Til hovedinnhold
TestCustom Ear Sleeves fra Hansen Teknikk & Co

Disse øreproppene sitter som støpt

Formstøpte øreplugger forbedrer musikkopplevelsen.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

[Amobil.no]: Ved testing av mobiltelefoner er svake øreplugger et gjennomgående tema. Svært ofte er ørepluggene som følger med telefonen av dårlig kvalitet, med dårlig lydgjengivelse og dårlig passform.

Spesialforretning

Ved å bytte ut ørepluggene kan du få en helt annen opplevelse av musikken på mobiltelefonen din. Best lyd får du med en forsterker og store åpne øreklokker. Men du kan også gjøre det enklere og billigere, ved å satse på øreplugger med formstøpte puter.

Slike øreplugger selges ikke på hvert gatehjørne, men krever at du gjør en liten innsats selv. I vårt tilfelle søkte vi på nettet etter en leverandør som kunne støpe tilpassede øreplugger for oss. Det ledet oss til Hansen Teknikk & Co, et selskap som har lang erfaring med å støpe øreplugger til høreapparater, musikkjournalister og musikere.

Gode øreplugger har en tendens til å koste noen kroner, og da er det jo synd om du ikke får dem til å sitte som de skal. Det kan Hansen Teknikk hjelpe deg med.

Med eller uten egne øreplugger

Nå er det bare en del av ørepluggen som blir støpt hos Hansen Teknikk & Co, nærmere bestemt silikontuppen som skal passe inn i øret. Selve apparatet kan du enten kjøpe i tillegg, eller du kan gjøre som oss og ta med ditt eget. Ikke alle plugger egner seg for formstøpte tupper, men våre plugger fra Sennheiser viste seg å være ideelle for formålet. Vårt eksemplar har også mikrofon på ledningen (Sennheiser IE8).

Vi tok banen til Lambertseter, og spaserte de 2-300 meterne ned Lambertseterveien til Hansen Teknikk & Co. I annenetasje over nærbutikken fant vi verkstedet der Geir A. Hansen har sitt laboratorium for øreakustikk.

Det skulle vise seg å være en familiebedrift med lange tradisjoner og bøttevis med kunnskap om så vel øret og ørets anatomi, som akustikk, hørsel og teknologi. Etter en innføring i noen av fagets irrganger, med desibeldemping og kurvede eller flate lydbilder, var tiden inne for å ta mål til de nye ørepluggene.

Sprøyte i øret

Å "ta mål" er en litt upresis beskrivelse. Først kikket Hansen inn i øret vårt, før han konstaterte at det så greit nok ut til at han kunne ta et avtrykk av øregangen. En liten skumgummiball med en snor i ble skjøvet inn i øret. Deretter hentet Hansen frem en sprøyte, stor nok til å skremme hvem som helst.

Men her skulle det ikke stikkes. Sprøyten var fylt med en grønn gummiliknende masse som skulle klemmes inn i øret.

Kort tid etter var begge ørene blokkert, og vi kunne se hvordan Hansen snakket videre uten at vi klarte å oppfatte ett ord. Tanken på å få ørene presset fulle av grønn guffe var egentlig lite innbydende, men opplevelsen var verken smertefull eller plagsom. Dessuten gikk det ikke lang tid før massen ble fjernet, nå som en perfekt avstøpning av øregangen vår.

Det er ikke en slik avstøpning du senere skal plassere på ørepluggene dine. Avstøpningen danner bare mønster for formen som de virkelige tuppene skal støpes i.

Ferdigstilles for hånd

Selve støpningen og tilpassingen etterpå er håndarbeid. Avtrykket fra øret skannes inn i en maskin, og blir lagret i tilfelle du senere skulle komme til at du vil ha flere plugger. Går det flere år mellom hver gang du trenger nye plugger kan det likevel lønne seg å ta et nytt avtrykk. Ørets anatomi kan endre seg en del, også etter at du er blitt voksen.

Du kan få silikonputene støpt i den fargen du selv ønsker. Du kan også få navnet ditt, eller en logo, gravert på putene.

Noen dager senere kom silikontuppene i posten, og vi monterte dem på Sennheiser-pluggene våre.

Forbedret lydkvalitet

Forskjellen mellom ørepluggene før og etter at vi byttet til støpte tupper var formidabel. De gamle pluggene låt ikke ille, men vi måtte stadig opp i øret og dytte dem bedre på plass, eller trekke dem litt tilbake når trykket fra silikonputene irriterte.

Med de formstøpte pluggene var komforten en helt annen.

Men de viktigste forbedringene kom i form av bedre støyskjerming og forbedret lydbilde. Med de formstøpte ørepluggene kan vi spille på lavere volum, samtidig som stereoperspektivet er tydeligere. Det viktigste for lydbildet, ved siden av hørselen din, er lydgjengivelsen i driverne (høyttalerne inne i hver øreplugg). Konstruksjonen av huset elementene sitter i har også en del å si. Men hvor viktig silikontuppen er visste vi ikke før vi hadde fått mulighet til å prøve Custom Ear Sleeves.

Ett par med formstøpte tupper koster ca. 1000 kroner. Om du ikke har egnede øreplugger fra før, så kan du også kjøpe dette fra Hansen Teknikk & Co. De fører blant annet Sennheiser og ACS T15, som vi har testet før.

Disse ørepluggene gir en bedre lydopplevelse, er komfortable, og sitter bokstavelig tatt som støpt. Det følger med en liten tube med salve, men pluggene er myke, og vi har ikke hatt behov for å bruke denne vaselin-liknende salven. Pluggene sitter like godt, enten vi rister på hodet, løper eller gaper kraftig (åpner øregangen).

Prisen på 1000 kroner er selvsagt en terskel for mange. Men så kan du antakelig se frem til å ha disse pluggene i mange år fremover.

En annen ulempe er at du med pluggene i ørene vil ha vondt for å høre hva folk sier til deg, eller å høre omgivelseslyder. Du bør definitivt ikke kjøre bil med disse i ørene.

annonse