Tek.no

Test Zyxel NSA325 v2

Rask og rimelig hjemme-NAS

Tobrønneren NSA325 v2 fra Zyxel gjør ikke alt like godt, men lesehastigheten er det lite å si på.

Vegar Jansen, Hardware.no
12 Apr 2014 10:00

Innledning

NAS-er finnes som kjent i flere størrelser og prisklasser. Hvis da du er en av dem som er mest interessert i NAS-er av den rimeligere sorten, har vi fått testet noen slike modeller over det siste året. På tampen av 2013 så vi på blant annet på den hvite Shuttle OmniNAS KD21, som var et solid skritt opp fra forgjengeren KD20.

Men selv om Shuttles NAS-er er noen av de aller rimeligste modellene på markedet, finnes det faktisk enda billigere saker å få tak i. En av disse er Zyxel NSA325 v2, en liten og mørk NAS-boks med plass til to harddisker. Prisen ligger på rundt en tusenlapp på de mer modige nettbutikkene, men vi ser den også til stadighet på tilbud hvor det kan være tre – fire hundrelapper å spare.

Men er det da slik at NSA325 v2 kan være et skikkelig røverkjøp, eller bør du heller spandere på deg en litt dyrere modell? Vel, det er det vi skal prøve å finne ut av i denne testen.

Først, la oss ta en kjapp kikk på hva Zyxel har puttet inn av maskinvare i denne NAS-en:

Av de faktiske spesifikasjonene ser det ved første øyekast ikke så dumt ut. En prosessor på 1,6 GHz burde kunne gi grei hastighet, i hvert fall med moderate belastninger. Minnemengden på 512 MB bør også holde – dette er den samme mengden som vi finner på dobbelt så dyre modeller.

Det rent fysiske

Baksiden på Zyxel NSA325 v2.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Zyxel NSA325 v2 har en form og et utseende som verken imponerer eller skuffer. Den sorte boksen står stødig plassert på fire gummiføtter og har et skall av solid, matt plast. Det blanke frontdekselet kan med litt maktbruk skyves sidelengs og avslører da to drevrammer som passer for både 2,5- og 3,5-tommers harddisker.

For enkelt å kunne overføre filer fra eller til en USB-disk eller annen USB-enhet har Zyxel også har spandert en USB 3.0-port og kopieringsknapp i fronten på NSA325 v2. Her er tanken at du skal kunne plugge inn en slik enket, og med et trykk på knappen vil filer kjapt kunne kopieres fra eller til NAS-en. Men som vi har sett før er ikke USB 3.0 noen garanti for at det blir god fart på overføringene.

Ellers ser vi at NAS-en er utstyrt med gigabit ethernet, plass for kensingtonlås, ytterligere to USB-porter i bakkant og en 80 mm vifte som skal sørge for god trekk i kabinettet.

Ettersom Zyxel NSA325 v2 kommer uten harddisker, står du selv fritt til å putte inn det du ønsker – både når det gjelder type og kapasitet. Men skal du kjøpe inn noe nytt for anledningen, kan det være smart å velge en type som tåler litt ekstra belastning, eksempelvis en skikkelig «NAS-modell».

Det er Zyxel som har lånt oss NSA325 v2 til test.

Les også