På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Fin hjemme-NAS med det aller meste på plass
Synologys billigste modell er bedre enn den ser ut til.
Innhold
Innledning
Network-Attached Storage er trolig mer kjent som NAS, og det er tre bokstaver som ikke lenger bør være helt ukjent for teknologibevisste nordmenn. I livene våre er det jo stadig mer som konsumeres og dokumenteres i digital form, og det hele må lagres et sted – eller aller helst flere steder.
Med en NAS koblet til hjemmenettverket har du et sentralt digitalt lager for alle i huset. NAS-en er fin til å holde sikkerhetskopier og filer som brukes av flere eller på flere datamaskiner, som bilder, film og musikk. Den kan også settes opp med forskjellige rettigheter på mappene (Ekstra), slik at de enkelte brukerne også kan ha ting for seg selv.
Slike nettverksbokser finnes i flere størrelser og prisklasser, og i den siste tiden har vi tatt for oss flere av de aller rimeligste modellene. Disse egner seg godt for mindre husholdninger eller som en ekstra NAS for sikkerhetskopiering.
Rett før påske fikk vi tatt en god kikk på den Zyxel NSA325 v2 – en kjapp NAS, men som hadde en del å gå på når det kom til brukervennlighet og -grensesnitt. Her er det flere produsenter som gjør en bedre jobb, deriblant taiwanske Synology, som har holdt på med NAS-produksjon i over et tiår.
I denne testen har vi tatt for oss Synologys aller rimeligste modell: DiskStation DS214se. De to siste bokstavene i navnet står visstnok for «special edition», men egentlig er det ikke noe spesielt med denne NAS-en – du må heller tenke det slik at «se»-betegnelsen er der for å skille den fra den «vanlige» DS214.
Spesifikasjoner | - |
Maskinvare og tilkoblinger | |
---|---|
Prosessor | Marvell Armada 370 på 800 MHz |
Minne | 256 MB |
Nettverk | Gigabit Ethernet |
Enhetstilkobling | 2 x USB 2.0 |
Display | Statuslys for system, HDD og LAN |
Annet | N/A |
Størrelse | Vekt: 880 gram (uten harddisker) Størrelse: 16,5 x 10 x 22,5 cm (H x B x D) Utstikkende ledninger kommer i tillegg |
Pris | Ca. 1200 kroner |
DiskStation DS214se får du kjøpt til litt over en tusenlapp, og ved siden av å være Synologys rimeligste NAS er den også den svakeste når det kommer til ytelse. Med en prosessor på 800 MHz og 256 MB RAM sier det nesten seg selv at dette er en modell ment for privatmarkedet fremfor bedrifter og forretninger. NAS-en har plass til to interne harddisker, har én port for kablet nettverk og to USB 2.0-porter for slikt som skrivere eller eksterne harddisker.
Fysiske egenskaper
Hvis du lurer på om du ikke har sett Synology DS214se før ett eller annet sted, så kan det godt være at du tenker på DS212j eller dens etterfølger DS213j – disse er nemlig mer eller mindre kliss like. Her får du en hvit, småblank plastboks med fire store gummiføtter. Formen og størrelsen er ganske så typisk for tobrønns NAS-er.
På denne boksen får du ingen dør eller luke eller harddiskrammer slik vi ser på mange andre modeller. For å få festet eller fjernet harddiskene må du «splitte» hele kabinettet på midten, men dette er en relativt enkel operasjon. Innvendig er det plass til to 3,5-tommers disker. Du kan også bruke 2,5-tommers harddisker i denne NAS-en, men det krever egentlig at du må kjøpe spesielle diskholdere i tillegg.
Av harddisker står du altså fritt til å velge selv, men for en lagringsboks av denne typen ville vi nok gått for et par store «NAS-modeller», i hvert fall dersom vi for anledningen skulle gått til innkjøp av nye disker.
Som du ser er det ikke så veldig mye hokus pokus med denne NAS-en. Etter å ha koblet den til strømnettet og ruteren din gjenstår det kun to USB-porter og én eneste knapp du kan å trykke på.
I bakkant sitter også en 92 millimeter vifte som skal sørge for god trekk i kabinettet.
Det er Synology som har lånt oss DiskStation DS214se til test.
I bruk
Synology DiskStation DS214se kommer som seg hør og bør med det du trenger for komme i gang: nettverkskabel, strømadapter, skruer og en liten hurtigstartguide. Her får du altså ikke den sedvanlige CD-en med programvare, men det er helt i orden – som regel bør du besøke hjemmesidene for å laste ned siste versjon av programvaren uansett.
I tillegg til dette trenger du naturligvis en eller to harddisker av ønsket kapasitet.
Å sette opp NAS-en for første gang er egentlig ganske så rett frem. Det aller enkleste er å bruke programvaren «Synology Assistant», som sørger for å finne NAS-en når du har fått koblet den opp mot nettverket. Etter dette er installasjonen en mer eller mindre automatisert prosess som bare krever at du klikker deg videre. Den nyeste versjonen av operativsystemet DSM (Disk Station Manager) vil automatisk bli lastet ned og installert på NAS-en.
Selv om flere av konkurrentene strengt tatt kan stille med rimeligere NAS-er med bedre spesifikasjoner, har Synology et sterkt kort på hånda i form av sitt operativsystem. DSM, som nylig har gått over i versjon 5.0, brukes nemlig av alle NAS-ene i Synologys portefølje. På denne måten kan selv den relativt rimelige DS214se nyte godt av funksjonalitet som egentlig har blitt utviklet med langt dyrere modeller i tankene.
At Synology har hatt en god del år på å finpusse operativsystemet sitt hjelper selvsagt også. Nye DSM 5.0 byr for øvrig på flere fikser, ny funksjonalitet og en annen visuell stil enn den gamle utgaven.
Utdrag av egenskaper
Programvare og funksjonalitet | - |
Operativsystem | DSM 5.0 |
Filsystem | ext4 |
Klientstøtte | Linux, Mac OS X, Windows |
RAID-muligheter | Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1, Synology Hybrid RAID |
Multimediastøtte | Media Server (DLNA-kompatibel) Photo Station Video Station Audio Station iTunes Server DVBLink Server Logitech Media Server |
Andre tjenester | FTP-server Download Station Print Server Mail Server Surveillance Station RADIUS Server VPN Server Cloud Station DNS Server |
Sikkerhet og backup | Antivirus Kryptering av mapper Backup til nettverk Time Backup Cloud Sync |
Apper | DS audio, DS video, DS photo, DS cloud, DS file, DS download, DS cam, DS finder og DSM mobile |
Fulle spesifikasjoner finner du på Synologys hjemmesider.
Som du selv kan se har denne NAS-en funksjonalitet i bøtter og spann, og hvis du synes brett- eller mobilapper for bedre NAS-bruk er skikkelig stas, har du en god del å leke deg med.
Av ting vi typisk ikke finner i denne prisklassen må vi trekke frem antivirus, kryptering og hybrid-RAID – sistnevnte gjør det langt mindre smertefullt å øke diskkapasiteten etter hvert dersom du begynner i det små.
I disse skylagringstider skal vi heller ikke glemme Synology QuickConnect, som er en av de store nyhetene i DSM 5.0. Dersom du fikk med deg vår test av MyCloud fra Western Digital, husker du kanskje at du ikke trengte å rote rundt med NAT, ruting, DDNS og «port forwarding» for å få tilgang på den lille boksen fra Internett.
Med QuickConnect har Synology lagd sin egen greie som i det store og hele går på det samme.
Krasjtest
Vi tester 2-brønns NAS-er satt opp med RAID 1, da vi tror det er mange som vil bruke et slikt oppsett. RAID 1 vil si at innholdet på de to harddiskene til enhver tid skal være identisk – skulle da den ene disken avgå med døden, vil alle data likevel være tilgjengelige på den andre harddisken.
Dette er dog ikke uten ulemper, siden halvparten av all diskplassen «spises opp» av det å speile den andre halvparten.
Og selv om RAID 1 gir immunitet mot mekaniske feil på én av diskene, er det ikke en god erstatter for sikkerhetskopiering. Skulle du i vanvare komme til å slette viktige filer, eller lynet slår ned i boksen din, hjelper det nok lite med RAID 1.
Likevel er denne funksjonaliteten såpass viktig at vi pleier å simulere et diskkrasj med datamaskinen satt opp i RAID 1. Dette gjør vi ganske enkelt ved å nappe ut en av harddiskene under skriving til RAID-et.
Blant de rimelige NAS-ene med RAID-funksjonalitet vi har testet i det siste, har alle klart seg gjennom denne testen ved at ikke innholdet har gått tapt. Men de færreste av boksene har klart å si fra om problemet på en skikkelig måte, og hvis du da verken blir varslet med lys, lyd eller en illevarslende e-post eller lignende, kan det gå dagevis før du merker at en disk har tatt kvelden – og i all den tid er innholdet ditt ekstra sårbart. Derfor er det viktig at slikt oppdages så tidlig som mulig.
Under diskkrasjet oppførte DS214se seg nesten eksemplarisk. Det grønne statuslyset slo over i illevarslende oransje blink og en litt slitsom pipelyd gjorde det umulig å ignorere lagringsboksen. I tillegg sørger DSM for å varsle deg direke på e-post – eller over SMS eller Skype dersom du snarere foretrekker det.
Når det gjaldt dataene kom disse seg trygt over trass i «krasjet», og etter å ha byttet til en annen harddisk gikk vi inn og manuelt satte i gang gjenopprettingen, eller «re-speilingen» som vi også kunne kalt det. Dette tok rett i underkant av tre timer for harddiskene på én terabyte.
Støy og strømforbruk
Synology DiskStation DS214se har et strømforbruk som er helt vanlig for 2-brønns NAS-er. Satt opp med våre to 3,5-tommers harddisker ligger forbruket på rundt 20 watt. Diskene kan også settes til å spinne ned etter en viss tid med inaktivitet, og NAS-en kan ellers slå seg av og på til bestemte tider på bestemte dager.
Den 92 millimeter store vifta gjør en fin jobb med å trekke luft gjennom kabinettet. Ifølge Synology gir ikke NAS-en fra seg mer lyd enn 18,4 dB med én (stillegående) harddisk, og den er riktignok ikke direkte støyende heller, men vifta har en lydsignatur som gjør at du nok vil legge merke til den dersom den står ved siden av deg i et ellers stille rom.
I DSM er det mulig å sette forskjellige modi for vifta, herunder «lavstrømsmodus» som skal stoppe vifta fra å spinne når systemet er kjølig nok. Dette fikk vi dog ikke til å fungere hos oss, selv om temperaturen var lav og fin.
Ytelse
Synology DiskStation DS214se har en prosessor som tikker av gårde på 800 MHz, og det høres jo ikke spesielt imponerende ut når for eksempel den rimeligere Zyxel NSA325 v2 har en klokkefrekvens på 1,6 GHz. Og med 512 MB RAM har den også dobbelt så mye minne som DS214se.
Men det betyr nok ikke at den er dobbelt så kjapp.
I tillegg til modellen fra Zyxel har vi som sammenligningsgrunnlag tatt med Shuttle OmniNAS KD21, som ligger i samme prisleie som DS214se. Vi har også tatt med den litt spesielle Western Digital My Cloud – men dette er er altså en løsning med kun én harddiskplass, som attpåtil er preinstallert med en harddisk på to, tre eller fire terabyte.
Konfigurasjon | - |
Klient | - |
Hovedkort | Gigabyte GA-P55M-UD4 |
Prosessor | Intel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner) |
RAM | 2 GB OCZ DDR3 1333 MHz |
Nettverkskort | Intel Pro/1000CT PCIe |
Harddisk | SanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB |
Programvare | Microsoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.47 |
NAS | - |
Harddisker | 2 x Western Digital Red 1 TB, 64 MB cache |
Filsystem | ext4 |
Fastvare | DSM 5.0-4482 |
Merk at vi tester våre tobrønnere med RAID 1, mens WD My Cloud som nevnt kun har én harddisk.
For enkle NAS-er er det i våre øyne lesehastigheten som er den aller viktigste. Vi ser jo for oss at mange slike bokser til hjemmebruk i hovedsak vil fylles opp med data – som musikk, film og bilder – én gang, som da blir liggende for å leses veldig mange ganger.
Intel NAS Performance Toolkit
Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.
Synology DS214se lar seg på ingen måte skjemmes av sin litt svake prosessor. I flere av testene legger den seg sågar i tet, med lesehastigheten på et anstendig godt nivå. Skriveytelsen ser det heller ikke til å være noe galt med, og alt i alt gjør den en grei figur over de fleste av testene. Det største problemet der ut til å være lesing av mange småfiler (Dir copy from NAS), der den legger seg mer på linje med den lille MyCloud-boksen.
NAS Performance Tester
Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Her ser vi at lesehastigheten ikke helt holder følge med modellene fra Shuttle og Zyxel, men så veldig langt bak er den da heller ikke. Skriveytelsen er dog i samme bane.
ATTO Disk Benchmark
ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og her ser vi stort sett det samme som på forrige test, men med litt større avstand opp til de raskeste kandidatene.
Ekstern disk over USB
I denne testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer. Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte.
Med kun USB 2.0-standarden er det ikke så merkelig at DS214se ligger bakerst i feltet – men som vi ser av OmniNAS KD21s resultater er altså ikke USB 3.0 noen garanti for at det skal gå unna.
Oppsummering og konklusjon
Synology DiskStation DS214se har den samme stilen og utseende vi kjenner fra selskapets små NAS-er i j-serien – og er således ikke akkurat noen designprisvinner. Denne tobrønneren i hvit plast har plass til to harddisker på opp til 5 TB hver, som jo også er de største harddiskene du får kjøpt i dag.
DS214se er også den rimeligste Synology-NAS-en du får tak i, og det går på bekostning av ytelsen – den har mindre minne og en litt tregere prosessor enn sin fetter DS213j.
Men det at den lille boksen har en prosessor på beskjedne 800 MHz, betyr ikke nødvendigvis at den vil gjøre det dårlig. For mange typiske hjemmenettverk, der belastningen er begrenset til noen få brukere, vil dette holde til normal, enkel bruk. Ved lesing av store filer målte vi en hastighet på nærmere 90 MB/s, mens skrivingen lå på rundt 65 MB/s. Det er et bedre resultat enn hva vi så på den to år eldre juniormodellen DS212j da vi testet denne i fjor.
Er det kun hastighet som teller, finnes det likevel både billigere og raskere NAS-er enn DiskStation DS214se. Den nylig testede Zyxel NSA325 v2 er en av dem, men denne NAS-en har også et foreldet grensesnitt og lite gjennomtenkt funksjonalitet som demonstrerer at krefter ikke er alt.
For det er i større grad nettopp funksjonaliteten og operativsystemet DSM, og ikke nødvendigvis musklene, som gjør Synology DiskStation DS214se til en NAS vi virkelig kan like. Det er dette som gjør at vi kan sammenligne denne modellen med NAS-er som er enda litt snillere med saldoen på kontoen, eller på papiret ser både ett og to hårstrå hvassere ut.
Kan det meste
Sett i forhold til prisen sørger nemlig DSM for at Synologys relativt rimelige NAS er stappet med funksjonalitet. Hva du enn er ute etter av løsninger for overvåking, skylagring, mediehåndtering og -nedlasting, fildeling eller sikkerhetskopiering, vil du trolig finne noe av interesse i operativsystemet selv eller i en av de nedlastbare modulpakkene.
Sånn sett mener vi dette er en bedre modell enn den nevnte NAS-en fra Zyxel, som har sine styrker i en lavere pris, litt høyere lesehastighet og en USB 3.0-port.
Det er kanskje nettopp denne oppdaterte USB-porten vi savner mest på DS214se. Vi ser at det har dukket opp på Synologys nye firebrønner DS414j, så vi vil nok snart også få se en tobrønner i j-serien med USB 3.0. Men disse ligger altså noen små hakk opp i pris fra se-modellen.
USB 3.0-mangel til tross, har vi ikke noe problem med å anbefale Synology DiskStation DS214se til deg som vil ha en relativt rimelig tobrønns NAS til hjemmenettverket. Den er kanskje verken raskest eller billigst, men det gode operativsystemet sørger for at du likevel får en skikkelig NAS-opplevelse for pengene.
Skulle du ønske deg noe enda heftigere med USB 3.0, og er villig til å åpne lommeboka for det, kan du også ta en kikk på Asustor AS-202TE (eller bare T-modellen), som kan måle seg med Synology når det kommer til funksjonalitet og brukervennlighet.
På jakt etter en annen modell?
Her er alle NAS-testene våre >>>