Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Apple Ipod Touch

Touch kommer pent innpakket
Det er lite medfølgende utstyr

Apple er verdens største produsent av mp3-spillere, og Ipod-serien deres har vært en kontinuerlig suksess helt siden introduksjonen for sju år siden.

Dette er mye takket være at Ipod hele veien har klart å balansere design og brukervennlighet på en utmerket måte. Det velkjente navigeringshjulet har lenge vært måten å navigere Ipod på, men med Ipod Touch bruker du nå fingertuppene som redskap, på en romslig og berøringsfølsom skjerm.

Vi fikk aldri tid til å teste Touch da den kom på markedet i høst, men spilleren er fortsatt like aktuell i dag, ettersom ingen produsenter har klart å komme opp med en skikkelig konkurrent.

Velbygd og elegant
Ipod Touch kommer minimalistisk innpakket, og i esken er det også minimalt av medfølgende utstyr: Her finnes kun øreplugger, docking-overgang, et pusseskinn samt en datakabel som du også bruker til å lade opp Touch.

Designet er slankt og rektangulært med avrundede kanter. Forsiden domineres av den store skjermen, som er dekket med en nokså ripebestandig glassplate. At forsiden er sort og blank, og kun har én tast, gir et spesielt rent og stilfullt ytre.

Baksiden er i kjent Apple-stil dekket av blank metall med Ipod-logoen inngravert. Denne er dessverre svært utsatt, og det tar ikke lang tid før den en gang elegante baksiden er dekket med riper. En løsning på dette kan være å investere i et beskyttende deksel.

Touch er nokså høy og bred, men til gjengjeld svært tynn – kun 8 millimeter. Spesielt lommevennlig er den ikke, og den høye vekten på 120 gram gjør ikke ting bedre. På den positive siden er vekten med på å øke kvalitetsfølelsen – Touch ligger godt i hånden, og oppleves som solid. Men førstevalget for joggeren er den nok ikke.

Du finner kun to knapper på Touch – en menyknapp foran og en knapp på toppen for å aktivere tastesperren eller slå på/av spilleren. Utgang for hodesett og datakabel sitter på undersiden.

Låst til Itunes
For å kunne overføre filer til Touch må du bruke Itunes, som er et svært lettfattelig og komplett program. Itunes hjelper deg med å organisere lyd-, bilde- og videofilene dine samt synkronisere de til spilleren. Programmet tilbyr også en musikkbutikk med godt utvalg.

Så lenge Itunes er installert fungerer Touch opp mot Windows og Mac, men ikke Linux. Spilleren kan ikke brukes som en masselagringsenhet – dette betyr at filene som er lagt inn, ikke kan lastes tilbake til en datamaskin.

Lekende lette menyer
Touch slår ut i full blomst så snart du begynner navigeringen. Du starter med å deaktivere tastesperren ved å dra fingeren over skjermen, og du ledes deretter inn i toppmenyen.

Her er ikoner stilt opp i et rutenett – mens hovedfunksjonene (musikk, video, bilder, Itunes) er plassert lett tilgjengelige på en rekke nederst i skjermbildet. For å velge, trykker du ganske enkelt på det ønskelige ikonet, og du føres oftest til en undermeny.

På toppen av skjermen vises til enhver tid signalet til en eventuell internettilkobling, klokkeslett og gjenværende batteri.

Selv om Touch er avansert, er menyene veldig ryddige og selvforklarende. At de er lynraske kombinert med å se tiltalende ut er en vellykket kombinasjon. Det er også positivt at menyene er på norsk. Det finnes mange likhetstrekk mellom menyene og Apples eget operativsystem og Itunes.

Dessuten er skjermen til Touch av ypperste klasse – at den er sylskarp, høyoppløst, lyssterk og har topp fargegjengivelse, gjør den til en drøm i bruk. Skjermen måler også romslige 3,5 tommer, noe som er en fin størrelse.

Det å bla i musikksamlingen sin er lekende lett. På bunn av skjermen ligger faner for å sortere filene etter spillelister, artister, sanger, albumer og mer. For å komme seg opp og ned i listene ganske enkelt skyver du tommelen i ønsket retning.

Loddrett langs listen er alfabetet listet opp, slik at du raskt kan hoppe til ønsket forbokstav. For å velge trykker du bare på det ønskede sporet. Alternativt kan du bla i filene etter albumgrafikken, ved å vende spilleren 90 grader. Det såkalte coverflow er en særs elegant funksjon, som enkelt og greit viser bilder av albumene du har lagret, og lar deg bla mellom dem.

Så snart du har valgt musikk, ledes du til avspillingsvinduet, som viser albumbilde, artist, spornavn og albumtittel, sammen med hvor langt du er kommet i lydsporet. Her kan du også velge spillmodus, justere volumet, trykke deg til forrige eller neste spor, og stoppe eller starte avspillingen.

Du kan til enhver tid komme deg tilbake til toppmenyen ved å trykke menytasten. En annen praktisk detalj er at et dobbeltrykk på menytasten gir deg et vindu med mulighet for å justere volumet, hoppe til forrige eller neste spor og stoppe eller starte avspillingen.

Vi opplevde dessverre ved flere anledninger at menyene hengte seg opp. Ved å slå av og på tastesperren var det i orden igjen, men dette ville vi helst vært foruten. Vi ser derimot ikke bort i fra at dette vil utbedres i senere programvareoppdateringer.

Middelmådig lydkvalitet
Apples Ipod-serie har sjelden utmerket seg særlig innen lyd. Dette gjør heller ikke Touch. Når det er sagt vil den definitivt tilfredsstille manges krav.

De medfølgende ørepluggene leverer hva en kan forvente, men ikke mer. Avstanden mellom bass og diskant er litt for liten, noe som bidrar til et ganske flatt lydbilde. Detaljer overses litt for enkelt, og lyden blir rett og slett for lite levende. For den som ikke er så nøye på det, kan det imidlertid fungere greit.

Når vi byttet ut de medfølgende ørepluggene med Koss Portapro, steg lydkvaliteten flere hakk. Detaljer ivaretas i langt større grad, og vi får litt bedre dybde. Mellomregisterer er presist, men bassen virker til å vike litt for diskanten – dette vil kanskje ikke være for populært blant tilhengere av hip-hop og andre bassfylte sjangre.

Utfordres spilleren med et mer krevende hodesett, som et Sennheisers HD 600, kommer Touch litt til kort. Lyden mangler noe fylde og bassen er for forsiktig. Diskanten er presis, og mellomregisteret godkjent. Vi savner magien – det lille ekstra, og Touch vil nok ikke levere tilstrekkelig for lyd-entusiastene.

Du kan selv påvirke lydbildet ved hjelp ett av de titalls forhåndsinnstilte equalizervalgene. Vi savner imidlertid mulighet for selv å kunne finjustere på båndene.

Våre målinger viser at Touch holder til drøyt 20 timers lydavspilling – altså to timers avvik fra det oppgitte. I praksis bør du trekke fra enda noen timer, da det å navigere rundt på den store skjermen tar en del strøm.

Utmerket til bilde og video
Et punkt Touch utmerker seg særs positivt på er bilde og videovisning – her kommer skjermen virkelig til sin rett.

Bildevisningen er like elegant som den er enkel, og miniatyrversjoner av bildene er stilt opp med fire i bredden. Så snart du klikker, vises bildet i fullskjerm. Her kan du ved å dra fingrene fra eller mot hverandre henholdsvis zoome inn eller ut. Problemet med dette er at Itunes på forhånd har forminsket bildene såpass, slik at om det forstørres nok, vises bildet som noe uklart og noe "pikslete".

Vender du Touch 90 grader, følger også bildet med. For å bla, skyver du ganske enkelt bilde i ønsket retning, og forrige eller neste bilde vises.

Videovisning fungerer også utmerket. Videoen vises i bredskjerm, og oppleves som skarpt og kontrastrikt. Filmopplevelsen er nært så god den kan bli på en 3,5” skjerm. Sortbalansen er kanskje ikke perfekt, men dette er ingen forstyrrende faktor.

Ifølge Apple selv, skal Touch holde til 5 timers videovisning. Vi klarte imidlertid ikke å få mer enn knapt 4 timer med video ut av spilleren – tas skjermen med i betraktningen er dette likevel ikke for dårlig.

Touch forstår seg ikke på en hvilken som helst videofil, og du er nødt til å konvertere den – merkelig nok kan ikke Itunes stå til tjeneste på dette feltet. Det finnes imidlertid gratis programvare som kan gjøre dette for deg, for eksempel Videora.

Surf på nettet
Ingen Ipod har noen gang vært utstyrt med FM-radio eller diktafon. Heller ikke Touch kan skryte av dette. Men dette betyr ikke at den er svak på ekstrafunksjoner.

Hoveddelen av ekstrafunksjonene er tilknyttet Wi-fi-støtten. Touch er for eksempel utstyrt med en storartet nettleser – Safari. Her kan du lagre bokmerker og ha flere vinduer åpne samtidig.

Dessuten er den både rask og enkel i bruk. Du zoomer enkelt inn på nettsiden ved å dra fingrene fra og mot hverandre – akkurat som i bildevisningen. Safari-leseren støtter ikke flash, noe som gjør det vanskelig å navigere på enkelte nettsider.

Den har også en støtte for Youtube-videoer – videoene vises på samme måte som videofilene som ligger på spilleren, og det fungerer svært godt.

I tillegg gir Touch deg en oppdatert værmelding for den kommende uken, de seneste aksjekursene og Google Maps, som gir deg kart over store deler av verden, og kan gi deg veibeskrivelse.

Touch byr også på en e-postleser. Her kan du sette opp kontoen din enten om det er av typen Imap, Pop eller Exchange, eller fra Yahoo, Google eller Aol. Du kan også sende e-post – dette gjøres gjennom et skjermtastatur, som etter tilvenning faktisk fungerer svært godt. Du kan ikke sende med vedlegg.

En banebrytende funksjon som følger med Wi-fi-støtten er tilgangen til Itunes-butikken. Du kan enkelt kjøpe musikk direkte til spilleren, uten å måtte gå om noen datamaskin – dette fungerer ypperlig.

Vi opplevde imidlertid at Wi-fi-støtten ikke var så stabil som den burde, og vi måtte til tider koble til nettverket på nytt.

Når Touch først har Wi-fi, kunne vi også ønsket muligheten for trådløst overføring av filer fra datamaskinen til Touch.

Utover funksjonaliteten Wifi-støtten bringer med seg, finnes både en kalkulator, verdensklokke, stoppeklokke, nedteller, notatblokk og en enkel kalender.

Vi savner spill, og innebygd Bluetooth med A2DP-støtte, som gir mulighet for å bruke Touch opp mot trådløse hodesett.

Konklusjon
Med Ipod Touch har Apple tatt MP3-markedet noen steg videre. Spilleren tilbyr en pakke med eleganse og teknologi som få andre i dag kan matche.

Touch framstår elegant og solid, med sitt rene sorte ytre som nesten er fritt for knapper.

I tillegg stiller Touch med topp brukervennlighet – mye takket være den store berøringsfølsomme skjermen. Og selv om menyene er nokså avanserte, er de stilfulle og lettfattelige.

Lydkvaliteten til Touch er helt grei, og vil kunne tilfredsstille manges behov. Noen lyd for den kresne er det derimot ikke.

Av ekstrafunksjoner kan Touch by på Wi-fi-støtte, som gir deg gode muligheter både for å surfe på nettet, lese e-post, og kjøpe musikk direkte til spilleren – for å nevne noe.

Testspilleren fungerer også utmerket til å vise både bilde og video, på den mektige skjermen.

Ipod Touch kan være med på å definere en ny klasse, og har dermed få direkte konkurrenter.

Cowons Iaudio D2 bør trekkes fram – dette er en spiller med langt bedre lydkvalitet, suveren batterikapasitet og utvidbart minne. Den mangler imidlertid Wifi, og har mindre skjerm enn Touch.

Creative Zen kan også sammenliknes, og gir mange av de samme funksjonene til en rimeligere pris. Hovedskillet ligger i at skjermen er mindre, og ikke trykkfølsom, i tillegg til at Zen mangler Wifi.

Det skal også sies at storebror Apple Iphone er helt identisk med Touch, foruten noen millimeter ekstra tykkelse, og har både lengre batterilevetid, hakket vassere skjerm og telefoni. Telefonen selges imidlertid ikke i Norge.

Vi har også forventninger til Samsung P2 og Sony sin A820-serie, som ut i fra spesifikasjonene kan være sterke konkurrenter til Touch.

Apple har definitivt kommet opp med en svært spennende spiller, som vil appellere til mange. Ønsker du en mp3-spiller med gode muligheter for bilde og video, i tillegg til å ha trådløst nettverk, så er Ipod Touch spilleren for deg.

annonse