Til hovedinnhold

Snart kan de fleste mobiler få superlyd

En av de største mobilnyhetene på mange år

FORNEBU (Side3): La oss være brutalt ærlig: Samtalekvaliteten på mobiltelefoner er i beste fall middelmådig. Sammenlignet med en god fasttelefon eller IP-telefon er det regelrett elendig.

Årsaken kommer delvis av tidvis middelmådige mikrofoner og høyttalere, deler av det kan komme av dårlig dekning - men hovedgrunnen er at teknologien som benyttes for å overføre samtalene i mobilnettet er av heller aldrende og dårlig type.

Resultatet er at det på mobiltelefoner er utpreget dårlig evne til å gjengi spesielt høye frekvenser (diskant), og samtalene blir veldig lett nærmest ugjennomførbare om det er mye bakgrunnsstøy. Bare se for deg hvordan det er å prate med noen som sitter på et utested eller går langs en trafikkert vei.

Mye bedre samtalekvalitet

Men nå vil det i løpet av ganske kort tid blir en vesentlig forbedring i samtalekvaliteten for norske mobilbrukere - i alle fall de som er tilkoblet Telenors nettverk og har en nyere mobiltelefon. Telenor jobber nemlig med å implementere det som kalles HD-Voice - eller Wideband GSA om du vil - i sitt mobilnett.

Dette er en lydteknologi som får med seg et vesentlig større frekvensspeker. Dagens løsning, som kalles «narrowband AMR», klarer å videreformidle frekvenser på mellom 300 og 3400 Hz, mens HD-Voice klarer frekvenser mellom 50 og 7000 Hz.

Side3 fikk torsdag teste den nye teknologien hos Telenor, og kan skrive under på at løsningen gir vesentlig bedre lydkvalitet. Ikke overraskende er det de høyeste frekvensene som kommer langt tydeligere fram - jo mer S-er du har, og jo lysere stemmen er, jo bedre blir det. Samtalekvaliteten blir nesten å sammenligne med IP-telefoni, så lenge en har det rette utstyret.

Men det er ikke bare selve stemmekvaliteten som blir bedre. Den nye teknologien har også støtte for langt bedre filtrering av bakgrunnsstøy. Det er ikke slik at det blir helt tyst om det er veldig bråkete i bakgrunnen, men kombinasjonen av en tydeligere og skarpere stemme, sammen med kraftig reduksjon av bakgrunnsstøyen, gjør det mye bedre å gjennomføre samtaler.

Vi har i toppen av saken lagt med en demonstrasjonsvideo fra England som illustrerer forskjellen meget godt. Da vi testet teknologien hos Telenor opplevde vi mye av det samme, med den forskjellen at kvaliteten var enda et par hakk bedre, og ingen halvkutt i lyden slik du kan se.

Kan komme før nyttår

Teknologien er allerede rullet ut hos enkelte operatører i flere land. Noen nøyaktig dato for når en skrur på muligheten i Norge er derimot ikke helt spikret.

- Beslutningen er tatt, og vi vil implementere det så fort vi klarer. Målet var å få gjort det innen nyttår, men jeg kan ikke garantere at vi rekker det. Arbeidet var mer omfattende enn vi trodde, sier Birgit Bjørnsen, leder for taletjenester hos Telenor, til Side3.

Trykk på bildet for full størrelse.

Ikke for alle

Dessverre er det ikke slik at det bare er å skru på denne nye teknologien, og så vil alle få en bedre mobilhverdag. Både mobiltelefoner og mobilnettet må støtte såkalt HD-Voice for at samtalekvaliteten skal bli bedre.

Ifølge Telenor er det i skrivende stund 54 mobiltelefoner på markedet som har støtte for teknologien. Et eksemplel på telefon som ikke har støtte, er iPhone. Når Apple vil dukke opp med noe slik er de som vanlig helt tause om.

Brorparten av telefonene som har støtte er såkalte mid- og highend-telefoner fra Nokia, Sony Ericsson, HTC og Samsung, men ifølge Telenor er det teknisk sett bare en programvareoppdatering som skal til for at «alle» telefoner kan bruke teknologien.

HD-Voice-støtten må også være i hele mobilnettet som er involvert. Det betyr at om du ringer mellom to mobiltelefoner som har støtte for HD-Voice, men den ene mobilen har et abonnement hos en aktør uten støtte, så vil du få liten - om noen - utbytte av teknologien.

NetComs kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus sier til Side3 at HD-Voice definitivt er noe de også vil komme med, men det ligger noe fram i tid.

- Dette skal vi også ha, og vi har allerede lisensene, men implementeringen kommer i forbindelse med nettverksmoderniseringen som vi har begynt på. Det er litt usikkert om vi kan skru det på før hele denne oppgraderingen er gjennomført, sier Vederhus.

Netcom skal bytte ut alle basestasjonene sine i hele landet, og det er en prosess som ikke vil være ferdigstilt før om over et år.

annonse