Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZyxel NSA325 v2

Rask og rimelig hjemme-NAS

Tobrønneren NSA325 v2 fra Zyxel gjør ikke alt like godt, men lesehastigheten er det lite å si på.

Innledning

NAS-er finnes som kjent i flere størrelser og prisklasser. Hvis da du er en av dem som er mest interessert i NAS-er av den rimeligere sorten, har vi fått testet noen slike modeller over det siste året. På tampen av 2013 så vi på blant annet på den hvite Shuttle OmniNAS KD21, som var et solid skritt opp fra forgjengeren KD20.

Men selv om Shuttles NAS-er er noen av de aller rimeligste modellene på markedet, finnes det faktisk enda billigere saker å få tak i. En av disse er Zyxel NSA325 v2, en liten og mørk NAS-boks med plass til to harddisker. Prisen ligger på rundt en tusenlapp på de mer modige nettbutikkene, men vi ser den også til stadighet på tilbud hvor det kan være tre – fire hundrelapper å spare.

Men er det da slik at NSA325 v2 kan være et skikkelig røverkjøp, eller bør du heller spandere på deg en litt dyrere modell? Vel, det er det vi skal prøve å finne ut av i denne testen.

Først, la oss ta en kjapp kikk på hva Zyxel har puttet inn av maskinvare i denne NAS-en:

Spesifikasjoner -
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor ARM-prosessor, 1,6 GHz
Minne 512 MB
Nettverk Gigabit Ethernet
Enhetstilkobling 1 x USB 3.0 2 x USB 2.0
Display Statuslys for system, HDD, USB og kopiering
Annet N/A
Størrelse Vekt: 1,24 kg (uten harddisker) Størrelse: 16,4 x 20,7 x 12,3 cm (H x B x D) Utstikkende ledninger kommer i tillegg
Pris Ca. 1000 kroner

Av de faktiske spesifikasjonene ser det ved første øyekast ikke så dumt ut. En prosessor på 1,6 GHz burde kunne gi grei hastighet, i hvert fall med moderate belastninger. Minnemengden på 512 MB bør også holde – dette er den samme mengden som vi finner på dobbelt så dyre modeller.

Det rent fysiske

Baksiden på Zyxel NSA325 v2.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Zyxel NSA325 v2 har en form og et utseende som verken imponerer eller skuffer. Den sorte boksen står stødig plassert på fire gummiføtter og har et skall av solid, matt plast. Det blanke frontdekselet kan med litt maktbruk skyves sidelengs og avslører da to drevrammer som passer for både 2,5- og 3,5-tommers harddisker.

For enkelt å kunne overføre filer fra eller til en USB-disk eller annen USB-enhet har Zyxel også har spandert en USB 3.0-port og kopieringsknapp i fronten på NSA325 v2. Her er tanken at du skal kunne plugge inn en slik enket, og med et trykk på knappen vil filer kjapt kunne kopieres fra eller til NAS-en. Men som vi har sett før er ikke USB 3.0 noen garanti for at det blir god fart på overføringene.

Ellers ser vi at NAS-en er utstyrt med gigabit ethernet, plass for kensingtonlås, ytterligere to USB-porter i bakkant og en 80 mm vifte som skal sørge for god trekk i kabinettet.

Ettersom Zyxel NSA325 v2 kommer uten harddisker, står du selv fritt til å putte inn det du ønsker – både når det gjelder type og kapasitet. Men skal du kjøpe inn noe nytt for anledningen, kan det være smart å velge en type som tåler litt ekstra belastning, eksempelvis en skikkelig «NAS-modell».

Det er Zyxel som har lånt oss NSA325 v2 til test.

I bruk

Zyxel NSA325 v2 kommer fiks ferdig med det du trenger – minus harddisker, naturligvis. Men ellers får du en kort nettverkskabel, strømadapter, skruer, hurtigstartguide og en CD med programvare.

Fra sistnevnte – eller for å sikre deg nyeste versjon: Zyxels hjemmesider – kan det være smart å installere «NAS Starter Utility» på en av klientene på nettverket ditt. Dette programmet hjelper til med å finne og logge inn på NAS-en slik at den kan konfigureres. Men dette programmet kjører dessverre kun på Windows, så ihuga Mac-brukere må komme seg inn på NAS-en på gamlemåten, altså skrive inn IP-adressen i et nettleservindu.

Harddiskrammer gjør det enkelt å montere disker på Zyxel NSA325 v2.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vel inne i selve webgrensesnittet får vi en følelse av at 90-tallet er tilbake for fullt. Vi har med tiden blitt godt vant med striglede brukegrensesnitt som Synologys DSM 5 og Asustors ADM 2, og i lys av disse blir ikke Zyxels grensesnitt noen stor höydare. Men en som for eksempel har brukt en Zyxel-ruter, vil i det minste kunne kjenne igjen designen.

Utdrag av egenskaper

Programvare og funksjonalitet -
Operativsystem Firmware V4.70(AALS.0)
Filsystem ext4
Klientstøtte Linux, Mac OS X, Windows. Støtteprogramvare krever Windows.
RAID-muligheter JBOD, RAID 0, RAID 1
Multimediastøtte iTunes Server DLNA-medieserver (Twonky)
Andre tjenester FTP-server Download Service Print Server Broadcatching Web Publishing Autoopplasting til YouTube og Flickr
Sikkerhet og backup Backup til nettverk Time Machine-kompatibel Dropbox-synkronisering
Apper Zyxcel zCloud for Android og iOS

Fulle spesifikasjoner kan du finne på Zyxels hjemmesider.

Av funksjonalitet har Zyxel fått på plass mer enn kun det mest grunnleggende. Av kontroll på dataene har du det sedvanlige oppsettet med brukere, mapper og rettigheter. For å gjøre det enkelt for hvem som helst på nettverket å strømme film og musikk har NAS-en både innebygd iTunes-server og DLNA-medieserver.

Zyxel byr på et «gammeldags» webgrensesnitt.

En annen ting er at Zyxel byr på en håndfull nedlastbare moduler, noe vi sjelden ser i de lavere prisklassene. Disse modulene kan installeres dersom du finner ut at du trenger ytterligere funksjonalitet på NAS-en. Blant de mer interessante er WordPress, Google Drive og SqueezeCenter for henholdsvis blogging, synkronisering mot Google Drive og musikkavspilling fra en Squeezebox.

Samtidig er det også ting vi savner sårt. Varsling om interne NAS-problemer er helt fraværende – ikke kan du sette opp e-postvarsling, og det er heller ingen lydalarm. Du må altså fysisk sjekke denne NAS-en for å oppdage om den er i trøbbel eller ikke.

Da hjelper det heller ikke at Zyxel NSA325 v2 er glemsk som en gullfisk. Hendelsesloggen slettes nemlig når NAS-en slås av eller starter på nytt. Om noen spesielt skjedde før den spontane restarten i går? Ingen vet.

Skysurr

Er Hybrid Cloud noe for deg?Foto: Zyxel

Skylagring er det store nå for tiden, og Zyxel NSA325 v2 er nok en NAS som ønsker å være din «personlige sky». For noen er vi ganske så sikre på at den også takler den jobben, men her må vi ærlig talt si at forvirringen er stor. Zyxel har nemlig bestemt seg for å satse på flere forskjellige tjenester og kline det hele ut som en «Hybrid Cloud Solution».

Dette kan sikkert være fint for deg som vet akkurat hva du vil ha og hvordan du skal få det til å fungere, men er ikke like heldig dersom du bare er ute etter noe som virker. For hvilken eller hvilke av disse tjenestene er du egentlig nødt til å satse på for å dekke akkurat dine behov? Holder det med Dropbox, Google Drive eller Memopal? Eller må du også gå for Polkast eller ownCloud, selv om disse har apper som koster penger? Og hvor kommer egentlig Zyxels zCloud og zMedia-apper inn i bildet?

Bevares, vi liker valgfrihet veldig godt, men med et slikt sammensurium av tjenester kan det lett blir litt forvirrende.

Krasjtest

Vi regner gjerne med at en 2-brønns NAS gjerne vil settes opp i RAID 1, og det er også slik vi satt opp Zyxel NSA325 v2. RAID 1 vil si at innholdet på de to harddiskene til enhver tid skal være identisk – skulle da den ene disken avgå med døden, vil alle data likevel være tilgjengelige på den andre harddisken.

Et slikt oppsett er dog ikke uten ulemper, siden halvparten av all diskplassen «spises opp» av oppgaven med å speile den andre halvparten.

Zyxel NSA325 v2 med halvåpent frontdeksel.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Og selv om RAID 1 gir immunitet mot mekaniske feil på én av diskene, er det ikke en god erstatter for sikkerhetskopiering. Skulle du i vanvare komme til å slette viktige filer, eller lynet slår ned i boksen din, hjelper det nok lite med RAID 1.

Likevel er denne funksjonaliteten såpass viktig at vi pleier å simulere et diskkrasj med datamaskinen satt opp i RAID 1. Dette gjør vi ganske enkelt ved å nappe ut en av harddiskene under skriving til RAID-et. Dette taklet Zyxel NSA325 v2 for så vidt greit nok – skrivehastigheten sank ikke engang da vi dro ut disken. Fila kom over altså over i god behold, og NAS-ens innhold var tilgjengelig som før.

Et slikt diskkrasj gjør naturlig nok RAID-et veldig sårbart – skulle nå noe skje med den andre disken også, vil alle dataene vanligvis gå tapt. Derfor er det viktig at et slikt krasj oppdages så tidlig som mulig, slik at man kan få byttet ut den dårlige harddisken. Men som vi allerede har nevnt finnes det ingen alarmer eller systemer for varsling av problemer på NSA325 v2, og det betyr at det gå mange dager før et krasj blir oppdaget.

En annen ting vi oppdaget er at denne NAS-en ikke støtter hot-swap, noe som betyr at du må slå av hele sulamitten før du setter i en ny harddisk og begynner gjenoppbyggingen av RAID-et. Siden NSA325 v2er en rimelig NAS for hjemmebruk er dette dog helt greit.

Etter å ha puttet harddisken tilbake på plass og manuelt kjørt i gang gjenopprettingen, måtte vi vente i to og en halv time før våre harddisker på én terabyte igjen var speilet og klare for dyst.

Støy og strømforbruk

Zyxel NSA325 v2 har et strømforbruk som er helt typisk for 2-brønns NAS-er. Bestykket med to 3,5-tommers harddisker ligger forbruket på omtrent 20 til 25 watt, avhengig av belastning. Diskene kan også settes til å spinne ned etter en viss tid med inaktivitet, og NAS-en kan ellers slå seg av og på til bestemte tider på bestemte dager.

NAS-ens vifte gjør en anstendig jobb med å trekke luft gjennom kabinettet, men er ikke av de mest stillegående vi har hørt. Her er det egentlig ikke volumet vi reagerer på, men at den gir fra seg en noe ujevn dur som kan forstyrre litt dersom du har den stående fremme på pulten. Men her er løsningen enkel, putt den bare inn i et skap eller et annet sted unna hørehøyde.

Ytelse

Som vi var inne på tidligere, er vi spent på å se hvor godt eller dårlig Zyxel NSA325 v2 klarer å sparke fra seg – med en 1,6 GHz prosessor og 512 MB RAM skal den nemlig i teorien fint kunne holde følge med de noe dyrere konkurrentene.

Som sammenligningsgrunnlag er tobrønneren Shuttle OmniNAS KD21 et naturlig valg. Den ligger noen hundrelapper over Zyxel NSA325 v2, men hører likevel til blant de rimeligere NAS-ene. Videre har vi valgt å ta med den litt spesielle Western Digital My Cloud – men dette er er altså en løsning med kun én harddiskplass, som attpåtil er preinstallert med en harddisk på to, tre eller fire terabyte. Ingen RAID der i gården altså.

Konfigurasjon -
Klient-
HovedkortGigabyte GA-P55M-UD4
ProsessorIntel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
NettverkskortIntel Pro/1000CT PCIe
HarddiskSanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
ProgramvareMicrosoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS-
Harddisker2 x Western Digital Red 1 TB, 64 MB cache
Filsystemext4
FastvareV4.70(AALS.0)

Merk at vi tester våre tobrønnere med RAID 1, mens WD My Cloud som nevnt kun har én harddisk.

For enkle NAS-er er det i våre øyne lesehastigheten som er den aller viktigste. Vi ser jo for oss at mange slike bokser til hjemmebruk i hovedsak vil fylles opp med data – som musikk, film og bilder – én gang, som da blir liggende for å leses veldig mange ganger.

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Zyxel NSA325 v2 gjør en god figur her, spesielt når det kommer til lesehastigheten – når flere mindre filer skal til pers (Dir copy from NAS) jogger den til og med forbi Shuttles kandidat. I kombinasjonstestene der både lesing og skriving skal gjøres, klarer den dog ikke helt å holde følge, men er om ikke annet veldig konsekvent når det kommer til skriveytelsen.

NAS Performance Tester

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Her ser vi nettopp at skrivehastigheten er litt svakere enn hos de to konkurrentene. For lesing går det på den annen side veldig bra.

ATTO Disk Benchmark

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og her ser vi stort sett det samme som på forrige test, altså at Zyxel NSA325 v2 foretrekker å leses fra.

Ekstern disk over USB

I denne testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer. Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte.

Koblet til USB 3.0-porten i front gjør Zyxelen en langt bedre takte enn de to konkurrentene, og da i særdeleshet OmniNAS KD21, som her settes i skammekroken. Og hvis du lurte, så er det faktisk USB 3.0-porten som har blitt testet på Shuttle også.

Oppsummering og konklusjon

Zyxel NSA325 v2 er en av de rimeligste tobrønns NAS-ene vi kjenner til. Med litt god timing kan du få den til godt under tusenlappen, noe som vil gi deg mer penger å kjøpe inn en stor og god harddisk eller to.

Kabinettet i sort, matt plast står stødig på sine fire gummiføtter, og bortsett fra en pianolakkglinsende front er det da ikke noe spesielt galt med utseendet. Å ha den fremme på pulten trenger likevel ikke være det beste dersom også andre eksemplarer av denne NAS-en sliter med en litt forstyrrende vifte, slik som er tilfelle med vårt testeksemplar.

Uttagbare diskrammer gjør det enkelt å fylle opp NAS-en med harddisker, og med disse på plass er det grei skuring å sette den opp også – i hvert fall om du tar i bruk Zyxels egen applikasjon. Dessverre finnes denne bare for Windows, men Mac-brukere kan sette den opp rett i nettleseren etter å ha funnet ut hvilken IP-adresse NAS-en har gjemt seg på.

Zyxel NSA325 v2 i aksjon.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Til å være en såpass rimelig NAS er det vanskelig å klage på funksjonaliteten til Zyxel NSA325 v2. Du kan administrere brukere, opprette mapper og sette rettigheter som du vil, og den har innebygd medieserver for strømming til TV og spillkonsoller. I tillegg byr den blant annet på print server, FTP-server og backupfunksjoner.

Grunnfunksjonaliteten kan også utvides med en håndfull nedlastbare moduler, men det er jo fremdeles saker og ting du bare ikke får gjort med denne NAS-en – overvåking med IP-kameraer for eksempel.

Det er også stor og vid støtte for å kunne sette opp NSA325 v2 med forskjellige skyløsninger, men vi ser vel for oss at denne «hybridskyen» uten styring kan bli litt vel mye å bite over for nybegynneren.

Det hjelper heller ikke på at webgrensesnittet minner om noe fra en gammel ruter – og vi er heller ikke i tvil om at inspirasjonen kommer nettopp derfra. Men det hele føles fryktelig tungt og gammeldags sammenlignet med grensesnittet hos en rekke andre NAS-produsenter.

God lesehastighet

Sett mot prisen gjør Zyxel NSA325 v2 en god figur på ett spesielt område, nemlig ytelsen. Den sekvensielle lesehastigheten ligger på omtrent 100 megabyte i sekundet, og det er ikke hverdagskost i denne prisklassen. Skrivehastigheten er riktignok lavere, men skriving til NAS-en gjør du jo vanligvis ikke like ofte. Vi har også sansen for at det går nesten like kjapt fra eksterne enheter over USB 3.0-porten.

Men samtidig som leseytelsen er god, gjør det umoderne grensesnittet og overdosen av skytjenester at helhetsinntrykket ikke blir helt solid.

Likevel betyr dette på ingen måte at Zyxel NSA325 v2 nødvendigvis er et dårlig kjøp. Er du i hovedsak ute etter en rimelig NAS for å dele filer på hjemmenettverket ditt, tror vi denne NAS-en vil gjøre en fin jobb i de fleste hjem.

Men er fokuset snarere på å få opp en løsning for enkel skylagring, mener vi en My Cloud-boks fra Western Digital vil være et smartere valg – selv om du da går glipp av den ekstra sikkerheten som ligger i RAID 1.

Synes du på den annen side at brukervennlighet eller mer funksjonalitet er viktigere, ville vi snarere vurdert å bruke noen hundrelapper ekstra på en annen NAS. Eksempelvis kjører Synology DiskStation DS214se til 1200 kroner operativsystemet DSM 5, noe som gir en ganske annen brukeropplevelse. Men like god leseytelse som Zyxel NSA325 v2 vil den nok ikke ha.

Hva du skal med den?:
Derfor bør du ha en NAS hjemme (Ekstra) >>>

Les også
Synology DS214se: Fin hjemme-NAS med det aller meste på plass
Les også
Seagate Central: Stødig og skyvennlig liten NAS
Les også
NAS-harddisker: Duell: Denne harddisken er best for NAS-en din
Les også
La NAS-en din overvåke for deg
Les også
Western Digital My Cloud: Denne lagringsboksen er genialt enkel – og billig
Les også
Synology DiskStation DS214play: En spesielt strømmevillig NAS
annonse