TestACS T15 Custom

Ørepropper som stenger verden ute

Disse øreproppene låter fantastisk og har en litt uventet ekstrafunksjon.

Konklusjon

Mobilene vi brukte:

Motorola Razr
HTC One X
Samsung Galaxy Note

DAC og Amp 1 - Prisklasse 2500 kr:

Pinell Dac Mini (USB)
Argon HA-1

DAC og Amp 2 - Prisklasse 6000 kr:

Cambridge Audio DacMagic Azur (Optisk/Toslink)
Creek OBH21SE

Noen få av låtene som ble brukt:

Floratone - Do you have it?
Bill Frisell - Tell Your Ma, Tell Your Pa
Kim Larsen - Midt om natten (Live 2006)
Dire Straits - On Every Street
Trombone Shorty - Buckjump
Porter Robinson - Unison (Knife Party Remix)
The Stone Foxes - I Killed Robert Johnson
Way Out West - We Love Machine
Rodrigo Y Gabriela - Cuba
Gary Clark Jr. - Bright Lights

+ Sitter godt uansett
+ Bredt stereoperspektiv
+ Lettdrevne
+ Svært isolerende mot støy
+ Knallgod mellomtone
+ Lite kresne på utstyr
+ Dempepropper på kjøpet
+ Svært enkelt renhold

- Relativt dyre
- Stiv kabel med noe mikrofoni
- God støyisolering kan være upraktisk i trafikken
- Ingen håndfrifunksjoner

Pris og leveringstid

1500 kroner for ACS T15, 1000 kroner for formstøpte forsatser med dempefilter (normalpris 1500 kroner), rundt to ukers leveringstid. Leveres av Hantek

Motorola Razr var én av mobilene vi testet proppene med.
Også Samsung Galaxy Note ble brukt sammen med ACS T15.
ACS T15 sammen med medfølgende futteral. Hvis du ikke trenger tilpassede propper koster denne pakken 1500 kroner.
Silikonproppene kan være trege å putte inn i øret, og de har en tendens til å bli litt klebrige etter litt bruk. Denne kremen følger med og proppene blir enklere å ha med å gjøre om de smøres inn i ny og ne.
Dempefilter følger med slik at du kan bruke proppene på konserter og i støyende omgivelser.

Se for deg at du sitter på t-banen eller bussen. Det er tidlig morgen, og du er på vei til jobb. Inn døren toger en hel barnehage, med all støyen det medfører. Du hører likevel ingenting. Ingenting annet enn musikken fra mobiltelefonen din. Slik er det å ha ACS T15 med formstøpte forsatser i ørene.

Formstøpte øreplugger er relativt dyre og derfor ikke noe for alle. Hvis du er spesielt opptatt av lyd, eller sliter med at vanlige propper ikke sitter fast kan denne typen propper likevel være et godt alternativ.

To varianter

ACS T15 kan i utgangspunktet kjøpes som et sett helt vanlige øreplugger til 1500 kroner. Sammen med et sett formstøpte forsatser koster settet 2500 kroner, og da får du i tillegg med lydfiltre til å sette i forsatsene. Vi kommer tilbake til den funksjonen lenger nede i testen.

Det følger flere typer standardiserte forsatser med på T15. Alle er i silikon, og de tynneste bør komme inn i ganske vanskelige øreganger. Undertegnede har imidlertid notorisk vanskelige ører, og selv de beste av forsatsene som fulgte med ville ikke sitte lenge i ørene før de falt ut.

Vi byttet raskt over til formstøpte plugger.

Les også: iPhone-høyttaler til 50 millioner kroner

Krever litt øvelse

Proppene som støpes for T15 er i silikon. Det betyr at de er myke og relativt medgjørlige. Har du trange øreganger kan de være litt vanskeligere å få på plass enn harde plastpropper.

Undertegnede måtte lirke og vri proppene for å få dem på plass de første dagene av testen. Med litt øvelse glir de enklere på plass, men det er fortsatt ikke ønskelig å ta dem inn og ut for ofte.

Siden det her er snakk om løse forsatser, og ikke propper som er formstøpte i sin helhet, opplever vi også av og til at vi presser så mye på forsatsen at ørepluggen faller ut. Også dette problemet går imidlertid over etter noen dagers bruk.

Les også: Test av Logitech Mini Boombox

Sitter som et skudd!

Når proppene først er på plass i ørene sitter de svært godt fast. Fordi proppene er av silikon former de seg også etter øregangen om du gjesper eller gaper. Det betyr at lyden er stabil og lik uansett hva slags munn- eller ansiktsgymnastikk du måtte drive med.

Som nevnt innledningsvis betyr det også at proppene sperrer ute så godt som all lyd. Dette er en fordel i mange situasjoner, men det kan by på komplikasjoner i trafikken. Det lønner seg å se seg ekstra godt for, for med disse proppene hører du ikke bilene som kommer.

Lyden

Mange hodetelefoner er kresne på lydkilde. ACS T15 er ikke det. Lyden vi får ut av proppene er nokså lik, samme hva vi kobler disse proppene til. I tillegg til det er proppene nokså lettdrevne. Selv telefoner med relativt lite futt på lydutgangen klarer å drive disse proppene svært høyt, uten at vi merker store endringer i lydkvaliteten.

At øreproppene er lettdrevne og lite kresne er en stor fordel for mobilt bruk. Det betyr imidlertid at de mest lydfrelste muligens får seg en skuffelse om de kobler proppene på stasjonært utstyr. Vi opplevde ikke at det vær særlig mye å hente på å koble T15 til kraftigere utstyr. Fordi de er så lettdrevne opplever vi også at proppene gir fra seg et svakt brus når de er koblet til utstyr som er laget for å drive større ting.

Selv på ganske svakt utstyr vil du oppleve det solide stereoperspektivet ACS T15 klarer å gi fra seg. Hvor nærværende diskanten er varierer fra kilde til kilde, men som oftest opplever vi den som litt i bakgrunnen.

Mellomtonen er svært tydelig og fin. Instrumenter og stemmer skilles tydelig fra hverandre, og proppene beholder disse kvalitetene selv ved ganske høye lydnivå.

ACS T15 er bassvillige som bare det, uten at det blir overdrevet. Dette er enda et punkt vi merker hvor lettdrevne de er på. Så godt som alle telefoner vi koblet proppene til i testperioden klarer å fremkalle solide doser bass, uten at forvrengninger oppstår selv på relativt høye volum.

Rockepropper

Alt i alt bør du kunne forvente et sett svært allsidige propper til 1500 eller 2500 kroner, avhengig av om du kjøper dem med eller uten formstøpte forsatser. Det får du også i ACS T15.

Likevel er det ikke til å stikke under en stol at disse proppene virker å ha sin store styrke på rytmisk musikk, og spesielt rock og elektronisk musikk.

Spesielle egenskaper

En stor fordel med løse forsatser på formstøpte ørepropper er at proppene er enormt enkle å rengjøre. Her kan du ganske enkelt ta av forsatsene og skylle dem i vann dersom de blir skitne.

Rengjøring er langt fra en like enkel øvelse på formstøpte propper der alt er i ett stykke. Her er det som regel frem med børster og tilpassede rengjøringsverktøy som du forsiktig må manøvrere inn i åpningen.

Du har kanskje opplevd å bli tilbudt ørepropper i skumgummi i køen inn til konserter. I så fall har du kanskje også opplevd at lyden har blitt så dårlig med disse i ørene at du heller har tatt dem ut, selv om konsertvolumet er stilt til elleve.

En stor fordel med dette settet er at det løse dempefiltre til forsatsene er inkludert. Disse filtrene er utmerket til konsertbruk og demper lyden jevnt i alle frekvensområder.

Det betyr at du kan ta forsatsene av ACS T15 og sette inn dempefilter om du skal på konsert, eller hvis du jobber i støyende omgivelser.

Vi tok enkelt og greit på oss to store hodetelefoner etter tur med dempeproppene i ørene. Vi opplevde ingen annen endring i lyden enn at vi måtte skru volumet mye høyere for å høre like mye lyd.

Et par ulemper

Kabelen på ACS T15 er svært stiv, og det tar lang tid før den gir slipp på sikksakkmønsteret som den har med seg ut av esken. Vi opplever også en viss mikrofoni, det at kabelen bærer med seg lyd når den skraper borti for eksempel klær når vi er i bevegelse.

For mobilt bruk er likevel den største ulempen at du hverken får mikrofon eller snarveisknapper til å betjene telefonen på kabelen.

Les også: Test av Jawbone Jambox

Til slutt

Til 1500 kroner stiller ACS T15 med god lyd og relativt god passform. Den virkelig gode passformen kommer imidlertid ikke før du spanderer 1000 kroner til på formstøpte forsatser.

At proppene låter godt med så godt som alle lydkilder vi kobler dem til gjør at de er svært godt egnet til bærbart bruk. Vi kunne ønsket oss en diskant som var litt mer til stede, men mange vil nok sette pris på det litt bassige lydbildet T15 leverer.

Muligheten til å bruke forsatsene som dempepropper gjør dette til et uvanlig allsidig sett som musikkfantaster vil sette pris på.

Fra et mobilt ståsted er det egentlig bare den litt stive prisen og mangelen på håndfrifunksjoner vi kan sette fingeren på.

Hvis du ser etter et rimeligere alternativ kan Starkeys HF-2 være en mulighet. Dette er et sett formstøpte propper som foreløpig koster hele 1000 kroner mindre enn disse, og har super lyd.

Ulempen med Starkeys alternativ er at de harde proppene av og til ikke tetter skikkelig, spesielt når du er i aktivitet. De er også litt mer kresne på hvilken lydkilde du kobler dem til. Med en god lydkilde låter de imidlertid svært godt.

Les testen av Starkey HF-2

Les også
10 tips til iPhone-proppene dine
Les også
Bose MIE2i Øreplugger: Ørepropper for vanskelige ører
Les også
ACS T1 Live!: Disse er ren terapi for ørene dine
Les også
Logitech UE4 Pro: Mobil lyd blir ikke stort bedre enn dette
Les også
Custom Ear Sleeves fra Hansen Teknikk & Co: Disse øreproppene sitter som støpt
Les også
Etymotic Research HF3: Dette er godlyd du ikke blir sliten av
Les også
FiiO E11 oppladbar forsterker: Denne gir bedre lyd i mobilen din
Les også
ACS T3: Dette er knallgode treningspropper
Les også
Supertooth HD-W: Liten håndfri med svært god lyd
Les også
Starkey HF-2: Ser du etter et fantastisk håndfrisett?
Les også
Hodetelefonene kan få deg drept
Les også
Snart kan de fleste mobiler få superlyd
Les også
iPhone-høyttaler ser ut som håndveske
Les også
Spiller musikk fra Android-mobilen din
Les også
Du skal høre mye før disse faller av
Les også
Jabra Freeway
Les også
Øreplugger skal redde hørselen din
annonse