Mobil lyd blir ikke stort bedre enn dette
Disse formstøpte øreproppene koster skjorta, men det er de verdt.
Innhold
- Mobilene vi brukte:
- DAC og Amp 1 - Prisklasse 2500 kr:
- DAC og Amp 2 - Prisklasse 6000 kr:
- Noen få av låtene som ble brukt:
- Pris og leveringstid
- Derfor tester vi dyre propper
- Størrelsen kan være en hindring
- Sitter som skrudd
- Spesielle kabler
- Annet tilbehør
- Lyd på hjemmeutstyr
- Bassen påvirker ikke resten
- Vi prøver en annen lydkilde
- Med mobiltelefon
- Knall lyd fra svakere kilder
- Hvilken av telefonene låt best?
- Konklusjon
- Du vil neppe bli skuffet
Konklusjon
Mobilene vi brukte:
Galaxy S III
HTC One X
Apple iPhone 4S
DAC og Amp 1 - Prisklasse 2500 kr:
Pinell Dac Mini (USB)
Argon HA-1
DAC og Amp 2 - Prisklasse 6000 kr:
Cambridge Audio DacMagic Azur (Optisk/Toslink)
Creek OBH21SE
Noen få av låtene som ble brukt:
Wu Tang Clan - Gravel Pit
Clint Mansell - Welcome to Lunar Industries
Futurecop! - Starworshipper (Lenno Remix)
Dire Straits - On Every Street
Elton John - Soul Glove
Savant - Party Machine
Rebekka Karijord - Wear It Like a Crown
Way Out West - We Love Machine
Zero 7 - Swing
Gr4m4tik - Powerfool (Original Mix)
+ Sitter ekstremt godt
+ Bredt stereoperspektiv
+ Spiller overbevisende med alle kilder
+ Svært isolerende mot støy
+ Heftig bassreserve
+ Presis diskant
- Veldig dyre
- Noe støy fra kabelen
- God støyisolering kan være upraktisk i trafikken
- Ingen håndfrifunksjoner
Pris og leveringstid
Kan kjøpes direkte fra Logitech.com, eller via forhandleren Frontlite.no. Prisen på proppene ligger mellom 3200 og 3500 kroner. Avstøpninger gjøres hos Phonak i Oslo til 150 kroner – eller hos lokalt hørselssenter til mellom 200 og 300 kroner. Tre til fem ukers leveringstid.
[Amobil.no]: Siden tidlig i våres har vi testet et utvalg av inngangsmodellene for formstøpte ørepropper. Sist ut er modellen UE4 Pro fra Logitech, og selv om målet vårt var å teste ut de billigste fra hver leverandør – er vi nå oppe i en prisklasse det svinger ganske greit av. Du må nemlig ut med i overkant av 3200 kroner alt i alt for å skaffe deg et par av disse.
Derfor tester vi dyre propper
Selv om vi snakker om et sett virkelig dyre ørepropper her er det verdt å nevne at svært mange har en svært kostbar kabelsalat liggende et sted i hjemmet sitt. Salaten består av ulike ørepropper som har blitt prøvd, og forkastet fordi de ikke har passet skikkelig i ørene.
Hvor mye akkurat din kabelsalat har kostet vet vi naturligvis ikke, og det er ikke sikkert kostnaden er fullt så høy som prislappen på disse ørepluggene. Like fullt tror vi at mange kunne spart penger på å gå for en garantert løsning – skreddersøm som passer ørene på aller første forsøk.
Les også: Test av Starkey HF-2
Størrelsen kan være en hindring
Siden dette er inngangsmodellen for skreddersøm fra Ultimate Ears er det ikke mulig å velge farge på proppene, slik det er for de dyrere alternativene. Ett hakk opp i serien kan du velge fra et rikt fargekart. Her må du klare deg med blank, gjennomsiktig plast.
Innmaten i proppene er tydelig synlig fra utsiden. Foruten noen små ledningstumper bor det to sølvfargede små bokser inni øreproppene – en større enn den andre. Vi formoder at den største tar seg av bass og mellomtone, mens den andre tar seg av diskanten. Fra disse løper det to tuber ut mot enden av proppen, der lyden fra driverne kommer ut i hver sitt hull.
En ulempe for noen er muligens størrelsen på disse proppene. UE4 Pro er blant de største øreproppene vi har prøvd. I tillegg til at proppene går inn i øregangen fyller de også hele den ytre delen av øret. I tillegg har de bøyler festet på seg. Alt i alt blir det en ganske stor pakke, men fortsatt mer kompakt enn de fleste vanlige hodetelefoner du kan kjøpe.
Les også: Test av ACS T15 Custom
Sitter som skrudd
Ved siden av å holde kabelen naturlig på plass bak øret har bøylene en fiffig funksjon. Hvis du trekker i kabelen med disse proppene på vris de nemlig bare enda bedre på plass. At bøylene er såpass faste som de er betyr at de overfører trekket til selve proppene – som bruker øregangen nærmest som et sett gjenger for å sitte på plass.
Alle formstøpte ørepropper sitter naturligvis godt, og det er heller ikke å anbefale at du trekker for mye i kabelen. Likevel har kabler en tendens til å henge seg opp i glidelåser, bærevesker og annet. Da er det praktisk at proppene ikke flyr alle veier.
Kablene på UE4 Pro er forresten utskiftbare og sitter med en ekstern kontakt på selve proppene. Det betyr enkel utskifting hvis du ødelegger kabelen. For deg som vil bruke proppene flere steder betyr det dessuten at du for eksempel kan ha et kort sett kabler til turbruk og et lengre sett kabler til hjemmebruk.
Les også: Test av ACS T3
Spesielle kabler
Apropos kabler kan vi nevne at kablene du får med UE4 Pro er ganske spesielle. De består av tre ledere, med klar plast utenpå, som er flettet sammen.
Det positive med denne løsningen er at kabelen ikke krøller seg sammen til formen den hadde da den kom ut av esken. Den er helt uten "minne" og du kan ta den rett fra en kveil som har ligget lenge og legge den beint ut over bordet uten at den vrir seg.
Ulempen med en flettet kabel er at hvis den støter på noe, inkludert seg selv, er det tidvis hørbart gjennom proppene. Noe stort problem er det ikke, og undertegnede foretrekker langt på vei denne løsningen siden vanlige kabler har en tendens til å bli til uløselige floker.
Annet tilbehør
Ellers er det ikke mye annet tilbehør som følger med proppene. De leveres i en forholdsvis stor pappeske som skjuler en mindre aluminiumsboks. Du kan få navnet trykt på boksen slik at det er lett å se hvem utstyret tilhører.
Inni boksen ligger det i tillegg til hodetelefonene en rensepinne som du kan bruke til å holde ørepluggene rene og pene. En ulempe med denne typen faste, støpte plugger er at renholdet blir litt mer komplisert enn for propper med støpte forsatser.
Der proppene består av to separate deler er det enklere å ta av forsatsen for å gjøre den ren. Selve høyttalerdelen blir sjelden skitten. Ulempen med flere deler er imidlertid at det er enkelt å miste en av dem.
Les også: Test av Etymotic Research HF3
Lyd på hjemmeutstyr
På grunn av prisen og ytelsen vi forventer fra disse proppene prøver vi dem først ut på forholdsvis kraftig stasjonært utstyr. Hvordan de fungerer med mobiltelefoner kommer vi tilbake til lenger ned på siden.
Sammen med den beste kombinasjonen av DAC og hodetelefonforsterker vi tester med spiller UE4 Pro oppsiktsvekkende godt.
Lydbildet er bredt og godt. Stereoperspektivet er voldsomt, med stor avstand fra ytterpunktene – og avhengig av opptaket er også avstanden mellom instrumentene god. På et godt opptak bør du ikke ha noen problemer med å plassere instrumentene i riktig rekkefølge, og med riktig avstand i mellom, foran deg.
Et solid stereoperspektiv er imidlertid ikke unikt. Vi har hørt det før – faktisk i den rimeligste modellen vi har testet så langt; Starkey HF2.
Et av punktene der UE4 Pro skiller seg kraftigst fra de andre proppene vi har testet er på bassgjengivelsen. Lydmessig er de forholdsvis nøytrale, og legger ingen spesiell vekt på noen del av lydbildet. Det betyr at du muligens blir litt overrasket hvis du gir dem et lydspor med litt potent bass i.
Bassen påvirker ikke resten
Disse øreproppene har bassreserver som går langt utenpå det meste vi har hørt tidligere. Bassen er stram og ekstremt presis. For den audiofile hop er det ikke alltid et kompliment hvis noen sier at en del av lyden ikke henger sammen med den andre. For disse proppene er nettopp det en av styrkene.
Lyden henger sammen i den forstand at alt passer veldig godt sammen. I forhold til andre og mindre potente propper føles bassen her nærmest fysisk adskilt fra resten av lydbildet. Samme hvor høyt vi spilte merket vi aldri at bassen påvirket mellomtone og diskant. Resultatet er at du kan spille sjelsettende høyt nærmest uten at lydkvaliteten endres. Det er både svært positivt, og litt skummelt med tanke på fremtidig hørsel.
UE4 Pro er som sagt ganske nøytrale i lyden. Dermed gjør diskanten omtrent akkurat like mye ut av seg som bassen mesteparten av tiden. Igjen er presisjon et ord som passer godt for ytelsen. Diskanten er krisp uten at den noen gang blir skarp eller vond å høre på – til tross for at den i disse proppene er svært hjertelig til stede mesteparten av tiden.
Stemmene og de fleste instrumentene befinner seg som regel i mellomtoneområdet mesteparten av tiden. Også her er det svært vanskelig å finne noe å kritisere. Mellomtonen er fløyelsmyk og kler alt av stemmer vi har hørt på ørepluggene svært godt.
Vi prøver en annen lydkilde
Sammen med den rimeligste testkilden med USB-DAC og en forholdsvis billig forsterker fra Argon endrer lydbildet seg litt – men ikke mye. Her blir bassen mer fremtredende, men den er fortsatt presis og solid.
Diskanten er like fremtredende i lydbildet og den virker omlag like presis som den blir med det mer kostbare utstyret. Mellomtonen er også absolutt godkjent.
Tidligere har vi merket stor forskjell på stereoperspektivet fra den rimelige løsningen og den dyre løsningen. Med disse øreproppene er det ikke den helt store forskjellen å melde om. Om noe er lydbildet bittelitt smalere, men det er knapt merkbart.
Gir du disse proppene en skikkelig lydkilde kommer du sannsynligvis til å høre nye detaljer du aldri har hørt før i nesten hver eneste låt.
Med mobiltelefon
Det første vi merker når vi kobler UE4 Pro til en mobiltelefon er at lydbildet ikke blir fullt så bredt. Likevel er dette noe av det beste vi har hørt fra en mobiltelefon. Det er fortsatt mye bredde igjen i lyden, og også her er det ganske enkelt å skille instrumentene fra hverandre og plassere dem ut over en tenkt scene foran seg. Scenen er noe mindre enn med kraftigere utstyr, men det er også alt.
Det som overrasker oss mest er hvor lite UE4 Pro endrer karakter når vi går fra dyrt stasjonært utstyr til en mobiltelefon.
Ved siden av smalere lybilde har ytterpunktene i lyden, altså bassen og diskanten, utgjort de største forskjellene når vi har gått fra stasjonært utstyr til mobiltelefon med de andre formstøpte øreproppene vi har testet.
Knall lyd fra svakere kilder
Bassen i UE4 Pro er fortsatt like hjertelig til stede når vi setter i gang et spor som byr på rikelig med partyfaktor. Bunndraget og presisjonen som vi vet at UE4 Pro er i stand til å gi fra seg forsvinner faktisk ikke med en dårligere kilde.
Det varierer selvsagt litt hvor fremtredende bassen er i lydbildet fra telefon til telefon. Men alle telefonene vi har koblet UE4 Pro til har vært i stand til å gi en nærmest fysisk bass i disse proppene.
Diskanten har også beholdt snerten i overgangen fra stasjonært til bærbart utstyr. Med de fleste telefoner vi kobler UE4 Pro i fortsetter diskanten å være svært hørbar i lydbildet. Hihattene er like definerte og klare.
Med flere av de andre proppene vi har testet har diskanten blitt litt mer gjemt i lydbildet ved overgang til mobiltelefon som kilde. Det blir den ikke i samme grad her.
Etter dette er det neppe overraskende at også mellomtonen fortsetter å imponere. Silkemyk formidling av stemmer, piano og lirekasse (!) er noe av det disse proppene gjør best – og igjen merker vi at kilden spiller langt mindre rolle for UE4 Pro enn vi hadde ventet.
Hvilken av telefonene låt best?
Å velge lydkilde til et sett hodetelefoner har litt til felles med å velge høyttalere til en forsterker. Du setter sammen to deler som ofte har ulike lydsignaturer, og det er kombinasjonen av disse som avgjør hvor god lyden blir. Dermed er ikke nødvendigvis pris hele sannheten.
Av de tre telefonene vi testet UE4 Pro sammen med var det Samsungs Galaxy S III som låt best. Den ga det bredeste lydbildet og den mest balanserte og transparente lyden av de tre.
Apples iPhone 4S kom inn såvidt bak. Den er bittelitt mer basstung sammen med disse proppene, men det er ikke veldig mye som skiller de to. Foretrekker du mer futt i lyden din er ikke nødvendigvis dette en ulempe.
HTC One X har både merkbart smalere lydbilde enn de andre to, og den stiller med enda noen hakk mer bass. Det er tre svært kompetente musikktelefoner vi tester med, så det låter på ingen måte dårlig. I et så tett felt må imidlertid HTC One X finne seg i å komme sist – iallfall sammen med akkurat disse ørepluggene.
For ordens skyld kan det nevnes at vi ikke brukte lydforbedringsfunksjonene til noen av telefonene under testingen. Årsaken er enkelt og greit at pluggene ikke låt bedre med disse funksjonene aktivert.
Konklusjon
Det er ikke til å stikke under en veivals at disse øreproppene er dyre. Ørepropper til over 3000 kroner er ikke for alle.
Vi var litt usikre på hvordan UE4 Pro ville låte på en mobiltelefon. Dette er det andre settet med to separate elementer som vi har testet så langt. Det første var Starkey HF-2, og det er også et sett ørepropper som skifter veldig karakter avhengig av hva vi kobler det til.
UE4 Pro holder en overraskende jevn lydkvalitet fra kilde til kilde. Vi har merket at stereoperspektivet av og til snevrer inn, og at bass og diskant blir mer og mindre til stede avhengig av hva vi kobler dem til. Likevel beholder proppene svært mye av sin uanstrengte spillestil nærmest samme hva vi kobler dem til.
Du vil neppe bli skuffet
For å si det kort og greit, en dyr stasjonær kilde vil gi deg det lille ekstra, men disse øreproppene trives nesten like godt sammen med bærbart utstyr.
Bør du bruke så mye penger på et sett ørepropper? Det er ikke et enkelt spørsmål å svare på. Det vi kan si med sikkerhet er at du skal være fantastisk kresen før UE4 Pro skuffer. Det er et syvmilssteg oppover i lydkvalitet fra de andre øreproppene vi har testet til disse, men det betaler du også for.
- Les tester av flere formstøpte øreplugger:
- Starkey HF-2
- Etymotic Research HF3
- ACS T3
- ACS T15 Custom