TEST: Panasonic Lumix DMC-GF6

Test Panasonic Lumix DMC-GF6

(Bilde: Panasonic)

Panasonics minste har blitt større

GF-serien er oppdatert med vippbar skjerm, WiFi og bedre bildebrikke

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Oppsummering

GF6 er siste kameraet i GF-serien — Panasonics minste Micro Four Thirds-kameraer (mFT). Første modell var et entusiastkamera med mange funksjoner tilgjengelige direkte på egne knapper og brytere, mens senere versjoner har blitt stadig mindre og lettere med stadig flere funksjoner kun tilgjengelig via menysystemet.

GF6 er et skritt mot entusiastklassen igjen. Det har blitt litt større, modusratt er tilbake, det har fått vridbar skjerm, en ekstra knapp samt 16 megapiksel bildebrikke og elektronikk på omtrent GX1-nivå. Det er fortsatt ikke den beste bildebrikken Panasonic bruker (den finnes foreløpig kun i GH3), men et skritt opp fra 12 megapiksel brikken som ble brukt til og med forrige generasjon (GF5) og mer enn god nok for de fleste situasjoner.

(Foto: Panasonic)

Selv om GF6 har forbedret brukergrensesnitt for de som ønsker knapper, har den også berøringsfølsom skjerm som kan brukes både for å navigere i menyer, sette fokuspunkt rett på skjermen eller ta bilde ved å peke på skjermen. Det er positivt at Panasonic jobber med å forbedre begge måter å betjene kameraet på, slik at brukeren selv kan velge den metoden som passer best i ulike situasjoner.

GF6 kan også fjernstyres fra mobile enheter via en applikasjon, som finnes til både iOS og Android. Applikasjonen kan lastes ned gratis, og kameraet kobles til mobiltelefonen eller nettbrettet ved hjelp av WiFi som er innebygd i GF6. WiFi kan også brukes for å overføre bilder fra kameraet til nettet eller tagge bilder med GPS-koordinater.

(Foto: Panasonic)

Siden GF6 på mange måter er en mellomting mellom GF5 og GX1 når det gjelder utforming (GF5) og bildekvalitet (GX1), har vi valgt å presentere GF6 i en omtale som er lett-versjonen av en test. Den delen som er mest kuttet ned er bildekvalitetssiden og vi har derfor ikke gitt GF6 noen bilekvalitetskarakter, men henviser til GX1-testen, siden kameraene er såpass nært beslektet.

(Foto: Panasonic)

GF6 har vippbar skjerm som kan vris 180 grader opp, slik at den synes over kameraet, noe som er kjekt for selvportretter. Skjermen har også bedre oppløsning (vel en million punkter) enn GF5, men blir som normalt for slike skjermer ganske kontrastløs og til dels vanskelig å se i veldig kraftig lys. GF6 har ikke blitssko og kan derfor ikke utstyres med ekstern elektronisk søker. En liten blits er derimot innebygd og den kan brukes for å fjernstyre kompatible eksterne blitser.

I bruk var kameraet raskt i alle situasjoner, rask autofokus og menyer og knapper kan brukes også når kameraet jobber med å lagre forrige bilde. Ergonomien er bra for et kamera i denne størrelsen, men selvsagt ikke på nivå med et større systemkamera med stort grep.

Alternativer

Mens forrige generasjon (GF5) var et av de minste og letteste i klassen er GF6 noe større og tyngre, noe som kanskje ikke er ideelt for den som er på jakt etter en ren innstegsmodell, men gunstig for den som vil bruke kameraet litt mer avansert. Det betyr at mens GF5 konkurrerte direkte mot Olympus E-PM1 er GF6 mer sammenlignbart med Olympus E-PL5. Vekt og størrelse for disse to er veldig like, men GF6 har innebygd blits, mindre normalzoom (med PZ 14-42mm) og WiFi innebygd. E-PL5 har blitssko, stabilisator i huset og støtte for ekstern elektronisk søker. Det minste og letteste mFT-kameraet er nå Olympus E-PM2, men det har ikke vridbar skjerm.

Den som ønsker Panasonic med mulighet for søker må velge GX1 som er omtrent like tungt, har samme bildekvalitet, litt bedre brukergrensesnitt (for avansert bruk), men GX1 er godt over ett år gammel (juli 2013) og vil muligens oppgraderes relativt raskt.

Sony NEX-3N kan kanskje være et alternativ.
Sony NEX-3N kan kanskje være et alternativ.Foto: Sony

Micro Four Thirds er ikke det eneste systemet med kompakte systemkameraer, tvert i mot. Største konkurrent er nok Sony med sine NEX-modeller og NEX-3N matcher GF6 på så og si alle punkter og er gunstig priset. Det er forøvrig flere NEX-modeller å velge mellom og både priser og utvalg endrer seg stadig.

Fujifilm har hittil hatt noe dyrere modeller, men X-M1 ser ut til å være rettet mot samme kundegruppe som GF6. Fujifilms kameraer er kjent for god bildebrikke, men de har ikke en virkelig kompakt standardzoom og autofokusen er ikke på GF6-nivå (i hastighet).

Samsung har flere NX-modeller. Tidligere modeller har slitt litt med noe treghet, særlig ved bruk av RAW og seriebilder, men NX300 skal være forbedret på dette område. Akam har ikke testet dette ennå.

Både Canon og Nikon har også kompakte speilløse systemkameraer, men ser foreløpig ut til å satse mer på sine speilrefleksmodeller. Både Eos M og Nikon 1 kan uansett være alternativ, særlig for de som allerede har speilrefleks og ønsker speilløst fra samme produsent - og en viss kompatibilitet med objektivene (via adapter). Pentax har forøvrig også et speilløst alternativ ( Pentax Q), men det er basert på en mye mindre bildebrikke og ikke helt sammenlignbart.

Siden GF6 er en innstegsmodell kan avanserte kompaktkameraer være et alternativ for de som ikke regner med å bruke noe annet enn standardzoomen. Her finnes det en rekke modeller å velge mellom og man kan få enten mindre kameraer, mer zoom, bedre lysstyrke eller en kombinasjon av dette. Olympus XZ-2 iHS, Sony RX100 og RX100 Mk II er tre interessante modeller, men så og si alle produsenter har slike kameraer.

Konklusjon

Totalt sett er Panasonic GF6 et godt innstegskamera som også er et bra alternativ for mer avansert bruk. GF6 har nemlig i tillegg til all automatikken et brukergrensesnitt som også fungerer greit for de som vil ha mer kontroll over eksponering og fokus. Innebygd WiFi, vippbar skjerm og rask fokus er positive egenskaper med GF6, men følgefokus klarer Panasonics systemkameraer fortsatt ikke like godt som speilreflekser. Det er lite å trekke for sammenlignet med de nærmeste konkurrentene, men Panasonic bruker sin beste bildebrikke kun i toppmodellen GH3 så bildekvaliteten kunne blitt ennå litt bedre hvis GF6 hadde fått samme bildebrikke.

 

 

Panasonic Lumix DMC-GF6

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen