Dette er godlyd du ikke blir sliten av
HF3 er øreproppen du kan lytte til i time etter time.
Innhold
Konklusjon
Mobilene vi brukte:
Apple iPhone 4S
HTC One X
Samsung Galaxy S III
Samsung Galaxy Beam
Motorola Razr Maxx
DAC og Amp 1 - Prisklasse 2500 kr:
Pinell Dac Mini (USB)
Argon HA-1
DAC og Amp 2 - Prisklasse 6000 kr:
Cambridge Audio DacMagic Azur (Optisk/Toslink)
Creek OBH21SE
Noen få av låtene som ble brukt:
The Supermen Lovers - The Bridge
Yeasayer - Henrietta
Puscifer - Green Valley
Dire Straits - On Every Street
Guillemots - Walk The River
St. Lucia - Before the Dive
The Stone Foxes - I Killed Robert Johnson
Way Out West - We Love Machine
Grand Vanity - Got A Nerve
Klaypex - Ready to Go
+ Sitter godt uansett
+ Godt stereoperspektiv
+ Gir ikke lyttetretthet over tid
+ Svært isolerende mot støy
+ Svært god mellomtone
+ Fungerer godt med de fleste kilder
- Relativt dyre
- Fjernkontroll kun for Apple-utstyr
- God støyisolering kan være upraktisk i trafikken
Pris og leveringstid
Omkring 1200 kroner for Etymotic HF3. Støpte propper fra Hantek i Oslo koster 1000 kroner. Avstøpning hos hørselssenter i andre steder av landet koster rundt 200 kroner. Cirka to til tre ukers leveringstid. Bestilles fra etymotic.com
Det er en håndfull produsenter som lager formstøpte øreplugger i ulike varianter. Denne gangen kommer produktet vi tester fra Etymotic Research. Det er toppmodellen med mikrofon og knapper på vi tester i dag – nærmere bestemt HF3 med formstøpte forsatser fra Hantek i Oslo.
To typer
Etymotic HF3 er laget for bruk med Apples iOS-produkter. Ørepluggene HF2 fra samme produsent har svært mye til felles med HF3, men passer til andre mobilmerker. De er også litt billigere – sannsynligvis mest fordi Etymotic har sluppet å betale for eplelogoen i salgsmaterialet.
Når det er sagt fungerer lyden fint på tvers av de forskjellige enhetene vi har prøvd dem med – det er knappene og mikrofonen som ikke alltid fungerer på andre typer utstyr.
Hvorfor formstøpt?
Formstøpte ørepropper er unødvendig og dyrt, tenker kanskje du. Selv om formstøpte ørepropper er ganske kostbare er det flere gode grunner til å vurdere et slikt sett hodetelefoner – dette er også grunnen til at vi tester oss gjennom de rimeligste modellene på markedet.
Mange av oss, undertegnede inkludert, har vanskelige ører som ikke passer godt med noen av de mange vanlige gummispissene som følger med standardpropper. Proppene dyttes på plass, men spretter ut igjen, eller mister forseglingen mot øret nesten med det samme. I beste fall betyr det at all bassen forsvinner.
Noen går virkelig inn for å bruke standardpropper likevel, og ender opp med øreverk fordi proppene dyttes inn om og om igjen. Løsningen mange går for er et stort, og av og til kostbart, sett hodetelefoner som slett ikke passer i lommen.
Les også: Test av ACS T15 – formstøpte ørepropper med flere funksjoner
Aktuelt for alle
Folk som vanligvis trives helt greit med universalpropper kan også ha mye å hente på formstøpte ørepropper. De gir som regel bedre lydkvalitet fordi forseglingen mot øret blir enda bedre, og i tillegg kan de være mer behagelige å ha på.
Mellom 2000 og 2500 kroner som blir sluttprisen for akkurat disse hodetelefonene er likevel mange penger, så er de verdt kostnaden?
Godlyd
Til prisen disse håndfriene koster har du all grunn til å forvente god lyd. Det får du også – som regel. Etymotic-proppene er nemlig litt kritiske i forhold til hva du kobler dem til. Apple-produktene gir god lyd, men med ulike kombinasjoner av utstyr har vi hørt HF3 spille både bedre og dårligere enn med en iPhone eller en iPad.
I mange tilfeller føles HF3 som et litt anonymt sett ørepropper. De har ikke et lydbilde som er så bredt at det føles som om du har fått nye ører. De spiller heller ikke overraskende kjellerdyp bass.
Mer bass enn diskant ... såvidt
Det betyr ikke at disse proppene ikke har rikelig med bassressurser eller et bredt lydbilde. De bare skiller seg litt fra utstyr som har såpass påtrengende spesielle lydkvaliteter at man legger merke til det hele tiden.
Til vanlig er diskanten litt dempet i lydbildet, men den er presis og god og blir sjelden skingrende. Bassen er kraftfull, og den er litt mer til stede i lydbildet enn diskanten – her er det mellomtonen som vies noe mer fokus enn de to ytterpunktene.
Alt i alt er det likevel ingen stor ubalanse å snakke om i HF3, og mange foretrekker hodetelefoner med denne lydsignaturen. Svært mange hodetelefoner går mye hardere til verks når bassen skal flyttes opp og frem i lydbildet.
Les også: Test av ACS T3 – formstøpte ørepropper som virkelig sitter
Livner til av og til
Det som overrasker oss litt med HF3, er at i tillegg til å være litt kresne på lydkilde, så er de ganske selektive på musikk. At enkelte låter har bedre produksjon enn andre er velkjent, men vi har sjelden vært borti et sett ørepropper der alle egenskapene blir så til de grader forsterket av enkelte låter.
Med riktig musikk i spilleren kan du nemlig enkelt lokke frem nettopp den kjellerdype bassen og det enorme lydbildet. Det holder imidlertid ikke bare å velge en låt med god produksjon – bare noen få av lydsporene vi testet med klarte å lokke frem disse egenskapene. Det virker heller ikke som om det er noe tydelig system bak hva som passer. Både rock, elektronisk musikk og vanlige poplåter har klart å lokke frem disse egenskapene i HF3.
HF3 er litt mer konsekvente når vi kobler dem til kraftigere utstyr. Sammen med en forsterker og digitalomformer til omkring 6000 kroner får lyden seg et betydelig løft, og lydbildet holder seg like bredt på de fleste låtene som vi ellers bruker til test. Her blir også diskanten en del mer fremtredende i lydbildet.
Til slutt
Det er vanskelig å påstå at Etymotic HF3 er et sett ørepropper som gir mye for pengene – til det er det for dyrt. Men vi kan definitivt si at det forsvarer prisen det koster greit.
At HF3 har en avslappet og bittelitt varm spillestil gjør at de bør falle i smak for de fleste, og det gjør også at du sannsynligvis ikke blir sliten i ørene av dem like lett som av ørepropper med mer uttalt fokus på områdene rundt bass eller diskant.
I Norge er situasjonen rundt Etymotic foreløpig uavklart. Tidligere kunne de nemlig kjøpes fra Apples nettbutikk, men den siste tiden har de ikke vært å finne der. Hørselslaboratoriet Hantek i Oslo samarbeider med Etymotic om støping av proppene som settes utenpå selve pluggene. HF3 kan bestilles direkte fra Etymotics hjemmeside for 179 dollar, og frem til medio juli selges de også med 30 dollar i avslag. Det skulle gi en pris på rett under 900 kroner før MVA, tollbehandling og støpte propper. Alt i alt vil settet koste 2200 kroner.
Les også: Test av rimelige formstøpte ørepropper fra Starkey