sanger til Itunes plus.

Vi har ikke fått de norske prisene på de tre nivåene, men i USA blir det 69 cents, 99 cents og 1,29 dollar – alt etter popularitet og alder på sangen – eventuelt andre prioriteringen og føringer plateselskapene legger. Phil Schiller i Apple lover likevel at det blir en hel del flere låter til 69 cents enn 1,29 dollar.

I tillegg til de fire store (Universal, SonyBMG, Warner og EMI) skal også alle de uavhengige plateselskapene involvert være med på de nye betingelsene.

Apple kunngjorde også muligheten for å kjøpe sanger og albumer til Iphone uten å måtte være tilkoblet WiFi. Du må likevel være på 3G-nettet mens du handler. Det skal ikke koste noe ekstra å laste ned rett til mobilen og når du synkroniserer mot Itunes blir det akkurat som tidligere.

Apple har nå solgt over 6 milliarder sanger på Itunes Music Store og har over 75 millioner brukere registrert. Dette har gjort Apples musikkbutikk til den største og mest populære på markedet.

Les også
Apple Ipod Nano 5G
Les også
Itunes 8.2.1 ute
Les også
Itunes-saken droppes
Les også
IBM ønsker Mac-brukere
Les også
Forbrukerombudet i ekstase over Itunes-kunngjøring
Les også
Apples siste år med Macworld Expo
Les også
Itunes nekter å endre praksis
Les også
iTunes plus med lavere pris
Les også
iTunes Store når nye høyder
Les også
DRM-fritt og dobbel kvalitet
annonse