Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Lytt til Ipod-en uten en tråd

Designen er uendret.
Baksiden er utsatt for riper.

Lanseringen av nye Ipod Touch kom litt i skyggen av lillebror Nano, og selv om du ved første øyekast ikke finner stort nytt ved tredje generasjon Touch, fås den nå med 64 GB lagringsplass i tillegg til Bluetooth, taleopptak og kraftigere prosessor.

Ettersom store deler av Ipod Touch står helt uforandret siden forrige generasjon, konsentrerer vi oss i denne testen om det som er nytt. Les testen av Ipod Touch 2G for mer supplerende informasjon om spilleren.

Takk til Apple for lån av spilleren og Netshop.no og Siv.ing. Njål Hansson AS for lån av hodesett til testingen.

Kvalitet til fingerspissene

Designmessig er intet nytt å melde, og Touch er stilsikker med avrundede og blanke flater av metall og glass.

Den slanke spilleren ligger godt i hånden, og føles solid, men selv om de polerte overflatene i utgangspunktet er pene å se på, tar Touch for lett til seg fingermerker, og ved litt hardere bruk også riper.

I esken medfølger kun det mest nødvendige, og selv om Touch både har innebygget Bluetooth og Wi-Fi, er det foreløpig kun mulig å overføre filer til spilleren på ”gamlemåten”, ved hjelp en PC-ledning og helst Apples programvare, Itunes.

Smidig og effektiv

Brukervennlighet er blant Apples spesialiteter, og menyene har fått en finpuss i anledning tredje generasjon Ipod Touch. Vi bemerker oss at enkelte farger er gjort klarere, og du kan nå søke gjennom hele innholdet til Touch direkte fra hovedmenyen.

Menyene er både intuitive og elegante, og du animeres behagelig mellom valgene du gjør. Ikonene er dessuten store nok til at også de med litt større fingre ikke vil møte på problemer.

Touch krever minimalt med trykk for å lede deg dit du ønsker, og tredje generasjon responderer merkbart raskere og mykere. Det er snakk om sekunder med forbedring på å åpne en film, en nettside eller et spill.

Det er nå også mulig å få lest menyvalgene opp for deg ved hjelp av Voiceover-funksjonen, og datastemmen er også behjelpelig med e-poster og annen ønsket tekst.

Midttasten til fjernkontrollen på ledningen til øreproppene holdes inne for å snakke inn kommandoer som ”pause”, ”forrige sang” eller liknende. Touch er også ment å forstå seg på eksempelvis ”spill artist Coldplay”, men treffsikkerheten viste seg å være varierende på slike mer avanserte kommandoer – og du kan for øvrig bare glemme artistnavn som ”P!nk”.

Talestyringen fungerer dermed foreløpig best til kommandoer som langt lettere kan gjøres direkte fra fjernkontrollen. Framtidig håper vi imidlertid at Touch med mindre feilmargin adlyder også vanskeligere kommandoer, noe som vil øke nytteverdien betraktelig.

Genius er også videreutviklet, og i tillegg til musikk, forslår den nå også et utvalg programmer du vil like. Genius-mikser setter dessuten sammen passende låter fra samme sjanger – enda et positivt tilskudd til rask tilgang på stort sett velkomponerte spillelister.

Touch er fortsatt kongen på haugen blant berøringsspillere – den fungerer lekende lett, alt går raskt og smidig. Du kan gjøre det enkleste direkte fra fjernkontrollen og Genius hjelper deg å utforske musikk og programmer.

Ipod Touch sammen med Creative Zen X-fi 2.

Fortsatt helt grei lyd

Intet nytt er skjedd på lydfronten, og vi forblir mellomfornøyde med prestasjonene til Touch. Når det er sagt vil nok gjennomsnittslytteren si seg fornøyd med lydbildet som for så vidt holder en fin detaljrikdom, spesielt litt oppe i registeret.

De medfølgende ørepluggene er de samme rent bortsett fra fjernkontrollen som sitter på ledningen til høyre øre. Vi synes fortsatt at elementene flyter for mye over i hverandre, og at bassen kunne fått økt fokus.

Det går relativt greit med folkehodesett som Koss Portapro, men blir det stort mer krevende enn dette oppleves lyden som spinkel. Equalizeren tilbyr kun forhåndsinnstilte valg og du har selv altså ingen mulighet til å justere på båndene.

Nye Touch har faktisk kortere batterilevetid, og den nye kraftigere prosessoren har nok medskyld i dette. Apple oppgir 30 timer mot forrige generasjons 36 timer. Under våre målinger holdt batteriet imidlertid til 32 timer lydavspilling, noe som tross alt er et nokså godt resultat.

Ipod Touch gir mye for pengene.
Dagens Ipod-familie.

Lytt uten en tråd

Touch har en imponerende funksjonsliste som utvides ytterligere i tredje generasjon. Videoavspilling er fortsatt i toppsjiktet, på lik linje med bildevisning og nettsurfing.

Spill er blitt enda bedre på Touch, takket være den nye prosessoren – ikke bare går ting raskere, men spillene kan nå også innholde tyngre grafikk som igjen bidrar til enda mer fornøyelige spill og til en viss grad også applikasjoner.

Taleopptak er blant nyhetene, og gjør at du enkelt og godt kan spille inn talememo eller ta opp lyd fra forelesninger.

Endelig har også Touch fått innebygget Bluetooth, og med en rekkevidde på omkring åtte meter kan du lytte til musikk helt uten ledninger ved hjelp av en høyttaler eller hodetelefon som støtter dette trådløse grensesnittet.

Det fulle potensialet til Bluetooth uteblir imidlertid, og du kan foreløpig ikke overføre filer til eller fra Touch ved hjelp av teknologien.

Vi skulle gjerne også sett at Touch hadde innebygget FM-radio og videokamera på lik linje med lillebror Nano.

Konklusjon

+ Rask og god i bruk
+ Mye funksjonalitet
+ Stilren design
+ Gunstig priset
+ Stort utvalg applikasjoner

- Lyden burde vært bedre
- Ingen FM-radio
- Binder deg Itunes

Flaggskipet til Apple framstår nå som enda mer komplett hybrid av en MP3-spiller, lomme-PC og spillenhet.

Med topp inntrykk av både design og kvalitet er Touch en fornøyelig spiller å eie. Det at spilleren er intuitiv og rask i bruk underbygger dette.

Lyden er på sin side ikke hovedargumentet for å kjøpe Touch, og lydentusiastene blir nødt til å lete videre. Vi liker heller ikke at batterilevetiden har beveget seg i feil retning siden forrige generasjon.

Touch bader i ekstrafunksjonalitet, og har nå også fått etterlengtet støtte for Bluetooth og taleopptak så vel som å ha en bedre spillytelse. Den behersker fortsatt foto og film høyst tilfredsstillende, og det enorme utvalget av applikasjoner er et stort pluss.

Det at Touch nå er tilgjengelig med hele 64 GB lagringsplass er den foreløpig alene med i klassen, og samtidig aner vi at dette vil føre til utfasingen av harddiskbaserte Ipod Classic.

Av konkurrenter er det verdt å nevne Creative Zen X-fi 2, Sony Walkman X-1000 og Cowon Iaudio S9 som alle mangler Wi-Fi og applikasjonstøtte, men til gjengjeld gir bredere formatstøtte, bedre medfølgende hodesett og innebygget FM-radio.

Har du et svært rommelig budsjett kan du naturligvis ta steget opp til Apples egen mobiltelefon Iphone, som gir deg samme pakke og mer til.

Apple Ipod Touch har allerede solgt over 20 millioner enheter, og vi ser ingen grunn til at salgsuksessen ikke fortsetter – for ingen spiller tilbyr denne totale pakken, som kombinerer multimedia, nettsurfing og spilling, i et så hendig format og til en såpass gunstig pris.

Følg Audiovisuelt på Twitter

Sjekk dagens priser: Apple Ipod Touch 32 GB (3.gen)Apple Ipod Touch 64 GB (3.gen)

Les også
Tilbyr trådløs streaming for iPod
Les også
Apple lanserer HDMI-adapter til iPhone og iPad
Les også
Tidenes slankeste Walkman
Les også
Fryd for øret – frykt for fingre
Les også
Apple TV får overhaling
Les også
Apple Ipod Shuffle 3G
Les også
Apple Ipod Nano 5G
Les også
Zune HD lar vente på seg
Les også
Ta på meg!
Les også
Sandisk oppdaterer Sansa Clip
Les også
MiniUSB for Ipod
Les også
Alt om Zune HD
Les også
Nye Zune har HD og touch
Les også
Godlyd for Ipod-en?
Les også
Fjerner DRM
Les også
– Walkman med trykkskjerm på vei
Les også
Iriver Spinn
annonse