TestCanon EOS M

Uferdig leketøy fra Canon

Canon EOS M er gøy å bruke, men føles ikke helt ferdig.

Byggekvalitet

Introduksjon

Endelig kom Canon med sitt første speilløse systemkamera. Det var på tide. En kjent ideolog ved navn Karl Marx skrev en gang at kapitalismens naturlige gang er innovasjon. Aktører som ikke fornyer seg, taper til slutt. I fotoverdenen har Kodaks undergang stått som et skrekkeksempel for andre fotoprodusenter. Beskjeden er tydelig: Følg med i tiden, eller så går det ned. Canon og Nikon, de to produsentene med størst markedsandeler i fotoverdenen, var av de siste til å komme på banen med speilløse systemkameraer, en produktkategori som bare har blitt mer og mer populær og ettertraktet. Kompakte kamerahus med bildekvalitet tilsvarende langt større og dyrere speilreflekser har vært produsentenes argument. Og så, endelig, kom Canon på banen i fjor med Canon EOS M.

Det er ikke dermed sagt at Marx' spådommer ville ramme Canon og Nikon om de ikke hadde kommet med speilløse systemkameraer, men Canon- og Nikon-fotografer måtte sitte håpløst lenge på sidelinja og se på at spesielt Olympus og Panasonic ledet an med innovative kameraer. Akam har testet Canons første og foreløpig eneste speilløse systemkamera og har dommen klar. Klarer EOS M seg mot speilløse systemkameraer fra produsenter med mer erfaring på feltet?

NB!

sitat"Trofaste lesere vil legge merke til at denne testen ikke ser helt ut som andre. Det er fordi vi arbeider med å endre vår testmal for kameraer. Denne testen representerer et trinn i denne prosessen, men ikke hvordan malen til slutt vil bli. Mye arbeid og endringer gjenstår ennå."

Her ser du hvordan EOS M-spesifikasjonene sammenligner med noen av konkurrentene, i den grad det faktisk finnes reelle konkurrenter da:

Canon EOS M Nikon 1 V2 Panasonic DMC-G5 Sony NEX 5R Samsung NX210
Oppløsning:18 megapiksler14,2 megapiksler16,05 megapiksler16,1 megapiksler20 megapiksler
Brikketype:Hybrid CMOSCMOSLiveMOSCMOSCMOS
Brikke- størrelse:APS-C (328,56 mm²)Nikon CX (116,16 mm²)MicroFourThirds (220 mm²)APS-C (337 mm²)APS-C (366,6 mm²)
Batterikapasitet:230 bilder310 bilder320 bilder330 bilder320 bilder
RAW-støtte:Krysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Vekt:298 gram278 gram344 gram276 gram222 gram
Pris per dags dato:ca kr 4500,-ca kr 5800,-ca kr 3700,-ca 4300,-ca kr 5000,-

Sjekk flere spesifikasjoner på Canon EOS M i prisguiden

Fysisk

Førsteinntrykket av Canon EOS M er at det er et svært kompakt og kvadratisk kamerahus. Byggekvaliteten virker å være ganske god, men samtidig får vi en litt plastikk-følelse av å holde i kameraet. Siden kameraet i all hovedsak har et ytre bestående av magnesiumlegering burde vi fått et mer solid inntrykk av kameraet. Likevel må vi skille mellom subjektive følelser og objektive fakta. Kameraets byggekvalitet synes å være veldig solid, men vi får ikke det inntrykket av å holde det i hendene. Vi har riktignok ikke satt byggekvaliteten på prøve med å utsette den for geriljatesting, så vår dom får bli følgende: Vi skulle ønske at den tilsynelatende gode byggekvaliteten til EOS M kom bedre til uttrykk under bruk.

Canon EOS M - ISO 100.

Da Canon lagde sitt første speilløse systemkamera bestemte de seg like så godt for å la det få en berøringsskjerm. Det er med på å påvirke hvordan utformingen av resten av kameraet har blitt. Som et resultat har EOS M færre knapper enn andre sammenlignbare kameraer, og gjør også at kameraet får et veldig stilrent uttrykk. Vi mistenker også Canon for å legge svært mye vekt på at kameraet skal være så kompakt som mulig, da kameraet er veldig kvadratisk, heller enn å legge til rette for at kameraet skal være godt å gripe rundt.

At kameraet er svært kompakt er heller ingen ulempe. Med Canons EF-M 22mm f/2, et av de første objektivene som har den nye EF-M-fatningen til Canon, har du en veldig kompakt kombo, som glir ned i veldig mange lommer. Når vi tester et kamera må vi også tenke litt på hva slags fotografer og hva slags bruk kameraet er tiltenkt til. Med det i mente er det vanskelig å ikke gi Canon honnør for at kameraet er såpass kompakt. Vi tror at folk som kjøper EOS M kommer til å ha det med seg veldig ofte. Etter egen erfaring blir ofte større speilreflekskameraer liggende hjemme når man skal ut på sin daglige tur, mens kameraer på EOS Ms størrelse nok har betydelig større sjanse for å bli valgt som turpartner. Vil du ha større skyts? Kjøp EF-adapteren som Canon laget til dette kameraet, så har du plutselig mulighet til å sette på alle EF-objektiver. Se bare på dette bildet:

Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no.