Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAlpina Horological Smart Watch

Er dette vår drømme-smartklokke?

Vi tester sveitsisk kvalitetsur med smart-funksjoner.

Vi har testet en rekke smartklokker de siste månedene. De fleste av disse kommer fra kjente eletronikkprodusenter, og har ikke alltid for vane å ligne på en vanlig klassisk klokke – men det finnes unntak.

Et av disse var den lille sjarmøren Withings Activité Pop, som på utsiden så ut som en helt vanlig klokke, men som samtidig hadde noen smartfunksjoner vi satte pris på.

Nå har vi fått inn Alpina Horological Smartwatch, laget av en sveitsisk urmaker som har laget klokker siden slutten av 1800-tallet. Vi fikk en smakebit på selskapets nye smartklokken tidligere i år, hvor den norske polfareren Børge Ousland skulle ta den i bruk på en rekke av sine kommende ekspedisjoner.

Nå har vi i ro og mak fått testet den over en periode på noen uker – riktignok i mer hjemlige trakter enn Ousland.

Alpina Horological Smartwatch ser ut som en klassisk ur. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Klassisk design av god kvalitet

Klokken fra Alpina ser ut som en klassisk sportsklokke. Utformingen er stilren og byr på en urkasse i polert stål. Urkransen rundt glasset er speilblank, og urskiven gjennomfører designen med enkle og blanke visere med selvlysende, hvit ran i midten.

Klokken gir en umiddelbar god kvalitetsfølelse. Modellen vi har fått til test har en lærrem, men den leveres også med stållenke som et alternativ. Skulle en sort urskive ikke falle i smak, kan den også kjøpes med hvit urskive.

Prisen på denne klokken ligger mellom 10 750 kroner og 11 750 kroner, hvor utgaven med stållenke er det dyreste alternativet.

Lærremmen var litt stiv i starten, men myknet fint opp etter hvert. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Remmen på vårt eksemplar er sort, hvor innsiden har en myk og god overflate. Utsiden er derimot dekket av et litt røffere, stoff-lignende mønster, og solide sømmer i ytterkantene. Den opplevdes som litt stiv i starten, men etter litt bruk ble den blitt langt mer bøyelig og komfortabel.

Vi var også skeptisk til de blanke overflatene på urkassen med tanke på riper, men etter testperioden har den ikke fått noen hakk, riper eller skrammer.

Opp mot 2 års batteritid

Selv om klokken har et klassisk ytre, er dette en av de første urene som kommer fra sveitsiske trakter med smart-funksjoner. Det som avslører hemmelighetene på innsiden er en mindre urskive nederst på klokken. Denne viser nemlig hvor mange skritt du har gått, i tillegg til å holde styr på hvilken dato det er.

Knappen som sitter i kronen lar deg overføre data og melde opp klokken via Blåtann. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Nederst på urskiven kan du lese av hvor mange skritt du har gått. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne lille urskiven er delt opp i to, hvor den innerste delen av skiven er delt opp fra 1 til 31, og viser altså hvilken dato det er ved hjelp av den røde viseren.

Den ytterste ytterste ringen er delt opp fra 0 til 100. For hver 1000 skritt du går vil den sølvfargede viseren flytte seg 10 på skiven. Ergo holder klokken tellingen opp til 10 000 skritt før den starter på nytt igjen, dersom du går mer enn dette innenfor et døgn. Ved midnatt nullstilles telleren igjen.

Det enkleste måten å holde følge med skrittene dine er ved å bruke tredjepartsappen MotionX. I motsetning til andre smartklokkeapper som bare fungerer på enkelte modeller, er MotionX laget for å fungere på tvers av en rekke smartklokker. Foreløpig er imidlertid Alpinas klokke én av de få som har benyttet seg av appen, men dette vil nok endre seg med tiden når flere halvsmarte klokker dukker opp på markedet. En annen hendig funksjon er at du kan definere inaktive perioder i appen, slik at klokken gir deg et lite pip når det er på tide å bevege på seg.

Overføringen av dataene skjer via Blåtann, men du må holde telefonen nærme klokken for å oppnå kontakt. Den sender nemlig ikke like langt eller kontinuerlig slik mange andre klokker gjør, men overfører data ved at du trykker på knappen som sitter på siden av kronen med appen oppe på telefonen. Dataene blir i mellomtiden lagret lokalt i klokken, hvor den husker de siste 30 dagene med data. Overføringen av dataene er unnagjort på noen få sekunder fra du trykker på knappen. PS: Klokken stiller seg også automatisk til en ny tidssone, dersom du er ute å reiser og synkroniserer klokken med appen.

Appen er enkel og lettfattelig. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Antagelige har de valgt denne løsningen for at overføring ikke skal sluke strøm. Produsenten opplyser at klokken kan holde opp mot 2 år, varierende ettersom hvor hyppig du bruker overføringene. Vi har naturligvis ikke hatt mulighet til å etterprøve dette, men har igjennom testperioden vært godt fornøyd med å slippe en klokke som har behov for lading omtrent daglig.

Registrerer søvn

Alpina Horological Smartwatch kan altså holde styr på hvor mye du beveger deg i løpet av dagen. Når natten kommer kan klokken også måle hvordan du sover. På samme måte som de fleste andre smartklokker, måler den bevegelsene dine i løpet av natten.

Her kan du enten velge å ha på deg klokken, eller velge i menyen til appen at den skal plasseres under hodeputen.Det som dog er dumt med denne funksjonen er at du må selv fortelle appen når du sovnet, og når du våknet. Har du ikke appen for hånd kan du trykke inn knappen på klokken i tre sekunder for å aktivere «søvnmodus». Gjør du det, må du deaktivere denne på samme måte når du står opp, eller gå 250 skritt før den avslutter modusen automatisk. Dette er muligens for å spare batteriet på klokken, men å måtte legge inn dette manuelt hver gang du vil se hvordan du har sovet gjør at vi ofte glemte bort hele funksjonen.

Dataene og grafene du får frem av denne søvnregistreringen er fullt på høyde med andre klokker vi har testet, og vi sjekket med andre klokker under tilsvarende testperiode for å se hvordan målingene samsvarte. Altså viser grafene nokså likt hvor mye av søvnen din som er dypsøvn, og når du eventuelt var våken eller hadde lettere søvn.

Konklusjon

Alpina Horological Smartwatch er ikke en klokke for deg som vil ha en smartklokke en drøssevis av funksjoner. Men går du rundt med en klokke på den ene armen og et smartbånd på den andre, kan du nå slå to fluer i en smekk.

Alpina-klokken er først og fremst en sveitsisk, klassisk klokke som i tillegg har fått noen enkle smart-funksjoner på plass.

Som klokke er dette et produkt som gir deg meget god kvalitetsfølelse for pengene. Urkassen er solid og sammen med safirglasset virker dette å være en klokke som er bygget for å tåle mye bruke – hver dag.

Selve smart-funksjonene gjør jobben presist og enkelt, og en lettfattelig app bidrar til å gjøre brukeropplevelsen god. Hvor mange skritt du går vises på forsiden av urskiven, og søvnen kan du også holde styr på. Dog trekker det ned at du må definere manuelt når du sovet og stod opp igjen i appen, eller ved å aktiver «søvnfunksjonen», før du får ut dataene for søvn.

Alpina Horological Smartwatch får et Anbefalt-stempel i vår bok. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skal du kjøpe deg en slik klokke fra Alpina ligger prisen mellom 10 750 kroner og 11 750 kroner. Dette er dyrt for en smart-klokke, men gitt byggekvaliteten på denne klokken, syns vi ikke prisen er avskrekkende til å være et sveitsisk ur av dette kaliberet.

Samtidig får du altså skritt-teller, varsling om inaktivitet og søvnregistrering på kjøpet, og du trenger ikke stresse med å holde styr på når klokken må lades, for batteriet varer opptil 2 år.

Gitt at du er villig til å betale summen det koster å skaffe til veie dette uret, er kvaliteten så godt som den burde være til prisen, og i tillegg får du enkle funksjoner på kjøpet.

Alternativer

Er du kanskje ikke så opptatt av en klokke som er laget i dyre materialer, men likevel har en del hendige smartfunksjoner? Da bør du ta en nærmere kikk på Withings Activité Pop. Her får du en klokke vi fikk stor sansen for da vi testet den tidligere i år.

Har du en iPhone og ønsker en klokke som står i stil, er Apples egen Apple Watch tingen. Her får du en klokke som er skreddersydd for nettopp iPhonen din, og du kan få den i en rekke forskjellige konfigurasjoner.

Med en Android-telefon er det mye å velge i på markedet. En av de nyeste på denne fronten er Samsungs nye Gear S2. Her får du en klokke som er rundt og har flust med funksjoner – spesielt om du har en Samsung-telefon.

annonse