Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSynology DS214se

Fin hjemme-NAS med det aller meste på plass

Synologys billigste modell er bedre enn den ser ut til.

Innledning

Network-Attached Storage er trolig mer kjent som NAS, og det er tre bokstaver som ikke lenger bør være helt ukjent for teknologibevisste nordmenn. I livene våre er det jo stadig mer som konsumeres og dokumenteres i digital form, og det hele må lagres et sted – eller aller helst flere steder.

Med en NAS koblet til hjemmenettverket har du et sentralt digitalt lager for alle i huset. NAS-en er fin til å holde sikkerhetskopier og filer som brukes av flere eller på flere datamaskiner, som bilder, film og musikk. Den kan også settes opp med forskjellige rettigheter på mappene (Ekstra), slik at de enkelte brukerne også kan ha ting for seg selv.

Slike nettverksbokser finnes i flere størrelser og prisklasser, og i den siste tiden har vi tatt for oss flere av de aller rimeligste modellene. Disse egner seg godt for mindre husholdninger eller som en ekstra NAS for sikkerhetskopiering.

Rett før påske fikk vi tatt en god kikk på den Zyxel NSA325 v2 – en kjapp NAS, men som hadde en del å gå på når det kom til brukervennlighet og -grensesnitt. Her er det flere produsenter som gjør en bedre jobb, deriblant taiwanske Synology, som har holdt på med NAS-produksjon i over et tiår.

I denne testen har vi tatt for oss Synologys aller rimeligste modell: DiskStation DS214se. De to siste bokstavene i navnet står visstnok for «special edition», men egentlig er det ikke noe spesielt med denne NAS-en – du må heller tenke det slik at «se»-betegnelsen er der for å skille den fra den «vanlige» DS214.

Spesifikasjoner -
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor Marvell Armada 370 på 800 MHz
Minne 256 MB
Nettverk Gigabit Ethernet
Enhetstilkobling 2 x USB 2.0
Display Statuslys for system, HDD og LAN
Annet N/A
Størrelse Vekt: 880 gram (uten harddisker) Størrelse: 16,5 x 10 x 22,5 cm (H x B x D) Utstikkende ledninger kommer i tillegg
Pris Ca. 1200 kroner

DiskStation DS214se får du kjøpt til litt over en tusenlapp, og ved siden av å være Synologys rimeligste NAS er den også den svakeste når det kommer til ytelse. Med en prosessor på 800 MHz og 256 MB RAM sier det nesten seg selv at dette er en modell ment for privatmarkedet fremfor bedrifter og forretninger. NAS-en har plass til to interne harddisker, har én port for kablet nettverk og to USB 2.0-porter for slikt som skrivere eller eksterne harddisker.

Fysiske egenskaper

Alt har en ende, også Synology DS214se.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Hvis du lurer på om du ikke har sett Synology DS214se før ett eller annet sted, så kan det godt være at du tenker på DS212j eller dens etterfølger DS213j – disse er nemlig mer eller mindre kliss like. Her får du en hvit, småblank plastboks med fire store gummiføtter. Formen og størrelsen er ganske så typisk for tobrønns NAS-er.

På denne boksen får du ingen dør eller luke eller harddiskrammer slik vi ser på mange andre modeller. For å få festet eller fjernet harddiskene må du «splitte» hele kabinettet på midten, men dette er en relativt enkel operasjon. Innvendig er det plass til to 3,5-tommers disker. Du kan også bruke 2,5-tommers harddisker i denne NAS-en, men det krever egentlig at du må kjøpe spesielle diskholdere i tillegg.

Av harddisker står du altså fritt til å velge selv, men for en lagringsboks av denne typen ville vi nok gått for et par store «NAS-modeller», i hvert fall dersom vi for anledningen skulle gått til innkjøp av nye disker.

Som du ser er det ikke så veldig mye hokus pokus med denne NAS-en. Etter å ha koblet den til strømnettet og ruteren din gjenstår det kun to USB-porter og én eneste knapp du kan å trykke på.

I bakkant sitter også en 92 millimeter vifte som skal sørge for god trekk i kabinettet.

Det er Synology som har lånt oss DiskStation DS214se til test.