På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Slik erApple Watch i bruk
Vi har testet Apples nye smartklokke.
Innhold
- Introduksjon
- Nå er den i Norge
- Tre varianter
- Design, funksjoner og bruk
- Pulssensorer til trenings- og helseapper
- Stor eller liten?
- Enkelt å komme igang
- Hva du kan bruke den til
- Siri på norsk
- Avhengig av mobilen til det aller meste
- Sparer deg for å fiske frem mobilen
- Holder oversikt over aktivitetsnivået ditt
- Et minutt å lære, men lang tid å mestre
- Konklusjon og alternativer
- Lite å velge i
- Sport
- Watch
- Edition
Introduksjon
Apples smartklokke har vært sett på nærmest som en forutsetning for at smartklokker skal bli det «neste nye». Sony har holdt på med dette i flere år, og giganten Samsung har hatt en rekke modeller på markedet. LG, Huawei og Motorola har hatt også hatt sine modeller, men gjennomgangstonen har likevel vært at så lenge Apple ikke er på banen, så vil salget av smartklokker ikke ta av. Den tonen stilnet riktig nok noe da Apple trakk sløret av sin smartklokke i mars i år. Enkelte hadde definitivt forventninger som overgikk hva Apple var i stand til å møte.
Nå er den i Norge
I dag er det bare en forsvinnende liten del av smartmobilbrukerne som har en smartklokke på håndleddet. Om Apple Watch vil endre dette bildet radikalt gjenstår å se. Nå kan du i det minste få kjøpt den i Norge.
Tre varianter
Apple Watch finnes i tre litt ulike utførelser, kalt Watch, Sport og Edition. Funksjonene er de samme i alle modellene. Hver modell kommer i to størrelser, 38 eller 42 millimeter. De minste har en skjerm på 1,32 tommer med 272 x 340 piksler (290 ppi), mens de største har en skjerm på 1,5 tommer, med 312 x 390 piksler (302 ppi). Den største skjermen er med andre ord ikke bare større, men også litt skarpere.
Ellers er sportsmodellen litt lettere og mer robust enn standardmodellen, mens edition-modellen har fått en urkasse i 18 karat gull, og finnes også i rosegull. Remmene er også tilpasset de ulike kategoriene.
Modellen vi har til test er en 42 millimeter Sport, som har aluminium i urkassen og sort rem i syntetisk gummi, eller fluoroelastomer, som Apple kaller det. Dette er en gummi som skal tåle mye, det være seg varme eller kjemiske påvirkninger.
Sportsmodellene er også de rimeligste. Den minste koster 3790 kroner, mens modellen vi har til test er den største, og koster 4390 kroner.
Men er den verdt pengene?
Slik er Apple Watch i bruk >>
For deg som bruker iPhone er Apple Watch den beste smartklokken på markedet
Fordeler
- +Enkel å bruke
- +Norsk talestyring
- +Utskiftbar reim
- +Skritteller og pulsmåler
Ting å tenke på
- —Avhengig av mobiltilkobling
- —Høy pris
Design, funksjoner og bruk
Apple Watch Sport har et klokkehus i aluminium. Selve klokken veier 30 gram, og er med det 40 prosent lettere enn stålvarianten. Testklokken har en matt mørk aluminium i klokkehuset, mens skjermen har et glass som ligger høyere enn rammen. Glasset er buet ned mot kantene, omtrent som hinnen på en vanndråpe. På høyre side av skjermen er det en skrukrone og en trykknapp. Skrukronen bruker du for å rulle gjennom menyer, eller du kan trykke den inn for å gjøre valg. Den andre tasten tar deg direkte til favoritt-kontaktene dine.
Pulssensorer til trenings- og helseapper
Under klokken er det fire hvite sensorer som ser ut som dioder. Med disse kan klokken registrere pulsen din.
Om klokken er pen eller ikke kommer an på øyet som ser. Den har et utseende som ikke er helt fremmed for en som har brukt iPhone 6, iPad Mini eller iPad air fra før. Det vil si at klokkehuset er rektangulært, med avrundede hjørner og sider. Remmen av syntetisk gummi sitter også bedre enn vi fryktet. Den blir litt klam om du trener deg varm, og muligens om gradestokken kryper noe høyere enn den har gjort i perioden vi har testet klokken.
Remmen kan skiftes ut, men festeanordningen er proprietær, så du kan ikke erstatte den med noen standardrem. Skiftet er svært enkelt. Du trykker bare på en liten låseknapp under klokken, og skyver remmen ut av sporet i klokkehuset. Skyv en ny rem inn i sporet, og skiftet er utført.
Du kan også bytte om på de to halvdelene av remmen, om du skulle ønske å ha klokken på motsatt arm. Hvilken arm du vil ha klokken på tar du stilling til når du kobler klokken til din iPhone. Det betyr at du kan få den digitale skrukronen på riktig side selv om du er venstrehendt.
Stor eller liten?
Om klokken er for stor eller ikke, er også en smakssak. Vi har fått tilbakemeldinger om begge deler. Forventer du at Apple Watch skal være et produkt som erstatter mobilen din, vil du bli skuffet. Da vil du nok også synes at skjermen er for liten. Andre synes den er både stor og klumpete, særlig om de selv har tynne armer og smale håndledd, eller ikke er vant med å gå med klokke. Selv har vi ingen ting å utsette på størrelsen. Den er omtrent som på klokken vi er vant til å bruke.
Det var særlig tre ting vi var spent på da vi startet opp Apple Watch for første gang. Hva kan den gjøre, hvor enkelt er det å bruke den, og vil den endre måten vi bruker mobilen på?
Enkelt å komme igang
Oppsettet av klokken er smart. Du oppdaterer iOS til nyeste versjon, og starter klokke-appen som følger med i oppdateringen. Så starter du klokken og velger språk. Deretter aktiverer du sammenkoblingsfunsjonen, og det dukker opp en slags roterende klode på klokkeskjermen. Denne skal du fange med kameraet på iPhone, og dermed er enhetene koblet sammen.
Etter dette må du gjennom en liten innstillingsmeny, hvor du blant annet velger hvilken arm du vil ha klokken på, om du vil laste ned klokkeutgaver av appene du har på iPhone, og om du vil ha lås på klokkeskjermen.
Låsen er en firesifret pin-kode du velger selv. Det høres kanskje tungvint ut, men i praksis er det ikke ofte du vil trenge å trykke koden. Når du først har låst opp en gang, kommer låsen nemlig ikke på så lenge du har klokken på armen. Tar du på deg klokken om morgenen og låser opp telefonen, vil også klokken bli låst opp, forutsatt at du velger dette under oppsettet. Du kan også velge ulike «urskiver», og tilpasse alt fra visere til ulike informasjonsfelt.
Her kan du lese vår guide til hvordan du setter opp Apple Watch
Hva du kan bruke den til
Så hva kan klokken gjøre? I utgangspunktet viser den tiden og forteller deg hva som er din neste kalenderoppføring. Skrur du viserne frem eller tilbake foretar du en «tidsreise»- hvor du ser avtaler som er passert, eller som kommer senere. I tillegg kan klokken varsle med lyd og en ganske markert banking på håndleddet når du mottar varsler.
Hva klokken varsler bestemmer du. Funksjonaliteten til klokken kan endres med apper, og etter siste oppdatering av OS-et har antallet tredjepartsapper du kan kjøre direkte fra klokken økt. Her vil det ventelig komme stadig flere nye apper, uten at det nødvendigvis betyr at de gjør klokken så mye mer nyttig.
Apple Watch gjør altså i hovedsak det samme som andre smartklokker. Den største forskjellen er brukergrensesnittet. Med Android Wear tok det en stund før vi ble fortrolige med hvordan vi kunne finne frem til funksjonene eller varslene vi søkte. Selv om dette ble bedre med siste versjon av Android Wear, er det fremdeles ikke like intuitivt som på Apple Watch. På smartklokkene med Android Wear har du én tast og en berøringsskjerm å navigere i menyer og applikasjoner med. Apple Watch har den smarte skrukronen som også fungerer som en trykknapp, i tillegg til en egen tast som henter opp favorittkontaktene dine. Du har en skjerm som ikke bare er berøringssensitiv, men som også reagerer på trykk. Det gjør at du kan gjøre flere valg direkte på skjermen, i apper som har støtte for denne teknologien. Det er det imidlertid ikke så mange apper som har.
Siri på norsk
På toppen av dette kommer Siri – den talestyrte assistenten som nå også forstår norsk. Siri er overraskende lett å bruke. Du trykker inn kronen et lite øyeblikk, og Siri spør hva hun kan hjelpe deg med. Så kan du bare be om hjelpen du trenger. Siri kjenner vi fra iPhone, og det virker på samme måte på Apple Watch. Ber du Siri varsle deg klokken to om natten for å fortelle at du må huske bukser på jobb, så setter Siri på en alarm i telefonen din. Presis klokken to kommer påminnelsen om at du må huske å ta med bukser på jobb. Påminnelsen får du både på telefonen og på Apple Watch. Et litt søkt eksempel kanskje, men det var nøyaktig dette min kollega leste inn da han fikk prøve funksjonen.
Siri kan også sende tekstmeldinger. Det er unektelig litt fascinerende å kunne trykke på klokken og si «send en melding til Finn Jarle» og «Kan du ringe meg», så sender Siri nesten denne meldingen. Nesten, for det er ikke alltid hun får med seg hva jeg egentlig sier. Heldigvis får du et forvarsel om hva hun har tenkt å sende og til hvem, så du eventuelt kan få stoppet henne før det bærer galt avsted.
Avhengig av mobilen til det aller meste
Klokken virker sammen med en rekke av de vanlige iPhone-appene, i tillegg til mange av de vanligste appene folk installerer selv. Du kan således bruke den med treningsapper, til navigasjon, som musikkspiller, som fjernkontroll til kameraet og mye mer. Å komme inn på hva alle de ulike appene kan få til, vil føre for langt. Her får vi heller vise til artikler som tar for seg de mer sentrale Apple Watch-appene.
Men drømmer du om å ha Netflix eller HBO på håndleddet må du nok belage deg på å bli skuffet. Klokken egner seg ikke for denne typen innhold. Bilder og musikk fungerer, og du kan synkronisere spillelister fra iTunes over i klokken, slik at du kan spille musikk fra klokken til et Bluetooth-headsett også uten at du har telefonen med deg.
Du kan også snakke i klokken som et alternativ til å snakke i mobilen, men klokken har ikke noe eget simkort, og fungerer i stedet som en Bluetooth-håndfriløsning.
Sparer deg for å fiske frem mobilen
Ellers er Apple Watch en klokke som sparer deg for å sjekke telefonen hver gang du lurer på om du nettopp fikk en melding. Du kan også spare deg for en del søk på Google, ettersom du bare kan spørre Siri og få svaret rett på håndleddet. Du kan også styre musikkspilleren på telefonen ved hjelp av stemmen, eller med iTunes-appen som ligger i klokken. Ettersom Siri av og til sliter med kombinasjonen av norsk og engelsk, kan hun komme med mange kreative forslag dersom du ber henne spille av en engelsk sangtittel. «Spill Morning has broken, med Cat Stevens» skjønner hun, mens «Spill Aladdin Sane, med David Bowie», blir til til «Spill eller insane med David Bowie». Det gir null treff i musikksamlingen min.
At du kan sjekke varsler på håndleddet vil også bety at du kan være mer tilstede for menneskene du er sammen med. Mange misliker folk som stadig sitter med nesen ned i mobilen. Om de vil la seg begeistre av at du stadig kikker på klokken er vel heller tvilsomt, men et raskt blikk på håndleddet er uansett mindre invaderende enn en stor lysende mobilskjerm.
Holder oversikt over aktivitetsnivået ditt
Som treningsklokke holder Apple Watch orden på aktivitetsnivået vårt, og sender med jevne mellomrom beskjed om at vi burde røre oss litt mer. Du kan selvsagt velge bort disse påminnelsene.
Skritt-telleren er omtrent så nøyaktig som du kan forvente når telleren sitter i en klokke på armen. Heftig flaggvinking på 17. mai kan fort gjøre dette til en dag du setter ny rekord i antall skritt, uten at du nødvendigvis sliter på skoene.
Pulsmåleren fungerer greit, men vi opplever den som mindre nøyaktig enn et tradisjonelt pulsbelte.
Et minutt å lære, men lang tid å mestre
Det finnes en rekke stilige saker og ting du kan gjøre med Apple Watch, og du må ha brukt den atskillig lengre enn det vi har fått mulighet til før du finner frem til de appene og det bruksområdet som passer deg best. Vi har for eksempel satt opp klokken med iClikr, så vi kan styre presentasjoner fra håndleddet. Andre vil kanskje bruke klokken for å lese sensordata, eller som fjernkontroll for smarthjemmet.
Du skal også kunne bruke klokken som kredittkort gjennom Apple Pay, men dette er ikke tilgjengelig hos oss. Du kan imidlertid bruke klokken som elektronisk billett, ved hjelp av koder som vises på skjermen og leses av skannere ved innsjekking. Men det er godt å vite at billetten også kan vises i appen til iPhone, for det er slett ikke sikkert det er strøm igjen på klokka om du skal hjem med et sent kveldsfly. Når den første begeistringen og utforskertrangen har lagt seg, vil du antakelig ikke bruke klokken veldig intenst, og da vil batteriet også holde lenger. Ved normal bruk holder det å lade en gang i døgnet.
Konklusjon og alternativer
Apple Watch er spennende nok til at mange velger å bla opp det den koster, men de fleste nøyer seg med de rimeligste sports-modellene. Noen vil også til fulle bevise at de ikke har greie på verken økonomi eller elektronikk, og gå for gull-versjonen. Det er ikke til å komme utenom at du skal være særlig interessert i dingser før du blar opp såpass mye for en klokke du strengt tatt klarer deg fint uten.
Den ene funksjonen som virkelig gjør Apple Watch unik, har vi ikke funnet. Her er det totalpakken med brukergrensesnitt , design og funksjoner som gjør at vi forsøker oss med litt forsiktig begeistring. Den løser de oppgavene vi forventer at den skal løse, og den gjør det på en god måte. Men så har vi også testet mange nok smartklokker til at våre forventninger ikke var særlig høye.
Lite å velge i
Alternativene er ikke så mange for den som bruker iPhone. Du kan bruke Pebble, og du kan bruke noen av de nyeste Android-klokkene. Men disse vil ha begrenset funksjonalitet sammenliknet med det du får når du bruker Apple Watch sammen med iPhone. Kort sagt er dette den beste smartklokken en iPhone-eier kan ha, og da har det liten hensikt å diskutere om Pebble, Samsung Gear S2 eller Sony Smartwatch 3 isolert sett er bedre smartklokker. At de sistnevnte er billigere er uansett udiskutabelt.
For deg som bruker iPhone er altså Apple Watch den beste smartklokken på markedet. Det betyr dessverre ikke at vi mener Apple har funnet suksessoppskriften, eller at dette er et produkt vi vil anbefale. Til det er den for dyr, og for de aller fleste av oss vil det finnes mange ting det er bedre å bruke pengene på.
Her er prisene på modellene som nå selges i Norge:
Sport
- 38 mm: 3790 kroner
- 42 mm: 4390 kroner
Watch
- 38 mm: 6190 kroner
- 42 mm: 6790 kroner
Edition
- 38 mm: 105 000 kroner
- 42 mm: 125 000 kroner
Kanskje vil du heller putte penger i en ny iPhone?
Les vår test av nye iPhone 6S >>
For deg som bruker iPhone er Apple Watch den beste smartklokken på markedet
Fordeler
- +Enkel å bruke
- +Norsk talestyring
- +Utskiftbar reim
- +Skritteller og pulsmåler
Ting å tenke på
- —Avhengig av mobiltilkobling
- —Høy pris