Til hovedinnhold
TestACS T3

Dette er knallgode treningspropper

Disse øreproppene har god lyd og sitter uansett hva du gjør.

Finn Jarle Kvalheim

Konklusjon

Mobilene vi brukte:

Motorola Razr
HTC One X
Samsung Galaxy Note

DAC og Amp 1 - Prisklasse 2500 kr:

Pinell Dac Mini (USB)
Argon HA-1

DAC og Amp 2 - Prisklasse 6000 kr:

Cambridge Audio DacMagic Azur (Optisk/Toslink)
Creek OBH21SE

Noen få av låtene som ble brukt:

Wu Tang Clan - Gravel Pit
Blue Man Group - Rods and Cones
Kim Larsen - Midt om natten (Live 2006)
Dire Straits - On Every Street
Trombone Shorty - Buckjump
Porter Robinson - Unison (Knife Party Remix)
The Stone Foxes - I Killed Robert Johnson
Way Out West - We Love Machine
Sirenia - The Path to Decay
Gary Clark Jr. - Bright Lights

+ Sitter godt uansett
+ Bredt stereoperspektiv
+ Lettdrevne
+ Svært isolerende mot støy
+ Knallgod mellomtone
+ Lite kresne på utstyr

- Relativt dyre
- Kunne hatt bedre diskant
- God støyisolering kan være upraktisk i trafikken
- Ingen håndfrifunksjoner

Pris og leveringstid

2500 kroner for ACS T3 inkludert avstøptning hos Hantek i Oslo. Avstøpning hos hørselssenter koster rundt 200 kroner. Cirka to til tre ukers leveringstid. Leveres av Hantek i Norge.

ACS T3 spiller godt på nesten alt mobilt utstyr. Stasjonært utstyr gir diskanten et liten ekstra piff – men den kunne godt hevet seg enda litt.
Rundt halvparten av testingen er gjort på en HTC One X. Vi deaktiverte Beats by Dre-funksjonene mesteparten av tiden.
Samsung Galaxy Note (til venstre) ble brukt under store deler av testen.
Det følger med en oppbevaringsveske i skinn, og verktøy for å rense proppene.
Med kremen som følger med glir proppene enklere på plass i øret, og de blir også enklere å holde rene.

Et sett formstøpte ørepropper kan være en ganske kostbar investering, men proppene vi tester i dag er av de rimeligste modellene på markedet. Navnet er ACS T3, og prisen ligger på 2500 kroner.

Vi tester for tiden inngangsmodellene av formstøpte øreplugger, for å finne ut hvor godt de egner seg til mobil bruk. Hvis du er en av de mange som har en skuff full av universalpropper som koster 400 kroner per sett, kan muligens et sett formstøpte propper være en bedre løsning uten å koste så mye mer totalt.

Består av få deler

Hva får du så for 2500 kroner?

I motsetning til det forrige proppesettet vi testet, ACS T15 med formstøpte forsatser, er T3 stort sett kun én del – en kabel med mini-jack i den ene enden, og to silikonpropper i den andre.

Fordelen med færre løse deler er at du har færre ting som kan mistes, og det er litt enklere å ha med proppene å gjøre.

Formstøpte ørepropper er nemlig laget for å dekke øregangen din helt, slik at lyden forsegles inne. Det betyr at det i starten kan føles litt kronglete å sette dem på plass i øret, og ofte må du vri proppene litt for å skru dem på plass.

Når proppene er laget i ett stykke er dette mye enklere, enn med to stykker der proppene kan dele seg underveis.

Velg farge og merking selv

Du har flere farge- og kabelalternativer på ACS T3. Hvis du har tenkt å være mye i aktivitet med proppene kan du for eksempel velge at kabelen skal stikke ut oppover når du har proppene i øret, slik at du kan legge den ned bak øret. Dermed påvirkes knapt proppene av aktiviteten din i det hele tatt.

Ulempen med å ha kabelen bak øret er at det blir litt kronglete å sette proppene på plass. Du kan selvfølgelig velge å ha kabelen hengende rett ned fra proppene også.

For såpass kostbart utstyr er det dessuten en fordel at du kan få merket proppene med navnet ditt, slik at de er lette å kjenne igjen. Sannsynligheten er uansett stor for at akkurat dine formstøpte propper ikke vil passe noen andre.

Små forbedringer med stasjonært utstyr

Hvis du bruker 2500 kroner på et sett ørepropper kan det tenkes at du alt har ganske ålreit lydutstyr på hjemmebane. En av ulempene med T3 er at vi ikke synes det er så mye å hente på å koble dem til kraftigere utstyr.

Vi har koblet ørepluggene til to ulike oppsett med DAC og hodetelefonforsterker. Diskanten hever seg litt, men den blir aldri veldig fremtredende. Mellomtone, bass og stereoperspektiv holder seg noenlunde likt uavhengig av kilde.

Fordelen her, sett med våre øyne, er at ACS T3 er relativt likegyldige til lydkilden du plugger dem i. Selv mobiler der vi før har lagt merke til at lydutgangen er svak, driver pluggene godt.

Lyden i ACS T1

ACS T1 har et bredt stereoperspektiv, og det gjør seg gjeldende nærmest uansett hva du kobler dem til.

Hvis musikken oppfordrer til det kan T1 dra på med ganske greie mengder bass, men de er ikke på noen måte overdrevet bassige.

På samme måte som for ACS T15 opplever vi at diskanten gjerne kunne gjort litt mer av seg. Den er der, men med de fleste lydkilder opplever vi den som litt tilbaketrukket. Den er imidlertid presis og fin.

Ved siden av god og dyp bass er en utmerket mellomtone ett av trekkplastrene som T1 skilter med. Stemmer og instrumenter midt i frekvensspekteret virker svært oppløste og skilles tydelig fra hverandre.

Den gode mellomtonen, sammen med velvillig bassgjengivelse gjør T1 til en energisk musikkformidler. Og de egner seg kanskje spesielt godt til rock og elektronisk musikk, mens de faller litt gjennom på noen av de erketypiske "gode opptakene", der diskanten egentlig skal gjøre ganske mye utav seg.

Konklusjon

Alt i alt gir ACS T3 deg mye godlyd. Proppene sitter også veldig godt i ørene. Bestiller du varianten med kabler som går bak ørene er det dessuten praktisk umulig å røske proppene ut ved at man vikler seg inn i kabelen eller liknende.

Lyden du får ut av proppene er energisk og engasjerende for musikk som alt har litt futt. Vi synes likevel at diskanten kunne vært sterkere representert, og vi er litt skuffet over at det ikke var mer å hente på å koble proppene til stasjonært utstyr.

Når det er sagt synes vi det er positivt at lydkvaliteten blir så god som den blir, nærmest uavhengig av hvilken mobiltelefon vi kobler dem til. Dette gjør T3 til et trygt kjøp for bærbar bruk.

At proppene sitter så godt som de gjør betyr også at de er svært godt egnet som treningspartnere. De sperrer imidlertid ute det aller meste av lyd rundt deg, så her gjelder det å se seg for hvis treningen foregår i trafikkerte omgivelser.

Alternativene

Vil du ha mest mulig for pengene kommer du ikke forbi alternativet fra Starkey, HF-2, som fortsatt koster omtrent 1500 kroner inkludert avstøpning. Her får du mikrofon på kabelen, og du får propper som vokser med lydkilden. Ulempen fra et mobilperspektiv er at ikke alle telefoner gir like god lyd med HF-2.

Vi har allerede testet kombinasjonen av ACS T15 og formstøpte forsatser. Her får du mer for pengene ved at du også får gode dempepropper inkludert i prisen. Dempepropper er nyttige på konsert eller i støyete omgivelser, og variantene som følger med her må du normalt betale svært mye for hvis du skal kjøpe dem alene.

Selv om T15 og T3 har forholdsvis like kvaliteter lydmessig, er altså T15 med støpte propper et bedre kjøp på grunn av allsidigheten.

Vil du ha bedre lyd ut av mobilen din?

Da kan dette tipset være til hjelp

annonse