Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic Lumix DMC-GF6

Panasonics minste har blitt større

GF-serien er oppdatert med vippbar skjerm, WiFi og bedre bildebrikke

Innledning

Panasonic lanserte GF1 september 2009 og det var da Panasonics første kompakte Micro Four Thirds-kamera (mFT) uten innebygd søker. GF1 var en entusiastmodell som fikk skryt for å blant annet ha mange knapper som ga direkte tilgang til viktige funksjoner. Siden den gang har Panasonic oppdatert GF-serien hvert år, med fokus på redusert størrelse og vekt.

Brukergrensesnittet har også endret seg til å bli mindre basert på knapper og mer på menybruk. På GF3 (2011) forsvant blitsskoen og muligheten for bruk av søker, noe som gjorde at GF-kameraene rettet seg mer mot de som ønsket et lite og enkelt systemkamera. Det er også et marked som skal dekkes, men Panasonic så behovet for et kamera som var en mer direkte erstatning for GF1 og lanserte Lumix DMC-GX1 i 2012.

I år presenterte Panasonic GF6 og har – litt overraskende siden de nå har GX1 – tatt et lite skritt tilbake fra "minst-og-lettest"-tanken, som preget de forrige generasjonene av GF-kameraer. De største nyhetene med GF6 er at Panasonic har utstyrt kameraet med vippbar skjerm, som nødvendigvis også gjør det litt større og tyngre.

Inni er det oppgradert med ny elektronikk, og bildebrikken har 16 megapiksler som i GX1. Blitssko mangler fortsatt, men en liten bits er innebygd. Olympus har forøvrig valgt eksakt motsatt i sin minste modell E-PM2 som har blitssko (og dermed kan bruke ekstern elektronisk søker), men blitsen er ikke innebygd.

I tabellen under viser vi noen nøkkeltall for GF6 og noen kameraer som kan være alternativer for den som ønsker kompakt kamera med zoom og justerbar skjerm. For de tre systemkameraene i tabellen er oppgitt zoomområde, vekt og pris med en 3x standardzoom.

Panasonic GF6 Canon G1 X Olympus E-PL5 Sony NEX-3N Sony RX100 Mk II
Bildebrikke16MP14MP16MP16MP20MP
Brikke- størrelse1/1.7 tommer (225 mm²)1.5 tomme (261 mm²)1.5 tommer (225 mm²)APS-C (370 mm²)1-tomme (116 mm²)
Format4:34:34:33:23:2
Brennvidde med standard zoom 28-84 mm28-112 mm28-84 mm24-75 mm28-100 mm
Største blenderf/3.5-5.6f/2.8-5.8f/3.5-5.6f/3.6-5.6f/1.8-4.9
Optisk zoom3x4x3x3x3.6x
ND-filter innebygdByttKrysse avByttByttBytt
Video1080i501080p241080p301080i601080p60
Skjerm3 tommer LCD3 tommer LCD3 tommer LCD3 tommer LCD3 tommer LCD
Justerbar skjermOpp/nedVridbarOpp/nedOpp/nedOpp/ned
SøkerByttOptiskElektronisk ekstrautstyrByttElektronisk ekstrautstyr
Batterikapasitet340 bilder250 bilder360 bilder480 bilder330 bilder
Produsentens vekt inklusiv optikk418 gram534 gram438 gram385 gram281 gram
Pris per 17/07 2013ca kr 5900,-ca kr 4900,-ca kr 4900,-ca kr 2900,-Ukjent

Sjekk flere spesifikasjoner på Panasonic Lumix GF6 i prisguiden

Standardzoomene referert i tabellen over er Panasonic G X VARIO PZ 14-42mm for GF6, Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6 II for E-PL5 og Sony 16-50mm F3.5-5.6 E PZ OSS for NEX-3N.

Fysisk

Selv om GF6 har vokst litt i forhold til forgjengeren GF5, er det Panasonics minste mFT-kamera i produksjon for øyeblikket. Likevel, marginen til GX1 er ikke stor, og GX1 veier nesten eksakt like mye. På forsiden er det bare hjelpelys for autofokus og et lite grep, i tillegg til objektivfatningen.

Siden GF6 er ganske lavt, og fatningen sitter helt nederst, vil en del litt større objektiver stikke ned under bunnen av kameraet, og komme i veien for enkelte hurtigkoblingsplater for stativ/stativhoder. Både Panasonic 100-300mm og 35-100mm ga dette problemet med middels store Arca-Swiss-kompatible plater (fra Benro) og Manfrotto 200PL-plater, men Panasonic lager faktisk et stativadapter (DMW-TA1) som hever kameraet slik at det blir plass til optikk med stor diameter.

På baksiden er det den vippbare skjermen som er den store nyheten i forhold forgjengeren GF5. GF6 er Panasonics innstegsmodell, og som vanlig i dette segmentet er det relativ beskjedent med knapper. De viktigste funksjonene med unntak av ISO, er imidlertid tilgjengelig på knapper, så vi oppfatter ikke få knapper som et stort aber i denne klassen.

Den berøringsfølsomme skjermen gir for øvrig to ekstra programmerbare «knapper», Fn3/Fn4 som normalt ligger skjult på høyre side av skjermen. Disse hentes frem ved å peke på en liten pil. Da kommer en liten meny frem, som vist på bildet til høyre. I tillegg til de ekstra knappene kan man der velge om trykk på skjermen skal gjøre at fokuspunkt plasseres eller at kameraet fokuserer og tar et bilde.

GF6 har kun ett kontrollhjul, og det er lite og kombinert med fireveiskontrolleren. Det er et design vi ikke er begeistret for. Hjulet er litt fiklete i bruk, og det er fort gjort å trykke inn en knapp når hjulet skal vris. Det er også liten kontrast mellom de hvite symbolene og den sølvfargede fireveiskontrolleren, som gjør det vanskelig å se dem i dårlig lys.

Ergonomien er OK for et lite kamera, og grepet på forsiden kombinert med et gummibelagt felt øverst på baksiden gjør at kameraet sitter ganske godt i hånden, men det er ikke plass til alle fingrene i høyden. Hvordan kameraet føles i hånden varierer selvsagt noe fra person til person, så her er det viktig å prøve selv.

Bildet under viser GF6 med standardzoomen Panasonic G X VARIO PZ 14-42 mm. Det er den mest kompakte kombinasjonen med zoomobjektiv. GF6 har en luke som beskytter kontakten for USB og HDMI på høyre side av kameraet. USB-kontakten er kombinert med AV-utgang og krever en spesialkabel også for USB.

Stativfestet er i metall og sentrert i forhold til objektivet. GF6 kan bruke SD, SDHC og SDXC-minnekort. Kortplassen er plassert under samme luke som batteriet.

På toppen av GF6 er modusrattet tilbake etter å ha vært fraværende på de to forrige generasjonene av GF-serien. Modusrattet, sammen med en ekstra knapp på baksiden bidrar til at GF6 krever mindre bruk av menyene. C1 og C2 på modusrattet henter frem egne konfigurasjoner, mens iA-knappen gjør at Panasonics Intelligente Auto alltid kan aktiveres raskt når man vil at kameraet skal styre alt.

Rundt utløserknappen er det en bryter som kan brukes for zooming hvis en av Panasonics motoriserte somobjektiver er montert. Standardfunksjon er eksponeringskompensasjon.

Diagrammet under viser vekt for GF6 med PZ 14-42mm og noen av konkurrentene. Vi har tatt med tre avanserte kompaktkameraer samt to andre systemkameraer med standardzoom. Utvalgskriteriet er avansert kompakt eller enkelt systemkamera, alle med vridbar eller vippbar skjerm. Vekt er fabrikantens spesifikasjoner som normalt ligger litt under Akams målinger, fordi de ikke inkluderer bærerem. Av systemkameraene har Sony NEX-3N den største bildebrikken, men er likevel lettest inklusiv optikk.

På neste side vil vi se nærmere på skjerm, søker og lader >>>