TEST: Panasonic Lumix DMC-GF6

Test Panasonic Lumix DMC-GF6

(Bilde: Panasonic)

Panasonics minste har blitt større

GF-serien er oppdatert med vippbar skjerm, WiFi og bedre bildebrikke

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Panasonic Lumix DMC-GF6

Lysmåling: Evaluerende, punkt og senterveid
Eksponeringsmodi: P, S, A, M
Lengste lukkertid: 60 sek
Korteste lukkertid: 1/4000 sek
Opptakshastighet: 4.2 bilder/sek (20 i JPG, maks 39 bilder)
Video: 1920 x 1080 50i med AVCHD (25P MP4)
Mikrofon: Innebygget, stereo
GPS: Nei
Wi-Fi: Ja

Kort sagt:
Rask og presis autofokus
Konfigurerbar autofokus
WiFi innebygd
Bra fjernstyringsapp
Berøringsfølsom skjerm

Usikker følgefokus
Litt kronglete panoramafunksjon

Praktisk:


Les mer om Panasonic DMC-GF6

Panasonic Lumix DMC-GF6

Lysmåling: Evaluerende, punkt og senterveid
Eksponeringsmodi: P, S, A, M
Lengste lukkertid: 60 sek
Korteste lukkertid: 1/4000 sek
Opptakshastighet: 4.2 bilder/sek (20 i JPG, maks 39 bilder)
Video: 1920 x 1080 50i med AVCHD (25P MP4)
Mikrofon: Innebygget, stereo
GPS: Nei
Wi-Fi: Ja

Kort sagt:
Rask og presis autofokus
Konfigurerbar autofokus
WiFi innebygd
Bra fjernstyringsapp
Berøringsfølsom skjerm

Usikker følgefokus
Litt kronglete panoramafunksjon

Praktisk:


Les mer om Panasonic DMC-GF6

Hurtighet og fokus

Panasonic hadde allerede i første generasjon av mFT-kameraer bra autofokushastighet og respons generelt. Dette har blitt gradvis enda bedre, og GF6 har fått en oppgradert bildebrikke i forhold til GF5. Den oppgraderte utgaven har høyere utlesningshastighet som igjen skal gir raskere autofokus. I praksis er hastigheten allerede så bra at ytterligere små forbedringer knapt er merkbare. Vi testet autofokusen med Panasonics nye 14-42 millimeter standardzoom, og GF6 fokuserte på under 0.2 sekunder i vidvinkelområdet og under 0.3 sekunder selv på full tele. Dette er veldig bra resultat, men ikke noen revolusjon i forhold til andre modeller.

I sniktittartikkelen kommenterte vi at fokus ikke var nøyaktig på alle bilder. Det var ingen spesielle problemer med nøyaktighet i produksjonsmodellen (firmware versjon 1.0) som ble brukt for denne testen. Som vi ofte ser på kameraer med kontrastbasert fokus er det imidlertid ikke alltid de fokuserer på det som er nærmest hvis fokuspunktet dekker områder med ulik avstand.

GF6 med 14-42 Mk II, 42mm F5.6, ISO 160

Panasonic har et fleksibelt fokussystem på sine modeller hvor man kan justere størrelsen på fokuspunktet i fire nivåer ved å peke på skjermen og så vri på kontrollhjulet. Man kan også aktivere alle de 23 punktene og la kameraet velge, eller la ansiktsgjenkjenning bestemme fokus.

Følgefokus finnes også og den fungerer til en viss grad, men ikke på samme nivå som på speilreflekskameraer med fasebaserte autofokussensorer. På høyeste seriebildehastighet låser for øvrig skjermbildet seg, og man må ned i midterste hastighet for å få oppdatering av skjermbildet. Selv da er skjermen svart mye av tiden, noe som gjør det vanskelig å følge motiv som beveger seg.

Et punkt hvor Panasonic har fått til en forbedring er oppstartstid, som nå ligger på rundt 0.6 sekunder inkludert fokusering og eksponering. Oppstartstid er sjelden noe problem i praksis, men det er uansett bra at Panasonic fjerner unødige tregheter. Merk at GF6 er testet med ny 14-42, mens GX1 ble testet med PZ 14-42, som bruker lengre tid på å starte. Tidligere modeller testet med objektiv med manuell zoom har ligget på rundt ett sekund.

GF6 har flere muligheter for seriebilde. Høyeste bildefrekvens SH (Super High Speed) er oppgitt til 20 bilder i sekundet. Vi testet og det stemte bra, forutsatt kort nok lukkertid. SH låser fokus og eksponering før første bilde, støtter kun JPG og stopper etter maksimalt 39 bilder.

Høyeste hastighet med beste kvalitet (RAW eller RAW + JPG) er spesifisert til 4.2 bilder i sekundet. Da oppdateres ikke søkerbildet mens serien tas, men siste bilde vises så man får et visst inntrykk av om motivet beveger seg.

Middels og lav hastighet gir henholdsvis tre og to bilder i sekundet med oppdatering av søkerbildet, men som nevnt over skjermen likevel svart en del av tiden.

Diagrammet under viser bilder på ti sekunder med beste kvalitet JPG. Bildefrekvensen lå konstant på nesten eksakt fire bilder i sekundet til bufferen gikk full etter 37 bilder, deretter sank hastigheten omtrent to bilder i sekundet. Med lav og middels hastighet var frekvensen som spesifisert, og bufferen gikk ikke full på ti sekunder.

Med RAW-format og RAW+JPG klarer GF6 syv bilder på full hastighet før bufferen er full og hastigheten synker. Med RAW fortsetter kameraet med knappe to bilder i sekundet, mens RAW+JPG stabiliserte seg på rundt ett bilde i sekundet for lengre serier.

I enkeltbildemodus er det i praksis aldri nødvendig å vente på kameraet selv om det i teorien er mulig å fylle bufferen ved å trykke av så raskt som mulig med et tregt minnekort i kameraet.

GF6 ble testet med et 32GB Sandisk Extreme Pro SDHC-kort, og selv etter at bufferen ble full tok det aldri lang tid før lagring var ferdig. Det var mulig både å ta nytt bilde og endre innstillinger i menyene mens lagring pågikk.

 

Funksjoner

GF6 byr på mye både for den som ønsker full manuell kontroll og den som vil la kameraet bestemme det meste. Kameraet har en full auto-funksjon som kalles iA (intelligent Auto). Funksjonen analyserer motivet for deg, og velger automatisk motivprogrammet som passer best.

Manuelt valg av motivprogram gir litt mer kontroll enn iA, men kameraet står fortsatt for valg av korrekt eksponering og mange andre parametere.

For den som ønsker full kontroll har GF6 både halvautomatisk eksponering med eksponeringskompensasjon og full manuell. I tillegg til eksponeringskontroll kan man velge mellom flere ferdigdefinerte bildestiler og individuell justering av fargemetning, kontrast og oppskarping. GF6 kan lagre JPG-bilder med sRGB eller Adobe RGB fargerom. GF6 kan lagre flere kameraoppsett som hentes frem med C1/C2-innstillingene på modusrattet.

Panorama

Panasonic var relativt sent ute med innebygd panoramafunksjon som lager bildet ferdig i kameraet, men dette er på plass på GF6. Resultatet blir ikke alltid perfekt, men absolutt brukbart for mange motiv. Funksjonen var forøvrig ganske følsom for riktig bevegelse av kamera, og ga opp hvis kameraet ble beveget ujevnt, for raskt eller for sakte.

 

Panorama generert i kameraet, originalen er 8176 x 1920 piksler

 

WiFi

WiFi blir stadig vanligere, og GF6 har dette innebygd. En av kameraets to funksjonstaster (Fn2) har WiFi-oppsett som standardfunksjon. GF6 har NFC-funksjonalitet (Near Field Communication) som skal forenkle oppsett med kompatible enheter ved at kamera og mobiltelefon eller nettbrett holdes mot hverandre.

Les også: Dette er NFC (Amobil.no)

Vi testet fjernstyring av kameraet fra en Samsung Galaxy Pad uten NFC-funksjonalitet. For å pare de to enhetene sammen måtte vi skrive inn et passord på nettbrettet som kameraet genererte, men kun første gang.

Når det først er kontakt, kan kameraet fjernstyres via en egen Panasonic-applikasjon. Applikasjonen er tilgjengelig gratis for både Android og iOS, og er en av de bedre vi har testet så langt. Spesielt oppdateringshastigheten på skjermbildet var mye bedre enn Samsung sin, og nesten alt av kamerainnstillinger kan justeres. Skjermbildet under er fra Panasonic Image App på en Samsung Galaxy Pad 7.7.

Panasonics kamerakontrollapp

Den innebygde WiFi-en kan også brukes til å laste bilder opp på nettet eller tagge bildene du tar med GPS-koordinater fra nettbrett eller telefon.

Blits

GF6 har innebygd blits, men mangler blitssko, så Panasonics eksterne blitser kan ikke monteres på kameraet. Den nyeste Panasonic-blitsen (DMW-FL360L) har imidlertid støtte for trådløs fjernstyring og GF6 kan kontrollere opp til tre grupper av blitser ved hjelp av den innebygde blitsen.

 

Video

Akam har ikke testet videokvaliteten, så dette er en gjennomgang av spesifikasjonene. Lagringsformatet er AVCHD eller MP4 og begge format gir opptak i Full HD som beste kvalitet. Panasonic har valgt å tilby et ganske begrenset antall kombinasjoner av bildefrekvens og bitrater, og det er kanskje greit nok for en innstegsmodell. Det eneste valget for AVCHD er imidlertid 50 bilder per sekund interlaced (25p fra bildebrikken), og vi savner et valg for en 25p-opsjon (progressivt). Velger man MP4-format er imidlertid 1080p25 tilgjengelig – og eneste mulighet i full HD. Panasonic anbefaler minimum klasse fire minnekort for videoopptak.

Med redusert oppløsning (1280x720) er 50p tilgjengelig, men spesifikasjonene sier at data likevel leses ut kun 25 ganger i sekundet.

GF6 har en egen videoutløser og video er tilgjengelig uansett hvilken modus kameraet er innstilt på, men det er en egen «Manuell» Video innstilling på modusrattet. Denne gir mulighet for full kontroll over eksponering på video.

Det er innebygde stereomikrofoner, og volum og vindfilter kan justeres i menyene. Det er ikke inngang for ekstern mikrofon siden det heller ikke er noen blitssko å montere den i. Både enkel autofokus, kontinuerlig fokus og manuell fokus kan brukes i videomodus.

 

På neste side vil vi snakke om bildekvalitet og optikk >>>

Panasonic Lumix DMC-GF6

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen