Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsustor AS-202TE

En snasen NAS til nesten alt

Asustors allsidige budsjettmodell vil gjerne ha flere roller i huset.

Innledning og fysikk

Små og kjekke NAS-bokser for hjemmebruk har over de siste årene gått fra noe for spesielt interesserte, til en ting «alle» med et hjemmenettverk kan ha bruk for. I takt med etterspørselen har selvfølgelig også nye aktører dukket opp, og en av de klareste nye stjernene på NAS-himmelen er Asustor.

Det er ikke mer en halvannet år siden Asustor tok opp kampen mot det etablerte NAS-miljøet, godt hjelpet av ressursene og lommeboka til moderselskapet Asus.

Og gutta og jentene i Asustor har på ingen måte bedrevet dank i tiden de har hatt til rådighet. Asus har nå tre forskjellige serier i salg: Den seriøse 6-serien, den rimeligere 3-serien og til slutt 2-serien, som dagens testobjekt tilhører.

2-seien finnes i utgaver på to og fire brønner, og kommer dessuten i en T og TE-versjon. Mens T-modellen er din standard NAS, er TE spesiell ved at den har mer RAM, samt HDMI- og lydutgang bak. Det vil si at den skal kunne kobles til en TV, eller noe annet i stereobenken, og spille av innhold direkte. Dette har vi for så vidt sett før – både med Asustors egen 6-serie og Thecus N4800, men denne gangen snakker vi om en rimeligere modell.

For det er nettopp Asustor AS-202TE vi har hatt inne til test for å finne ut hva den er god for.

Spesifikasjoner -
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor Intel Atom på 1,2 GHz, 2 kjerner
Minne 1024 MB DDR3
Nettverk Gigabit Ethernet
Enhetstilkobling 2 x SATA intern (for 3,5" eller 2,5") 2 x USB 2.0 (bak) 2 x USB 3.0 (en bak, en i front) 1 x HDMI 1.4a 1 x 3,5mm lydutgang
Display Indikatorer for diskaktivitet/-feil Indikator for nettverk Indikator for generell status
Annet Infrarød mottaker i front
Størrelse Vekt: 1,91 kg (uten harddisker) Størrelse: 16,3 x 10,9 x 23,3 cm (H x B x D) Utstikkende ledninger bak kommer i tillegg
Pris Ca. 2300 kr

AS-202TE har et lett gjenkjennelig utseende – alle NAS-ene til Asustor ligner nemlig på hverandre. Fronten er i matt plast, mens resten av karosseriet er av metall. Den mørkgrå metallplaten som utgjør mesteparten av kroppen gir en litt konservativ stil og et inntrykk av kvalitet. NAS-en står stødig på fire gummiføtter.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Asustor har puttet inn Intel Atom-prosessorer på alle sine NAS-er så langt, og 2-serien er ikke noe unntak. Med en klokkefrekvens på 1,2 GHz er det ikke snakk om noen superprosessor, men vi regner med at det skal holde fint til det 2-serien er ment for: vanlig hjemmebruk. Videre er minnemengden på anstendige 1 GB, og det er det en god grunn til – men det tar vi først på neste side.

På baksiden av AS-202TE sitter naturlig nok nettverksporten, strøminntaket og tre USB-porter, hvorav én er er USB 3.0. Den siste USB 3.0-porten sitter sammen med en knapp i fronten. Det er mulig å sette opp NAS-en slik at den automatisk kopierer innholdet fra en innplugget USB-enhet til en bestemt mappe – eller omvendt – når du trykker inn knappen. Asustor kaller det «One Touch Backup».

I tillegg til plass for kensingtonlås, sitter også to andre kontakter bak: HDMI og 3,5mm minijack for lyd. Disse kan som nevnt brukes til å koble NAS-en direkte til en skjerm, TV eller stereoanlegg.

Mer om dette får du på neste side >>>

Testeksemplaret er levert av Asustor.

annonse
Asustor AS-202TEI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

I bruk

Asustor AS-202TE kommer med det meste du trenger. I esken følger det med stømforsyning, en kort nettverkskabel, skruer til harddiskene og programvare på DVD. Men det er like greit å besøke Asustors nettsider for å laste ned det du trenger derfra, ettersom det slett ikke er sikkert at den medfølgende platen har siste versjon.

Harddisker må du selvsagt kjøpe i tillegg, og der står du fritt til å velge blant 2,5- og 3,5-tommere med kapasiteter på opp til 4 TB – dette er også det største du i skrivende stund får i butikkene. Asustor har en liste over anbefalte harddisker, og det ikke akkurat en ulempe å plukke noe som står på den lista.

Enkel å komme i gang med.
App-inspirert startskjerm.

NAS-en har diskrammene helt fremme i dagen – bare trykk på knappen nederst på rammen, så spretter hendelen over ut. Deretter er det bare å dra ut rammen. Dette fungerer fint, men vi synes det burde vært mulig å låse rammene. Hvis selve boksen står fremme i dagen, kan jo litt uvøren fikling fra barn eller fulle folk føre til en diskkatastrofe.

Etter å ha festet harddiskene og skrudd på NAS-en, brukte vi programmet Asustor Control Center til å finne den på nettverket. Programmet, som for øvrig finnes både for Windows og OS X, hjelper deg dessuten med å sette opp NAS-en ved første gangs oppstart. Er du da koblet til Internett, vil den automatisk laste ned og installere siste utgave av operativsystemet, som for vår del var ADM 2.0.4.RBM1.

Asustors operativsystem ADM (Asustor Data Master) var i sin første versjon da vi testet AS-604T i sommer, men nå stiller det nytt og forbedret med ADM 2.0. Utseendemessig er det ikke store forskjellen, men det er noe funksjonalitet som har blitt forbedret og lagt til. Ikke minst er det nå flere nedlastbare moduler eller «apper» tilgjengelige. Dette gjør det mulig å bruke NAS-en til litt mer spesialiserte ting enn kun å ta den tradisjonelle lagringsplass- og serverrollen.

Er du nysgjerrig på hva du faktisk kan gjøre med ADM 2.0, vil vi råde deg til å prøve ut Asustors «Live Demo» av operativsystemet.

Utdrag av egenskaper

Programvare og funksjonalitet -
Operativsystem ADM 2.0
Filsystem ext4
Klientstøtte UNIX, Linux, og BSD Mac OS X 10.6 eller nyere Windows XP eller nyere
RAID-muligheter Single Disk, JBOD, RAID 0, RAID 1
Multimediastøtte iTunes Server Boxee/XBMC/Plex UPnP Media Server SoundsGood
Andre servere FTP Explorer Surveillance Center VPN Client Flere nedlastbare
Sikkerhet og backup Backup Plan (Windows) Time Machine-kompatibel (OS X) Remote Sync FTP Backup Ekstern Backup «One Touch» Backup Cloud Backup
Mobilapplikasjoner Apper for iOS og/eller Android: AiDownload AiData AiMaster AiRemote

Føler du at noe mangler? Se fulle spesifikasjoner på Asustors hjemmesider.

Krasjtest

Vi regner gjerne med at en 2-brønns NAS vil settes opp i RAID 1, og det er også det vi har brukt under testen av Asustor AS-202TE. RAID 1 betyr at alt innholdet er speilet over begge diskene – skulle da den ene disken avgå med døden, vil alle data likevel være tilgjengelige fra den andre harddisken.

Det er enkelt å ta ut diskene. Kanskje litt for enkelt.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ulempen med et slikt oppsett er naturligvis at halvparten av all diskplassen «forsvinner» til å speile den andre halvparten.

Husk også at selv om RAID 1 gir immunitet mot mekaniske feil på én av diskene, er det ikke en god erstatter for sikkerhetskopiering. Skulle du i vanvare komme til å slette viktige filer, eller lynet slår ned i boksen din, hjelper det nok lite med RAID 1.

For de som bruker RAID 1 er funksjonaliteten såpass viktig at vi alltid simulerer et diskkrasj – ganske enkelt ved å nappe ut en av harddiskene under skriving til RAID-et.

Oppbyggelige diskaktiviteter.

Asustor AS-202TE bestod vår krasjtest med glans. Overføringen stoppet opp noen få sekunder, men fortsatte snart med nesten full hastighet, og fila vi ville overføre kom trygt i havn. I likhet med Shuttle OmniNAS KD21 er ikke Asustoren noen stor bråkmaker – et lite pip er alt du får av advarsel om at det er trøbbel i NAS-paradis. Men ADM lar deg sette opp varsling via e-post eller gjennom sine egne mobilapper, så det er egentlig ikke noe stort problem.

Etter å ha skjøvet harddiskramma tilbake på plass, begynte NAS-en snart å bygge opp RAID-et på nytt – altså speile alt over på den nyinnsatte disken. Dette tok to timer og tre kvarter med harddiskene på én terabyte.

Kan brukes som «medieNAS»

Med sin egen HDMI- og lydutgang, kan Asustor AS-202TE brukes som en medieavspiller i tillegg til å fungere som en vanlig NAS. Egne skjermutganger har vi også sett på andre modeller, men det har ikke vært noen løsninger som direkte har imponert oss – en dedikert stue-PC eller mediespiller har langt på vei vært å foretrekke.

Dette har Asustor prøvd å gjøre noe med, nå nylig med den nedlastbare appen Asustor Portal, som sammen med Boxee eller XBMC gir deg et brukergrensesnitt som passer fint på TV-en din. Ettersom AS-202TE også har en infrarød mottaker i front, kan du dessuten bruke en vanlig fjernkontroll til å styre mediesenter-delen – Asustor selger også sin egen fjernkontroll til rundt 250 kroner – men det finnes jo også styreapper til smartmobilen din.

Foretrekker du mus og tastatur, er det for øvrig bare å plugge dette rett i USB-portene på NAS-en.

For å installere Asustor Portal kreves det at du setter AS-202TE i «Media Mode», noe som betyr at en viss del av systemminnet reserveres til medieapplikasjoner. Dette er i og for seg greit, ettersom AS-202TE kommer med 1 GB RAM, mens andre NAS-er på dette nivået gjerne heller har 512 MB minne. Men med boksen i mediamodus kan du altså risikere litt dårligere ytelse enn om du kun bruker den som en ren NAS.

NAS som mediesenter. LED-ene lar seg for øvrig dempe.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vi testet kjapt hvordan det var å spille av film med XBMC via Asustor Portal, og synes det fungerer greit. Mediesenterfølelsen er der i det minste, og noe materiale lar seg fint spille av uten hikke. Men hvis du er kravstor når det kommer til kvalitet, vil du nok som oss mene at krevende HD-filmer hakker litt vel mye.

Det samme opplevde vi da vi prøvde å spille av YouTube-videoer i høy oppløsning, så enten er dette dårlig optimaliserte apper, eller så er ikke prosessoren god nok for oppgaven. Et spørsmål er uansett hvor mange som egentlig kunne tenke seg å bruke en NAS som mediespiller. Men for de som det skulle være aktuelt for, synes vi da Asustor er på riktig vei med AS-202TE – men de slett ikke helt fremme.

Støy og strømforbruk

Asustor AS-202TE har et strømforbruk som er helt i linje med andre tobrønns NAS-er. Bestykket med to 3,5-tommers harddisker lå strømforbruket på rundt 25 watt på våre målinger. Ønsker du å spare strøm ytterligere, kan harddiskene settes til å gå i hvilemodus etter et gitt tidsintervall. NAS-en kan også settes opp slik at den slår seg av og på ved gitte tidsrom på gitte dager i uka.

Boksen har en en 70-millimeters vifte i bakkant, og standardinnstillingen er at den skal justere seg etter temperaturene i NAS-en. I testperioden har den vært rolig og behersket, og således oppleves AS-202TE som en stillegående NAS. Det er også mulig å sette vifta til å alltid spinne sakte eller alltid spinne raskt, men «Auto» fungerte fint for vår del.

Bla deg videre, vi ser på ytelsen >>>

annonse
Asustor AS-202TEI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Ytelse

Asustor AS-202TE er bestykket med en tokjernet Intel Atom-prosessor på 1,2 GHz. Så selv om den er blant Asustors svakeste modeller, burde likevel ytelsen ligge i det øvre sjiktet av typiske hjemmeNAS-er. Det gjenspeiles for så vidt også i prislappen.

Som nevnt på forrige side kan NAS-en settes i «Media Mode», noe som betyr at den holder noe av minnet til bruk av mulitimedieapper. Det plager oss egentlig ikke, og det er også derfor den har 1 GB RAM, mens andre relativt rimelige tobrønnere i budsjettklassen ikke er utstyrt med mer enn 512 MB minne.

Men ettersom det ikke er noen automatikk i det at en slik NAS vil bli brukt som en medieavspiller, har vi testet den i «normal» NAS-modus, altså uten å reservere noe av minnet.

Overføringshastigheten skal ifølge Asustor selv kunne ligge på rundt 70 MB/s for skriving og 100 MB/s for lesing. AS-202TE skal i teorien altså være i omtrent samme ytelsesklasse som den nylig testede Shuttle OmniNAS KD21.

Konfigurasjon -
Klient-
HovedkortGigabyte GA-P55M-UD4
ProsessorIntel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
NettverkskortIntel Pro/1000CT PCIe
HarddiskSanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
ProgramvareMicrosoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS-
Harddisker2 x Western Digital Red 1 TB, 64 MB cache
Filsystemext4
FastvareADM 2.0.4.RBM1

Vi har nylig byttet testmaskineri for NAS-er, og ettersom vi da har Core 2 til Core i5 og byttet ut den gamle snurredisken med en SSD, kan vi ikke helt sammeligne ytelsen 100 prosent med gamle resultater. Men vi har fremdeles den nevnte OmniNAS KD21 å sammenligne med, og har dessuten tatt med DiskStation DS212j fra Synology. Unnskyldningen for å bruke sistnevnte, er at det typisk er selve NAS-en som er flaskehalsen, og ikke klienten eller harddiskene. Men resultatet fra akkurat den skal vi likevel svelge med en liten klype salt.

Ytelsestestene kjører vi med RAID 1, som nok er den mest brukte typen RAID på en tobrønners NAS. Forbindelsen mellom NAS og klient er direkte, det vil si uten å gå om en HUB, svitsj eller ruter.

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk – her altså med harddiskene satt opp i RAID 1. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Her legger AS-202TE seg stort sett på linje med de to andre NAS-ene, men det ser også ut til at skrivehastigheten er bedre for modellen fra Asustor.

ATTO Disk Benchmark

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og her viser også Asustors lille NAS gode takter.

NAS Performance Tester

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB (400 MB for Synology-modellen). Det er helt klart at AS-202TE gir bedre overføringshastighet ved både lesing og skriving.

Ekstern disk over USB

I denne nye testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer fra boksen. Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte.

Her er det klasseforskjell mellom Asustor og Shuttle. Internt er det jo egentlig ikke så stor forskjell på lese- og skrivehastighetene på disse to NAS-ene, men som vi ser blir det en annen dans når ting skal gå over USB-portene.

Denne testen ble aldri kjørt på Synology DS212j, så vi har ingen tall å sammenlige med derfra.

For ordens skyld nevner vi også at vi testet AS-202TE for skriving og lesing mot en kryptert mappe. Her oppnådde vi 24,6 MB/s for skriving og 14,2 MB/s for lesing – men igjen har vi ingen NAS-er å sammenligne med direkte, ettersom Shuttle OmniNAS ikke støtter kryptering.

Går du over til testen av den dyrere Synology DiskStation DS414, ser vi at dette ikke er noe særlig å skrive hjem om. Asustor AS-202TE har ganske enkelt ikke datamusklene som skal til for at dette skal gå unna. Likevel ser vi ikke på dette som spesielt viktig her, tross alt er det en relativt rimelig NAS ment for hjemmebruk.

Helt til slutt: Konklusjonen >>>

annonse
Asustor AS-202TEI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon

AS-202TE er en av Asustors rimeligste og svakeste NAS-er, og er naturlig nok myntet på hjemmebrukere uten de aller største kravene. Men utseendemessig skiller ikke boksen seg stort fra dyrere modeller – metallkarosseriet og plastfronten med de lett tilgjengelige diskrammene er det samme over hele linja.

Det som skiller AS-202TE fra en del andre NAS-er i nedre prisklasse, er at den er påtenkt en dobbeltrolle i huset. Med 1 GB minne innabords, samt HDMI- og lydkontakt på selve boksen, mener Asustor at den både kan fungere som en vanlig NAS og en mediespiller. Operativsystemet ADM 2.0, som har blitt ganske så robust på den relativt korte tiden Asustor har vært i sving, har fått mye ekstrafunksjonalitet i form av nedlastbare moduler (apper) – herunder medieservere som Boxee, XBMC og Plex.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

I praksis synes vi AS-202TE fungerer langt bedre som NAS enn mediespiller, og det skulle jo egentlig også bare mangle – i grunn er det jo bare en NAS med noen ekstra utganger. For øyeblikket ser vi at høyoppløst innhold ikke akkurat glir godt, men vi er ikke helt sikre på om vi skal skylde på den svært ferske appen Asustor Portal, eller om det er prosessoren som ganske enkelt ikke takler brasene.

Men for deg som ikke skal spille av krevende HD-filmer, eller i hovedsak vil koble den til for å spille av musikk eller surfe fra sofakroken, kan så avgjort mediespillersiden av AS-202TE ha noe for seg. Det vil da kanskje også glede deg å høre at det er en ganske stillegående NAS, så du vil også fint kunne ha den i stua.

Som en ren NAS er Asustor AS-202TE slett ikke dum. Selve boksen gir en ålreit kvalitetsfølese, og fire USB-porter – hvorav to er USB 3.0 – bør holde for de fleste. De to diskrammene er lett tilgjengelige – kanskje litt for tilgjengelige ettersom de ikke kan låses – og installasjonen er uproblematisk med den medfølgende programvaren.

Overføringshastigheten er det også lite å si på. Skriveytelsen kunne alltids vært et par hakk bedre, men for full hastighet begge veier må du som regel se etter enda dyrere NAS-er.

Det som likevel er blitt den berømmelige rosinen i pølsa er Asustors operativsystem ADM 2.0. De mange nedlastbare modulene gjør AS-202TE til en hendig sak som enklere kan tilpasses spesielle behov – om du da ønsker å bruke den til noe annet enn et typisk fillager.

Det største ankepunktet mot AS-202TE er nok prisen. 2300 kroner for en to-brønns NAS er ikke spesielt rimelig, i hvert fall om du tenker på at du også får slike til godt under halve prisen. Men her betaler du ekstra for kvaliteten, hastigheten og ikke minst de mulighetene operativsystemet gir deg.

En annen ting som koster er mediespillermulighetene. Har du ikke bruk for disse nå eller i fremtiden, kan du godt se på Asustor AS-202T, som er noen hundrelapper rimeligere. Den har ingen slike medieutganger, men som en ren NAS gjør den en nesten like god jobb. Vi skriver nesten, ettersom den har halvparten så mye RAM innabords. Å eventuelt skulle velge mellom disse to er derfor ikke så enkelt.

Men er så Asustor AS-202TE noe å samle på? Ja, vi synes egentlig det, og kan etter en kjapp sjelegransking fint anbefale den. Da som en NAS, ikke som en mediespiller, og se gjerne etter om du kan finne den til en litt fordelaktig pris.

+ Fin ytelse
+ God kvalitet
+ HDMI og lyd ut
+ Lite støy
+ Stadig bedre operativsystem

- Harddiskbrønnene kan ikke låses
- Ikke akkurat den ultimate mediespilleren

Alternativer

Asustor har dugelig med konkurranse i dette segmentet, og det er mange andre fristelser. De vi sikler mest på blir da Synology-modellene DiskStation DS214 og den rimeligere DS213j (etterfølgeren til DS212j), ettersom Synology i likhet med Asustor har et fyldig operativsystem med gode muligheter for å laste ned mer funksjonalitet via moduler.

Men ingen av de som er nevnt over kan kobles direkte til TV-en eller stereoanlegget ditt. Da må du opp i pris, for eksempel til Asustors egen AS-302T.

Ikke bestemt deg ennå?
Derfor bør du ha en NAS hjemme (Ekstra) >>>

annonse
Asustor AS-202TEI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Synology DiskStation DS214play: En spesielt strømmevillig NAS
Les også
Synology DiskStation DS414: Liten, lett og lur NAS
Les også
Asustor AS-604T: NAS-en som klarer det meste du kan tenke på
Les også
Asustor slipper billigere NAS-er
Les også
Synology DiskStation DS212j: En liten godsak til hjemmenettverket
Les også
Shuttle OmniNAS KD20: Denne gir deg billig og enkel nettverkslagring
annonse