Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Apple Ipod Touch 2G

Apple Ipod Touch sammen med lillebror Nano
Tasten for å aktivere skjermlås sitter på toppen
Baksiden er tydelig kurvet
Det etterlater seg lett merker på baksiden (Alle foto: Johan Mangseth)

Apple sørget som vanlig for å oppgradere sin Ipod-portefølje i god tid før julehandelen, og også Ipod Touch har fått en overhaling.

Det har gått intet mindre enn to og en halv måned siden Apple lanserte spilleren, så denne testen er sent ute. Vi ville likevel undersøke om den nyeste Ipod Touch-spilleren kan være en verdig julegave i år.

Ipod Touch finnes nå i kapasiteter opp til 32 GB, og har nå dedikerte volumtaster, mer avrundede former, bedre batterikapasitet, innebygget høyttaler og oppdaterte menyer. Nærmer vi oss den optimale multimediespilleren?

Design med ekstra touch

Apple er nokså sparsommelige med hva de legger ved spillerne sine, men ønsker du noe utover datakabel, øreplugger, docking-overgang og et pusseskinn, finnes det et bredt utvalg ekstrautstyr å kjøpe ved siden av.

Andre generasjon Ipod Touch har beholdt formen, men selv om målene vitner om tilnærmet lik dybde som forgjengeren, gir den kurveformede baksiden spilleren inntrykk av å være tynnere.

Materialene oser av kvalitet, og spilleren føles solid tvers gjennom. Skjermen på framsiden er dekket av glass som virker relativt ripebestandig. Metallet på baksiden er derimot nokså utsatt for riper, og spilleren holdes med fordel unna spisse gjenstander som nøkler i lommen.

Touch er nokså høy og bred, men de avrundede formene, den minimale tykkelsen og vekten på 115 gram gjør at spilleren ligger særdeles godt i hånden. Den blir imidlertid for stor for tettsittende skjortelommer og humpete joggeturer.

Apple har endelig fått plass til dedikerte volumtaster, som sitter på venstresiden av spilleren. Utover dette finnes det kun en menytast på framsiden, og en tast for å
(de)aktivere skjermlåsen. Lydutgang og PC-inngang sammen med skjulte høytalere sitter på undersiden av Touch.

Nødvendig med Itunes

I likhet med sine Ipod-brødre, er du i utgangspunktet bundet til Apple sitt musikkprogram, Itunes. Her kan du både kjøpe, rippe og synkronisere filer til Touch, ved siden av å oppgradere spillerens fastvare. Dessuten er du avhengig av programvaren for å dra nytte av funksjonalitet som Genius.

Dersom du ikke liker Itunes kan det omgås med hjelp av annen programvare, men da må du også inngå enkelte kompromisser. Itunes lastes ned fra Apple sine hjemmesider, og fås for Mac og Windows, men ikke Linux. Filer kan ikke lastes tilbake fra spilleren til datamaskinen via Itunes.

Både brukervennlig og avansert

Apple er anerkjente for sine brukervennlige produkter, og Touch føyer seg i rekken. Touch sine menyer er foredlet fra forrige generasjon, og går nå så silkemykt som aldri før.

Du deaktiverer skjermlåsen med et klikk fulgt av et stryk over skjermen, og du ledes til hvor du sist slapp. Med et trykk på menytasten, føres du til et rutenett med fire ganger fire ikoner, i tillegg til en ekstra stripe med ikoner nederst i bildet. På toppen finner du en statuslinje med blant annet batteriindikator, klokkeslett, og dekningen på en eventuell internettilkobling via Wi-fi.

Ved å trykke og holde over ikonene, kan du selv organisere rekkefølgen. Dessuten kan du spre ikonene over flere sider, som du blar til ved å dra fingeren mot venstre over skjermen.

Fra hovedmenyen navigerer du deg videre ved å fysisk trykke på det ønskede ikonet, og du vil ledes til valget ditt enten direkte eller gjennom undermenyer.

Alt er svært selvforklarende, selv hvor avanserte funksjonene måtte være, og menyene ser dessuten svært tiltalende ut. Det er også behagelig at alle kommandoer skjer med umiddelbar reaksjon.

Du finner raskt fram i musikkbiblioteket ditt, om du sorterer etter artist, album, sanger, spilleliste med mer.

Du blar i listene ved å sveipe fingeren vertikalt over skjermen, enten over de forskjellige valgene, eller over alfabetstripen på høyre side, som gjør at du kan hoppe direkte til en forbokstav. En annen mulighet er å bla ved hjelp av albumgrafikken i albumflyt, ved å holde Touch vannrett.

I avspillingsvinduet vises all informasjon om det aktuelle sporet, og du kan velge avspillingmodus, hoppe til forrige eller neste spor, starte eller pause avspillingen og justere volumet. Her og under spillelistefanen kan du også aktivere den nye Genius-funksjonen.

Genius skal sette sammen en harmonisk spilleliste med utgangspunkt i et spor du selv velger. Dette gjøres ut i fra kunnskap Apple tilegner seg gjennom brukerne av Itunes. Funksjonen har nå hatt noen måneder til utbedring siden lansering, og vi sitter med inntrykket av at Genius stadig samler mer passende musikk. Vi kan se gjennom fingrene med at det tidvis skjer uheldige låtvalg – Genius sett over ett er et positivt tillegg til Ipod-rekken.

Du kan enkelt justere volum hvor enn du måtte befinne deg i menyene, enten gjennom de dedikerte volumtastene, eller ved et dobbeltrykk på menytasten, som gir deg et vindu hvor du også kan skifte spor og pause avspillingen.

Den romslige og kontrastrike skjermen yter menyene til det fulle, med sylskarp gjengivelse og topp respons på berøringer. Skjermen er varmefølsom, noe som betyr at du er nødt til å ta av deg hanskene for å kunne betjene Touch.

Under testen av forrige generasjon Ipod Touch opplevde vi noe ustabilitet i menyene, men dette ser ut til å være et tilbakelagt kapittel. Vi har ikke opplevd noe heng i menyene under hele testperioden, og er totalt sett særdeles fornøyde med spillerens brukervennlighet.

Dedikerte volumtaster sitter på siden av Touch
Touch har stilsikre linjer

Helt grei lyd

Apple står tilbake for flere av sine konkurrenter når det kommer til lydkvalitet, og vi lar oss heller ikke overbevise helt av andre generasjon Ipod Touch. Når det er sagt vil det nok holde mål for den gjennomsnittlige lytteren.

De medfølgende øreproppene er så som så, og lydopplevelsen blir raskt rotete ved for mange elementer. Dessuten er bassgjengivelsen altfor forsiktig og diskanten for upresis. Vi tror med andre ord du vil få mer ut av spilleren med å investere i et nytt par hodesett.

Sammen med Koss Portapro, bedres lydkvaliteten flere hakk, og du vil oppleve større presisjon og detaljene høyere i registeret ivaretas i langt større grad. Bassen kommer imidlertid litt i bakgrunnen, noe som ødelegger for balansen i lydbildet, spesielt i bassfylte sjangrer.

Tar du steget opp til entusiasthodesett som Sennheisers HD 600, får Touch imidlertid problemer, og heller ikke her er dybden tilstrekkelig. Lydbildet blir for spinkelt, og tross god gjengivelse fra mellomregisteret og oppover, får du følelsen av at noe mangler. Så om du er svært nøye på lyden, er ikke Touch spilleren for deg.

Du kan påvirke lydbildet til en viss grad ved hjelp av den innebygde equalizeren, gjennom et utvalg forhåndsinnstillinger, men vi ønsker oss muligheten for selv å finjustere på båndene.

God batterilevetid

Apple har tatt et kraftig hopp hva batterikapasitet angår, og Touch holder nå ut i 36 timers lydavspilling. Våre målinger gav en levetid på 34 timer, noe som absolutt må sies å være godkjent.

Siden sist har Touch også fått en høyttaler bygget inn. Denne leverer imidlertid begredelig lyd, og ved siden av å spille av lavt, skal det så godt som ingen ting til for at lydbildet sprekker opp. Likevel kan den til nød brukes om du vil dele lyden til eksempelvis et Youtube-klipp.

Som skapt for multimedia

Den 3,5 tommer store skjermen gjør visning av både bilder og video til en drøm, og bevegelsessensoren vender innholdet på skjermen etter retningen du holder Touch.

Bilder stilles opp i fire miniatyrer i bredden, og i fullskjermsvisning blar du videre ved å sveipe fingeren over skjermen. Du kan dessuten forstørre bildet ved å dra to fingre fra hverandre, men den lave oppløsningen som Itunes i forkant konverterer bildet til, gjør at bildet blir noe pikselert.

Visning av video fungerer også ypperlig, og du har muligheten til å zoome deg inn på bildet for å unngå sorte streker i topp og bunn. Touch husker dessuten hvor du sist slapp i filmklippet. Lyd og bilde er synkronisert og av god kvalitet. Skal vi sette fingeren på noe så er ikke sortbalansen spesielt god, men dette legger ingen nevneverdig demper på totalopplevelsen.

Filmfilene må konverteres på forhånd for at Touch skal kunne spille dem av. Dette må gjøres gjennom tredjepartsprogramvare som for eksempel Videora, siden Itunes ikke gjør dette for deg.

Apple oppgir at Touch skal holde til seks timers videoavspilling. Vi klarte å tyne fem og en halv times video ut av spilleren, og dette er gode resultater, den store skjermen tatt i betraktning.

Masse ekstra

Men det stopper ikke her, snarere tvert i mot. Touch har støtte for trådløst nettverk, og med dette følger muligheter for e-post, karttjenester, værmeldinger, aksjekurser og direktekjøp av musikk og applikasjoner direkte til fra Itunes, for å nevne noe.

Touch er utstyrt med Apples velkjente Safari-nettleser, som gir særdeles gode muligheter hva surfing på internett angår – i tillegg til god hastighet og respons, kan du lagre bokmerker, og ha flere faner oppe på samme tid. Du zoomer elegant i siden ved å dra fingrene fra og mot hverandre. Nettsider med flash støttes imidlertid ikke. Du har imidlertid en egen Youtube-spiller som kan by på et vell av forskjellige videoklipp.

Notatblokk, kalender med synkroniseringsmulighet, verdensklokke, stoppeklokke, nedteller og kalkulator som får avansert oppsett så snart du legger spilleren vannrett skjermen er også på plass.

Om ikke dette er nok, kan du laste ned både spill og applikasjoner (direkte) gjennom Itunes, noe som kan utvide Touch sine muligheter ytterligere. Det finnes både gratisprogrammer og programmer du må kjøpe. Spill fungerer svært tilfredsstillende på Touch takket være romslig skjerm og bevegelsessensor, og med alle applikasjonene er mulighetene mange. Forholdene ligger med andre ord til rette for at du ikke skal kjede deg med Touch i hånden.

Merk deg at Touch baserer seg mye på trådløs internettilgang, og så snart du er uten denne forsvinner også mye funksjonalitet.

Vi ønsker oss flere funksjoner i en såpass dyr spiller, og innebygget radio og diktafon ville virkelig toppet verket. Det ville også vært praktisk med muligheten for å overføre filer til Touch over den trådløse nettverkstilkoblingen. Bluetooth med A2DP hadde også vært på sin plass, slik at du kunne lytte til musikk uten kabler.

Konklusjon

Ipod Touch er utvilsomt en vellykket spiller, som tilbyr store doser teknologi i en stilig innpakning.

Designen kombinerer eleganse med en solid følelse, i kjent Apple-stil, og de nye avrundede formene gjør seg godt.

Menyene er både intuitive og enkle, og kombinert med den store berøringsfølsomme skjermen utmerker Touch seg når det kommer til brukervennlighet.

Lydkvaliteten er så som så, og Touch leverer nok ikke lyd som tilfredsstiller entusiasten. Men for gjennomsnittslytteren strekker spilleren til.

Når det kommer til ekstrafunksjoner briljerer Touch, og du har virkelig gode muligheter både innen foto- og videovisning, spill og surfing. Du kan også utvide med de mange tilgjengelige applikasjonene, dette kan også anskaffes direkte gjennom spilleren.

Apple skal også få honnør for å ha bedret batterilevetiden betydelig fra forrige generasjon.

Touch er imidlertid ikke feilfri, og vi skulle helst sett at spilleren ikke var låst til Itunes, og at den tilbyr FM-radio og Bluetooth.

Det er ikke mange MP3-spillere med berøringsfølsom skjerm, og om du i tillegg krever støtte for trådløst nettverk er Touch alene på markedet. Skulle du derimot klare deg uten trådløst nettverk bør du imidlertid ta med deg noen andre spillere i vurderingen.

Samsungs P2 har litt mindre skjerm og finnes kun i lavere kapasiteter, men har til gjengjeld FM-radio, Bluetooth og en hyggeligere prislapp.

Om det ikke haster, vil Cowon S9 og Iriver Spinn etter alt å dømme dukke opp på det norske markedet innen rimelig tid. Ut i fra spesifikasjonene ser disse ut som verdige konkurrenter til Touch.

I Iphone 3G får du blant annet mobil og innebygget Bluetooth på kjøpet, men den finnes kun i lavere kapasiteter og til en helt annen pris.

Apple har igjen lyktes i å kombinere stilren design med topp brukervennlighet, i tillegg til et godt knippe med funksjonalitet. Så om du aksepterer prislappen, tilbyr Touch en ganske unik portabel underholdningspakke.

Skal du kjøpe en stilig MP3-spiller til noen til jul, bør du definitivt vurdere Ipod Touch.

Les også
Ny Ipod Shuffle lansert
Les også
– Walkman med trykkskjerm på vei
Les også
Apple Ipod Nano 4G
Les også
– Itunes er kult!
Les også
Slik er nye Ipod Touch
Les også
Her er de nye Ipod-ene
Les også
To lekre nyheter fra Cowon
Les også
Apple innrømmer batteriproblem
Les også
Slik er Iriver Spinns nye menyer
annonse