Tek.no

Sniktitt Panasonic Lumix DMC-GF6

Flopp eller publikumsvinner?

GF6 er et mer komplett kamera enn forgjengeren.

Are Thunes Samsonsen, Akam.no
21 Apr 2013 06:55

Sammen med et kobbel journalister fra hele Europa var Akams utsendte nylig invitert til Wien av Panasonic for å prøve deres nye Panasonic Lumix DMC-GF6 som ble offisielt lansert 9. april.

Vi fikk låne et noe uferdig kamera i noen timer, og tatt med på en liten rundtur i downtown Wien. Basert på denne turen formet vi oss et lite førsteinntrykk av kameraet.

NB!

sitat"Eksempelbildene i denne artikkelen er tatt med et GF6 med uferdig firmware (versjon 0.2) og bildekvaliteten er derfor ikke representativ for ferdig vare. Det bør imidlertid være trygt å anta at bildekvaliteten slik den vises her er minst like god som det ferdige kameraet vil ha. Etter ønske fra Panasonic gjengir vi likevel ikke bildene i større utgaver."

På presentasjonen av GF6 i forkant av arrangementet kom det frem noe interessant bakgrunnsinformasjon fra Panasonic. Det viser seg at selv om GF-serien har solgt bra, så har de med den ikke har klart å rekruttere så mange brukere til mer avanserte kamera i systemet som de hadde håp om. GF-brukere har i liten grad fått øynene opp for hvilke muligheter mer avanserte kamera kan gi dem, og Panasonic har derfor valgt å gjøre nyeste kamera i serien mer avansert enn forrige modell var.

Les mer om hva som er nytt i GF6 her!

Fysisk

GF6 er blitt et godt hakk større enn GF5 og de tidligere modellene var, og det er en endring vi ikke er helt sikre på om vi liker. Joda, det er kanskje blitt litt bedre å holde for de fleste, men for mange var det også nettopp den bittelille størrelsen som var litt av poenget med dette kameraet. I sitt forsøk på å rekruttere flere brukere til sine mer avanserte kamera kan det se ut til at Panasonic har glemt en del av sine nybegynnere.

Grunnen til at GF6 har blitt større har sammenheng med at det også er blitt mer avansert, i hovedsak i form av at det har fått vippeskjerm og et nytt modushjul på toppen. Begge deler er fine saker i seg selv, men når det går på bekostning av størrelsen er vi som sagt mindre sikre.

Ellers er kameraet ganske solide saker, og vi fikk ikke noe som helst negativt inntrykk av kameraets byggekvalitet. Det er en selvfølge at det ikke er bygget like solid som langt dyrere kamera, men noen dårlig følelse ga det oss ikke.

Skjerm

En vippeskjerm gir kameraet nye muligheter, og at den kan vippes opp med 180 grader er fint for selvportrettistene av oss. Skjermen kan også vippes nedover, slik at du kan se hva du gjør når du holder kameraet over menneskemengdens hoder, men den kan ikke vippes like langt denne veien. Det vil det fleste heller ikke ha behov for, så det er i og for seg greit nok.

Dette taket har en kvart megapiksel, men hver piksel er lagt (og talt) manuelt.Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Skjermen skal også ha fått en ny konstruksjon som gjør den bedre i sterkt sollys, men dette så vi heller lite til. Solen tittet ikke frem veldig ofte i Wien, men de få gangene den gjorde det ble skjermen nærmest umulig å bruke. Den skiller seg ikke fra de fleste andre skjermer i så måte, men for et kamera som ikke har innebygget søker av noe slag, og som heller ikke kan bruke det som ekstrautstyr, er det klart at dette kan være et problem.

Et annet problem er at skjermen er berøringssensitiv, og lett å komme borti slik at man gjør innstillinger i hytt og vær uten å vite eller ville det. Problemet er ikke så stort som før, siden skjermen i GF6 nå har blitt kapasitiv i motsetning til tidligere modeller, men det er like fullt til stede. Man kan så vidt vi kunne finne ut ikke slå av skjermens berøringssensitivitet helt - bare funksjonen som fokuserer og tar bilde der og når du tar på skjermen.

I Wien fikk vi blant annet besøke stallen til den spanske rideskolen.Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Betjening

Dette bildet ble kraftig undereksponert, men lot seg fint hente inn igjen i etterbehandlingen.Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Dette problemet er imidlertid langt fra noe nytt. Også tidligere GF-kameraer har hatt det, i tillegg til problemet med at man også lett kan gjøre feilinnstillinger ved å komme borti hjulet på baksiden. Vi har imidlertid utvist en viss grad av forståelse for det, fordi kameraet er så lite at det er lite plass til knapper og brytere, slik at det blir en dyd av nødvendighet å kontrollere kameraet mer eller mindre ved hjelp av touch-skjermen. Det er imidlertid mindre sant når det gjelder GF6, og det oppveies av de to brukerdefinerbare knappene nederst til høyre for skjermen. Funksjonen av disse to, merket Fn1 og Fn2, kan brukeren selv bestemme, innenfor en lang rekke muligheter. Problemet er at vi ikke ser for oss at mannen i gata som kanskje ikke bruker kameraet veldig ofte, klarer å huske hva knappene gjør fra gang til gang.

Advarsel! Svenske med Leica!Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

På toppen av GF6 finner vi knappen for iA - "intelligent Auto" - som kanskje er moduset som passer nettopp disse brukerne best. da overlates det aller meste til kameraet selv, og brukeren kan konsentrere seg om å ta bilde av motivet og ikke la seg distrahere av innstillinger og slikt. Greit løsning i og for seg, men også denne knappen er det for lett å komme borti.

Rundt utløserknappen sitter en dreiebryter som man også kan bruke til litt av hvert. Har du en motorisert zoom påmontert kameraet, kan den brukes til å zoome inn og ut med, og andre muligheter er uansett på plass; eksponering, blenderverdi, ISO, og så videre. En ganske grei finesse som passer bra på et kamera som dette, hvor mange brukere kommer fra kompaktkameraer med lignende betjening.

Det ristet en del, men fokusen på GF6 klarte brasene likevel.Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Fokus

GF6 har kontrastbasert autofokus, og selv om den faktisk er forholdsvis bra, var det langt fra alltid at fokusen traff riktig eller klarte å låse på motivet når vi ba den om det. Som tidligere nevnt var det langt fra ferdig kamera vi fikk prøve, og også dette kan være årsaken til det, men faktum er at den bommet av og til. Heldigvis var dette unntaket og ikke regelen, og for det meste fungerete autofokusen greit nok.

Vi fant oss mest komfortabel med å sette fokusfeltet midt i bildet og så rekomponere bildet etter å ha fokusert, noe som fungrerer greit for stillestående motiver, men for ting i bevegelse er det nok bedre for de fleste å la kameraet styre slikt.

En mann har misforstått dette med å gå tur med bikkjene.Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Funksjonalitet

GF6 er så vidt vi vet første kamera på markedet med NFC, det vil si en trådløs teknologi som fungerer over svært korte rekkevidder og som gjør det enklere å koble enheter sammen over andre trådløse teknologier, som for eksempel blåtann eller wi-fi. I stedet for å lete i menyer etter innstillinger og pare de ulike enhetene holder det med NFC å holde enhetene mot hverandre så opprettes forbindelsen automatisk. Har du appen for kameraet installert startes den automatisk, hvis ikke tas du til dit den kan lastes ned fra.

Det vil si, slik SKAL det fungere. Vi fikk ikke NFC til å fungere overhodet med vårt eksemplar av GF6, men dette kan utmerket godt skyldes andre ting enn selve kameraet. Andre journalister som deltok på arrangementet fikk det til å fungere uten problemer, så vi fikk i alle fall sett det "in action". En mulig årsak til at "vår" GF6 ikke ville samarbeide kan være en tidligere firmware enn andre, eller at vi ikke visste hvor på telefonen vår NFC-antennen lå.

Fiiiiine hesten sin det!Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Til syvende og sist

Vi er som du sikkert har skjønt ikke overbegeistret for at GF6 ble gjort større enn GF5, men samtidig har vi litt sansen for at de har gjort det til et mer komplett kamera. Sistnevnte er bare av det gode, men kun dersom prisen fremdeles er fornuftig. Panasonic kan med GF6 enten ha skutt gullfuglen, eller priset seg helt ut av markedet, avhengig av hvilket nivå de legger seg på og hvordan publikum mottar endringene.

Vi tror at GF6 kan bli et populært kamera dersom prisen holdes nede, men dersom konkurransen fra andre leverandører spisser seg, kan GF6 utmerket godt også kunne floppe fullstendig. Det blir spennende å se.

Reise og opphold til/i Wien ble betalt av Panasonic.

Les også: TEST: Panasonic Lumix DMC-GF5

Les også
Mye nytt i Panasonic GF6
annonse

Les også