Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestWestern Digital My Cloud EX2

En spesielt hjemmeskyvennlig NAS

Men kan Western Digitals kjekke nettverksboks sette konkurrentene på plass?

Hovedside

Det begynner å bli noen måneder siden vi sist testet en liten NAS, og da var det Synologys rimeligste modell DiskStation DS214se som fikk prøve seg. Men Synology er naturligvis ikke alene om å tilby alternativer i budsjettklassen – også Western Digital vil være med på moroa.

Western Digital – eller bare WD – er nok mest kjent for å knive med Seagate om å være den største harddiskprodusenten, men sysler også med litt annet på si. Så da de for et drøyt år siden lanserte enbrønneren My Cloud, var jo dette noe vi måtte se nærmere på.

Testen av My Cloud avslørte at WDs lille og ikke minst rimelige NAS var enkel å sette opp og bruke. Produktet stakk også av med et anbefalt-stempel.

Denne gangen skal vi se på den større halvbroren Western Digital My Cloud EX2. WD har valgt å kalle dette for en NAS, mens den vanlige My Cloud-boksen går som en PCS – Personal Cloud Storage.

Gjenkjennelig design

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Rent fysisk sett har My Cloud EX2 den samme umiskjennelige designen som vi finner på selskapets eksterne harddisker i My Book-serien. My Cloud EX2 har plass til to harddisker, og er derfor av den fysisk kraftigere sorten.

To disker i bredden gjør boksen langt mer stabil enn hva tilfelle er hos den smalere utgaven, og det teller positivt. Harddisker som deiser i bakken under operasjoner er nemlig ikke noe direkte ukjent problem.

My Cloud EX2 har også anstendige komponenter innabords. Den har en 1,2 GHz prosessor og 512 MB minne – vanligvis mer enn godt nok for en typisk tobrønns NAS.

Fronten har statuslys for systemet og disker. På baksiden finner vi nettverksporten, to USB 3.0-porter, strøminntaket, en reset-knapp og plass for kensingtonlås.

Bak frontdekselet sitter også en liten vifte som vi sjelden hørte noe til i testperioden – boksen er utformet slik at komponentene og harddiskene stort sett klarer seg med passiv kjøling. Ergo er det i hovedsak kun suset fra diskene som lyder på EX2, og sånn sett er vi fornøyd med støynivået.

WD My Cloud EX2 kan kjøpes uten harddisker, men kommer også pakket med alt fra fire til tolv terabyte kapasitet rett fra butikken. Disse bruker naturligvis selskapets NAS-disker for privatmarkedet: Western Digtal Red.

Vårt testeksemplar kom ferdig installert med to WD Red-harddisker á 2 TB. Vi byttet dog ut disse to med våre faste testdisker. Dette er også WD Red, men da med 1 TB kapasitet.

Det er likevel ikke slik at du bruke Western Digital-merkede harddisker, men støtten for andre disker er ganske begrenset. Hele kompatibilitetslista finner du på WDs hjemmesider.

Med to harddisker kan NAS-en settes opp til å enten bruke all tilgjengelig plass i form av JBOD, spanning eller RAID 0, eller de to harddiskene kan speiles i et RAID 1. Sistnevnte gir fordelen av at dersom den ene harddisken skulle ryke, vil alle filene også ligge på den andre disken. Ingen data tapt, med andre ord. Men husk at dette ikke er noen erstatter for skikkelig sikkerhetskopiering.

Toppen på NAS-en kan vippes opp, og gjør det enkelt å komme til harddiskene.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Enkelt og kjent grensesnitt

Styringen av NAS-en gjøres som alltid fra nettleseren på en annen datamaskin på samme nettverk. Webgrensesnittet er det samme som hos den enklere My Cloud-modellen, men EX2 har flere valg og mer funksjonalitet.

Det betyr at NAS-en naturligvis kan gjøre det den mindre My Cloud-modellen kan gjøre, inkludert fungere som en iTunes-server og støtte DLNA-mediestrømming til andre enheter på nettverket. Men EX2 kan eksempelvis også skilte med flere backupløsninger, mulighet for å sette opp lagringsplassen som RAID, støtte for iSCSI og volumvirtualisering, montering av ISO-filer, avanserte nettverkstjenester og litt annet småsnacks.

WD EX2 har også støtte for 256-bit AES-kryptering, men kun på volumnivå – ikke for enkelte mapper som er tilfelle hos NAS-er fra eksempelvis Asustor og Synology. Overføringshastigheten for et kryptert volum ligger for øvrig på drøye 10 MB/s for skriving og 12 MB/s for lesing – det går ikke akkurat unna.

Noen apper finnes, men det vrimler jo ikke av dem ennå.

Operativsystemet med det enkle grensesnittet og den kjekke hjelpefunksjonaliteten syntes vi fungerte bedre på lillebroren med færre valg og mindre funksjonalitet. Hos EX2 er det vanskeligere å holde oversikten, så det kreves gjerne litt leting for å finne fram.

Funksjonalitet er for øvrig et punkt der WD EX2 henger bak flere av sine konkurrenter. Den har det mest grunnleggende på plass, og har i tillegg noen tredjeparts apper som gir flere egenskaper. Men å bruke den til overvåking kan du eksempelvis ikke. Og selv om den tar jobben som fil- og FTP-server, har den ingen innebygd webserverløsning – da må du ty til Wordpress-appen.

Mer info rundt hva My Cloud EX2 kan og ikke kan finner du på produktets hjemmesider.

Smart nettskyløsning

Da den mindre My Cloud kom på markedet, var Western Digitals store styrke at det var så enkelt å sette den opp som en personlig sky – helt uten å måtte sette seg inn i NAT, ruting, portvideresending og DDNS.

WD har vært smarte nok til å ta med seg den løsningen til My Cloud EX2. Når NAS-en kobles til hjemmenettverket vil denne selv ta kontakt med Western Digitals egne servere og WDMyCloud.com-tjeneste, slik at den kan fortelle om hvor på verdensveven den befinner seg. Når noen nå tar kontakt utenfra med WDs apper for mobil, nettbrett eller datamaskiner, vil de uten noen større konfigureringsjobb kunne hente eller sende filer fra og til NAS-en.

Mer om hvordan dette virker kan du lese på den forrige My Cloud-testen.

Akkurat en slik enkel konfigurasjonsmulighet kom som bestilt for litt nettverksgrønne hjemmebrukere, og for ett år siden var dette også et stort og viktig salgspunkt for WD og Seagate. Men i mellomtiden har også flere av de mer etablerte NAS-produsentene sett lyset og fått på plass tjenester som gjør mye av det samme.

Eksempelvis har vi Cloud Connect fra Asustor, myQNAPcloud Service fra Qnap og Synology Quick Connect – sistnevnte fungerer naturligvis kun med Synology-NAS-er.

Litt vaklende ved diskkrasj

Under vår vante krasjtest – som i praksis går på å nappe ut den ene harddisken i RAID-et under skriving til harddiskene – var vi ikke helt fornøyd. Etter noen sekunder med kun én fungerende disk bestemmer nemlig NAS-en seg for å koble seg fra nettverket før den får summet seg og hiver seg på igjen.

Resultatet er at eventuelle overføringer som skjer akkurat da ikke lykkes. Filen kommer tilsynelatende over i ett stykke, men blir korrumperte.

Vi hadde også litt problemer med varslingstjenesten, som kan settes opp til å sende deg en e-post når NAS-en har problemer. Dette ville ganske enkelt ikke fungere i perioder av testperioden, men begynte å virke igjen ganske plutselig. Hvorvidt feilen ligger hos selve EX2 eller hos Western Digital sentralt – tjenesten går jo via deres servere – vites dog ikke.

WD My Cloud EX2 har ingen lydalarm, men kan varsle deg med blinkende lys og e-post.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men bortsett fra dette fungerer også NAS-en tilfredsstillende i degradert tilstand, altså med en manglende disk i RAID-et. Å bytte ut en harddisk er uproblematisk, og EX2 kan settes til å gjenoppbygge seg selv når den oppdager en ny, fungerende harddisk innabords. Ellers må dette iverksettes manuelt.

WD My Cloud EX2 brukte litt over to og en halv time på å gjenopprette RAID-et for våre 1 TB harddisker – helt på det normale. For større disker vil det naturligvis ta lenger tid.

Når det gjelder ytelsen, er EX2 en NAS som hverken direkte skuffer eller imponerer. Overføringshastigheten er helt grei, men heller ikke noe å hoppe i taket over.

Grafer og testdata for ytelse finner du på side to »

All testing ble for øvrig gjort med fastvareversjon 1.05.21.

Grei NAS, men...

Western Digital My Cloud EX2 er i det store og hele bedre enn den vanlige My Cloud-boksen, men når ikke helt opp til de rimeligste modellene til Asustor og Synology. Det gjelder så å si hele spekteret fra ytelse til grensesnitt og funksjonalitet – selv om WDs skyløsning fremdeles er den enkleste å sette opp.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Spørsmålet om EX2 er et aktuelt alternativ, blir da i stor grad snakk om pris. Og prisen kommer helt an på om du kjøper den med eller uten harddisker. I skrivende stund er det i hvert fall slik at versjonen uten harddisker koster omtrent det du må gi for den nye Synology DiskStation DS215j – som da er bedre enn DS214se som vi har sammenlignet EX2 med.

Diskløse EX2 ligger også kun noen få hundrelapper under Asustor AS-202TE.

Men kjøpt med den «rette» kapasiteten harddisker, bør du kunne plukke opp EX2-enheten til under tusenlappen – da sammenlignet med hva du måtte gitt hvis du hadde kjøpt Western Digitals egne Red-harddisker i løsvekt ved siden av. Først her begynner My Cloud EX2 å ligne på et interessant alternativ.

Det finnes dog også andre alternativer selv i denne prisklassen. En av disse er http://www.tek.no/artikler/zyxel-nsa325-v2/157843">Zyxel NSA325 v2, men selv om denne vil ha raskere leseytelse, foretrekker vi My Cloud EX2 når det kommer til oppsett – da spesielt med tanke på den fine skyløsningen.

Men hvis du er villig til å legge på et par hundrelapper og ikke bryr deg om USB-hastigheten, rangerer vi Synology DiskStation DS214se foran denne igjen. Mot funksjonaliteten og fleksibiliteten som ligger i Synologys operativsystem DSM 5.1, har Western Digital fremdeles et stykke igjen.

Sånn sett føler vi at det er vanskelig å finne en naturlig plassering for My Cloud EX2. For de som kun er ute etter enkel skylagring, vil den mindre og rimeligere My Cloud kunne gjøre en like god jobb. Og er man ute etter skikkelig NAS-funksjonalitet, har flere av konkurrentene mer og bedre saker å by på.

Western Digital My Cloud EX2
6
Helt greit

Western Digital My Cloud EX2

sitat"En helt grei NAS, men den er nok ikke noe naturlig valg."

Fordeler

 • Krysse av
  Rett på nett
 • Krysse av
  Ganske så stillegående
 • Krysse av
  USB 3.0 for utvidelser
 • Krysse av
  Forklarende grensesnitt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Operativsystemet litt for simpelt
 • Bytt
  Noe gjerrig på funksjonalitet
 • Bytt
  Litt haltende på diskfeil i RAID 1
 • Bytt
  Ingen kryptering av mapper
annonse
WD My Cloud EX2 UltraI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
1 på lager
På lager
10 på lager