TEST: Western Digital My Cloud

Test Western Digital My Cloud

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Denne lagringsboksen er genialt enkel – og billig

WDs lille NAS gjør personlig skylagring både enkelt og rimelig.

I bruk

Western Digital My Cloud kommer med det du trenger for å komme i gang, altså selve enheten, strømforsyning og en kort nettverkskabel. Dokumentasjonen som følger med er sparsommelig, men det er egentlig greit siden ingen orker å lese bruksanvisninger likevel. Her blir du bare fortalt at My Cloud-en skal kobles til nettverksruteren din med kabel, og hvor du kan laste ned Setup-programvaren som hjelper deg sette opp din nyervervelse.

Ved å kjøre denne programvaren, som finnes for både Mac og Windows-klienter, skal i teorien datamaskinen din finne NAS-en. Du blir så bedt om å opprette en bruker, som da blir administratoren. Og det er egentlig alt du trenger gjøre i første omgang.

Setup-programvaren hjelper deg i gang.
Setup-programvaren hjelper deg i gang.

Alternativt kan du hoppe over hele klientprogramvaren, hvis du da vet hvordan du finner NAS-en på nettverket. Du får tilgang til brukergrensesnittet eller «Dashbordet» ved å skrive inn IP-adressen eller nettverksnavnet i et nettleservindu, og kan sette opp hele sulamitten derfra.

Hvis ikke, sørger den nevnte progamvaren for at det opprettes en snarvei på skrivebordet til dette brukergrensesnittet, som ved første øyekast ser litt kaotisk ut:

NAS-ens fastvare lot seg fornye med et par klikk, og kan settes til å se etter oppdateringer automatisk.
NAS-ens fastvare lot seg fornye med et par klikk, og kan settes til å se etter oppdateringer automatisk.

En liten ulempe ved å være avhengig av denne snarveien er at den peker til NAS-ens IP-adresse, og den er ikke fast med mindre du setter den til å være statisk. Så en vakker dag virker ikke den snarveien, noe vi ser for oss kan lage litt hodebry for de aller grønneste brukerne.

Til å være en veldig enkel NAS, er My Cloud også litt avansert – den har full styring med brukere, mapper og rettigheter, har støtte for mediestrømming, iTunes-server og lar deg sikkerhetskopiere både til og fra. Du kan til og med få FTP- og SSH-tilgang på den. Og så har den, som navnet hinter til, en smart løsning som gjør at den kan fungere som din personlige nettsky – enten du sitter på en PC eller ønsker å vise bildene dine på en mobiltelefon.

Vi liker også at den settes til norsk språkdrakt og til å sende ut varsler via e-post dersom den skulle få problemer. For sistnevnte trenger du for øvrig kun å oppgi de e-postadressene du ønsker å bli varslet på – My Cloud-boksen tar seg av resten.

Og det som vi nå har nevnt, vil nok langt på vei dekke behovet til både «mannen i gata» og naboene hans.

Åpen som en låvedør

Enhver som har prøvd å sette opp en NAS med forskjellige mapper og brukere vet at det før eller siden blir noe kluss med rettigheter. Så selv om alt ser bra ut, får du ganske enkelt ikke tilgang når du forsøker gå inn på din mappe fra en annen PC.

Western Digital har løst dette problemet ved å la den lille My Cloud-boksen være åpen for det aller meste som standard – det eneste som egentlig er slått av er tilgang via FTP og SSH. Det betyr at alle brukere har tilgang til både fellesmappene og alle andres egen mappe – uansett om du satt opp de forskjellige brukerne med passord eller ikke.

De forskjellige fanene gir deg ikke bare muligheter til å sette opp My Cloud slik du vil ha den, men gir deg også hjelp underveis.
De forskjellige fanene gir deg ikke bare muligheter til å sette opp My Cloud slik du vil ha den, men gir deg også hjelp underveis.

Nå er ikke dette noe stort problem. Under mapper, eller «delte ressurser» som dette går under i My Clouds grensesnitt, er det fullt mulig å slå av offentlig tilgang for de enkelte mappene. Videre har du da mulighet til å sette forskjellige rettigheter for brukerne.

En annen ting er at det ikke er påkrevd med passord for brukergrensesnittet. Det kan spare deg for bryet med å faktisk måtte huske et passord, men betyr også at hvem som helst på nettverket som kjenner IP-adressen til NAS-en står fritt til å skaffe seg selv tilgang – eller sperre for andres.

Måten å løse dette på, er å opprette et passord for administratoren.

Etter å ha lagt inn bruker nummer to, merket vi for øvrig at fastvaren kunne trenge en liten puss:

Dette var heldigvis ikke noe vedvarende problem. Etter å ha startet den lille NAS-en på nytt, var igjen alt som det skulle. Vi oppdaget heller ingen lignende feil under resten av testperioden.

Enkel tilgang uansett hvor du er

Sett opp mot mange andre NAS-er, ligger My Clouds store styrke i skyen – eller rettere sagt i hvordan Western Digital har løst trikset med å åpne My Cloud ut mot Internett. For en typisk NAS-eier krever dette minimumskunnskaper innen nettverksterminologier som NAT, ruting, «port forwarding» og DDNS – og dette krever jo en hel guide i seg selv.

Brukere får fjerntilgang med registrert e-post og passord eller en generert engangskode.
Brukere får fjerntilgang med registrert e-post og passord eller en generert engangskode.

For en My Cloud-bruker er det langt enklere. Han eller hun trenger kun å koble NAS-en til hjemmenettverket og vente til statuslyset går over til blå farge. Verre er det faktisk ikke. Nå vil det være mulig å bruke Western Digitals apper for mobil, nettbrett eller vanlig datamaskin til å hente eller sende filer fra og til NAS-en.

Grunnen til at det kan gjøres såpass enkelt for brukeren, ligger i det at My Cloud-boksen får god hjelp fra Western Digitals egne servere og WDMyCloud.com-tjeneste.

My Cloud Desktop-app for Windows med «dra og slipp»-funksjonalitet.
My Cloud Desktop-app for Windows med «dra og slipp»-funksjonalitet.

I det øyeblikket My Cloud-boksen oppdager at den er på et lokalnett med tilgang til Internett, sier den nemlig fra til WDs servere om hvor den befinner seg. Og når du da forsøker få kontakt med den med en datamaskin eller mobil enhet over Internett, går også den forespørselen via Western Digitals tjenester. WD fungerer da som en slags sentral, og vet således nøyaktig hvilke IP-adresser datatrafikken skal gå til og fra.

Etter at en klient har blitt satt i kontakt med NAS-en, skal forbindelsen ideelt sett gå direkte dersom aksesspunktet har UPnP-støtte. Det fungerte dog ikke på vår noe eldre ruter. Det betydde at all nettverkstrafikken i stedet gikk via WDs servere.

For noen vil det ikke klinge godt at dataene går via en tredjepart på denne måten. For oss er det slik at vi ikke tror Western Digital er spesielt interessert i å rappe filmene eller MP3-filene våre. Ei heller bildene fra onkel Pers 50-årslag. Vi tenker mer på overføringshastigheten, som gjerne ikke blir optimal når den må gjennom flere ledd.

Musikk på farten med Android og My Cloud-appen.
Musikk på farten med Android og My Cloud-appen.

Før du kan bruke WD My Cloud som din personlige nettsky, er du nødt til å knytte NAS-ens brukere opp mot appene du har tenkt å bruke for å få tilgang. Det er to måter å gjøre dette på: Enten opprette en WDMyCloud-bruker eller benytte en engangskode som du kan opprette i webgrensesnittet.

Umiddelbart er det aller enkleste å bruke disse engangskodene. Etter å ha lastet ned appen trenger du bare å skrive inn sifferne, altså ikke noe stress med å huske passord eller noe slikt. Men du må altså generere kodene i Dashbordet, og disse er kun gyldige i et par dagers tid. Er du da på ferie og er nødt til å ha tilgang på en ny enhet, får du ikke gjort dette.

Sånn sett er en registrert bruker mer praktisk, og det gir deg i tillegg nettleserbasert tilgang – noe som ikke lar seg gjøre med en kode. Når det er sagt, foretrekker vi på langt nær å bruke en av appene. Nettlesertilgangen er nemlig Java-avhengig, noe som fort betyr at du må bruke mye tid på å installere og oppdatere dette. Men muligheten er altså der.

Under testperioden har vi for øvrig fått testet My Cloud-appen både for vanlig Windows og Android. Her får du kontroll på det meste, både med tanke på opp- og nedlasting. Strømmemuligheter er der også, men det er naturligvis i stor grad avhengig av hvor god fart du får. Mobilappene har også muligheter for å laste ned og lagre innholdet lokalt – det kan jo være veldig kjekt å tanke opp med film og musikk dersom du skal et sted uten nettilgang.

Utdrag av egenskaper

Programvare og funksjonalitet
Operativsystem
WDMyCloud Firmware v03
Filsystem
ikke oppgitt
Klientstøtte
Mac OS X 10.6 eller nyere
Windows XP eller nyere
RAID-muligheter
N/A
Multimediastøtte
iTunes Server
DLNA-medieserver (Twonky)
Andre servere
FTP
Sikkerhet og backup
WD SmartWare Pro (Fra Windows)
Time Machine-kompatibel (Fra OS X)
«Safepoints» – backup til lokal USB-enhet eller lokalt nettverk
Apps
Apper for Android, iOS, OS X og/eller Windows:
WD My Cloud Desktop
WD My Cloud Mobile
WD Photos

Så hva med ytelsen?

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen