Til hovedinnhold

Ny krypteringsløsning skal gi solid Internett-sikkerhet med ett klikk

Britiske forskere skal ha stått bak et stort gjennombrudd på sikkerhetsfronten.

Det utvikles stadig nye metoder for bedre beskyttelse av dataene som sendes gjennom verdensveven, men fremdeles er mange sikkerhets- og krypteringsløsninger verken så brukervennlige eller trygge som de burde være.

Nå melder avisen The Daily Mail om en ny løsning som angivelig skal har potensiale til å gjøre hele Internett mye tryggere ved å gjøre sikker kryptering bredt tilgjengelig for de store massene. Løsningen er utviklet av britiske forskere ved University College London.

Avansert og brukervennlig

De tekniske detaljene om den nye teknologien er ennå sparsomme, men det dreier seg i hovedsak om en ny algoritme som visstnok skal kunne garantere at ingen er i stand til å snoke på digital informasjon som for eksempel e-poster. Ifølge forskerne plasserer algoritmen et nytt sikkerhetslag inn i selve «DNA-et» til Internett.

Løsningen er blant annet ment å bekjempe det såkalte «man-in-the-middle»-fenomenet (MITM), hvor tredjeparter avlytter digital kommunikasjon mellom to parter og kan hente inn sensitiv informasjon ved å gi seg ut for å være mottaker eller sender i samtalen og selv sende beskjeder.

Løsningen har videre den spesielle egenskapen at den har en API, altså programmeringsgrensesnitt, som setter tjenestetilbydere i stand til å bygge teknologien inn i nettbaserte tjenester på en slik måte at brukeren kan benytte krypteringen med bare ett klikk - uten å måtte åpne andre programmer for å sikre innholdet. Det vil da ikke engang være mulig for tjenesteleverandøren å se innholdet.

Sikrere Facebook-surfing

Som et konkret eksempel kan teknologien blant annet brukes til å gi Facebook-brukere muligheten til å motta og lagre kryptert informasjon på tjenestens egne servere, uten at Facebook selv har muligheten til å få innsyn i informasjonen.

Forskerne som har utviklet teknologien har visstnok blitt innvilget patent på løsningen sin, og forhandlinger med en stor investor skal også være i gang. Teknologien kan ifølge forskerne implementeres på så lite som 30 dager, noe som altså betyr at den potensielt kan få stor utbredelse på kort tid.

University College London har for øvrig solid erfaring innen dataforskning. Universitetet samarbeidet blant annet tett med selskapet DeepMind, som jobber med kunstig intelligens på høyt nivå og som ble kjøpt av Google i januar i år.

Nå brukes kvantefysikk i sikkerhetsløsninger: Slik kan kvanteteknologi gjøre kredittkortene idiotsikre »

Les også
Snowden-lekkasje viser hvilke krypteringsverktøy NSA ikke klarer å knekke
Les også
Slik kan kvanteteknologi gjøre kredittkortene idiotsikre
Les også
Western Digital My Cloud EX2: En spesielt hjemmeskyvennlig NAS
annonse