Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Apple Ipod Shuffle 3G

Forrige måned fikk markedets minste MP3-spiller noen små oppdateringer. Vi har hatt Apples tredje generasjon Ipod Shuffle inne på testbenken.

Takk til Apple som leverte produktet til test.

Liten, mindre, Shuffle

Designen er så minimalistisk som aldri før, og det kan diskuteres hvor enkelt det skal bli før inntrykket går fra ”elegant” til ”kjedelig”.

Eskens innhold er også minimalt, og du får med en overføringsledning, manual og øreplugger.

Du kan velge fargen på Shuffle fra en rik palett, og for noen ekstra lapper får du spilleren med et ytre av polert og rustfritt stål.

Utformingen er helstøpt og solid, dette til tross for den nært umerkbare vekten – er du litt distré burde du dermed holde et ekstra godt øye med Shuffle for ikke å miste den.

Den blanke festeklipsen på baksiden bærer Apple-logoen og gjør at du alltid kan få med deg Shuffle. For eksempel er spilleren en utmerket følgesvenn på treningsøkten.

At alle taster er fjernet gir et rent inntrykk, det nærmeste du kommer er bryteren på toppen som bestemmer om spilleren er på og om avspillingen skjer alfabetisk eller tilfeldig.

I likhet med forrige generasjon tar lydutgangen også funksjon som PC-inngang, noe som også innebærer en egen overføringsledning.

Musikkoverføring gjøres enkelt med Apples brukervennlige Itunes eller annen støttet programvare. Shuffle kan for øvrig også brukes som en vanlig masselagringsenhet hvor du legger til filene gjennom utforskeren. Musikkfiler gjenkjennes imidlertid ikke når de legges inn på denne måten.

Tre knapper får holde

Du har ikke mer enn tre taster å forholde deg til, og disse er plassert på rekke langs ledningen til høyre øreplugg. Volumtastene sitter på hver sin side av pausetasten, og tastene er tydelig adskilte.

Et dobbelklikk på midttasten leder deg til neste spor, og trippelklikk til forrige. Holder du inne tasten etter to eller tre klikk spoler du deg forover eller bakover i sporet.

Holder du inne midttasten et sekund får du opplest hva du lytter til. Holder du den inne litt lengre leses de forskjellige spillelistene opp, og du blar deg gjennom med volum opp og ned samt bekrefter med midttasten.

Et lite lys på toppen av spilleren indikerer valgene du gjør ved å blinke i forskjellige intervaller og farger.

Løsningen er spennende og balanserer relativt godt mellom antall taster og brukervennlighet. Visse forhåndskunnskaper er imidlertid nødvendig før du kan sette i gang med Shuffle, men dette går raskt å komme inn i.

Puslete lyd

Shuffle har aldri utmerket seg spesielt på lydfronten, og heller ikke tredje generasjon kan skryte av lydkvaliteten. Siden sist har Apple dessuten pålagt deg å bruke hodesett med taster på ledningen.

Per i dag finnes det få andre valgmuligheter enn å bruke de medfølgende ørepluggene eller investere i Apples egne In-Ear-propper. Og selv om utvalget nok vil utvides med tiden, er det en unødvendig begrensning at du ikke fritt kan velge hvilket hodesett du vil bruke.

De medfølgende ørepluggene leverer helt grei lyd, og mellomregisteret skiller fint på elementene. Stiller du imidlertid litt større krav til lyden vil du nok etterlyse både en mer spenstig bass samt generelt flere nyanser, spesielt når det kommer til diskant.

Mange vil nok mene at ledningstastene ikke veier opp for begrensningene knyttet til hodesett. Når det er sagt har denne typen mikrospillere et ganske annet bruksområde som ikke nødvendigvis legger hovedvekt på dette området.

Vi liker ikke at Shuffle har fått svakere batteri siden sist, og selv om våre målinger gav 11 timer spilletid, altså én time lengre enn det Apple selv oppgir, er ikke resultatet videre imponerende.

I og med at Shuffle er skjermløs, kan det være vanskelig å beregne hvor mye lengre batteriet faktisk holder, og vi fikk ved flere anledninger en ufrivillig musikkfri busstur.

Konklusjon

+ Hendig format
+ Støtter spillelister
+ Nokså brukervennlig

- Krever fjernkontroll på hodesett
- Svakt batteri
- Relativt høyt priset

Apple går nye veier med tredje generasjon Ipod Shuffle, og lykkes delvis i dette.

Shuffle er utrolig liten, men inntrykket er likefullt helstøpt og stilrent. Knappene er flyttet til ledningen, noe som gjør navigeringen enda mer tilgjengelig.

Så snart du lærer deg de forskjellige kombinasjonene av de tre tastene, er Shuffle enkel i bruk. Det skal imidlertid sies at det finnes mange mer effektive løsninger enn dobbel- og trippelklikkene til Shuffle.

At tastene sitter på ledningen begrenser antall støttede hodesett drastisk. Tar du ikke til takke med medfølgende ørepluggene som kun leverer mellomgod lyd, må du altså gå til innkjøp av et nytt spesielt tilpasset, da du ikke kan bruke favoritthodesettet ditt.

Sett i forhold til funksjoner og konkurrenter er Shuffle høyt priset.

Argeste konkurrent er nok Sandisks Sansa Clip som i tillegg gir deg blant annet skjerm, utvidbart minne, FM-radio og bedre lyd og batteri til en betydelig lavere pris.

Clips oppfølger, Clip+, er for øvrig rett rundt hjørnet, og det er ikke usannsynlig at denne bare skjerper konkurransen.

Sony Walkman W200-serie er også et spennende alternativ, som kan sees på som et hodesett med innebygget MP3-spiller. Andre mer prisgunstige og skjermløse alternativer kan være Samsung S2 og Creative Zen Stone.

Shuffle har sine svakheter og møtes av kraftig konkurranse, men leverer likevel noe ganske eget og sjarmerende. Så kan du leve med en litt høyere pris, de medfølgende ørepluggene og et svakt batteri, så får du en trendy og hendig knøttspiller i Apples Ipod Shuffle.

Følg Audiovisuelt på Twitter

Sjekk dagens priser: Apple iPod Shuffle 2 GB (3.gen)Apple iPod Shuffle 4 GB (3.gen)

Les også
Lytt til Ipod-en uten en tråd
Les også
Ny halshengt spiller fra Iriver
Les også
Apple Ipod Nano 5G
Les også
Zune HD lar vente på seg
Les også
Godlyd for Ipoden?
Les også
Ipod Nano får videokamera
Les også
Sandisk oppdaterer Sansa Clip
Les også
MiniUSB for Ipod
Les også
Ny Ipod Shuffle lansert
Les også
Godlyd for Ipod-en?
Les også
Fjerner DRM
Les også
Har du tenkt deg godt om?
annonse