Til hovedinnhold
TestStarkey HF-2

Ser du etter et fantastisk håndfrisett?

Det koster mindre enn du tror og passer absolutt alle ører.

Finn Jarle Kvalheim

Konklusjon

Mobilene vi brukte:
Motorola Razr
Apple iPhone 4
Sony Xperia S
Samsung Galaxy Note

DAC og Amp 1 - Prisklasse 2500 kr:

Pinell Dac Mini (USB)
Argon HA-1

Dac og Amp 2 - Prisklasse 6000 kr:

Cambridge Audio DacMagic Azur (Optisk/Toslink)
Creek OBH21SE
Noen få av låtene som ble brukt:
Floratone - Do you have it?
Bette Midler - Beast of Burden
Iamamiwhoami - Sever
Dire Straits - On Every Street
Swedish House Mafia - Greyhound
Overwerk - Odyssey
Disturbed - Forgiven
Wu Tang Clan - Gravel Pit
Rodrigo Y Gabriela - Cuba
The Kooks - F**k the World Off

+ Sitter "som støpt"
+ Bredt stereoperspektiv
+ Kjellerdyp bass
+ Svært isolerende mot støy
+ Oppløst diskant
+ Fungerer godt med de fleste sjangere
+ Billige sammenliknet med andre formstøpte
+ Rimelig og enkelt kabelbytte
+ Fungerer godt med stasjonært utstyr

- Svært avslørende for dårlige lydutganger
- Dyre sammenliknet med vanlige propper
- God støyisolering kan være upraktisk i trafikken

Pris og leveringstid

Introduksjonspris 1500 kroner. Vanlig pris er 2000 kroner. Bluetooth-versjon koster 300 kroner ekstra. Kabelbytte koster 300 kroner. Avstøpning koster ekstra utenfor Oslo, Bergen og Trondheim. 2-3 ukers leveringstid.

Den rimeligste kombinasjonen av DAC og forsterker vi testet med koster i underkant av 2500 kroner.
Creek OBH21SE og Cambridge DagMagic Azur.
HF-2 kommer med en liten oppbevaringsveske. I tillegg får du rensesett med på kjøpet.
Motorola Razr, Samsung Galaxy Note og iPhone 4S var blant telefonene vi brukte i testperioden.
Xperia S og Apples iPhone 4S ga nest best lyd av telefonene vi testet Starkey HF-2 med.

Selskapet Starkey er muligens mest kjent for å levere hørselsvern og høreapparat, men de lager også avanserte ørepropper. Starkey HF-2 er et nylansert sett ørepropper for bruk med mobiltelefon.

Hvis du er mer enn middels opptatt av lyd har du kanskje en skuff full av ørepropper hjemme fra før. Der har settene havnet, ett etter ett, fordi de ofte ikke sitter som de skal i ørene. Det er her HF-2 kommer inn.

Dyrere enn propper flest

Før du får tatt HF-2 i bruk må du nemlig ta en avstøpning av ørene dine. Støpte ørepropper er vanligvis en svært dyr fornøyelse, men HF-2 har en introduksjonspris på 1500 kroner – inkludert avstøpningen dersom du bor i Oslo, Stavanger eller Trondheim. Når introduksjonsperioden er over skal pluggene koste 2000 kroner.

Det høres kanskje ut som mye penger. Prisen er tross alt omtrent tre ganger høyere enn mange av de vanlige pluggene som selges ved siden av mobiltelefoner i dag. Likevel er det nærmere halv pris av det formstøpte ørepropper vanligvis koster. Har du en skuff full av ørepropper som ikke passer kan det definitivt være verdt å ta en titt på HF-2.

Les også: Apple ville ha musikk i studiokvalitet

Sitter som et skudd

Undertegnede har notorisk vanskelige øreganger, og trives vanligvis best med vanlige hodetelefoner på hodet. Produsenten lovet at proppene skulle sitte "som støpt", og det gjør de jaggu. Her er det ikke snakk om at proppene løsner, faller ut eller at de sitter så dårlig at du aldri får skikkelig bass.

I forhold til vanlige ørepropper er det to ting som er litt uvant med de støpte alternativene. For det første kan de ikke bare dyttes inn, slik vanlige kan. Det enkleste er å sette dem inn i øret til det butter i mot, og så vri dem. De skrus rett og slett på plass.

Det andre er at støpte ørepropper sitter tett inntil store deler av øregangen. En vanlig propp opptar kun en liten del av øregangen, og dermed kan det bli uvant at noe er i kontakt med så store deler av øreveggene under bruk. Det kjennes pussig de to-tre første dagene, før det går over.

Lyden

Siden HF-2 aller mest er rettet mot mobilbruk er det også der vi har testet dem mest. I tillegg har vi koblet proppene på litt mer påkostet lydutstyr med DAC og hodetelefonforsterker, for å finne ut hvor god lyden faktisk kan bli.

Som de fleste høyttalere og hodetelefoner krever HF-2 litt innspillingstid. Med det samme de tas i bruk er bassen forferdelig ullen, og diskanten er nesten fraværende. Innspillingen går imidlertid relativt fort og mesteparten av den bør være unnagjort på to-tre dager med normal bruk.

På mobiltelefon

Noe av det første vi merker med HF-2 er at pluggene er ganske avslørende – på godt og vondt. Har du en mobiltelefon som ikke leverer den beste lyden bør du ikke regne med noe særlig godlyd ut av HF-2 heller.

Noen hodetelefoner og plugger er ganske tilgivende på denne fronten. De klarer ofte å få lyden som kommer ut av selv dårlige hodetelefonutganger til å høres engasjerende og dynamisk ut, men samtidig er det ikke alltid disse gir full uttelling på når de er koblet til den beste lyden.

Håndfritest:Jabra Stone 2 – avansert øreplugg

Godt stereoperspektiv

HF-2 gjør nettopp dette. På de beste musikktelefonene spiller de svært godt. På ørepropper under 500 kroner gir det som regel ikke mening å snakke om et stereoperspektiv. Alt høres ut som én masse.

Kobler du HF-2 til en god hodetelefonutgang høres det absolutt ikke ut som om proppene bare sitter noen centimeter fra hverandre. Her er det god avstand mellom instrumentene og opplevelsen kan best sammenliknes med et stereoanlegg der høyttalerne er plassert et godt stykke fra hverandre. Dette er absolutt en uvant opplevelse å få ut av en mobiltelefon.

HF-2 er relativt lyse i lyden. Mange hodetelefoner og høyttalere legger til en del bass, der det kanskje ikke hører hjemme. I kontrast til slike kan kanskje HF-2 virke litt slappe for enkelte. Det betyr ikke at disse pluggene ikke er høyst kapable der det faktisk fins bass på lydsporet. Bassen du får ut fra HF-2 med et tungt spor i spilleren er dyp og som regel kontrollert, men igjen avhenger det hele veldig av hvilken telefon du kobler til.

Diskanten kunne vært litt mer oppløst

På de fleste telefoner vi har koblet til er ikke diskanten i HF-2 veldig fremtredende. Den er der i tilstrekkelige mengder til at musikken er god å lytte til, men diskanten høres ikke veldig oppløst ut på noen av telefonene vi har koblet dem til.

Om HF-2 spiller godt er altså veldig avhengig av hva slags utstyr du skal koble dem til. Hvis du sliter med å bruke vanlige propper får du uansett en fordel i at settet sitter slik det skal. Hele tiden.

Godlyd i alle sjangre

På sitt beste er lyden i denne håndfrien den aller beste vi har hørt, og de håndterer de fleste typer musikk godt. I testperioden har de blitt brukt på både jazz og tung elektronisk musikk – og alt i mellom.

Hvis mobilen din spiller godt med et sett vanlige hodetelefoner bør HF-2 altså være et solid valg også for lydkvalitetens del.

Som håndfri

HF-2 er selvsagt også et håndfrisett. Det sitter en mikrofon på kabelen til venstre øreplugg, og her finner du også tre knapper.

Knappene styrer volum og kan besvare eller legge på samtaler. Hvis du ikke mottar en samtale styrer den ene knappen play og pause.

I samtale er lydkvaliteten svært god både for deg og den du snakker med. Disse pluggene sperrer imidlertid ute så mye lyd, at du knapt hører deg selv snakke. Det krever litt tilvenning å ikke rope til personen i andre enden.

Tilkoblet skikkelig utstyr

Hvis du har et skikkelig oppsett for gode hodetelefoner i huset, og bare bruker HF-2 på mobilen, vil vi påstå at du aldri vil få høre alt som bor i disse pluggene.

Vi koblet HF-2 til utstyr i to forskjellige prisklasser. Det ene består av en hodetelefonforsterker og DAC til samlet pris på oppunder 2500 kroner – nærmere bestemt Argon HA-1 og Pinell Dac Mini. Det andre har en noe høyere prislapp på rundt 6000 kroner – Creek OBH-21SE og Cambridge Audio DacMagic Azur.

Også her merker vi at lyden vi får ut av HF-2 påvirkes veldig av kilden. Langt mer enn vi er vant til for hodetelefoner i samme prisklasse. På begge oppsettene blir bassen betydelig fyldigere, og diskanten blir mer oppløst.

Himmelsk lyd!

På det dyreste oppsettet blir stereoperspektivet rett og slett enormt. Her løsner også diskanten skikkelig – HF-2 blir superoppløste i toppen på utstyr den passer godt sammen med. Her forsvinner knapt en éneste hihat uten at du er klar over den.

Det er ikke nødvendigvis slik at proppene spiller best med det dyreste utstyret. Det kan like gjerne skyldes at klangkarakteren i proppene og i forsterker og DAC passer ekstremt godt sammen. Dersom du først har kjøpt HF-2 og vil bruke dem hjemme også, anbefaler vi deg rett og slett å ta med pluggene til butikken for å prøve deg frem med ulikt utstyr.

Les også: Zipbuds holder kabelen flokefri

Til slutt

Uansett hva du skal koble Starkey HF-2 til er de et godt valg for deg som ikke får til å bruke vanlige propper. Med skikkelig godt utstyr blir lyden svært god, og håndfrifunksjonen fungerer svært godt.

I Oslo, Bergen og Trondheim kan du oppsøke Starkeys egne butikker for å ta avstøpning. I resten av landet må du sannsynligvis opp med et par hundrelapper for å ta avstøpning hos audiograf eller hørselssentral. Etter avstøpningen tar det to til tre uker å levere proppene.

Med i pakningen kommer det et rensesett. Rensesettet er nødvendig fordi voks og urenheter kan sette seg i lydkanalene på øreproppen.

Fordi HF-2 har håndfrifunksjon virker hvert håndfrisett kun optimalt med et utvalg merker. Hvis du bytter telefon ofte, eller stadig sliter ut kabler, er det betryggende at Starkey tilbyr kabelbytte for 300 kroner.

Du kan dessuten kjøpe HF-2 med kortere kabel og Bluetooth-mottager for 300 kroner ekstra. Lyden også der er god, men mottakeren er en vanlig løs variant fra Sony Ericsson. Bluetooth-mottageren virker med så godt som alle mobiltelefoner, men den korte kabelen kan gjøre det knotete å bruke proppene på stasjonært utstyr hjemme.

Les flere tester

annonse